Primjetio sam da je manje novih postova, znam da su dečki zaposleni ali trebali bi to riješit novima mlađim snagama koje imaju vremena pokrit nova događanja u svijetu Apple-a. Bilo je rumora o novom iPad-u, S. Jobs je otušo na bolovanje, i td.
mozda je ipak doslo na naplatu sta su se zelje korisnika ignorirale a slusalo samo moderatore
Imam jednu teoriju, tj. osobnu interpretaciju kratke povijesti MK - a!
Ja se nemogu složiti sa time da je Vanilla Forum uzrok problema, ja bih rekao da je sindrom problema. Malo sam dulje ovdje od nekih i ja pamtim da je problem sa forumom poceo sa popularizacijom i pojavom iPhonea na MK.
Osobno mislim da je to djelom stvar da je pojavom iPhonea, Mac zajednica globalno promjenila prirodu i od jednom je spika na kojoj je inicijalno MacKorisnik bio izgrađen postala zastarjela.
U tom trenutku je dosta MacKorisnika postalo nezadovoljno neredom koji se pojavio naglim rastom iPhone sekcije foruma (pa i profilom određenog broja usera te sprave - ne svih naravno) i žalilo se Toniju ali on nije tako razmišljao.
Dakle neki manjak sluha za želje djela foruma koji su aktivno doprinosili dotadašnjem životu foruma je već tada pokazao. Dosljedno nekim svojim stavovima ali je to ipak manjak sluha za stav koji nije njegov.
Tu se polako počeo mjenjati sadrzaj foruma pa i atmosfera. Ali (ovo je sad moj stav s kojim se večina mislim neće složiti) i Apple se paralelno promjenio kao firma. Moj je stav da je Apple ranije bio značajno više kompjuter - oriented, a danas je komp samo jedan od njenih proizvoda i ne spada baš među važnije.
Dapače ... u nekom trenutku je Dotore postao neke stare keynote sa steveom, točnije keynote Beta OSX sistema gdje je ovaj kao highlightse nabrajao to što je Mac - UNIX, to što je Darwin - open Source ... ono ... iz današnje App Store - perspektive SULUDO.
Naglašeno je predstavljao MAC OSX kao sistem koji je istovremeno po ukusu zahtjevnih profesionalaca i konzumera ... dok je danas mislim orjentiran samo na konzumere, a pro sektor spominje samo paušalno. IMHO - naravno ;)
Ovo nisu svi useri prihvatili sa oduševljenjem - me myself included. (daleko da sam ja neki ultra hiper power pro ... no obzirom na to da ipak komp trebam više kao alat a manje kao novovjeki TV ... raniji mi je attitude više pasao).
Toni je forum u početku vodio sa entuzijazmom prema tim novim iPhone only korisnicima koji su postali jako puno pitanja na koje je već bilo odgovora, slali jedni druge u pm (personal message offcourse :) ) i rijeko davali odgovore, itd. No nakon nekog vremena, se to što nije baš "šljivio" one aktivnije usere i njihove pritužbe, barem je to moje mišljenje, pokazalo štetnim i kvaliteta MK-a je pala (IMHO opet) ... i posjećenost također.
U nekom trenutku vjerujem da je ovo postalo jasno i Toniju, te je izgubio neki entuzijazam, a implementacija Vanille je mislim pokazatelj toga, tj mislim da je obzirom da stanje MK-a odlučio MK koristiti kao testing community za vlastite projekte i učenje ... jer se čovjek bavi webom ... te treba negdje testirati ... a di bolje nego tu.
I za kraj, mislim da za cijeli razvoj događaja nije samo krivnja vođenja MK-a, već je djelom rezultat samih promjena u Appleu ... iako ... moglo se bolje prilagoditi promjenama.
Eto ... zanimaju me vaši stavovi vezano uz ovo ... Moschuse ...?! :)
(isprike na dužini posta ipak je ovo jedna povijest :P )
Zato ja između ostalog pratim i http://applemanija.com/i mislim da dečkima jako dobro ide.
kinsif said: ipak smo clanovi ovog foruma! kad ovako clanovi sa 3k postova spuste, nekako se i ja demoraliziram
A sa 6k? :) MK je mrtav odavno, samo jos koji zivac trzne tu i tamo, ko kad svinju zakoljes pa se koprca :D
Slazem se sa fazerom i icanicem. Ja stalno govorim da se vrati stari forum, ali sad ocito ima i vise ljudi. Jel nije bolje vratiti stari i imati zadovoljne MACkorisnike i mozda stvarno forum ozivi i bude kao prije, nego pustiti da ovaj propadne? Zbog necijeg stava o Vanilli i testiranje ove pred pred bete foruma i neslusanja zelja clanova?
