Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6489)

• gadafi
  • User
  • mkladaric
  • deYo
  • hrvojeduu
  • danijelp
  • Ficek
  • iOprema
  • fishbone_hr
  • fatossi
  • Andy_Boy
  • tome0330
  • pecallo
  • maxus
  • _matija_
  • micho0305
  • aravnic
  • macaksb
  • tomislavc
  • iDanijel

Tko je online (5)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
  • Pozdrav svima!

Evo ovako... studentica sam računarstva na FESB-u u Splitu i namjeravam kupit MacBook Pro. Koliko toga ću ja morat radit na Win? Ima iko iskustva?

I dvoumim se između ove dvi konfiguracije...

Imam priliku dobit onaj entry level MacBook Pro 13" iz SAD-a po cijeni od1200 USD (cca 6000kn) i imam priliku odma danas imat ovaj prijateljev

http://www.everymac.com/systems/apple/macbook_pro/stats/macbook-pro-core-2-duo-2.4-aluminum-15-late-2008-unibody-specs.html

po cijeni od 7300kn (uz mjesečnu otplatu). Pošto sam studentica nisam baš pri lovi jel i jako mi je važno da znam omjer svega što dobijem za cijenu. Od tih dvoje koji je bolji deal? Hvala unaprid!

Post edited by lostie at 2010-11-12 13:14:47
  • 35 Komentara sorted by
  • kazem ti lijepo uzmi si taj iz amerike i mirna bosna.a i ti ces bit zadovoljnjija.Ja kad god sam nesto kupovao pa vagao ono da malo ustedim uvijek sam na kraju kupio sranje.Zato sad ne biram.Dam vise para i za novo ili novije i miran sam.

• Dzevad koristi Mac :)

• Nžalost link ti se neda otvoriti na ovaj prijatlejev MBP

Ali MBP 13" za 6000 kn je super deal ako ti neće tih 13" biti premalo (iz iskustva govorim da je to dovoljno ekrana :) )

Geek by nature, Mac user by choice! [kontin.info] [blog] [posao]
  • Sorry, sad bi link treba radit... Meni će 13" bit sasvim dovoljno, plus s njim imam više portabilnosti nego sa 15". BTW da li je 7300 dobra cijena za ovaj od 15"?

Post edited by lostie at 2010-11-12 13:17:01
  • Ja bih uzeo ovaj entry level.

• Mnoge struke su u potpunsti neopterećene platformama, no neke su još uvijek (ili tek sada prestaju biti) ograničene na samo jednu od platformi. Tako da na pitanje koliko toga ćeš morati raditi na windowsima ti može odgovoriti netko tko je upoznat sa tvojim fakultetom/strukom. U mom poslu nemam potrebe za windowsima jer svi glavni i "usputni" programski paketi postoje u obje inačice.

• Ma ta njezina struka kod nas je sigurno jos uvijek preopterecena windowsima.Al opet uvije moze na mac stavit parallelse i radit sto god hoce.

• Da, mi na faxu uglavnom koristimo Windowse. Ali neću iskeširat 6000 kn pa vrtit Wins stalno. Još ću se raspitat kod ljudi na faxu ali mislim da ću moć većinu stvari radit na Mac OSX, tipa prg. u C-u, HTML, Java, Baze podataka (Access), Unix...

• BTW na koliko bi vi procijenili ovog od 15"?

• mislim da je cijena 15" ok...

ali uzmi u obzir da je ovo prvi model... tek su kasnije došli ovi novi sa puno boljom baterijom koja duže traje (što ti treba)... tak da mislim da za tu razliku od 1500kn nećeš osjetiti neku razliku u radu između 15" i 13" modela.

a windowse možeš imati i preko bootcampa pa po potrebi se direkt u windowse prebacit ili direkt u Mac OS x, i/ili preko parallelsa direkt iz mac os x pokretat određene win aplikacije.

Ali da dosta web deva ide i sa samim Macom što će ti većina korisnika ovdje moć potvriditi

Geek by nature, Mac user by choice! [kontin.info] [blog] [posao]
  • Ja sam osobno na elektronici na fesbu i dosta stvari sam mogao na Macu, pogotovo jer sam bio na automatici, a tamo se najviše koristi Matlab kojeg ima za OS X i radi super. Koliko znan racunarci na fesbu su jako Microsoft orijentirani, tako da bi ti moglo biti malo zafrkano, jer se sve radi u Visual studiu i ostalim Microsoft rjesenjima koje ćeš moci imati besplatno preko Msdnaa kao i Windowse. Na Fesbu je cak i onaj neki Microsoft inovation center. Jedini profesor za kojega znam da koristi Macove i zagovara ih je profesor Stipanicev. Na Macu ćeš moci raditi C, programiranje za Internet i slično, a nećeš moci c++, sql i slično. Accsses ti ne postoji u Mac Officeu

