Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6489)

• ivan_cis
  • mmike
  • fosavance
  • saint
  • n1n0
  • TiaRhea
  • DanijelMpower
  • andela
  • otkup mobitela
  • Ficek
  • MCblackie
  • Dodo
  • weiss
  • Igor_martic
  • zaki23
  • alenq
  • micho0305
  • torik
  • nora
  • wired

Tko je online (2)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
Aperture vs Lightroom (vezano uz verziju 3)
  • Pokušavam se odlučiti za jedan od ova dva softwera za organizaciju i rad sa fotografijama. Primarno zanima me rad sa rawovima u ovim programima te organizacijske mogućnosti (faces i places me ne zanimaju).

Obzirom da ne koristi dotične neznam što bi sve mogle biti prednosti ili nedostatci jednog programa u usporedbi sa ovim drugim pa bi me najvise zanimalo ... što koristite i zašto. Tj ako ste odabrali jedan od ... koji je rezlog prevladao.

Ako niste probali oba ... što vam je najbolje i što vam nedostaje kod one aplikacije koju koristite.

Evo recimo ... Lightroom mi ima prednost jer je OS independant ... jer neznam zasigurno da ću ostati vjeran macu ... a utoliko bi mi prebacivanje cijelo višegodišnjeg libraryija moglo biti bolno. S druge strane ... Aperture mi djeluje nekako intuitivnije. Lightroom mi ima prednost da ga rade autori photoshopa pa je vjerjatno više kompatibilnosti i sličnosti ... a ph mi je dosta poznat pa je to pozitivno.

Vama ...?!?!?

Hvala svima

• 6 Komentara sorted by
  • Iako sam u početku želio da mi Aperture bude pobjednik u odabiru (valjda zbog želje da koristim apple proizvod), nakon velike šanse koju sam mu dao, i konačno nakon što sam isprobao Lightroom 3, dvoumice više nije bilo... Lightroom je za mene daleko intuitivnije i pristupačnije rješenje nego appleov proizvod.

Kako se mnoge njihove specifikacije preklapaju i svakom verzijom jedna drugu lagano nadjačavaju, najvažniji faktor u odabiru je vjerojatno osobna vizija workflowa i rada sa programom. I to je ono gdje me aperture pogodio u sridu. Jednostavno dugo nisam bio oduševljen komadom softwarea, kao što sam bio kad sam isprobao LR.

Iako nisam u potpunosti još istražio obje platforme, i kažem, mnoge mogućnosti se iz verzije u verziju implementiraju u oba rješenja, čini mi se da neke mogućnosti opet idu u prilog LRa. Kao naprimjer noise reduction koji je fenomenalan, ili profili kamere/objektiva (ispravite me ako je ovo moguće u apertureu).

Također "sitnice" kao što su dizajn sučelja - preglednija tipografija na tamno sivo/crnoj pozadini mi čini rad puno uogdnijim.

Eto, moj glas je za LR ;)

• Hvala, ja evo probavam jedno i drugo. Kako uglavnom radim sa rawom, i fotografiram poveći broj fotki (od kojih dobar dio po importu ide u smeće) ovo mi je prestalo imati smisla jer bilo koji edit baca fajl u Photoshop ... ovo za rad sa većim brojem fotki i za sitne edite nema smisla.

I sad imam obje (LR i AP) ali nemogu se odlućiti. Kad sam rekao da mi je rad u apertureu intuitivniji mislio sam na (meni) problematičan radu u modulima, jednostavno mi je to više komaprtmentalizirano te time manje intuitivno. U apertureu nisam ni svjestan kad pregledavam a kad editiram ... tj to je sve dio istog procesa kao što meni u glavi i je. Dok to LR malo forsirano odjeljuje.

S druge strane. Ja nisam Apple fan ... i cak mislim da nakon ovog stroja (MB) neću više biti MacKoristnik ... i zbog toga mi je LR u velikoj prednosti. Dodatno Adobeu biše vjerujem kad se predstavljaju kao creative applications usmjeren proizvođač, dok Apple (ja ih tako vidim) cilja na čisti consumer sektor i nekako mi se utoliko neda za tako važnu namjenu povjeriti se u ruke appleu.

Uglavnom ja sam racionalno sklon LR-u ali kad otvorim AP ... bolje se u njemu osjećam. No kako ne radim fotke za potrebe dokumentiranja izleta nego mi je to izažajni medij ... nekako mislim da je LR više pro applikacija nego AP i time možda ... za mene bolja.

Uglavnom 1 + za LR ... idemo dalje :D

• Meni Lightroom puno brze radi na zadnjem MBP 13" nego Apperture. Ne bavim se profi nista nego tek onako malo korekcije boje itd. :)

www.rcspotlight.com
  • brži pri editiranju ili brži pri importu, ili?

• editiranju, ne importujem sve slike nego jednu po jednu, više mi služe kao alat za obradu i korekcije nego kao katalog i arhiva tako da neznam oko importa kako ide sa vecom kolicinom. ovo po jednu fotkicu uvuku brzo i jedan i drugi.

www.rcspotlight.com
  • Da ... meni bi trebalo oboje, jer inaće mogu i sa Photoshop Raw pluginom ... isti je kao od Lightrooma.