Molim sve koji imaju iskustva da mi kažu kakva je procedura na granici i aerodromima kad se fura iPad koj namjeravam preprodat. Dali iPad može proć zapakiran pa je kao poklon za nekog ili mora bit otvoren pa da se nosi kao osobno vlasništov ko npr. laptop? Imam dvije osobe koje bi mi mogle dofurat dva iPad-a, imaju dvojno državljansvo pa računam da to nebi trebo bit problem jer ako tamo kupe neš ko US građani tamo su platili porez pa valjda kad se vrate doma ko CRO građani ne trebaju plačat porez ponovno na nešto šta je već njihovo vlasništvo, dal to tako funkcionira ili ? Htijeo bi nabavit dva iPad-a pa bi jedan prodao i smanjio samom sebi cijenu ovog drugog, kad bi izišao novi, stari bi prodao pa opet prek neke osobe nabavio novi iz US.
Sad je prilika za svercat jeftinu drogu. Sakrijes par iPhonea na neko mjesto gdje ce trazit i mozes prosvercat 10 kila droge po dzepovima i tjelesnim otvorima :D
u USA nema povrata poreza koliko znam, a to naše carinike i tako ne zanima jesi tamo platio porez ili nisi. Oni na sve što dolazi i što nađu kod tebe lupaju carinu i PDV ako je iz USA. Stvar je u tome da te vjerojatno neće pretraživati i otvarati kofere na aerodromu, znam ljude koji su donijeli 5 ipada bez plaćanja. Puno ljudi odjednom se iskrca i ne pretražuju sve, već izaberu nekoga. Sreća da nemamo direktne letove iz USA (za sada) pa ne znaju od kuda inicijalno dolaze putnici... Ako želiš legalno, pokažeš račun, platiš davanja i nosiš.
ima povrata poreza ako kupuje netko tko nije american citizen. tvrdim to iz prve ruke , osobno godinama u best buy-u (wilmington nc) kupujem tehnicku robu bez poreza (tax free). dakle odmah u ducanu na customer servisu uz predocenje putovnice oslobadjaju me taxe. a sad da li to nasu carinu interesira ,.... cisto sumnjam.
@damir stvarno? kolko ti vrate?
ne vrate mi nista , samo mi ne zaracunaju i ne naplate taxu. (cini mi se da je 7%). ovo vrijedi samo u best buyu (prodaju se apple proizvodi). u drugim trgovinama takodjer se moze dobiti povrat poreza ali to ide malo sporije i kompliciranije. moras imati nekoga tko ima adresu prebivalista u usa. u tom slucaju u trgovini ti daju papire koje ispunis i za mjesec do dva dobijes povrat novca na tu adresu. i to je takodjer provjereno , roba kupljena u office depot (wilmington nc), povrat poreza stigao na adresu prijatelja u floridi.
Visina sales tax-a ovisi o saveznoj državi, više info npr ovdje http://en.wikipedia.org/wiki/Sales_taxes_in_the_United_States
Kad sam se neki dan vratia iz NY, u Zg su me petresli od glave do pete. Tražili su isključivo tehničku robu.
i jesu kaj našli?
Ako nema kutije, nema problema :-D