Poštovani,
prije dvije godine Apple sam poznavao samo kao proizvođača skupe i teško dostupne informatičke opreme. Sve se krenulo mijenjati kada sam kupio iPhone 3G kojeg sam teškom (ali slatkom) mukom zamijenio za iPhone 4. S 3G-om nikad ni najmanji problem, dok je iPhone 4 jednostavno otkazao poslušnost nakon mjesec dana, te mi ga je T-Mobile zamijenio u rekordnom roku od 9 dana (s obzirom na iskustva forumaša - vrlo brzo).
Trenutno se mislim kupiti novi iMac 21,5 (jači model) koji bih koristio u kućne i znanstvene svrhe, znači ne čeka ga neki veliki napor tipa teško profesionalno korištenje. Molim Vas da me poduprete u kupovini tog računala pošto će mi to biti prvi kontakt s bilo kojim Appleovim OS-om. Koliko je uistinu teško preći na MAC OS nakon 12 godina rada na PC i kojeg sam skoro diplomirao nakon brojnih intervencija na područjima dizanja novih Windowsa, spašavanja podataka?
Što mogu očekivati od iMaca? Mišljenja su ovdje na forumu podijeljena.. Nekima se vrte strojevi stari više godina, neki su pronašli neispravnu robu u kutiji? Ipak, radi se o transakciji teškoj 12k kuna i putu iz Splita... Što ako se pokvari? Čekanje na popravak je višemjesečno i prisiljava na povratak PC...
Jako sam blizu realizaciji... možda već u subotu... pa me samo malo pogurnite...
P.S. Ne igram puno igrice, ali jedna je uvijek imala mjesto na HD. Radi se o PES-u? Da li je dostupan za MAC ili ipak moram koristiti BootCamp? I mjenja li uistinu Croatian PC layout slova Z i Y pošto sam zbog potreba posla profesionalni daktilograf već 10 godina?
Unaprijed hvala.
Evo i ja sam se prije mjesec dana prebacio s korporativnog Lenovo T400 PC-a na Macbook 13"
Nemoj se uplašit tih negativnosti, uvijek se može dogodit kvar ili nešto.. ali to je dosta rijetko. Problem je u percepciji jer će svatko napisat da mu se dogodio kvar, a neće svatko napisat da koristi Mac-a 4 godine bez problema i da uživa u radu s njim.. pa što se tu ima napisat - to se i očekuje :)
Inače, evo ti mojih - nikad napisan uživancija u Mac-u: -ekran mi je zakon u odnosu na starog Lenova T400. Prelijep!
-screensaver (ja imam šumu :) je isto prelijep. Uhvatim se kako bzvz piljim u njega.. :D
-expose funkcija - super stvar
-imam Magic mousea - nakon što sam se naviknuo nakon par dana, i više nego zadovoljan - 360º scroll je nešto što nakon nekog vremena ni ne primjećuješ, a TOLIKO nedostaje PC-evima
-puno brže mi se budi iz sleepa nego PC - gotovo instant. Spajanje na Wifi isto u roku 1sec.. ovo me izluđivalo na PC-u jer sam sve morao ručno - SVAKI PUT!!!
-trackpad na Macbooku je isto fenomenalan - geste su super kao i 2 finger scroll koji je isto 360º - nešto tako osnovno i intuitivno a što PC-evi nemaju..
Eto - to su samo neke stvari, više mi se ne da tipkat :) Želim ti uživanciju u novom Macu, ako/kad ga kupiš!
Prvo, čestitke.
Lijepo je čuti kada ljudi razmišljaju o uzimanju i prelasku na Mac platformu. Ja sam prije jedno 2,5 godine također bio na istom mjestu. Iako moje stolno računalo doma je još uvijek PC (ne zadugo) moram priznati da je rad na macu jednostavno odličan.
što se tiče hardware-ski kvarova, i najbolje se stvari pokvare. Ja ne bih savjetovao da to bude razlog da se ne ide u realizaciju, ali treba prihvatiti činjenicu da uz sve što Apple radi kako bi to smanjio bilo koji kvar (H/S iz iste kompanije, visoko kvalitetne komponente, OS... itd), vjerojatnost i dalje postoji.