Ma los je (ma koliko mi sutjeli o tome :) )
Nema one osnovne funkcije koje svi ostali forumi imaju. Zasto nema tipke za bold, quote i ostale funkcije da se jednom tipkom primjene? Ne zelim uciti nikakve kratice, hocu tipku koja to ima ili stisnem ctrl+b. Ucitave duple stranice... Neke greske ce se ukloniti "kad se developeru sprdne"... Razumijem developera jer zeli da mu se prijave bugovi, ali ne na "pravim forumima" nego na testnim. Mogla je tako biti i mackorisnik vanilla beta gdje bi se testiralo i kad sve bude ok, korisnici zadovoljni onda se prebaci. Ne kuzim kako tmilovanu nije zao foruma, ali meni je. Od 4. mjeseca sam stalni posjetitelj i postao mi je dnevno stajaliste par puta, ali sve manje i manje. Na jednom drugom velikom HR forumu sam napravio desetak tutoriala sve sa slikama i mogao sam tu postaviti. Ali kako kad on ne prihvaca sve one kratice, slike budu kao link (npr. u mojem zadnjem oglasu), tema propadne dolje.... i tako mogu do sutra
Donijela je vanilla nekoliko dobrih stvari ali i puno više loših, nema više one jednostavnosti kojom svaki forum odiše. Pravo da vam kažem, uopće mi nije žao.. Ima i drugih foruma gdje se informacije mogu pronaći.
Upozoravao sam na nepripremljenost vanille da bude osnova ovog foruma i ukazivao na činjenicu da se postavi umjesto stare provjerene baze no obećavalo se svašta a dobismo ništa. Doduše, toni nije kriv za to ali neka mu kad se kocka..
Pretvaranje korisinika u beta (tj. alfa) testere, tvrdoglavost i nepopustljivost na kraju će imati svoju cijenu..
Da se osvrnem na ovo iphone vs mac. I ja sam relativno novi apple fan (skoro godinu dana), ali sam u to vrijeme sve pokopcao o njima, popravljao ih okolo, nebrojeno puta radio restore, dizanje-spustanje fw... presao sa moderatora Sony Ericssona na Apple na cafe.mobil forumu, tamo napravio dosta tutoriala, pomogao bezbroj ljudi... Zasto ovo pisem? Zato sto se sad gleda na korisnike iphonea kao neke koji nisu "dovoljno Apple" i bas zato sto svaka susa ga ima. Da je forum normalan (ne ova vanilla) mogao se napraviti tzv. Superthread (tako sam je napravio na cafe.mobil forumu) gdje su sve najvaznije teme i linkovi, tako da nema bezbroj otvaranja tema o JB, restoreu... Da se opet vratim na iPhone usere. To spamanje sa otvaranjem tema se moglo lako rijesiti sa vise moderatora i da, opet cu reci, normalnom organizacijom foruma (sto vanilla nema). Stekao sam dojam kao da su iPhone korisnici i unistili ovaj forum :), ali to je kriv manjak modova sto ih nije bilo i sto nisu odmah srezali takve postove. I da, imam i ja malu bijelu naljepnicu na Golfu, ali ja ju nosim sa ponosom :) a ne da se prese...vam kao neki koji ni ne znaju sto je itunes ili restore, ali glavno da je jabucica na autu.
Sorry ako sam nekoga uvrijedio ili stekao krivi dojam i ako se nesto planira, voljan sam pomoci (u iPhone dijelu)
tmilovan said: a treba ponekad i malo spavati :).
Kako bi reko jedan mudrac: "prestani više obmanjivati ovaj napaćeni narod!!!"
jos jedan glas na Applemaniju! MK je davno ispao iz trke
Ja mislim da je svemu kriv ovaj novi forum. Toliko je nepregledan i kompliciran da je to strava, a i bome me zivcira sto svaki puta kada ga otvorim moram kliknuti da mi postove prikaze po datumu (ako nisam logiran sa accountom, a svaki put mi se neda ni logirat ako necu nista postat),jos puno sitnica me zivcira i jednostavno mi vise nije toliki gust pisat, odgovarat i gledat postove jer mi zamara mozak kada se ne mogu uopce snaci :-) pa prema tome savjetujem da vrate nazad stari dobri forum i da jos malo MK ozivi dok jos ima vremena, jer ovako bas i nece. A i ovo sa votanjem na postove mi je totalna glupost... sto manje gluposti to bolje, forum sluzi da se ljudi dopisuju a ne da votaju i sto ti ja znam sto jos ne. Kada hocu nesto naci na forumu... ma nema sanse jer ima toliko gluposti okolo da je to strava, na 1000 mjesto mogu stisnuti, evo bas gledam sada desno ove recent activitys, ma bas mene zanima tko je zadnji promjenio svoj avatar.
