Pozdrav ekipa. Evo kako sam se odlucio poceti baviti malo fotografijom i skupio nake manje novce (tezak je zivot studentski), bacio sam se u potragu za rabljenim foticem do 1700kn max. U "igri" su mi trenutno: Canon 350d (kit objektiv), Nikon d70 (objektiv koji dolazi s njim je Nikkor AF 35-80 4-5.6D) i mozda Canon EOS 300D.
Ove fotice sam odabrao jer mi pasu cijenom a i searchao sam filckr da vidim kako fotke ispadaju sa kit objektivima =). Moje glavno "pitanje" je ako bi mi mogli reci iskustva sa ovim foticima . Zapravo, recimo da sam se odlucio za Nikona , jedino neznam tocno o kakvom se to objektivu radi , malo mi je ovo 35-80 cudno , nisam puno sretao ovu "kombinaciju " pa bi zapravo moje kljucno pitanje bilo o kakvom se objektivu radi i dali je to ok objektiv za start uz d70. Isto postoji opcija mozda jos malo novaca usparat pa uzet sigmu 18-50 ili nesto deseto + nikon d70 , sta kazete o tome ?
Ne znam koliko cu ti pomoci konkretno al mogu malo nahvalit Nikona generalno.. imam D60 18-55 objektiv te sam kao početnik u ovoj DSLR kategoriji i više nego zadovoljan.. Kako sa 'lakoćom upotrebe' tako i sa kvalitetom slika.. Meni je isto malo čudan ovaj 35-80 objektiv.. na prvu ne bi rekao da dolazi "serijski" no možda griješim.. U svakom slučaju moja iskustva sa Nikonom su samo pozitivna i svakom ću ga preporučiti.. Ugodnost korištenja, jednostavnost, kvaliteta..
Thnx na odgovoru, nekako sam blize Nikonu no kazem, problem mi je sto neznam o kakvom se objektivu tocno radi tj dali je ok za fotkanje svega po malo ajmo to tako rec. "Serijski" u kitu ne dolazi vec je skinut sa nekog drugog fotica i koristen na d70.
Meni bi bio presudan broj okidanja :) canon vs nikon sve je to u 10 grama gledaj koji su ti objektivi pristupacniji za kasniju nadogradnju i to je jedan od faktora. Imam d60 sa cca 20000 okidanja nemam zamjerki osim sto mi fali motor u tijelu. d70 mislim da ima motor :)
Nikon ima cca 10000 okidanja, za motor cu proguglat, hvala na savjet. Kaj kazete na objektiv koji dolazi uz njega Nikkor Af 38-80 4-5.6D ?
Taj objektiv na d70 biti ce ti dosta uzak...a uz to je i spor,da sam na tvom mjestu uzeo bi 350d s kitom,i za 500kn polovni canonov 50mm f1.8,mali,plastican,izuzetno ostar,funkcionira i pri slabijem svijetlu,uglavnom za te pare fantazija....:D
Kuzim, razmotrit cu i tu opciju , mozda da pricekam, skupim jos novaca pa uzmem tako. Ma stvar je da sam tek usao ozbiljnije u svijet fotografije (fotkam sa analognima od starog svog :D) pa procjenjujem sta bi uzeo gledajuci fotke npr na flickru sa tim foticima i njihovim kit objektivima. Nekako mi se vise dojmio d70 ali kad ga covjek ne nudi sa kit objektivom pa mi je tu kocnica oko toga. Koliko sam shvatio u kitu sa d70 dolazi AF-S DX 18-70mm koji je dosta skup kad bi ga uzimao novog (preko 2000) a u oglasniku ga nema i sumnjam da bi bio ispod 1000..mozda neka preporuka koji objektiv uzet za parsto kuna kad bi uzimao d70 ipak? Kaj kazete na Nikkor Ai-s 50mm f/1.8 ili Nikkor AF-S DX 18-55mm ?
Ja bi ti preporucio canona :D mislim sve je to sad stvar izbora, ozobno mislim da je canon bolja opcija jer ima širi izbor objektiva u svim cjenovnim kategorijama, rasprostranjeniji je kod nas pa je lakše (jeftinije) bilo što nabavit ili napravit... jako je kvalitetan pogotovo ove dvoznamenkaste i jednoznamenkaste serije... ovi troznamenkasti su ok al ak si pocentnik no brzo ces prerast to i trebat ces nesto jace tako da ces sigurno to ic i nabavljat.... ista prica je i s nikonom i tom amateskom pocetnickom serijom... mislim na tebi je da odlucis
Mislim da je ipak pala odluka na ovo Nikon d70 + Nikkor Ai-s 50mm f/1.8, trebat ce se ustedit jos malo novaca , cca 2000kn za rabljeno.
