Evo, pošto planiram ubrzo prodavati svoj iPad, jer ionako sam ga htio preskočiti, zanima me kakav bi mogao biti iPad 2 i što vi mislite kakav bi on mogao biti, što bismo mogli vidjeti u novom modelu.
Od kada je najavljen iPhone 4, znao sam da će u dvojki biti nekakav sličan display, a i znao sam da će u sljedećoj verziji iPada biti FaceTime, a i tada, u 6 mjesecu znao sam da ću kupiti iPad 2 (ili kako će se već zvati).
Zanima me vaše mišljenje, koji će mu biti novi feature, što bi mogli vidjeti u novom iPadu.
Da se razumijemo, ni sekunde mi nije žao što sam kupio ovaj iPad iako sam ga htio preskočiti, jednostavno to je nešto najsavršanije i najbolje što sam probao i imao. Nisam ovisan o njemu, ali ga jednostavno obožavam, možda zato što sam techno freak ili Star Trek fan (Trekkie).
Već sada znam da ću uzeti iPad 2 i jedva čekam da ga uzmem, ovaj put ga neću čekati kao iPhone 4 ono: kada stigne - stigne ili npr. kao što je bio slučaj sa iPadom, prodavao sam ih 3 mjeseca dok na kraju i sebi nisam uzeo jedan (to je valjda zbog razloga koji sam naveo malo prije, htio sam ga preskočiti do modela 2), ovaj puta ću ga kupiti isti dan kada izađe, čak ću i platiti nekome ako ide u Ameriku, da mi ga odmah uzme.
iPhone 5 preskačem, jer sa 4-om sam napokon zadovoljan, no iPad 2 je moj prvi dan.
Volio bi da ovdje razvijemo malo veću diskusiju, da slobodno postate bilo koji rumor vidite i pročitate, no najviše me zanima vaše razmišljanje. Uz dužno poštovanje svima, ovdje bi volio ponajviše vidjeti komentare onih koji su godinama među Apple uređajima, koji znaju politiku i razmišljanje Stevea Jobsa i njegovih ljudi a to su: @Dottore, @ficho, @tmilovan, @MoschuS i ostali koji su ovdje od prvog dana...
Kažem uz dužno poštovanjee svima, naravno, svako mišljenje mi je važno i želim da svatko komentira... :-bd
Ne kužim zašto ćeš ga prodavati a nije još ni najavljen novi model :O
Inače ne mislim da će novi model biti nešto revolucionarno u odnosu na sadašnji. Sigurno će imati kameru (možda 2) i više rama, za ostalo ne bih baš bio siguran. Jedna od glavnih stvari koja ljudima smeta na iPadu je njegova težina (600-700g) pa ako to nekako mogu olakšati bilo bi OK. Navodno je već prošli mjesec snimana reklama za novi iPad u kojoj su korišteni stari modeli koji će u postprodukciji biti zamijenjeni novim tako da, ako je to istina, veličina ostaje ista ;-)
evo jedan dosta opširan članak o ovoj navodnoj rezoluciji 2048x1536 i zašto je to važno (ako se pokaže istinito).
Pogotovo ne ako to znači da moram 6 mjeseci biti bez uređaja. "It makes no sense at all" :)
Mislim da će prednja i biti. Stražnja sumnjam, jer je i sam Steve Jobs rekao da nema svrhe stražnja kamera. Iako kod FaceTime-a možeš koristiti obje kamere, mislim da se to kod iPada neće desiti, da ćemo na drugom modelu dobiti samo prednju kameru, pa prema tome samo i "prednji" facetime.
engadget isto forsira taj ipad od 7", ali ja mu i dalje ne vidim smisla!
meni je bolji ekran na iphone 4-ki dovoljan razlog da pređem sa 3gs-a.
uživam svaki put kad pogledam na ekran od svoje 4ke :D
istina, jednostavno je gušt gledati u ekran četvorke koliko je kristalno čist i sjajan ekran. Igrice dobivaju jednu novu dimenziju. Iako više igram na iPadu, nadam se da će sljedeći iPad isto imati "neprimjetne" pixele.
Dali je ovo stražnji dio iPada 2?
http://www.tuaw.com/media/2010/12/ipadcrystalcase234234234.jpg http://www.tuaw.com/media/2010/12/2306643161897321391-1291928029.jpg
I novi rumor: iPad 2 ipak krajem veljače, ali izgleda samo u USA i too nekih 600.000 komada.