fazer said: mozda je ipak doslo na naplatu sta su se zelje korisnika ignorirale a slusalo samo moderatore
Iako sam pobornik novog foruma, mogu se složit s ovime.
ecvis17 said: Eto ... zanimaju me vaši stavovi vezano uz ovo ... Moschuse ...?! :)
:D Sad cu ja ispast dezurni seronja foruma ali mislim da je ecvis upiknuo prstom u oko s ovom svojom analizom. Promijenio se definitivno i Apple a promijenio se i forum, na Apple stvarno nismo mogli utjecati, na forum jesmo. Pokusali smo i bili odhebani vise puta i polako smo odustajali. Kao 10 malih crnaca Agathe Christie :D Zajednica je imala ogroman potencijal i kvalitetne ljude i MK je mogao biti vodeci Mac oriented portal u regiji ali vodeci dvojac je imao neku svoju viziju koja je ocigledno bila moguca samo u njihovoj glavi. Neki su vidjeli da to nece fukcionirati i upozoravali su da kvantiteta NIKADA ne moze biti vaznija od kvalitete ali nekima su se ocigledno samo brojkice vrtile pred ocima i rezultat je vidljiv. Dogodilo se jedno veliko told ya a prelazak na Vanillu je samo zabijanje cavla u ljes jer je admin pokazao da stvarno ne hebe nicije misljenje nego ce i dalje gurati po svome jer je forum "njegov" a forumasi su pokusni kunici za neke druge projekte koji ce (nadam se) biti uspjesniji. Netko je gore napisao i slazem se da je stvarno vrijeme da prestanemo mlatiti praznu slamu i jednostavno ili nastavimo dolaziti na ovaj forum ovakakv kakav je ili da netko tko ima znanja otvori nesto drugo za prave MacKorisnike. I ne mislim na svaku susu koja ima iPhone (nhf ekipa!) nego stvarno na nekoga tko voli Apple i cijeni njihov rad i machead je. Mislim da nas tu ima dovoljno za jedan dobar forum i jednu dobru atmosferu, onakvu kakva je bila na MK u pocetku. Ne znam je tu netko sa Applemanije, kakvi su njihovi planovi?
ja sam s applemanije, pa da se i javim kad me prozivate.. :)
Ali prvo da se osvrnem na jednu stvar me smeta kod dijela komentara u ovom topicu, a to je neka odbojnost prema novim (iPhone) korisnicima. Naravno da tisuću istih tema o JB-u, data prometu itd nikom nisu zanimljive, ali to je jedna konkretna stvar koja se relativno jednostavno može dovest u red. Ali, meni se ne sviđa stav "Ah, prije je Apple značio nešto, a sada svaki ufuran klinac ima iPhone. Nije to više to.".. Kao kod glazbe, kad netko sluša neki underground band, onda se oni probiju i onda je on "nezadovoljan". Sorry, ali to je bullshit!
Ja ne volim Apple jer sam zato drugačiji ili jer sam zato neka elitna manjina. Ja volim Apple jer su to iznimno kvalitetni proizvodi koje je užitak koristiti, a možda još i više zato jer su prožeti inovativnošću i potragom za "ultimativnim" iskustvom i kvalitetom. A to je nešto što me inspirira i da budem iskren, uz rizik da ispadnem sladunjav, nešto što je promijenilo moj način razmišljanja i gledanja na stvari na puno razina.
Sretan sam kako me to promijenilo i zato ne mogu osjećati ništa drugo nego zadovoljstvo kad vidim da i netko drugi krene tim putem.. A jbg, svi smo jednom bili switcheri, jedna cijela generacija je sigurno došla na Mac s iPoda, sadašnja dolazi s iPhonea, a sljedeća će s iPada. I zato mi se ne sviđaju stavovi "Ah, nije ni Apple što je nekad bio" i slični. Ne, nije, mislim da je Apple bolji nego što je ikad bio, inovira više nego ikad prije i vjerojatno je ovo najbolji trenutak ikad za biti Apple korisnik, a da ne govorimo developer itd.
