Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Tagged

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6489)

• jose34
  • smugl3r
  • rise
  • mmike
  • sina
  • Jonny018
  • zhirafica
  • Damirst
  • ford
  • brankica27
  • Ozi50
  • brunci
  • Dottore
  • danijelklcom
  • iWave
  • LC120black
  • kristina30
  • X Sync
  • jigMsaw
  • borinem

Tko je online (5)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
Molim pomoć - budući MBP vlasnik
  • Moj prvi post pa bih prije svega želio pozdraviti sve članove :).

Da odmah krenem na stvar, razmatram o kupnji MBP (unibody) iz Italije preko firme. 15" i5 model će za moje potrebe biti i više nego dovoljan. Nikada nisam posjedovao, niti koristio Apple-ovo računalo pa bih molio upućene članove da mi odgovore na neka osnovna pitanja.

1. Talijanski layout. Osim QWERTY layouta i nedostatka hrvatskih slova, je li sve ostalo relativno slično standarnom layoutu na ovim prostorima? Pri browsanju foruma sam naletio na francuski layout koji je netko stavio i nema šanse da bih se navikavao na takvu razliku.

2. Da li je moguće namjestiti hrvatska slova na tipkovnici softverskim putem?

3. Glupo pitanje, ali za svaki slučaj - da li je potrebno kupovati dodatni adapter za punjenje?

4. Glossy ili antiglare (matte) ekran? Znam da je stvar preferencije ali nažalost tu gdje živim ne mogu vidjeti razliku uživo jer nema Apple trgovine.

5. Je li baterija za MBP zaista toliko dobra koliko je reklamiraju (8-9 sati)?

6. Pouzdanost, učestalost kvarova i kvaliteta izrade. Neznam hoću li dobiti garanciju putem kojim budem uzeo laptop, pa ne bih bio sretan ukoliko rikne brzo :/. A i tu u Slavoniji ionako neznam ni za jedan Apple servis.

7. Bootcamp. Da li je Win7 jednostavno instalirati, te radi li sve kako spada i bez štekanja?

8. Valjaju li oni Mini DVI adapteri koji se mogu kupiti za siću preko neta (eventualno u nekom lokalnom PC shopu) jer mi se ne daje 200-tinjak kn koliko naši distributeri traže.

Znam da sam dosta toga napisao, i bit ću zahvalan ukoliko se nađe netko kome nije mrsko pomoći Apple djevcu :)

Post edited by Dottore at 2011-02-16 15:07:09
  • 6 Komentara sorted by
    1. http://en.wikipedia.org/wiki/File:KB_Italian.svg
    2. naravno
    3. ne znam za Italiju, moj stari MacBook je bio iz Njemačke pa je radilo najnormalnije, no sve i da ne može, u Chipoteci dođe 20-30kn
    4. ja imam Glossy i uglavnom mi ne smeta. zavisi od osvjetljenja u sobi ali i od osobe do osobe
    5. da! cura mi ima unibody MacBook koji reklamira 10 sati i njoj zaista traje toliko!
    6. laptopi imaju svjetsku garanciju tako da si miran, a obzirom da se ionako sve šalje na servis kod Apcoma (www.apcom.hr) na isto ti dođe da živiš u Slavoniji ili u centru Zagreba (osim troškova poštarine :D)
    7. Da, jednostavno je, ali koja je onda svrha Macintosha? Ako ti baš nužno trebaju windowsi ajde de, ali 99% ljudi koji kažu da im nužno trebaju se varaju. Onaj 1% koriste AutoCad :D
    8. MiniDP a ne MiniDVI ;-) a jel valjaju ne znam, to nek ti netko drugi kaže, ja sam si kupio origigi pa naravno da radi :D
    1. možeš naručiti i english international layout, ali se čeka do tri tjedna (barem u Trstu). Naravno, nazovi ih i pitaj prije.
     iPod Shuffle 2GB
     iPhone 4 16GB
     iPad 2 16GB
    1. U njemačkom Apple Store-u mozes odabrat opciju s engleskom tipkovnicom koliko se sjećam, pa možda i u Italiji nude isto.

2. Da.

3. Ne.

4. Ovisno za što ti treba. Meni glossy ekrani nikad nisu predstavljali problem.

5. Nisam vlasnik MBP pa ne znam, ali po tuđim iskustvima navodno je :)

6. Mislim da MacBook, MacBook Pro, iPodi i sl. imaju worldwide garanciju, pa ne bi trebalo bit problema.

7. Jednostavno kao i na PC-u, a drivere čak i jednostavnije. Radit će ti ko na PC-u, tj. koliko Windowsi već mogu "radit" :P

8. ne znam, ali tebi ni ne treba mini DVI nego mini DisplayPort adapter. Noviji MacBook Pro-ovi (mislim na unibodyje) nemaju (mini) DVI.

Eto, nadam se da sam bio od pomoći :)

Games dont make people violent, lag does.
  • @john: Recimo da sam ja u ovih 1% :/. Win bih instalirao na Mac samo u krajnjoj nuždi. Bitno da ima opcija. Za mini DP pitam jer bih Mac međuostalom spajao i na TV, HD filmovi ovo ono :).

Bili ste mi od velike pomoći i zahvaljujem se svima :). Još me neke sitnice zanimaju za kraj.

Antiglare ekran. Sve me nekako vuće kad je nadoplata minimalna. Ali čitao sam da su boje mutnije nego na glossy ekranu i da ima nekakvo udubljenje u koje ulazi prašina. I da forsira HD rezoluciju od kojih u slova premala.

I imaju li unibody-i generalno problema sa zagrijavanjem? Kad je već baterija tako dobra surfao bih po netu iz kreveta ili fotelje.

Post edited by rufus at 2011-02-07 16:36:00
  • Pričekaj mjesec-dva, trebali bi izaći novi MBP

• oko antiglare ekrana ti ne mogu pomoć kad nisam nikad radio s istim.

glede zagrijavanja, stvar je slijedeća: ili će biti toplo komponentama ili će biti toplo korisniku. plastični MB je izvana pri jednakom opterećenju manje topao od aluminijskog MBP-a ali je zato komponentama unutra toplije. kako ti pucaš na aluminijski MBP, to nemoj očekivati da će biti hladan, ali da je sad toliko vruć da ćeš si od muda napravit jaja u tvrdo to nećeš :D osjetit ćeš da je topao ali ne i vruć. inače, skineš si SMCFanControll i postaviš si sam broj okretaja ventilatora ako ti ne paše automatska regulacija.