Evo bacite pogled na video:
sto prije to bolje! nadam se da ovaj put dolazi kod nas :D ja sam vec poceo pare skupljati :)
ako ne bude retine ja ne kupujem :D
Pejo said: i može izdržati Appleov OpenCL standard
Mislim da si malo pobrkao loncice. OpenCL nije standard nego jezik i framework za izvrsavanje kompliciranih matematickih operacija na vise jezgri ukljucujuci i graficke jezgre. Nema veze s izdrzavanjem pixela, nego je poanta da se i graficki procesor koristi za procesiranje ne-grafickih operacija ako nije vec potpuno zauzet grafickim operacijama. I da, taj SGX543 sigurno moze vrtit tu rezoluciju, jedina nepoznanica u cijeloj prici je baterija. Osim ako one 4 misteriozne milijarde stvarno nisu ulozili u "unicorn dust" kako je netko komentirao na Engadgetu :D ne znam kako misle to sve napajat.
nisam jedan od onih koji su ovdje dugo, ali već neko vrijeme pratit rumore vezane za iPad2 jer taj planiram kupit kad dođe.. mislim da su sigurno poradili na debljini,tj. da bude tanji.. mislim da ćete se svi složit da će ubacit minimalno prednju facetime kameru.. ubacit više memorije... ja bi rado da budu modeli 32,64,128... ali sve u svemu, mislim da neće bit prevelikih promjena u dizajnu nego više u performansama i ubacivanja stvari kao što je facetime camera..
Od bitnih promjena čini mi se da će biti samo facetime kamera... i mislim da novi model neće tako skoro.
1536 x 1152 px rezolucija (ili da zaokruze na 1600 x 1200 sto bi moglo bit malo nezgodno za aplikacije), facetime kamera i 512 MB rama.
I da, bilo bi idealno da ga olaksaju bar 30%, al sumnjam da je u skoroj buducnosti to moguce bez zrtvovanja baterije.
vise rama (sa MTom vidno fali, pogotovo ako ste ipad nabavili nakon ip4) i facetime! veca reza bi isto bila dobrodosla, iako je i ova sasvim pristojna! ne znam sta misle sa procesorom, dal mozda neki A4 duo, ali cini mi se da bi to bio preveliki skok! eventualno ce se ici na malo visi takt! puno stvari cekm od iOSa 5! nekakav airsync i lockscreen notifikacije (novi mejlovi, unosi s kalendara itd). mozda se nesto desi i sa notifikacijama opcenito obzirom da su zaposlili tipa koji je bio zaduzen za notifikacije na palmu! bit ce interesantno svakako! ali do novog iOSa ima jos brdo...
velicina definitivno ostaje ista, mozda tanji, al ne vjerujem. a sto se tice tezine, heh ako se rijese aluminija i naprave ga od plastike nece biti dobro... svi znamo kako apple zna lijepo napraviti plastiku :D kamera naprijed i nazad 100%, vise rama, mozda i jaci cpu, ekran vece rezolucije, mozda ce svi modeli biti sa 3g-om i ios5 :D
tmilovan said: Od bitnih promjena čini mi se da će biti samo facetime kamera... i mislim da novi model neće tako skoro.
Kako misliš neće tako skoro?
Smatram da će izaći u travnju, kao i ovaj, s tim da će se u Italiji i većini europskih zemalja pojaviti krajem svibnja, početkom lipnja.
Pejo said: Kako misliš neće tako skoro?
Da ga u europi ne bude do ljeta.
Pejo said: Smatram da će izaći u travnju, kao i ovaj, s tim da će se u Italiji i većini europskih zemalja pojaviti krajem svibnja, početkom lipnja.
Pa to baš i nije skoro :-?
Pejo, ajd da ga prodaješ pred kraj ožujka, ali sad... Nisi mi baš jasan. I ovo s aluminijem oko ekrana, mislim da neće biti kako si ti to zamislio.
Ako ćeš tako razmišljati onda već možeš čekati i ipad 3, ili još bolje ipad 4... itd :) To ti je tako, od čekanja malo koristi. Ja se osobno nebih opterećivao sa time što mi sljedeća verzija može donijeti. Bit će nekih sitnica novih boljih u njemu, ali da će se iskustvo ipada promjeniti u nekoj većoj mjeri, sigurno neće. Moj savjet uživaj u ipadu kojeg imaš, a sljedeći kad dođe dođe, kakav god bio ;) sigurno ćeš ga i tad moći prodati (za malo manje novaca da) ali bolje tada dati malo više ako je baš tako dobar nasljednik, nego se igrati "šta bi bilo kad bi bilo".
Phantom_Lord said: heh ako se rijese aluminija i naprave ga od plastike nece biti dobro...
