Moj nepuna 2 mjeseca star MBP boota po defaultu sa 32 bitnim kernelom , onako iz znatizelje botao sam ga sa 64 bitnim kernelom i odjednom mac puno brzi ???
Moze li mi neko od znalaca objasniti zasto on po defaultu bota na 32 bita a posto je leopard koliko znam napravljen prvenstveno kao 64bit sistem ili se varam ??
Zasto je mac odjednom osjetno brzi na 64 bita ili to ima vece za nekim cache-om ?
@duk 32 bitni os prepoznaje i moze koristiti vise od 4 gb rama to je rijeseno prije par godina a i moj mac ima 8 pa ih prepoznaje i koristi
U linuxima postoji takozvani 32 bit PAE kernel koji ima u sebi podrsku za vise od 4 GB kako to rijesava OS X neznam jos :-)
Mac OS X isto koristi PAE mislim od Tigera, a mozda cak i od Panthera ne znam napamet sada, to je inače hardverski implemetirano u procesore, tako da je potrebno samo implementirati u OS. A defaultni boot je u 32-bit modu zbog kompatibilnosti s kextovima, a ne s aplikacijama. 32 i 64 bitne aplikacije se nativno izvrsavaju na današnjim 64-bitnim procesorima, nema tu nikakve emulacije
Ne znam točno zašto, ali 64-bitni kernel ne može pokretati 32-bitne kextove, vjeroatno zato jer su kextovi duboko integrirani s kernelom. Ista je situacija s 64-bitnim programima koji ne mogu pokretati 32-bitne pluginove. Apple najvjeroatnije zbog kompatibilnosti s 3rd party kextovima nije htio staviti defaultni kernel da je 64-bit, osim na Xserve za kojega i nema nekih nekih 3rd party dodataka i za kojeg se pretpostavlja da će se brinuti netko tko će se moći nositi se eventualnim problemima.
Imaš super objašnjenu evoluciju 64-bitnog računalstva na Macu na Appleinsideru:
http://www.appleinsider.com/articles/08/08/26/road_to_mac_os_x_10_6_snow_leopard_64_bits.html
Ima dosta za čitati, ali ako te zanima, guštat ćeš :)
Po defaultu se u 32bit bootaju svih Macovi od predstavljanja Snow Leoparda do dosad, osim (ako se ne varam) novog Mac Proa. Razlog za to je moguća nekompatibilnost third-party aplikacija..
Obzirom da nisam eskpert za ove stvari, i mene zanima zašto je uopće nešto brže na 64bit u odnosu na 32bit? Ako nisam nešto pobrkao (a vrlo moguće da jesam :D) 32bit je ograničen na 4GB rama, ali to bi značilo da je razlika osjetna tek ako imamo više od toliko? Ili nije uopće tako? :)
duk said: 32bit je ograničen na 4GB rama, ali to bi značilo da je razlika osjetna tek ako imamo više od toliko? Ili nije uopće tako?
tako je, za 64bita treba imati mrcinu od stroja i puno rama (inače nema smisla). Eventualno će aplikacije pisane baš za 64bita raditi brže..
Ja imam gore 8 gb rama no sve aplikacija koje imam gore mi rade a i nisam primjetio da mi nesto previse opterecuje cpu ono normalno kao i do sada samo sto mi je mac nekako puno brzi
Posto puno radim sa linuxom znam da na istom nisu problem vrtiti odredjeni soft koje na napravljen u 32 bita on to interno emulira ako nema 64 bitnog paketa
Isto tako kada se ide u procese vidim da mi kod nekih aplikacija stoji 32 ili 64 bita znaci da ipak on to interno emulira
Sutra cu ga ujutro bootati na 64 bita te malo pratiti situaciju no nevidim da bi trebalo biti problema ili ?
hm, zanimljivo... znači bez >4GB rama je baš potpuno svejedno? i ako bootamo defaultno u 32bit, to što je većina aplikacija pisana za 64bit nema nikakve veze?
@soic radili se to o standarnim kextovima / driverima koji su bitni za samu internu HW periferiju ili zbog onih koje skine sistem kada mu naprimjer ukljucimo printer
To bi isto trebalo biti u samom kernelu koji opet moze emulirati drivere bili oni 32 ili 64 bita
Ako cpu moze hendlati requestove neovisno bili 32 ili 64 onda to mora biti podrzano u samom kernelu jer ih isti nebi prepoznao .... glasno i logicno razmisljanje :-)
Morati cu malo dublje prosnifati kernel to me sada zainiteresiralo a i pitanje zasto nije apple napravio default 64 bitni ako isti radi
pogledah sada logove kernela i kod botanja na 32 bita kaze ovo :
////Feb 6 10:36:09 localhost kernel[0]: PAE enabled Feb 6 10:36:09 localhost kernel[0]: 64 bit mode enabled Feb 6 10:36:09 localhost kernel[0]: Darwin Kernel Version 10.6.0: Wed Nov 10 18:13:17 PST 2010; root:xnu-1504.9.26~3/RELEASE_I386////
Dakle po vome 32 bitni kernel je PAE kernel koji podrzava vise od 4 GB rama to smo jos prije utvrdili no ono sto je interesantno je da je u kernelu ubacena 64 bitna emulacija zato i pokazuje u procesima malo 32 a malo 64 bita neovisno o kernelu
Idemo na 64 bita:
kod boota pokazuje ovo :
////Feb 7 23:42:53 localhost kernel[0]: Darwin Kernel Version 10.6.0: Wed Nov 10 18:11:58 PST 2010; root:xnu-1504.9.26~3/RELEASE_X86_64 Feb 7 23:42:53 localhost kernel[0]: vm_page_bootstrap: 2012597 free pages and 68171 wired pages Feb 7 23:42:53 localhost kernel[0]: kext submap [0xffffff7f80600000 - 0xffffff8000000000], kernel text [0xffffff8000200000 - 0xffffff8000600000]////
po ovome gore se vidi da nije ukljucio emulaciju 32 bita a ipak je ima i emulira...??
Morati cu naci neki bolji loger koji ce malo vise reci o ovome svemu :-))))
Citajuci druge forume svi kazu da je 64 bitni kernel brzi a i baterija duze traje
Svuda se prica da samo u nekim slucajevima neko od eqsoticinjih komada softwera nije radio ili neki komad hardwera koji je bio nekombatibilan
Uglavnom nema problema dignuti tj. bootati u 64 bitnom modusu to samo moze donijeti na perfomasama a onim nesretnima i pokoji komad hardwera koji nece raditi jer nema 64 bitnog drivera za isti
evo aktikl: http://support.apple.com/kb/HT3770?viewlocale=en_US
sutra startam sa 64 bitnim kernelom pa cemo vidjeti kakva je situacija i dali ima problema :-)
Ovi clanci s AI su must-read za sve sudionike ove teme, taman sam ih mislio ic trazit kad sam otvorio temu, al @soic mi je ustedio vrijeme :)
napomenuo bih iako os nije bootan u 64 bita .. app moze biti u 64bita i moze koristiti više od 4 gb rama ..
cisto iz mog, nazovimo "consumer", iskustva, 64 bitni je nesto brze radija, ali nije moga pokrenut internet usb stickove i Audio8/4/2 drivere zvucne kartice od native instrumentsa, tako da kad san pocea cesce koristit spomenute san vratija na 32 bitni
Otkad mi je stigao iMac odma sam podesio da boota u 64-bitni kernel i zasad sve radi, uključujući VirtualBox za kojeg me bilo najviše strah.