A moj komentar što se tiče ovog foruma: iako sam na forumu od početka 2008 kad sam se došao raspitati za prvi Mac, uglavnom sam bio vrlo pasivan pa mislim da nisam kompetentan komentirati što se sve dešavalo. Ali konkretno, Vanilla forum mi je skroz ok (nakon što sam se naviknuo) i ne smatram da sam po sebi može biti razlog nekih velikih katastrofa. Ali to je samo moj dojam..
A što se tiče Applemanije, ovaj topic je vezan za MK pa ga stvarno ne bi htio "krast". Ali ukratko, naš sadašnji stav je da je forum zaista hrpa posla, a i sve dok je MK forum aktivan (a još uvijek je, i to ne malo!) da nema potrebe za još jednim forumom. I mislimo da se kroz druge načine (komentari na članke, možda i neki članci isključivo za poticanje diskusija, plus socijalne mreže) može pokriti dio forumaških diskusija. Ali ukoliko se u nekom trenutku pokaže potreba / prilika za kvalitetan forum, zašto ne.. Naravno, jako nas zanimaju i mišljenja / prijedlozi / ideje svih vas, što više mozgova to bolje.. :)
Cozmika said: vi stariji ili mlađi i pametniji stavite tutove kak neku app napraviti
Kolku temperaturu imas? :D
Lijepo jedino on je htio ovaj forum a sad ga ni nema na njemu :P
surfa po starom i smije se kak mi po novom baljezgamo :D
hahahahah nemas to pravo!! i mora neko stati na kraj takvima kao sto si ti ;)
Pa normalno, sada je zatišje pred buru... ;) Sada u Veljači kada Apple odradi event, imati ćemo desetke tema o iPhone Verizonu, o njegovom novom izgledu (antena je napravljena drukčije negoli kod naših iPhoneova), pa objaviti će novi iPad, komnetirati ćemo i Steveov nedostatak na eventu, pa njihove rezultate prodaje, itd...
Biti će i tema i komentara...
Nije samo da se je ovaj forum stišao, stišalo se sve oko Apple sada, ali za 10 dana opet počinje bura, pretpostavke, nagađanja, još više rumora i naravno . event.
Strpite se još malo... ;)
evo samo da i ja dodam +1 za applemaniju! Pratim je i skroz mi je ok site/ blog..
stop beating the dead horse :P ... neznam dal je jos zabavno iPhone-only članovima ali mac-onlyjevci već dugo nemogu baš naći razlog da se zadrže ... Nema više rasprave ni za lijek. Ma ni oglasa nema baš.
Dead and gone - it is.
PS kad je toni odusto ... što će drugi tu.
Ma da, ali ne kuzim... forum vise nije appleovski kao sto bi trebao biti jednostavan, pregledan i tako to, ovo je sada totalno suprotno.
Vjerovatno ima stara baza spremljena od prije vanille. A i moze se krenuti od nule. Novi forum, nova raspodjela, novi dizajn.... a ovaj stari svejedno ostaviti :)
Mislim da se još mogu spasiti stvari, ako ništa drugo može se probati. Vratiti forum na kakav smo svi mi navikli, pa makar od nule. Post, eventualno dva tjedno na glavnom siteu, makar i prenijeti post od nekud ako se nema vremena pisati, čisto da možemo komentirati malo događanja.
ecvis17 said: Dapače ... u nekom trenutku je Dotore postao neke stare keynote sa steveom, točnije keynote Beta OSX sistema gdje je ovaj kao highlightse nabrajao to što je Mac - UNIX, to što je Darwin - open Source ... ono ... iz današnje App Store - perspektive SULUDO.
Slazem se s cijelim postom, al ovaj dio je malo fulan. I iOS i Mac OS X su punokrvni bsd sustavi s mach kernelom, a App Store (ni iOS ni Mac verzija) ni na koji nacin ne mijenja tu cinjenicu, niti sprijecava razvoj i distribuciju open source softwarea.
To je kao da kazes da ducan koji prodaje samo traper hlace nije ducan s hlacama jer ne prodaje...ne znam, kozne hlace :D
Al da se vratimo na temu. Da, hrpa praznoglavaca s iPhoneom je definitivno utjecala na atmosferu na forumu, ali to se ne bi dogodilo da je "uprava" poduzela logicne korake.
Ima razloga više. Uglavnom, svega navedenog po malo. Sam forum mi toliko ne smeta, navikao sam se i OK je.
