Pozdrav svima i pomagajte molim Vas
Dakle kupio sam nas uređaj (ICY BOX IB-NAS3221) koji bi mi trebao sluzit prvenstveno za iTunes i iPhoto library + eventualno neki backup (nije uvijet). Uglavnom ja sam sve to fino pokopcao, formatirao i teoretski sve to radi al iPhoto je nevjerovatno spor a nisam ga uopce nakrcao (50-tak fotki cisto probe radi).
Help!!!
Ako mislis prenosit fajlove vece od 5gb onda Fat32 zaboravi
Ok to sam si i sam pretpostavio! Na netu sam uspio pronac da se uz ext2 spominje mac os x i da s njom najbolje funkcionira! Svi preporucaju da formatiram u nativnom os x obliku al tu mogucnost nemam...
Ma ako je to mrežni disk nije uopće bitno koji je format osim naravno FAT32 zbog podrške za datatoteke veće od 4GB.
Ok a sta da radim sa iPhoto library i kako da objasnim iWebu da ne trazi library na mreznom disku?
Ne znam kako ćeš napraviti cache za iphoto, nisam siguran da je to uopće moguće.
Nažalost ta sporost koju spominješ je normalna za iphoto 09 pa nadalje ako radiš preko mreže, naročito preko wifi-a. Ako radiš preko Wifia, pokušaj preko kabela se spojiti pa vidi je li brže. Također, neki preporučuju da se napravi Disk Image na NAS-u te da se u njega stavi iPhoto library, pa možeš i to provati.
Ok probat cu napravit image a sta da radim sa iWebom! Zasto ja njemu nemogu objasnit da ucitava defoltnu iPhoto library vec konstantno trazi library na mreznom disku?!?!
Velis to je NAS. Da li je nutra jedan ili vise diskova, neki RAID. Cini mi se da imas tipicni problem jeftinog nasa, a to je strasno sporo sucelje i disk.
@Tommee: Jedan je disk za sad nutra a sto se samog nasa tice mozda je to vani puno jeftinije al ja sam dao skoro pa 1,5 somova za njega pa ga bas i ne nazivam jeftinim! Svjestan sam da to nikad nece raditi munjevitom brzinom i ne ocekujem cuda al zato sam postavio pitanje moze li se spremit neki cash koji bi pritom olaksao ucitavanje iz samog nasa. A sad iz ciste znatizelje molio bih te da mi linkas neki skuplji nas uredjaj koji je dostupan u hr i koji bi po tebi radio brze od mojega.
Recimo drobo, ali to su sve kavlitetna i za nase pojmove skupa rijesenja... Nema ga kod nas... http://www.drobo.com/products/drobo-fs.php
No ima jedna druga firma, moram naci, koji su zastupljeni i kod nas i svi testovi pokazuju da su jos bolji, ima po netu dosta clanaka.
Aha, da http://www.qnap.com/Products.asp
Ugl iako su to dosta skupa rijesenja, ja sam sebi gledao i najjeftinije i ujedno vrhunsko rijesenje je izrada vlastitog servera, ploca sa atomcem i kontrolerom za raid uz neko minijaturno kuciste je skoro sve sto treba. Instalira se gore sto zelis i dobije se bomba od setupa.
Prije godinu dana cirka sam se upustio u izradu sam svog server i slozio sam ga od poprilicno jakog kompa i instalirao freenas i sve je to sljakalo al nebi stavio ruku u vatru da je bilo brze od ovog sad! Da ne govorim o nekoj estetici koja je bila neprihvatljiva + jaka i konstantna buka!
Zato sam spomenuo plocu sa atom procesorom, nisu skupe i all in one rijesenje su, dakle glasni su ko mac mini kojeg imam a toliko i trose. Ti si to vjerojatno slagao sa klasicnim komponentama, od tud i potrosnja i buka.
Opet sigurno nisi slozio raid 5 ili nesto slicno, trebas redundantnost sa diskovima i simultano citanje i pisanje po vise diskova, dajem ruku u vatru da je to drasticno brze od tvog rijesenja.