Napokon je netko predstavio tablet vrijedan spomena i svi kažu da je to prvi i pravi konkuretn iPadu, no ne mogu nikako skinuti s uma da gledam malo prerađeni iPad.
Ne samo što je po izgledu 95% identičan, već je i webOS napravljen na što bližu kopiju iOSa. Mailovi (mail app) je skoro identična, slike, kalendar, aplikacija za knjige, izgled taba i tipka u mail aplikaciji, izgled web brosera, mislim izgleda kao da su cijelo vrijeme držali ispred sebe iPad i radili po njemu.
Možda mi se zato i sviđa, jer osim što nema aluminijski okvir kada ga gledam ispred, uopće ne primjećujem razliku. Bilo kako bilo, prst gore za TouchPad i let the games begin... :)
Kako se Vama sviđa i mislite li da će se mnogo korisnika koji još nikada nisu imali tablet, odlučiti i promijeniti mišljenje, pa umjesto iPada kupiti TouchPad?
Josip R. said: Kad se već govori o kopiranju mene živcira šta se kopiraju StarTrek ideje
Meni se baš to sviđa. Star Trek je oduvijek bio inspiracija za nove gadgete i tehnologije, pa Star Treku možemo zahvaliti što danas imamo automatski pokretna vrata, soft touch ekrane, laptope, mobitele, tablete, itd. To su sve bili na neki način izmišljene stvari koje bi nekada mogle zaživjeti, što zahvaljujući napretku tehnologije i jesu. I zbog toga mi je jako drago.
ficho said: a ti @Pejo moras malo proucit povijest :)
Istina, moram. ;) Znam da je Palm bio pojam prije i da je postojao daleko puno iPhonea, ali nisam znao da je u biti iOS bio inspiriran WebOS-om.
Današnji WebOS i TouchTab mi izgleda previše kopija iPadu, iskreno se nadam da će netko izbaciti nešto originalnije, kako izgledom (hardvero), tako i softverom.
Meni se osobno sviđa koncept prebacivanja i kopiranja podatka sa tableta na telefon, odnosno sa telefona na tablet. Samo jednim dodirom, tj. naslonom telefona na tablet, automatski se (koliko sam ja skužio) ista aplikacija upali, to što se radilo u toj aplikaciji kopira na tablet i nastavak rada se može obaviti na tabletu. Ako sam pogriješio u ovom zadnjem navodu, neka me netko ispravi... =]
@Josip R. ti nisi valjda napisao još niti jedan normalan komentar na neki post, samo ponavljaš kako je tebi sve to skupo i baljezgaš o Star Trek utopiji iz nekog, meni potpuno nejasnog razloga. Uz to ubaciš koji komentar o kapitalizmu a naravno neizostavno je veličanje krađe softvera. Molio bi te da ubuduće kada pišeš nešto piši o temi o kojoj se govori a ostalo ostavi za sebe.
Josip R. said: živcira šta se kopiraju StarTrek ideje i onda okapitaliziraju, gamad jedna kapitalistička
stvarno su zli! :D
Josip R. said: Malo se zanesem kad je u pitanju današnja pokvarena ekonomija. Stvarno sam skrenuo sa tem sry.
>
Tko si da pričaš o pokvarenoj ekonomiji kad kradeš aplikacije? Mogao si bar taj dio ST utopije provesti u djelo pa platiti ljudima za uloženi trud.
hehe, ma Josip je već u 2124 godini, tamo nema novca i ništa se ne plaća, to što se on vratio u prošlost to je naš problem... ;) :D
@Josip R. no hard feelings ;)
Pejo said: Josip R. said: Kad se već govori o kopiranju mene živcira šta se kopiraju StarTrek ideje
Meni se baš to sviđa. Star Trek je oduvijek bio inspiracija za nove gadgete i tehnologije, pa Star Treku možemo zahvaliti što danas imamo automatski pokretna vrata, soft touch ekrane, laptope, mobitele, tablete, itd. To su sve bili na neki način izmišljene stvari koje bi nekada mogle zaživjeti, što zahvaljujući napretku tehnologije i jesu. I zbog toga mi je jako drago.
Krivo si me shvatio i meni je super da se ostvaruje nekad futuritička tehnologija, ali ne da se gamad kapitalistička obogačuje na njoj. Pa sam iPad i iPhone bi trebali bit puno jeftiniji! Poanta Star Treka je bolji život i bolja budučnost u kojoj čovjek ne trći za kapitalom. Ako si ikad gledao Star Trek znaš na šta mislim. (idealizam) Tako da mi se osobno gadi kad kopiraju nešto dobro i onda to skroz pokvare i kad je to dostupno onima samo dubljeg đepa. U ST-u nova tehnologija je dostupna svim ljudima ne samo onima koji si to mogu priuštit.