Post edited by soic at 2010-11-12 14:35:20
  • @soic odakle ti to da nema SQL-a

MacBook Pro 8.1
    iPhone 3Gs
    iPhone 4s
  • @darko znam za BootCamp i parallels ali želim smanjit korištenje Win-a na minimum minimuma. Oće mi zagušit komp. ako budem recimo vrtila Visual Studio priko parallelsa? To je recimo najzahtjevniji program koji bi koristila u Windowsima i radije bi da uopće ne moram bootat windowse.

@barusha 99% uzimam ovaj iz SAD-a, a taj je i jeftiniji skoro 1500kn :)

@soic Da, u svoje 3 godine nisam vidila Maca na FESB-u.

• lostie said: Da, u svoje 3 godine nisam vidila Maca na FESB-u.

ja sam vidija jednog prije par dana i na njemu je pokrenut win xp :( kako žalosno

iPhone 4 iOS 4.3
  • LOL prodekan za nastavu mi je upravo odgovoria da 'to neće bit kompatibilno' (studij računarstva i MacBoook Pro)

• dare said: Dzevad koristi Mac :)

uffffffffff da bog da mu crka!

iPhone 4 iOS 4.3
  • shuffle

dare said: Dzevad koristi Mac :)

uffffffffff da bog da mu crka!

ROFL nisam ni vidila ovaj komentar. Da Džemo... On će nas nadživit sve samo da još sljedećih 50 godina može bacat nas jadne studente.

• o jebemu led sad mi je zao kao da se radi o meni.

• Nemoj bas sve virovat prodekanu za nastavu ;)

• hehe ma ne brini, odgovorila sam mu s podužim mailom o tome oće naš fax gurat i druge platforme a ne samo windowse jer ipak je ovo studij računarstva a ne programiranja za windowse. FER dosta gura Linux plus njihovi studenti imaju 10% popusta na Macove,ali daleko smo mi od FER-a...

• barusha o jebemu led sad mi je zao kao da se radi o meni.

Zašto?

• songoku said: @soic odakle ti to da nema SQL-a

Iskreno, nemam pojma, nekako sam yabrijao da je MS rješenje, a sad vidim da je open-source, bit će da mi se pomišalo s nečim u glavi, nisam baš u web developmentu :D

• lostie said: Da, mi na faxu uglavnom koristimo Windowse. Ali neću iskeširat 6000 kn pa vrtit Wins stalno. Još ću se raspitat kod ljudi na faxu ali mislim da ću moć većinu stvari radit na Mac OSX, tipa prg. u C-u, HTML, Java, Baze podataka (Access), Unix...

Sve to možeš na Mac OS-u (osim Accessa kojeg preko BootCampa/VirtualBoxa vrtiš), nema zime. :)

lostie said: LOL prodekan za nastavu mi je upravo odgovoria da 'to neće bit kompatibilno' (studij računarstva i MacBoook Pro)

Ne mari za te priče, evo upravo su nam svima valjda danas stigli MSDNAA pristupi (na razlikovnom programu sam isto na FESBu) i upravo instaliram Windowse na svoj MacBook :)

Games dont make people violent, lag does.
  • barusha said: Za tih soma i pol sto ti ostane mozes kupit neki pc koji ce ti ocito zadovoljit sve sto ti treba na tom faxu sto se tice windowsa.

Pored Boot Campa nema nikakve potrebe za tim, čak je više komplikacija nego korist.

E i da - ja bi radije iskeširao malo više za Pro, makar polovni. Ne kupuj dodatni PC ni u ludilu :)

Post edited by User at 2010-11-13 00:51:32
  • Meni na automatici recimo trebaju windowsi... Matlab ne radi nativno pod MacOS-om nego u x11 emulaciji.

Stipanicev, Puljak i Godinovic su vam isto macovci :)

@lostie uzmi slobodno mbp 13", 8gb rama i virtualbox i nemas straha. A ovo zasto se gura Microsoft, iz istog razloga zasto se gura i Siemens - najsira baza korisnika

• shuffle said: ja sam vidija jednog prije par dana i na njemu je pokrenut win xp kako žalosno

Pa potreba ko potreba. Ne bi se vrtilo da ne mora ;) Meni je tužnije šta je malo Linux usera, kad su već većina kolega PC-aši...

Dr.Who said: Meni na automatici recimo trebaju windowsi... Matlab ne radi nativno pod MacOS-om nego u x11 emulaciji.