Mislim da ne bi bio puno lakši da je od plastike, gledaj samo težinu originalnog iPhonea i 3G-a, razlika je 2 grama. Ako gledaš po dijelovima najteži je ekran tj. staklo i LCD a to mogu smanjiti tako da smanje veličinu ili možda debljinu stakla.
Težina po komponentama:
što se tiče dizajna, mislim da bi mogli povuć neke ideje od iPhone-a 4, ali debelo sumnjam da ce bit sivi alu-rub oko ekrana. A i nema šanse da će bit od plastike - s konja na magarca.
P.S. igrarije s crnim aluminijem bi bile superl i za iPad i za Macove, kao što je već spomenuto u nekom topicu, no opet sumnjam...
alenq said: Moj savjet uživaj u ipadu kojeg imaš,
Mislim da se relativno sigurno može reći da se kod applea može komotno kupovati svaki drugi model bez da se nesto strasno gubi. Tako je sa ipodima, iphoneom, laptopima, a tako ce biti i s ipadom.
TCvetkovic said: Pejo, ajd da ga prodaješ pred kraj ožujka, ali sad...
To najviše razmišljam zbog cijene koju mogu dobiti sada i pred kraj ožujka.
alenq said: Ako ćeš tako razmišljati onda već možeš čekati i ipad 3, ili još bolje ipad 4... it
Ma ja razmišljam uzeti iPad 2 i to držati, kao što sam odlučio i držat iPhone 4. iPhone 4 je napkon proizvod koji mi se sviđa vanjštinom, a radi brzo, ekran je odličan pa ostajem na tome. Tako smatram da će biti i sa iPadom 2 i da neću razmišljati o nekoj novoj verziji.
Vraćam se na moj prvi post gdje sam naveo da sam ionako planirao preskočiti iPad (trenutnu, prvu verziju), tako da sam već i pri samoj objavi iPada znao da ću ćekati iPad 2.
alenq said: Moj savjet uživaj u ipadu kojeg imaš
Savjet je odličan, a takav su mi dali i Dottore i ostali, no iskreno, iako bi ga htio prodati i sačuvati što više novca za novi model, jednostavno mi je teško i stvarno je odlična stvar. Koristim ga svaki dan i nije da ne mogu bez njega, ali mi je malo teže zamisliti da ga nemam i čekam pola godine za drugi model.
Dottore said: Pa to baš i nije skoro
hehe, pa i nije, ali mislio sam da tmilovan možda ne misli na neki lipanj, srpanj ili kolovoz... Već sam i ja naveo u jednoj od tema iPada, da neće iPad tako brzo, da će to biti travanj, a ne siječanj ili veljača kako neki pišu...
tmilovan said: Mislim da se relativno sigurno može reći da se kod applea može komotno kupovati svaki drugi model bez da se nesto strasno gubi. Tako je sa ipodima, iphoneom, laptopima, a tako ce biti i s ipadom.
Smatraš da se prodajom iPada danas i u travnju 2011 neće puno izgubiti?
Pejo said: Smatraš da se prodajom iPada danas i u travnju 2011 neće puno izgubiti?
Ma ne. Mislio sam reći da nije velika razlika imaš li iPad.v1 ili iPad.v2, dok će između ipada.v1 i iPada.v3 već biti.
Ja generalno ne ganjam svaki novi model. Ne isplati se :)
Ako u novom modelu ne bude bolji ekran, nego samo FaceTime kamera i neke sitne promjene, onda ostajem na iPadu 1 (ako ga ne prodam), no ako bude bolji ekran, onda sigurno uzimam, jer smatram da između iPada 2 i iPada 3 ne može biti toliko velike razlike, pa neću kupovati iPad 3, ostati ću na dvojki, kao što znam da ostajem i na iPhoneu 4 kada izađe 5-ica, jer smatram da neće biti velike razlike.
. @pejo, previse razmisljas :D opusti se i uzivaj u proizvodu! razlika u cijeni sad i u travnju bit ce mozda soma kn! dali si voljan biti 5 mj bez ipada za 1000 kn? ako jesi, prodaj ga sad! ja sam previse uzivljen u njega da bi ga dao ca :) zapostavio sam i ip4 i MB radi njega :D kako ono ide talijanska narodna "bolje jaje danas nego kokos sutra" (u slobodnom prijevodu) :D
Ma dobro, sumnjam da ću ga prodati, iako sam razmišljao o tome, ali sumnjam da bi izdržao. Mislim da ću ga zadržati i dobro očuvati do ožujka, a onda ću razmišljati što i kako dalje.