Možda je forma foruma prošlost, kraj tweetera i facebooka. Ljudima jednostavno nije zanimljivo.
Jaz između iPhone i ostalih Mac korisnika je prevelik i to je smatram jednim od glavnih razloga. Dalje, dosta starih Mackorisnika sa stavom: danas će svaka šuša imat mac jer ga se može kupit u VIP-u ili T-mobileu definitivno ne pridonosi dobroj atmosferi, nego je čak kontraproduktivan, čak i iritantan.
Kao primjer navodim sebe. Obratio sam se nekim ljudima prije 6 mjeseci (POLA GODINE!) sa nekim idejama oko pokretanja stranice, foruma i dizanjem svega na jednu višu razinu.
Ideje su bile IRC kanal (koji je btw. davno postojao ovdje) gdje bi dobrovoljci pomagali iPhone userima sa problemima uživo, te bi na taj način forum bio rasterećen i oslobođen hrpe glupih i nepotrebnih postova.
Predložio sam Mackorisnik internet radio.
Ponudio sam svoje znanje i slobodno vrijeme.
I na kraju, prijavio sam se za moderatora, makar iPhone boarda, da ga dovedem u red - odbijen s obrazloženjem kako nemam Mac :)
Meni više nije trebalo ništa objašnjavati.
Btw. da me se krivo ne shvati, nije mi namjera kenjati ni po kome, stav uredništva i vlasnika je takav kakav je i mi ga moramo ili ne moramo poštivati. Ne dižem konkurenciju (Applemaniju) u nebesa, nisu ni oni savršeni, moraju još puno graha jesti. I hitno promijenit logo :D Trude se, i to je dobro.
Ali, neprihvatljivo i indikativno je da je zadnja vijest na MK napisana 09.01.2011.
Definitivno jedan od najžeščih rasprava u zadnjih nekoliko mjeseci. :D Evo, ova tema je dokaz da forum nije zamro.
Toliko postova, toliko ljudi je komentiralo, a mislim da samo ova tema ima zbroj riječi kao 20 ostalih ispod nje.
Nema ni forum, pa ni administracija veze sa "zamorom". To je do nas članova, koji niti imamo tema, niti neke volje za diskusiju, jer su nas umorile sve one teme koje su se ponavljale po 50x, a najviše su nas izmorili neki članovi koji su nekoliko puta prešli svaku mjeru sa svojim uvredama, bezobrazlukom i nepoštivanjem drugih članova.
Naravno, tu je trebalo biti sankcija sa strane admina, modova, itd, ali mislim da ni oni nemaju vremena za čitanje svih postova, a mi smo tu da takve stvari prijavimo.
Svaka čast dečkima sa Applemanije, odlično rade svoj posao, ali ovo je i dalje br.1 community za Apple u Hrvata i mislim da će tako i ostati. No moram se složiti s nekima, dečki sa Applemanije dobro šišaju MacKorisnika u objavljenim člancima i novitetima članaka.
Uglavnom, sve će doći na svoje kada bude više vijesti sa strane samog Applea.
Mislim, bilo bi glupo otvarati teme i bezveze pisuckati, samo da se nešto piše po forumu, a u zadnje vrijeme stvarno ima malo vijesti o Appleu i novim proizvodima, čak su se i rumorsi smanjili, zato i je takvo zatišje.
Sljedeći tjedan će ovaj forum zaživjeti i posjeta će biti 100% veća.
kovacevic031 said: Možda je forma foruma prošlost, kraj tweetera i facebooka. Ljudima jednostavno nije zanimljivo.
Ma nije prošlost, te neke starije stvari će još dugo godina ostati in uz sve ove novotarije. Forumi, email, sve ćemo to još jako dugo koristiti jer je jednostavno i učinkovito. (doduše osim ove Vanille )
Jabučnjak forum je jedno lijepo odredište za ljude kojima je Mac i rad na njemu bitan. Tamo ima znalaca i možeš dosta naučiti ako pitaš. Al nebi škodilo da je forum još malo masivniji, s više ljudi.
ficho said: Kolku temperaturu imas? :D
38,2
btw. ovo mi je jako: img.skitch.com/20110127-1bxmeuxrw99xcaqc95a6d514tx.jpg
imaticx said: Zadnji put je bio ulogiran 19.1.
Ne govori li ti to dovoljno? Siguran sam da covjek ima miljon i jednu obavezu a forum mu sigurno nije prioritet. Zato je tako kako i je jer nikome nije bitno.
