Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Tagged

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6489)

• User
  • catus69
  • nixaster
  • vjeko
  • deYo
  • mojca
  • vasi
  • kizo1712
  • cule901
  • cromen
  • zeljkofilipin
  • xbubbakx
  • iKenzo
  • fishbone_hr
  • TonySoprano
  • Afrodita
  • PeroZ
  • Ivana555
  • brankica27
  • nix1001

Tko je online (3)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
Prijava poreza za App Store developere
  • [originalni post obrisan zbog starosti]

Za sve informacije pročitajte http://www.porezna-uprava.hr/contentData/PDF%20Datoteke/Brošure/Autori_148.pdf

Post edited by tomislav at 2012-05-06 16:37:30
  • 29 Komentara sorted by
  • Jbt,oko cega se vi umarate. Nek ti uplacuju na tekuci i amen.Ako bas imas zelju da placas poreze i doprinose,otvori IT firmu i cao djaci.

• Pa napises u izjavi da ti baka salje djeparac. Drzava sve vidi i nadzire,osim onih 20 miljardi kuna sto su ukradeni iz drzavnih firmi. De dobro je.

• tomislav said: Mi smo dužni za svaki mjesec (ako taj mjesec ima uplate na žiro) ispuniti IDD obrazac, predati ga u poreznoj i uplatiti porez. To treba napraviti do 15.-og u sljedećem mjesecu. Računalni softver se smatra autorskim djelom i ne plaćaju se doprinosi. Plaća se sljedeće: 30% od uplate je neoporezivo, na ostalih 70% se plaća 25% poreza. Na sve to se još plati prirez (Zagreb 18%). Na kraju godine ne morate podnositi godišnju prijavu poreza (ako ne želite), već samo dostaviti poreznoj obrazac o uplaćenom porezu.

S obzirom da nisam baš vičan ekonomiji, bi li mi mogao objasnit sljedeće: recimo da na aplikaciji zaradim $1000 ravno, pa mi Apple uzme svojih 30% i ostane mi $700. Nakon što me država oporezuje na tih $700, koliko mi ostaje?

Hvala na informacijama btw :)

Games dont make people violent, lag does.
  • .

Post edited by tomislav at 2012-05-06 16:32:02
  • .

Post edited by ficho at 2012-05-07 15:05:46
  • .

Post edited by tomislav at 2012-05-06 16:31:54
  • .

Post edited by ficho at 2012-05-07 15:05:52
  • .

Post edited by tomislav at 2012-05-06 16:31:35
  • .

Post edited by ficho at 2012-05-07 15:05:58
  • .

Post edited by tomislav at 2012-05-06 16:31:28
  • A kako ce porezna uopce unati o cemu se radi ako ti uplacuju na tekuci racun?!

• A7ibaba said: A kako ce porezna uopce unati o cemu se radi ako ti uplacuju na tekuci racun?!

pa nece u biti... ali ako jednog dana kupis ferrari i neko se zapita odakle ti, mogu iskopati sve te uplate i tad si j... jeza!

• Pa onda je najbolje otvoriti OFF-SHORE poduzeće u nekoj od poreznih oaza, otvoriti vani racuni i na taj način se izigra porezna. Imate svoje poduzeće u poreznoj oazi, svoj račun, svoju debitnu karticu i ne odgovarate nikome ništa osim zemlji u kojem ste otvorili poduzeće. Zar ne bi to bilo najbolje i najpovoljnije riješenje ? (ali samo za one koji rade od 85.000 kn + na godinu )

• Ja sam sad bio kod porezne savjetnice u Sisku s razlogom da mi potvrdi sve ovo što je Tomislav naveo tako da mogu NAPOKON platiti fucking porez, ali, na moju žalost dotična je spomenula i plaćanje doprinosa na sve to. Rekla je da je onih 30% neoporezivo samo ako se prijavim u registar poreznih obveznika i dogovorim paušalno plaćanje zbog kojeg će mi država "oprostiti tih 30%" kao... Osim toga, ako se misli plaćati mjesečno, mora se platiti u roku osam dana od datuma uplate jer inače idu i kamate na to od 13% godišnje. Ali ništa od toga me ne zabrinjava kao to što je rekla da moram plaćati i doprinose na te uplate iz inozemstva. Dakle, porez je otprilike 25%, ali i doprinosi su još 20-tak %, znači da ispada oko 45% na zaradu! No way! Rekla je da se toga mogu osloboditi jedino izdavanjem potvrde o autorskom djelu (nije spominjala ugovor o autorskom djelu nego baš potvrdu) za svaku pojedinu aplikaciju.... I to bi me onda kao oslobodilo doprinosa..... I, naravno, rekla je da nema pojma gdje i kako dobiti takvu potvrdu za svaku app. Super. Jupi.

• .

