[originalni post obrisan zbog starosti]
Za sve informacije pročitajte http://www.porezna-uprava.hr/contentData/PDF%20Datoteke/Brošure/Autori_148.pdf
Jbt,oko cega se vi umarate. Nek ti uplacuju na tekuci i amen.Ako bas imas zelju da placas poreze i doprinose,otvori IT firmu i cao djaci.
Pa napises u izjavi da ti baka salje djeparac. Drzava sve vidi i nadzire,osim onih 20 miljardi kuna sto su ukradeni iz drzavnih firmi. De dobro je.
tomislav said: Mi smo dužni za svaki mjesec (ako taj mjesec ima uplate na žiro) ispuniti IDD obrazac, predati ga u poreznoj i uplatiti porez. To treba napraviti do 15.-og u sljedećem mjesecu. Računalni softver se smatra autorskim djelom i ne plaćaju se doprinosi. Plaća se sljedeće: 30% od uplate je neoporezivo, na ostalih 70% se plaća 25% poreza. Na sve to se još plati prirez (Zagreb 18%). Na kraju godine ne morate podnositi godišnju prijavu poreza (ako ne želite), već samo dostaviti poreznoj obrazac o uplaćenom porezu.
S obzirom da nisam baš vičan ekonomiji, bi li mi mogao objasnit sljedeće: recimo da na aplikaciji zaradim $1000 ravno, pa mi Apple uzme svojih 30% i ostane mi $700. Nakon što me država oporezuje na tih $700, koliko mi ostaje?
Hvala na informacijama btw :)
A kako ce porezna uopce unati o cemu se radi ako ti uplacuju na tekuci racun?!
A7ibaba said: A kako ce porezna uopce unati o cemu se radi ako ti uplacuju na tekuci racun?!
pa nece u biti... ali ako jednog dana kupis ferrari i neko se zapita odakle ti, mogu iskopati sve te uplate i tad si j... jeza!
Pa onda je najbolje otvoriti OFF-SHORE poduzeće u nekoj od poreznih oaza, otvoriti vani racuni i na taj način se izigra porezna. Imate svoje poduzeće u poreznoj oazi, svoj račun, svoju debitnu karticu i ne odgovarate nikome ništa osim zemlji u kojem ste otvorili poduzeće. Zar ne bi to bilo najbolje i najpovoljnije riješenje ? (ali samo za one koji rade od 85.000 kn + na godinu )
Ja sam sad bio kod porezne savjetnice u Sisku s razlogom da mi potvrdi sve ovo što je Tomislav naveo tako da mogu NAPOKON platiti fucking porez, ali, na moju žalost dotična je spomenula i plaćanje doprinosa na sve to. Rekla je da je onih 30% neoporezivo samo ako se prijavim u registar poreznih obveznika i dogovorim paušalno plaćanje zbog kojeg će mi država "oprostiti tih 30%" kao... Osim toga, ako se misli plaćati mjesečno, mora se platiti u roku osam dana od datuma uplate jer inače idu i kamate na to od 13% godišnje. Ali ništa od toga me ne zabrinjava kao to što je rekla da moram plaćati i doprinose na te uplate iz inozemstva. Dakle, porez je otprilike 25%, ali i doprinosi su još 20-tak %, znači da ispada oko 45% na zaradu! No way! Rekla je da se toga mogu osloboditi jedino izdavanjem potvrde o autorskom djelu (nije spominjala ugovor o autorskom djelu nego baš potvrdu) za svaku pojedinu aplikaciju.... I to bi me onda kao oslobodilo doprinosa..... I, naravno, rekla je da nema pojma gdje i kako dobiti takvu potvrdu za svaku app. Super. Jupi.
Pošto se ovdje radi o izvozu, nije oporezivo PDV-om, pa nije ni bitno da li ste zaradili više od 85000kn godišnje. Pročitajte ovaj dokument: http://www.porezna-uprava.hr/contentData/PDF%20Datoteke/Bro%9Aure/PROSPEKT_73.pdf Koliko sam ja shvatio, ako ste zaposleni i plačate na taj način doprinose, na primitke od autorske naknade ne biste trebali plačati dodatni doprinos, već samo porez na dohodak, čija stopa ovisi o ukupnoj godišnjoj zaradi (i od samostalnog i od nesamostalnog rada).