TCvetkovic said: Zato ja između ostalog pratim i http://applemanija.com/i mislim da dečkima jako dobro ide.
>
+1
ajd dajte im malo kredita! :) ipak smo clanovi ovog foruma! kad ovako clanovi sa 3k postova spuste, nekako se i ja demoraliziram :D meni se malo cini da je forum kao zamreo, ne znam... mislio sam da ce mac app store dignuti malo prasine, ali nije bas bilo reakcija puno! zar moramo cekati novi JB i te fore da se malo prica? :)
Pratim Applemaniju i http://www.izone.com.hr/
uz MK pratim redmondpie, imaju dosta svijeze informacije. bit mi je doci do informacija, a sad gdje ih procitao manje bitno.
a mi korisnici smo djelom za to krivi (pricam o forumu). vidim po sebi da mi je malo entuzijazam splasnuo! ako sam se prije spajao 20 puta dnevno, sad pogledam sta ima 3, 4 puta dnevno! ne znam objasniti cemu to! niti ne otvaram nove topice, niti puno pisem, tu i tamo nesto ikomentiram, i sve se na to svodi :) ne znam! mozda fali ljudi koji bi pokretali dobre teme za koje bismo se zakacili... ?
ecvis17 said: stop beating the dead horse
Loll! Mislim da je ovim sve receno ;)
Bolje je, ali sad je kasno. Vise se nemogu vratiti fizicki.
Forumu ima spasa ako dobi funkcije koje imaju ostali normalni forumi tipa bold italics i ostalo. Pogledajte bugov forum kak se lijepo razvio. Ružan je ko pas al funkcionalnost mu je sve bolja. Korisnici bi trebali s jednstavnošću linkove/slike i videe stavljat a ne ovak :/, smajlići ne rade, barem meni, po rubu klikčem ali ništa. U biti sve je već rećeno u par prijašnjih postova nema smisla da se ponavljam...
skroz ispavno zboris! ponekad imam dojam da 90% foruma otpadne na JB iOS-a! osobno sam veliki ljubitelj iOS-a ali stalne rasprave o JBu, potrosnji data prometa i sl. malo me zamaraju! fale mi opcenite rasprave o razvoju OS X-a, iOS-a, apple proizvoda... kuda to ide, kako mi to vidimo, bla bla bla! a nije da se nema o cemu pricati! apple prozivljava dramaticnu transformaciju koja je i dalje u toku, i eto, nekome se ne svidja, nekome se svidja... osobno mislim da mac i dalje ne nudi nista manje power userima od bilo koje druge platforme! ali oni (i mi ostali koji smo negdje izmedju power usera i ajfonasa vulgarisa) su malo iziritirani tom ogromnom eksplozijom novih iOS usera koji su sad najednom postali apple fanovi! pa svaki drugi auto u kvartu ima jabucicu na autu itd... to malo iritira! tako se nesto i na forumu desava! svaki put kad tmobile ili vip dobe novu posliljku, na forumu krenu iste teme (data promet, kako JB, kako unlockat itd). i onda se neke dobre rasprave izgube u svemu tome!
Ja necu nesto detaljno analizirati, sa moje tacke gledista :) forum je ostao forum, mjeto gdje nađem traženu informaciju ili pomognem nekome sa svojim skromnim iskustvom vezano za neki problem, manje mi je bitno kako izgleda.
Ipak mislim da je premalo admina da drze do neke discipline da se ne otvaraju duple teme i teme sa naslovom "help" i onda bi to sve puno urednije izgledalo i organizovanije :)
Prijedlog: odabrati jos kojeg admina definisati malo zesca pravila da nema toliko presipanja iz praznog u suplje :)
Hvala na paznji :D
MoschuS said: Ne znam je tu netko sa Applemanije, kakvi su njihovi planovi?
E to i mene zanima. :)
eeee vanilla vanilla sta si napravila bdw ovi iza applemanije ako naprave froum, neznam sta ce biti sa mk-om
a i da otvore... uvijek ce ti ajfonasi vulgaris dolaziti i raditi nered!
@ficho, mislim da me nisi oko te rečenice razumio, ili se zbilja ne slažeš, no daj da pojasnim pa da budemo sigurni. :)
Prvo da nabrojim što ja nisam htio reći: 1. Dakle ne kažem ja da je App Store antipod Open Sourceu! 2. Daleko da ja tvrdim da OSX i iOS nisu UNIX-i!