Garancija postoji, produljenje kroz AppleCare također tako da to bi toplo preporučio. Što se igara tiče, Mac kao platforma se sve više otvara prema tome i trenutni hardware također govori da Apple ne bježi od te činjenice.
Koliko mi je poznato PES nije službeno programiran za Mac-a, tako da će neka verzija BootCamp ili virtualizacije biti potrebno rješenje. Treba napomenuti da se Steam dosta okreće prema širenju igara za Mac i vjerujem da će toga biti još više u budućnosti.
Ja osobno imam Macbook-a kupljenog u HR ali sa QWERTY layoutom, i moram reći da mi je sada QWERTZ totalno zbunjujući. to je sve stvar navike i mislim da je to jedino pitanje prakse i vremena provedenog na tom rasporedu.
Investicija nije malene, ali def isplativa. Mac platforma je vrlo zrela, kompatibilna i znatno stabilnija nego neke druge dominantne na tržištu. Vjerujem da se nitko tko se odluči ne razočara.
my2c
Kupi mac.
evo baš sam i ja bio na tvom putu otprilike. nakon što sam si nabavio iPhone 3G još prije 2 god nekako sam ušao u taj apple svijet. i malo istraživao i vidio da apple pravi vrhunska računala i ostale popratne uređaje (a softver da ne spominjem).
nekako u podsvjesti sam i težio ovakvom računalu. da se nemoram brinuti hoće li se sutra upaliti, i hoće li svi podatci ostati na kompu, koliko će mi trebati da instaliram win... inače sam također doktoriro win. znam stvarno hrpu stvari o pc-jevima i windowsima. i prolagodba na maca nije trajala ni par tjedana. i prije pola godine sam napravio ovaj korak kojeg ti sada planiraš uraditi. iMac je jednostavno čudo od kompjutora. ako ga nabaviš vidjet ćeš o čemu pričam.
po meni najvažnije stvari koje su me "natjerale" da nabavim ovaj stroj su jednostavnost, koncept "sve u jednom", vrhunski softver i jednostavno sve radi. a onda sam kasnije počeo tek otkrivat iprave stvari počevši od exposea, spacesa, brzine pa do nekih zahtjevnijih stvari kao što je terminal itd...
ne moraš se bojati kvara. kvarovi se događaju ali opet kolika je šansa da će baš tebe zadesiti. ustvari brunno je gore sve ljepo objasnio. niko ti neće reći kako mu računalo radi super. nego tek kad se dogodi kvar to se kaže. a toga je malo.
ali na tebi je na kraju da potrošiš tih 12k kuna na komp ili ne.
Evo ono sto ja znam, PES samo kroz BootCamp, to za raspored slova se sve može naštimati.
Ovo ostalo su ipak sve subjektivni doživljaji, evo recimo ja nisam imao nikada nekih problema sa hardverom.
A za navikavanje na OSX, ako si već veteran windowsa i ako nisi rob navika nemoj da se plasis, uspješno ga koriste i oni koji nisu na "ti" sa računarima.
Mene zanima kako vi nabavljate nove Macove? Uzimate li vani ili u HR? Koliko sam primjetio, uz studentski popust i nije neka razlika, ili se varam? Koja firma je najpovoljnija za studente? (Graficki, FER... sve igra :)
U iStyle ne odobravaju kupnju Americanom na više rata već samo preko potrošačkog kredita... ma riješit ćemo i to... gotovina je u kuverti i još 5% EDU popusta, a bacit ću i "sentiš" na još 5% i u subotu idem po njega pa da vidimo kako funkcionira to čudo tehnike... Samo se nadam da me snig neće zaustavit...
iMac 21.5 stigao svom ponosnom vlasniku u 16 sati pa se ovaj topic što se mene tiče može zaključiti...
GZ!!!!
uživaj u korištenju imaca.
Kojii model si kupio, i3, i5, i7 ?