Koristite li ovaj odličan php framework?
Ja sam ga nedavno otkrio i oduševljava me jednostavnost. Iskreno, nisam neki php programer ali sam još i više htio napraviti aplikaciju vodeći se MVC principom, stoga kad sam naletio na CI rekao sam to je to.
Pogonjen raznim video tutorialima, napravio sam jednu malu aplikaciju koja će meni ko nastavniku biti iznimno korisna, no imam i par zamjerki. Jesu li te zamjerke vezane za sami Codeigniter ili općenito PHP ne znam, ali one su redom:
U Controlleru dodam par novih funkcija, stare prestanu radit. Eliminiram te nove funkcije no stare opet ne rade. Napravim novi php file koji je u biti kopija "starije verzije" Controllera tj. sa samo starim funkcijama i opet ne radi.
Napišem cijeli Controller file iznova koristeći i nove i stare funkcije, i odjednom rade i stare i nove.
Promijenim nešto u DRUGOM Controlleru, kad ovaj prvi ne radi.
Promijenim nešto u TREĆEM Controlleru, kad jQuery skripta koju sam jedva shvatio (jer pojma o AJAXu nemam) prestane radit
Skinem novi Codeigniter (i novi i stari su 1.7.2 al eto da bude friška kopija) jer kontam "ajd idem prepisat sve od nule". Doslovno prepišem par fileova vezanih za login koji radi na staroj verziji aplikacije, no, naravno, na novoj ne radi. Login Controller, Model i Viewovi su IDENTIČNI!! Do na slovo!! Al svejedno ne radi.
I tako... :)
Prvo sam probao RoR i skoro odlučio raditi na njemu, no na kraju me Django privukao zbog Pythona, super dokumentacije, development communityja, automatkog admin sučelja i još koječega. Uglavnom RoR je za sada u ladici, a u Djangu idu 4 i 5 sajt i produkciju :)
Meni RoR ima previše automagica. Nekako sam naviknut većinu rušno pisati.
Ali sam Ruby mi je odličan jezik. Mislim da ću morati malo i Python/Django pogledati, jer PHP počinje sve više živcirati ;)
Nisam puno pimplao po cod igniteru (kad sam evaluirao koji ću MVC framework koristiti) jer su me brzo privukli drugi koji su djelovali kompletniji i elaboriraniji. Tri koplja ispred svih mi je u evaluaciji izašao Django http://www.djangoproject.com tako da sad njega koristim i sve više bježim od PHP-a.
@tmilovan kakav je Django u usporedbi s RoR-om? Nisam baš iskusan po pitanju MVC frameworka, a sad i pimplam nešto s glavnim neprijateljem (ASP.NET MVC 2) :D Ali za RoR i Django sam čuo da su više-manje naj.
A Codeigniter? Ajmo pehapeovci... :)
Evo ja radim skoro sve što se tiče PHP-a u CodeIgniteru, ali dosta modificiranom pošto brdo toga fali u samom core-u što koristim u skoro svim projektima.
Obavezno uzmi HMVC extenziju da mozes raditi module, meni je nakon toga sve puno bolje organizirano.
Što se tiče tvojih problema teško je bez koda vidjeti u čemu je točno problem. Možda u config fileu imaš krivo nešto postavljeno. Možda ti .htaccess nije dobro postavljen. Moraš se držati njihovih coding standarda (makar nije uvijek obavezno), znači imena fileova sve malim slovima, a controller definiraš sa prvim slovom velikim. Npr:
class Home extends CI_Controller {}
E da, i najbolje ti je da uzmes verziju 2.0. Jos nije izasla sluzbeno ali je veoma stabilna, čak ima manje bugova od 1.7.2. Ionako svi proizvodi od Ellis Laba (EE, MojoMotor) koriste tu verziju 2.0.
Može se skinuti ovdje: Bitbucket CodeIgnite 2.0
Ako imaš pitanja samo piši, imam dosta iskustva, čak sam napravio i jedan cijeli CMS baziran na CI.
Šta se mene tiče - neka automagica, samo da ne bude ograničavajuće kad ipak moraš nešto po svom :)
Ja nikako da se naviknem na code indenting kod RoR. Zasto ne koriste normalno tabove umjesto ta 2 spacea.
Django isto tako ima?
strija said: Django isto tako ima?
Možeš bitaru u editoru, ali po Python defaultu su 2 ili 4 spacea. Imaj na umu da Pyhton za definiranje blokova ne koristi razne zagrahe ili interpunkcije već se blokovi određuju isključivo po code indentingu.
Zanimljivo je kako te to tjera da pišeš uredni kod :))).
@strija - znači u verziji 2.0 moram pisat "extends CI_Controller" umjesto "extends Controller"? Vrijedi li to i za modele (CI_Model)?