Ja sam prvenstveno htio reći kako su prioriteti Apple-a u to vrijeme bili takvi da su ti aspekti njihova rada bili HIGHLIGHTS. Da je nešto open source, ili da je bazirano na unixu, da je orjenitrano i na pro i na consum sektor tada je bilo dominantan ton keynotea ... a danas nije.
Netko je gore spomenuo da OSX i danas može puno pružiti pro sektoru. Može, ali ne zbog puno novog rada. Gledajući Lion najavu vidim prebiše se od rada na tako nečemu. :( Sorry ali ja sam uvjeren da je Apple u ovom trenutku orjentiran na to da Kompjuteri budu sve više kao iPhone. A dozvoliti ćete mi - to je zatvorenija platforma od OSX.
@ficho I na kraju, iako App Store nije sam po sebi u ovom trenutku nikakva prijetnja OpenSourceu ... ili bilo kakvoj otvorenosti ... mislim da nije teško vidjeti da mu je to namjera biti u budućnosti. Primjer: Iz izkustva iOS-a već vidim da ću morati jailbrejkat OSX da bi mogao konzumirati flash. A kamoli raditi u Flashu. Ja osobno ne volim flash, no ja bih ipak da ja sam odlučim da ga nebudem koristio. Autoritarnost i dominacija koju želi današnji Apple ... meni liči na nešto što bi ti ficho osudio itekako da radi MS. Nebi li?
Krivo si me razumio. Nemam ja ništa protiv iPhoneaša "per - se". No kako je upotreba tog uređaja masovna, te jednostavno druga od upotrebe računala. Taj veći br ljudi su naprosto brojnošću promjenili forum iz jedne ugodne atmosfere nekolicine ... dobro ne baš nekolicine ... zaljubljenika u apple računala - u ovo što je ovaj forum sad.
To sam uvjeren, ali, kako sam gore i rekao, tome se moglo prilagoditi i ta promjena nije morala nužno biti štetna, no to se nije "uspjelo".
Nevolimo svi apple iz istih razloga i ne korstimo ga na isti način. Također komuniciramo na isti način. Predspostavka da će se te razlike same jedne drugima prilagoditi pokazale su se, vjerujem, netočnima, i negtivnim, opet vjerujem, i za jedne i za druge i za one treće koji koriste i vole i jedno i drugo.
Kad govorimo o Appleu, ja nikad nebih imao ništa protiv nekog telefona (iako ga sam nebih imao jer mi ne treba) da taj telefon (i njegova familija proizvoda) nisu preuzeli svu pažnju u firmi koja je meni bila pojam za brand kojem je značajno više stalo do računala i softwera koji proizvode nego većina.
I za kraj, koliko se čuje o njihovim pro/creative alatima, koliko su zbilja poradili na FCP paketu, što je sa Shake-om ...
Znam za najavljeni novi FCP ali pogledajte sedmicu ... što su novoga napravili tamo, a da je vrijedno spomena u odnosu na FCP 6?
I na kraju OS 10.6.x !!!
Na dva stroja imam Lea i na jednom SL. I nemože me nitko uvjeriti da je SL ok. Može nekome iskustvo sa SL biti bolje od mog, ali moje je da je SL isti k ako ne i gore od Win-a, tako da to da netko ima bolje iskustvo sa SL od mog je nebitno, jer sa 10.5.x imam ODLIČNO iskustvo. To je ZVJER. To je 10 godina ispred SL.
Da mogu na tu novu mašinu instalirati Lea napravio bih to sad, ali ne ... nemogu. :( A da ne kažem da je Leo donjeo i 200injak novih shiny featurea a snow nije nego je trebao biti rad na stabilnosti ... mislim daaaj.
U svakom slučaju ne radi se o elitismu prema iPhone userima, radi se o tome da su oni istjerali Mac usere jer su ih brojnošću nadglasali. Tu su macovci ti koji su manjina - i njima se zapravo bavim.
Eto toliko ... pozdrav
h-h a dok sam ja pisao svoj novi mamut ... si uspio čak i ti tvoj napisati :P
EDIT: evo ficho malo novosti o appstoreu LINK
ecvis17 said: Sorry ali ja sam uvjeren da je Apple u ovom trenutku orjentiran na to da Kompjuteri budu sve više kao iPhone
Ja sam ovo napisao u članku koji je govorio o dolasku iPada. Točnije rekao sam da će u budućnosti OSX ili OSXI biti zatvoreni kao iOS da bi Apple mogao imati punu kontrolu. Vjerojatno niste vidjeli taj komentar jer je skupio milijun minusa. Toliko o otvorenosti i spremnosti na raspravu. A to je bilo prije dolaska vanille.