Jadan Gene Roddenberry da zna da se njegove ideje danas koriste da bi se pojedinci obogatili ko neki Ferengi okretao bi se u grobu.
ja ne vidim i dalje razloga da ipad zamjenim sa nekim od ovih novih tableta! touchpad je jedini koji mu se nekako priblizio, ali dok izadje, dok se tu skupi dosta aplikacija na storeu, dok taj store uopce proradi kod nas, pa sve aplikacije koje vec kupio za ipad... puno mi je lakse jednostavno nabaviti novi ipad kad izadje. uopce necu zaliti za nekim drugim tabletom, pogotovo ako porade na notifikacijama (ok dosadan sam sa time, ali boli me kad vidim kako web OS ima dobre te notifikacije).
Meni se WebOS sviđao do samog početka otkad su ga predstavili i uvik san ga vidija kao jedinu konkurenciju iOS-u, nažalost Palm nije imao snage (novaca) napraviti bilo kakvi pomak. Neke stvari u webOS su kopirane od Applea (ipak je Rubenstein dovukao sa sobom dosta bivše ekipe iz Applea), ali puno više su oni novih stvari donijeli nego šta su kopirali, imaju definitvno najbolji MT, notifikacije i socijalnu integraciju. iOS tu debelo zaostaje.
Zaboravljate da je HP najveći proizvođač PC-a na svijetu i da iza njega ne stoji samo novac, nego jako dobra i iznimno raširena distributerska i prodajna mreža. WebOS uređaja će biti na svakom kanutnu kao i HP laptopa.
Također, HP će raširiti WebOS i na printere te na PC-e (iako to nisu baš objasnili kako).
Ako nešto debelo ne pođe po zlu, trebala bi biti jako zanimljiva godina što se tiče tableta i consumer computinga.
Josipe, da nisi ti mozda falio forum? :D ma vidi, ok je to sta pricas, sve lijepo zvuci, vecina nas voli ST, ali neko te stvari treba i raditi! a da netko nesto radi treba imati i motivaciju! entuzijazam je dobra motivacija, ali kratko traje (vidi forum)! para je najsigurnija motivacija! kad nema para u igri, nema ni pokreta, dugorocnih motivacija i na kraju svih tih lijepih proizvoda! nije savrseno ali jedino tako radi! ako imas ti tu dobru namjeru na takav nacin oplemeniti svijet, nitko ti nece braniti da to cinis, u to budi siguran :) necemo vise u OT!
Ja ne volim Star Trek jer je prenaivan. Viva la Galactica di se svi ševe, loču i ubijaju XD
Cijena te Motorole će ipak najvjerojatnije biti $799 a HP-a $699 što je opet prilično skupo za konkurenciju iPadu. Problem sa Galaxy tabom i sličnim Android tabletima je taj da ga uglavnom kupuju "early adopteri" i ljudi koji se "kuže" u računala dok iPad kupuju svi. Bila je zanimljiva rasprava o tome u zadnjem Engadgetovom podcastu kako je amerikancima iPad postao sinonim za tablet pa kada vide neki drugi tablet pitaju kakav je to iPad što je slično bilo sa iPodom kada su sve prijenosne mp3 playere zvali iPod :)
Kao sto sam rekao na twitteru, on ce zazivjeti samo ako bude jeftin, ako nece svi ce kupiti novi iPad kad ce imati otprilike iste preformanse, a iPad ce izaci prije TouchTaba
Barem nije dosadni android! Vec su mi malo napunili "inbox" sa tim androidima!
Gledao sam video WebOS-a na Palm Pre-u i izuzetno je zanimljiv sustav, samo me HP nervira s tim kopiranjem Apple-a.
Izgleda zanimljivo ali da, dvije su ključne stvari: dostupnost i cijena. Kažu da "planiraju summer release" što u ovakvim stvarima može biti vrlo vrlo labavo.. A cijena mislim da gotovo nikako ne može bit ispod iPada (točnije iPada 2 koji će dotad već izać) i zato ne vjerujem u velik uspjeh.. Isto tako, pitanje je što će biti s baterijom..
Ali sviđa mi se što je ovo prvi tablet koji liči na nešto (u smislu da nema manji ekran, da nije na nekoj polufunkcionalnoj Android platformi itd).. i što ga ne pokušavaju prodat s jeftinima forama (da napišu "PODRŽAVA FLASH" svugdje kao glavni feature) nego izgleda da žele napravit pošten i zaokružen proizvod...
imao sam palm pre.. odlican komb iosa i andoida,naj iz oba svijeta..odlicno,odlicno..
mislim jedina prava konkurencija ipadu
samo steta da na ljeto izlazi,to mi jedini minus..
Sa @soic-em se 100% slazem, a ti @Pejo moras malo proucit povijest :)
iPhone OS je bio dobar izvor inspiracije za webOS, ali je webOS bio puno veci izvor inspiracije (nazalost ne toliko velik koliko bi ja htio) za iOS, a i za Android.
Odlican koncept i hardvera i softvera, prava steta sto je to palo u ruke megalomana kao sto je HP, oni ce to unistit. Zapravo vec jesu najavom pola godine prije. Do tad ce vec Honeycomb tableti, BlackBerry tabletkakogoddasezvao i novi iPad oduzet previse trzista.
I gadi mi se sto su svuda ugurali svoje ime. Da nisu mogli ostavit cak ni naziv jebenog OS-a bez "HP"... Cak u status baru tableta pise HP. Mrsh!