Post edited by ficho at 2012-05-07 15:06:10
  • Pošto se ovdje radi o izvozu, nije oporezivo PDV-om, pa nije ni bitno da li ste zaradili više od 85000kn godišnje. Pročitajte ovaj dokument: http://www.porezna-uprava.hr/contentData/PDF%20Datoteke/Bro%9Aure/PROSPEKT_73.pdf Koliko sam ja shvatio, ako ste zaposleni i plačate na taj način doprinose, na primitke od autorske naknade ne biste trebali plačati dodatni doprinos, već samo porez na dohodak, čija stopa ovisi o ukupnoj godišnjoj zaradi (i od samostalnog i od nesamostalnog rada).

• Da, a što je potrebno da bi se primici tretirali "autorskom naknadom". Ona potvrda koju su mi spominjali u poreznoj?

• Moguće. Ja ću poreznoj prijavi priložiti svu dokumentaciju od Apple-a koju imam (i ugovore i screenshot-e isplata), jer ne vidim što bi više od toga mogao napraviti da im dokažem da se radi o autorskoj naknadi. A nije da mi je svejedno da li će mi to priznati kao autorsku naknadu, jer mi je razlika u porezu koji bi trebao platiti oko 10000kn.

• Da, kontaktirao sam OPET poreznu savjetnicu u Sisku i rekla mi je da je najbolje da postavim upit središnjem uredu od porezne u Zg-u i da njih pitam da li se računalni software tretira autorskim djelom i ako da, tražiti ih to napismeno... Sred. ured mi se ne javlja za sada....

• Javi ako što saznaš.

• .

Post edited by tomislav at 2012-05-06 16:31:12
  • Pričao sam sa poreznom savjetnicom u središnjem uredu porezne u zg-u. Da, računalni programi jesu autorska djela, ali mene je zanimalo da li meni treba neki posebni dokument koji bi to garantirao ili ne. Naime, u nekim rubnim slučajevima (u kojim je upitno da li je nešto autorsko djelo ili ne) potrebno je kontaktirati Državni institut za intelektualno vlasništvo. U slučajevima, poput ovog, gdje mi developeri KREIRAMO nove aplikacije, tj. stvaramo ih, ne postoji nikakva dilema oko toga i računalni programi koje radimo se uistinu tretiraju autorskim djelima (kako je i Tomislav rekao) i nije potreban nikakav dodatni dokument koji to dokazuje, niti se plaćaju doprinosi(!). Sve ostalo što je Tomislav rekao je također pravilno, jedino što su meni u Sisku rekli da sami izvod iz banke i nije "baš najbolji dokaz" i da bi bilo dobro da ipak priložim neke izvještaje od Applea (Payment reports ili nešto).... To je to, eto.

• .

Post edited by tomislav at 2012-05-06 16:31:04
  • Treba li platiti porez za male zarade, 1-2 000 kn? Mislim, znam da bi se zakonski trebalo, ali provjerava li se to?

• Ja nisam mogao uplaćivati na tekući, tj. kad sam dobio prvu uplatu iz inozemstva, voditeljica smjene u banci me osobno nazvala i tražila da dođem odmah u banku i svojim riječima sastavim i potpišem izjavu na papiru otkuda meni ti novci. I tada mi je rekla da moram to prebaciti na žiro račun i rekla je da se ona neće miješati u to da li ću ja plaćati porez ili ne, ali da samo znam da sve te uplate iz inozemstva dolaze s posebnom doznakom i da država to vidi i nadzire.

• "Pa napises u izjavi da ti baka salje djeparac." -Svaka uplata iz inozemstva se mora prijaviti poreznoj (bez obzira da li je ili nije za oporezivanje) unatoč tome što ti možda baka šalje džeparac. Ja se i bojim da bi mene tlačili BAŠ ZATO što nisam državna firma.. :)

• Znači VISA Electron od Erste povezana sa devizinim tekućim "ne valja"? - http://www.erstebank.hr/gr_kartice_visa_electron_dev.asp?pos=gr_kartice_visa_electron

Trebao bih otvoriti žiro?

• Da osvježim temu, jel ima kakvih novosti u vezi ove rasprave?

Čitam ovdje da je plaćanje doprinosa na autorske honorare također obavezno (naravno ukoliko nisi osiguran po nekoj drugoj osnovi)

http://www.porezna-uprava.hr/contentData/PDF%20Datoteke/Bro%C5%A1ure/Autori_148.pdf

• Ako si upisan u Registar poreznih obveznika (RPO) onda plaćaš doprinose, ako nisi onda ne plaćaš. U registar poreznih obveznika se moraš upisati jedino ako radiš u inozemstvu i tamo primaš honorare i ako si novinar ili umjetnik. Naravno, RPO ima svoje neke prednosti, ali to je tvoj izbor. To ti sve piše u tom dokumentu.

Naravno, najbolje ti se je konzultirat s poreznom upravom :)