Pokušavam se odlučiti za jedan od ova dva softwera za organizaciju i rad sa fotografijama. Primarno zanima me rad sa rawovima u ovim programima te organizacijske mogućnosti (faces i places me ne zanimaju).
Obzirom da ne koristi dotične neznam što bi sve mogle biti prednosti ili nedostatci jednog programa u usporedbi sa ovim drugim pa bi me najvise zanimalo ... što koristite i zašto. Tj ako ste odabrali jedan od ... koji je rezlog prevladao.
Ako niste probali oba ... što vam je najbolje i što vam nedostaje kod one aplikacije koju koristite.
Evo recimo ... Lightroom mi ima prednost jer je OS independant ... jer neznam zasigurno da ću ostati vjeran macu ... a utoliko bi mi prebacivanje cijelo višegodišnjeg libraryija moglo biti bolno. S druge strane ... Aperture mi djeluje nekako intuitivnije. Lightroom mi ima prednost da ga rade autori photoshopa pa je vjerjatno više kompatibilnosti i sličnosti ... a ph mi je dosta poznat pa je to pozitivno.
Vama ...?!?!?
Hvala svima
Iako sam u početku želio da mi Aperture bude pobjednik u odabiru (valjda zbog želje da koristim apple proizvod), nakon velike šanse koju sam mu dao, i konačno nakon što sam isprobao Lightroom 3, dvoumice više nije bilo... Lightroom je za mene daleko intuitivnije i pristupačnije rješenje nego appleov proizvod.
Kako se mnoge njihove specifikacije preklapaju i svakom verzijom jedna drugu lagano nadjačavaju, najvažniji faktor u odabiru je vjerojatno osobna vizija workflowa i rada sa programom. I to je ono gdje me aperture pogodio u sridu. Jednostavno dugo nisam bio oduševljen komadom softwarea, kao što sam bio kad sam isprobao LR.
Iako nisam u potpunosti još istražio obje platforme, i kažem, mnoge mogućnosti se iz verzije u verziju implementiraju u oba rješenja, čini mi se da neke mogućnosti opet idu u prilog LRa. Kao naprimjer noise reduction koji je fenomenalan, ili profili kamere/objektiva (ispravite me ako je ovo moguće u apertureu).
Također "sitnice" kao što su dizajn sučelja - preglednija tipografija na tamno sivo/crnoj pozadini mi čini rad puno uogdnijim.
Eto, moj glas je za LR ;)
Hvala, ja evo probavam jedno i drugo. Kako uglavnom radim sa rawom, i fotografiram poveći broj fotki (od kojih dobar dio po importu ide u smeće) ovo mi je prestalo imati smisla jer bilo koji edit baca fajl u Photoshop ... ovo za rad sa većim brojem fotki i za sitne edite nema smisla.
I sad imam obje (LR i AP) ali nemogu se odlućiti. Kad sam rekao da mi je rad u apertureu intuitivniji mislio sam na (meni) problematičan radu u modulima, jednostavno mi je to više komaprtmentalizirano te time manje intuitivno. U apertureu nisam ni svjestan kad pregledavam a kad editiram ... tj to je sve dio istog procesa kao što meni u glavi i je. Dok to LR malo forsirano odjeljuje.
S druge strane. Ja nisam Apple fan ... i cak mislim da nakon ovog stroja (MB) neću više biti MacKoristnik ... i zbog toga mi je LR u velikoj prednosti. Dodatno Adobeu biše vjerujem kad se predstavljaju kao creative applications usmjeren proizvođač, dok Apple (ja ih tako vidim) cilja na čisti consumer sektor i nekako mi se utoliko neda za tako važnu namjenu povjeriti se u ruke appleu.
Uglavnom ja sam racionalno sklon LR-u ali kad otvorim AP ... bolje se u njemu osjećam. No kako ne radim fotke za potrebe dokumentiranja izleta nego mi je to izažajni medij ... nekako mislim da je LR više pro applikacija nego AP i time možda ... za mene bolja.
Uglavnom 1 + za LR ... idemo dalje :D
Meni Lightroom puno brze radi na zadnjem MBP 13" nego Apperture. Ne bavim se profi nista nego tek onako malo korekcije boje itd. :)
brži pri editiranju ili brži pri importu, ili?
editiranju, ne importujem sve slike nego jednu po jednu, više mi služe kao alat za obradu i korekcije nego kao katalog i arhiva tako da neznam oko importa kako ide sa vecom kolicinom. ovo po jednu fotkicu uvuku brzo i jedan i drugi.
Da ... meni bi trebalo oboje, jer inaće mogu i sa Photoshop Raw pluginom ... isti je kao od Lightrooma.