U svakom slucaju za sad se cini da je HP uzeo najbolje od webOSa i bez srama kopirao najbolje od Applea, ali ne vidim da je nitko spomenuo kako je dio webOS ekipe ponovno u Appleu, zajedno s covjekom koji je dizajnirao taj nadaleko hvaljeni sustav notifikacija ;) Nadam se da ce ih Apple dobro iskoristit za iOS 5.
Evo pogledao sam malo HP-ovo predstavljanje TouchPada itd. i ne mogu se otet jeftinom dojmu koji stoji iza potencijalno odličnih uređaja samo zato jer ovi žele ispast Steve Jobs. Praktički je samo falilo da se svi pojave u crnoj dolčeviti i trapericama :P Ne idealiziram Jobsa, zna mi nekad bit i malo iritantan - međutim puno je gore kad netko želi bit on.
Šalu na stranu, pored webOS-a mi čak i Android izgleda so-last-year. Nek se okane kopiranja Apple-a u svim mogućim aspektima (laptopi/tableti, sučelje webOS-a, developer konferencije :D ), orijentiraju se na originalnost i mislim da bi stvarno mogli pogodit žicu. Inovativni su već dosta, imaju dobre ideje - npr. pomelo me ono share-anje linka između Pre-a i TouchPada kad su se dva uređaja dodirnula.
Da sumiram - sve ono što je dobro kod webOS-a i webOS uređaja proizlazi iz Palma, a jedino dobro što HP radi po tom pitanju je što ulaže u to i reklamira. Problem je što sumnjam da ću u skorije vrijeme (ili ikad) kupit njihov tablet ili laptop samo zato jer bi imao osjećaj da je to iPad/MacBook Pro koji to nije. Nadam se da će se i to promijenit.
Bas i ja gledam, spava mi se nakon prvih 9 minuta, pre dosadan je ovaj wannabe Steve.
Nije loš taj TouchPad, ima dobrih ideja, kao npr. ono mijenjanje veličine tipkovnice, dijeljenje podataka sa Pre3 dodirom a najbolje su mi notifikacije :)
notifikacije su bolna tocka iOS-a, to im zavidim :) toplo se nadam da ce sa iOS 5icom apple izvesti nesto po tom pitanju!
I ja se nadam, danas se baš o tome dosta piše po netu :) Inače na ovom videu gore notifikacije se vide oko 3:20 :D
Danas će biti predstavljen i novi Samsung Galaxy Tab 2, iako je prvi izašao prije koji mjesec?! I on, kao i Motorola Xoom, ima ekran od 10.1". Možda je Steve imao pravo kada je rekao da su 7" DOA :) Razlika je što iPad i HP TouchPad imaju ekran omjera 4:3 dok Androidi imaju 16:10. Što vi mislite što je bolje za tablet?
Ovisi za sto taj tablet zelis koristit. Ako ga zelis koristit samo za gledanje filmova i serija u busu/vlaku/avionu/nekomcetvrtomoblikuprijevoznogsredstva onda 16:10. Za sve ostalo 4:3 jer je widescreen jednostavno nije praktican u portrait modeu, a da ne spominjem koliko se interface za njega mora izoblicit pri rotaciji...
Meni se ovaj TouchPad strasno svida i iz korisnicke i developerske perspektive, al ne mogu progutat ponos i uzet nesto HP-ovo :S Prije bi uzeo neki Android da ista valjaju :D
Edit: ahaha, kad vec spominjes Xoom, gle kolko para oce za to smece :D rofl
WTF?! Ko njima radi market research? :-q
Da, izgleda da im je to bio nekakvi placeholder za pravu cijenu, ali slažem se da je i 800$ previše
da...
kinsif said: Josipe, da nisi ti mozda falio forum? ma vidi, ok je to sta pricas, sve lijepo zvuci, vecina nas voli ST, ali neko te stvari treba i raditi! a da netko nesto radi treba imati i motivaciju! entuzijazam je dobra motivacija, ali kratko traje (vidi forum)! para je najsigurnija motivacija! kad nema para u igri, nema ni pokreta, dugorocnih motivacija i na kraju svih tih lijepih proizvoda! nije savrseno ali jedino tako radi! ako imas ti tu dobru namjeru na takav nacin oplemeniti svijet, nitko ti nece braniti da to cinis, u to budi siguran necemo vise u OT!
Malo se zanesem kad je u pitanju današnja pokvarena ekonomija. Stvarno sam skrenuo sa tem sry.
Kad se već govori o kopiranju mene živcira šta se kopiraju StarTrek ideje i onda okapitaliziraju, gamad jedna kapitalistička. Kad već kopiraju nešto iz tog idealnog svijeta gdje je na snazi participalna (PERAKON) ekonomija onda neka smanje maržu na minimalno.
Inaće konkurencija izgleda sve bolje nadam se da Apple ima Asa u rukavu inaće su naj***li. A i mogli bi nešto naučit od konkurencije. Ovo bežično punjenje uređaja bi volio vidjet u novom iPad-u.