Neću se opterećivati time, no dosta o meni, ovu temu sam otvorio da malo diskutiramo o novom modelu, ne da me nagovarate da ga zadržim, jer za to mi ne treba nagovaranje :-D :-D
Idem po curu sada, a onda na Guns'n'Glory.... :-))
mozda ni ne bude ipad 2?? ali posto se vidi kako apple ima sve vecu glad za dominacijom, izgleda da hoce biti :) mozda se bude zvao iPad S (kao speed), ali opet ne vidim kako je ipad spor...
ma briga me stvarno, cekat cu da ga predstave, nije mi to toliko vazno :)
evo, da se i ja malo osvrnem na ovaj topic :) smatram da ce stavit retina display na njega, posto se nece bacit u provaliju ako bi iPad imao losiji ekran od iPhonea..materijal ce mozda zamjenit staklom, kao sto je to slucaj kod iPhonea, dok opet, mozda i nece, cisto da pobiju glasine koje su kruzile kad je izaso iPad, da je to "mini iPod ili iPhone"..velicinu sigurno nece mjenjat
sto se tice tehnickih specifikacija, ramovi zasigurno, oko proca se slazem s pejom takodjer..al sto se tice memorije, mozda ce i ubacit neki jaci model, jer bi mozda s tim otvorili novi dio trzista..(ako bi prosirili mogucnosti iOS-a za ipad, mozda bi im vise memorije islo u prilog)
osobno, najvise bi mi se svidjelo da je sljedeci iPad vise na principu Mac OS-a nego iOS-a, al eto, sta je tu je (tj, bit ce) :D
a možda baš danas predstave novi iPad! možda je ovo s iTunes samo krinka XD
ja bi se nadovezao na kameru..mislim da bi samo prednja bila čisto dovoljna..malo bi se smješno osjećao da držim iPad i slikam okolo..
ja sam izuzeno odusevljen sa ovim ipadom,tako da dvojku kupujem prvog dana.. sada samo uzeo samo 16gb,da se sto lakse proda kada 2dode..ovo je kao proba bila...i ono jed. sam na njemu cesce nego na novom lapu i I4.. sve odlicno funkcionira,bez greske.. od dvojke ocekujem bolji ekran,prednju kameru,duple rame i to eto sto se mene tice... i ne mislim ga prodat dok ne dode 2...:))
@wilijam - same here... ;)
@Dottore, hvala!
Super članak, pročitao i komentare i većina misli da u novom iPad nećemo vidjeti neke drasticne promjene i da ekran sa većom reolucijomipak ostaje za treći model. Smatraju da će najveći pomak biti dodavanjem FaceTime kamere.
Jedva čekam da vidim sto su smislili...
Još koji članak ili rumor? :D
Malo rumorsa o novom iPadu
Dakle da li ja nisam u toku ili su ponovno krenuli zesci rumori o 7" iPadu. I to od izvora koji je pogodio da apple radi na tabletu dok su svi drugi to demantirali i tvrdili da se radi o netbooku. Zanimljivo, a stevo veli da nema sanse tak mali :-)
http://www.macworld.com/article/156020/2010/11/ipad2_rumor.html?lsrc=rss_main
Čisto sumnjam. I ako bude, to neće biti iPad 2, nego pod nekim drugim nazivom, a iPAd 2 će ipak biti 10".
Vraćam se na svoje da je to doslovce 0% od 100%.
Bilo je nekih glasina o tome da će se ubacit dva procesora ili tak neš.
Ma ne vidim niti ja smisla ali me zaintrigirao izvor koji je to spomenuo.
da bas, meni 7" ipad nema smisla isto. 10 mi je ono tam-taman. sto se mene tice jedino mogu napraviti veci malo :)
Kao što smo i predpostavljali, iPad 2 će u travnju, a isporuka iz Kine prema Appleu počinje već u veljači. više o tome.
I jučerašnja vijest koju je većina nas očekivala, nešto info o ekranu (ima tu još info, ali najzanimljivija je o ekranu), a to je da se zna tko je "backlight screen supplier", što znaći da će novi iPad zadržati LCD ekran, ali i da možemo očekivati kvalitetu ekranu sličnoj ili istoj kao kod iPhone 4. više o tome pročitajte ovdje
Meni ne rade linkovi...
sada ću popraviti slike. :)
http://img.skitch.com/20101214-m9jk9puq5g2gi3ccwdr4qa933p.jpg
http://img.skitch.com/20101214-prfekb9i779rxa1snh8q8rmgct.jpg
ne izgleda bas apple-ovski. ali tako smo govorili i za leakove iphona 4 :D
Meni se sviđa, iako bude izgledao slično, mislim da će izgledati još puno bolje i dotjerano.