Danas svi govore da je 10.7. super jer donosi na Mac ono na što smo navikli na iOS-u. Nema rasprave na ovakvim forumima. Novi članovi ne pridonose baš nekoj raspravi, a ovi stari baš ne trpe novo mišljenje. A ponavljanje jednog te istog mišljenja nije rasprava.
ma nece ovo nikada proci cak da se i trude oko toga! ima prevelikih igraca (MS, Adobe) koji ce se nastaviti distribuirati svoj soft za mac mimo mac app storea (zarade radi), a Apple mozda moze reci ne Flashu na iOSu. ali sad bas da ce reci ne Officeu, CSu itd na macu... bilo bi ravno samoubojstvu! nisu toliko glupi!
Naravno da neće. Takve velike kompanije uvijek nađu kompromis. Cilj je zaradit novac. To je jedino važno. Neće Apple nikad njima nametnuti neka blesava ograničenja. Ali hoće meni kao svom korisniku, a to je ono što mene ljuti.
Evo moje 2-3 riječi... Prvo odmah napominjem da me smetaju korisnici bilo kakvog Apple proizvoda koji su ujedno i elitisti, tj. pale se na svoj Mac/iPad/iPhone jer su po tome drukčiji od drugih. Ne smeta me ni najmanje što "danas svaka šuša ima Mac/iŠtagod", ali me smeta kad neka "šuša" to kupi kao statusni simbol, a ne zbog dobre tehnologije. No snobizam me smeta i u bilo čemu drugome tako da je ovo samo primjer :)
Međutim, moram primijetit da je prije dolaska iPhone-a postojala jedna kultura Mac zajednice. Switcheri bi postavljali pitanja na Jabučnjaku/MacKorisniku uglavnom jer odgovore ne bi mogli dobit drugdje zbog PC-olikog okruženja. I bili bi zahvalni na tome te bi i sami pokušali pomoći kad mogu. Svaki specijalizirani forum stvara zajednicu entuzijasta, i ako su na njemu ugodna atmosfera i korisne teme normalno da će se i ta zajednica širit.
Ne bi htio okrivit samo iPhone za ovo sve, ima nešto i u prelasku na x86 tj. konkretnije u pojavi hackintosha - no krenimo s iPhoneom. Prvo i osnovno, znamo kolika je piratizacija u Hrvatskoj i to nije nikakva tajna. Ne kažem da su svi u mogućnosti kupit baš svaki komad softvera koji hoće ili čak trebaju, ali kod nas je mentalitet već odavno takav da se, baš nasuprot, hvalimo time što ne platimo porez ili pak aplikaciju, ili da zaje***o osiguravačku tvrtku, koliko primamo od socijalne pomoći i tako :)
I onda kad kupiš iPhone, nisi lud da plaćaš nekakav tamo softver! Radije ćeš postavit temu "KAKO ĐEJLBREKAT iPHON HITNO HITNO HITNO!!!! POMOZITE", iako uopće nije hitno jer je iPhone luksuz, a ne životna potrepština. Ali bitno da je tu caps lock i loša gramatika, samo da upadne ljudima u oko da bi se pomoglo njima prije negoli ikome drugome. Da ne kažem da takvi korisnici uopće nisu došli tu bit dio zajednice već samo zbog svojih interesa, a namnožili su se jer im se dopuštalo tj. nije ih se moderiralo i upozoravalo. Toliko su sebe stavili ispred svih da se nisu udostojili ni potražit jel topic di je njihov problem riješen već postoji.
S time dolazimo i na hackintosh zajednicu... Ima nas koje je čisto eksperimentalno zanimalo kako to radi na PC-u iako imamo Macove. Ima i onih koji nemaju Macove, ali bi ih možda uzeli da mogu probat OS X malo detaljnije prije nego se odluče na kupnju. S time svim sam OK, ali nisam OK s ljudima koji "nisu glupi da bacaju toliko para na kompjuter kad mogu na makini od 3000kn s monitorom i printerom vrtit OS X". OS X na Hackintoshima nikad neće bit jednako iskustvo jer se uvijek mora rovat po njemu da bi nešto proradilo, a onda zbog tog rovanja nastaju isti topici kao i u gornjem slučaju s iPhone-ima: "NEĆE RADIT ZVUK I WAJRLES HITNO MI JE MOLIM VAS POMOZITE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! HITNOOOOOO"...
Jednom kad se forum pretrpao takvim postovima normalno da je pao interes.