Da, a što je potrebno da bi se primici tretirali "autorskom naknadom". Ona potvrda koju su mi spominjali u poreznoj?
Moguće. Ja ću poreznoj prijavi priložiti svu dokumentaciju od Apple-a koju imam (i ugovore i screenshot-e isplata), jer ne vidim što bi više od toga mogao napraviti da im dokažem da se radi o autorskoj naknadi. A nije da mi je svejedno da li će mi to priznati kao autorsku naknadu, jer mi je razlika u porezu koji bi trebao platiti oko 10000kn.
Da, kontaktirao sam OPET poreznu savjetnicu u Sisku i rekla mi je da je najbolje da postavim upit središnjem uredu od porezne u Zg-u i da njih pitam da li se računalni software tretira autorskim djelom i ako da, tražiti ih to napismeno... Sred. ured mi se ne javlja za sada....
Javi ako što saznaš.
Pričao sam sa poreznom savjetnicom u središnjem uredu porezne u zg-u. Da, računalni programi jesu autorska djela, ali mene je zanimalo da li meni treba neki posebni dokument koji bi to garantirao ili ne. Naime, u nekim rubnim slučajevima (u kojim je upitno da li je nešto autorsko djelo ili ne) potrebno je kontaktirati Državni institut za intelektualno vlasništvo. U slučajevima, poput ovog, gdje mi developeri KREIRAMO nove aplikacije, tj. stvaramo ih, ne postoji nikakva dilema oko toga i računalni programi koje radimo se uistinu tretiraju autorskim djelima (kako je i Tomislav rekao) i nije potreban nikakav dodatni dokument koji to dokazuje, niti se plaćaju doprinosi(!). Sve ostalo što je Tomislav rekao je također pravilno, jedino što su meni u Sisku rekli da sami izvod iz banke i nije "baš najbolji dokaz" i da bi bilo dobro da ipak priložim neke izvještaje od Applea (Payment reports ili nešto).... To je to, eto.
Treba li platiti porez za male zarade, 1-2 000 kn? Mislim, znam da bi se zakonski trebalo, ali provjerava li se to?
Ja nisam mogao uplaćivati na tekući, tj. kad sam dobio prvu uplatu iz inozemstva, voditeljica smjene u banci me osobno nazvala i tražila da dođem odmah u banku i svojim riječima sastavim i potpišem izjavu na papiru otkuda meni ti novci. I tada mi je rekla da moram to prebaciti na žiro račun i rekla je da se ona neće miješati u to da li ću ja plaćati porez ili ne, ali da samo znam da sve te uplate iz inozemstva dolaze s posebnom doznakom i da država to vidi i nadzire.
"Pa napises u izjavi da ti baka salje djeparac." -Svaka uplata iz inozemstva se mora prijaviti poreznoj (bez obzira da li je ili nije za oporezivanje) unatoč tome što ti možda baka šalje džeparac. Ja se i bojim da bi mene tlačili BAŠ ZATO što nisam državna firma.. :)
Znači VISA Electron od Erste povezana sa devizinim tekućim "ne valja"? - http://www.erstebank.hr/gr_kartice_visa_electron_dev.asp?pos=gr_kartice_visa_electron
Trebao bih otvoriti žiro?
Da osvježim temu, jel ima kakvih novosti u vezi ove rasprave?
Čitam ovdje da je plaćanje doprinosa na autorske honorare također obavezno (naravno ukoliko nisi osiguran po nekoj drugoj osnovi)
http://www.porezna-uprava.hr/contentData/PDF%20Datoteke/Bro%C5%A1ure/Autori_148.pdf
Ako si upisan u Registar poreznih obveznika (RPO) onda plaćaš doprinose, ako nisi onda ne plaćaš. U registar poreznih obveznika se moraš upisati jedino ako radiš u inozemstvu i tamo primaš honorare i ako si novinar ili umjetnik. Naravno, RPO ima svoje neke prednosti, ali to je tvoj izbor. To ti sve piše u tom dokumentu.
Naravno, najbolje ti se je konzultirat s poreznom upravom :)