X11 nije nikakva emulacija, samo display server kojeg matlab zahtijeva. Ne bi trebalo radit ništa lošije nego pod win.

Dr.Who said: Stipanicev, Puljak i Godinovic su vam isto macovci

Pleština ima HP-a s Apple naljepnicom i Ubuntuom, kralj :)

• Ma dobro to zapc dasi uzme za tih soma i pol kuna sam rekoa tak bezveze.Ja kazem da nisam neki ono korisnik ,ne razumijme se bas previse,ali znam da mac moze zadovoljit sve zahtjeve ,a eto i vi svi koji tu pisete se bavite na neki nacin time i kazete danmate nikavih problema.Stoga lutko pravac u ameriku i kupi ili macbook ili pro ,ali kupi mac.

• Hvala svima na odgovorima i mislim da ću definitivno kupit 13" za 6000kn (samo da kuna ne padne još više lol u tom slučaju će bit i priko 6000), em šta je jeftiniji i ima bolje specifikacije, jedino mu je ekran manji ali to mi i nije toliko važno. a za fax ću skužit šta i kako na OSX-u a ono malo emulirat i to je to. možda i ubacim win7 ali vidit ću još...

• lostie said: Hvala svima na odgovorima i mislim da ću definitivno kupit 13" za 6000kn (samo da kuna ne padne još više lol u tom slučaju će bit i priko 6000), em šta je jeftiniji i ima bolje specifikacije, jedino mu je ekran manji ali to mi i nije toliko važno. a za fax ću skužit šta i kako na OSX-u a ono malo emulirat i to je to. možda i ubacim win7 ali vidit ću još...

pa lipo kupiš macbook i daš ga meni a ja ću tebi dat svoj laptop da možeš stavit na njega win, eto i još ću ti ga nosit na faks kad ti bude tribalo, jeli može? ;)

iPhone 4 iOS 4.3
  • lol smijesni su mi na svim fakultetima sto guraju windowse, kao da je to jedina i najbolja platforma. kod mene na faxu sam par puta primjetio kako nosaju neke PC-e okolo, kvare se, servisiraju, antivirusi bla bla bla

ljudi nemaju pojma sto propustaju kad ne koriste mac - pogotovo na fakultetima :D

MacBook Pro i7/8GB/Vertex 2 iPhone 4 iPad 4G iPod Shuffle
  • shuffle

lostie said: Hvala svima na odgovorima i mislim da ću definitivno kupit 13" za 6000kn (samo da kuna ne padne još više lol u tom slučaju će bit i priko 6000), em šta je jeftiniji i ima bolje specifikacije, jedino mu je ekran manji ali to mi i nije toliko važno. a za fax ću skužit šta i kako na OSX-u a ono malo emulirat i to je to. možda i ubacim win7 ali vidit ću još...

pa lipo kupiš macbook i daš ga meni a ja ću tebi dat svoj laptop da možeš stavit na njega win, eto i još ću ti ga nosit na faks kad ti bude tribalo, jeli može? ;)

hehe Kupuje se MacBook PRO, nije mi onaj plastični MacBook uopće privlačan. A drugo... No way, Jose! :P Jedva čekan prebjeć u Mac obećanu zemlju.

• lostie said: Jedva čekan prebjeć u Mac obećanu zemlju.

povedi i mene, bit ću ti rob dok ga ne odplatim! :)

iPhone 4 iOS 4.3
  • lostie said: a za fax ću skužit šta i kako na OSX-u a ono malo emulirat i to je to. možda i ubacim win7 ali vidit ću još...

Ne trebas nista emulirat, Win rade kao i na svakom drugom PC-u, pod virtualizacijom ili na drugoj particiji nativno.

• Eh, i ispravljam sam sebe - mislio sam da uzimas bijeli MacBook 13", al kad je Pro u pitanju onda i ja preporucujem novi ;)

• to lostie.:Pa zato sto nemogu vjerovat da u ovoj balkanskoj zemlji fakultet racunarsva jedino sto zna su windowsi.To pod br. 1 .pod br. 2 vidim da si zapela za mac i mislim da ces ti bez obzira na fax ipak sebi uzet mac.Za tih soma i pol sto ti ostane mozes kupit neki pc koji ce ti ocito zadovoljit sve sto ti treba na tom faxu sto se tice windowsa.To onako lupam ,ali znas sta mislim.A kad dodjes kuci otvoris svoj novi lepi macbook i odmah se odmoris od cijelog dana racunarstva na faxu.A ovo sto sam napisao da kao da se o meni radi,nemogu se sad izrazit bas onak ka bih htio ,ali znas ma znas na sta mislim.