@Shinobi, nov 50mm 1.8 AF za nikon je cca 100eura. Ai-s ti nece imati automatski fokus,a D70 ima motor koliko se ja sjecam. Mada nemam nista protiv rucnog fokusiranja :)
EDIT: U svakom slucaju bolje samo sa 50mm nego sa nekim ljevim objektivima koji su spori :) kod mene je skoro pa uvijek navrnut 50mm f2 A-is iako imam pored 35-70mm, 24mm, 18-55mm....
Znaci necu imat automatski sa ai-s iako d70 ima motor? Mislim da mi to ne predstavlja tolki problem, a u oglasniku 50mm ai-s se nadje za 400-500kn, mislim da ce mi to bit ok. Iako su objektivi za nikona nesto skuplji (bar mi se cini po oglasniku) i manje su rasprostranjeni, mislim da cu ipak na nikona se odlucit, ali treba jos koju kunu ustedit.
objektivi sa oznakom AF imaju automatski fokus na aparatima koji imaju motor u sebi (mogu se koristiti i na aparatima koji nemaju motor ali je onda fokusiranje rucno), oznaka AF-S objektiv u sebi ima motor i mislim da mogu i na jedne i na druge aparate. Ja sam polovan 50mm AF 1.8 kupio za 90 eura. Ko ga ima cuva ga, jer je stvarno nezamjenjiv za te pare bombon.
Evo zadnje kombinacije za koju trenutno imam novaca :) : d70 + Sigma AF-D 18-50mm f3.5-5.6 , sto kazete o ovom objektivu ?
Za prvu ruku bih ti preporučio da se ipak držiš Nikonovih objektiva dok se ne upoznaš malo više sa opremom. Sigma je ok, ali znaju imati često loših primjeraka (slaba oštrina...)
Moja topla preporuka ti je da za početak uzmeš 50mm (1.8) jer ćeš biti i presretan rezultatima, a i bolje češ se naučiti nekim stvarima. Ponajviše kadriranju. Smješno će ti možda zvučati, ali poznato je da se kad čovjek ima fiksni (prime) objektiv nauči kretati i tražiti kadar, dok se kod zoom objektiva naučiš biti ležerniji i ljeniji :)
Thnx na savjetu, onda cu jos priceket malo, skupit novaca za Nikonov. Nisam bas gledao po oglasniku kako se krecu tj dali ih ima uopce. Edit: dal si mislio na ovako nesto? : http://www.njuskalo.hr/objektivi/nikon-50mm-f2.0-ai-oglas-2517198 http://www.njuskalo.hr/objektivi/nikon-af-nikkor-50mm-1-1.8-oglas-2555279
Ovaj drugi tebi odgovara :) i bolji je :)
Da, drugi definitvno. Prvi je ok, ali to je MF (manual focus) što zna zahtjevati dosta strpljenja i iskustva i nije baš tako romantično kao što zvuči. :)
Ali ovaj drugi je izvstan. 50mm objektivi su zbog svoje fotografske kvalitete, male dimenzije, jednostavne konstrukcije (kao i većina fiksnih objektiva) vrlo kvalitetni, vrlo povoljni i vrlo omiljeni u fotografa.
Shinobi, osobno ne preporučam nabavku fiksnog objektiva kao jedinog, pogotovo za početnike. Dok je ovo što alenq kaže o kadriranju točno, moje iskustvo da ljudi koji tek ulaze u svijet fotografije (bez uvrede) to još ne mogu primijeniti na pravi način (često ni oni "iskusniji" ne razmišljaju o tome).
S druge strane, D70 je zaista već vremešan aparat (01-2004.) i za današnje standarde poprilično loš. Od tada se puno promijenilo (nabolje) pa mislim da možeš ipak dobiti bolje (D60) čak i za te novce. Jedno od boljih mjesta za trgovinu osim njuškala je www.digitalcameragraz.at. Imaju veliki izbor i često bolje cijene.
lp
antun
Hvala na savjetu Antunu i svima ostalima, odluka je pala ipak na nesto 4., malo skuplje, radi se o Pentax k100d sa objektivom 18-55 koji dolazi u kitu. Kupnja ce se najvjerovatnije realizirat kroz koji dan pa ako jos netko ima nesto za dodat , podijelit svoje iskustvo i savjet oko pentaxa (ili bilo cega drugog), dobro je doslo :).
Ja planiram isto tako nabaviti DSLR i nebi uzeo ništa drugo osim Canona ili Nikona.
Super, a razlog?
Kod mene u BiH razlog bi bio servis :) ja sam se opredjelio za nikon jer ovlasteni nikonov servis imam blizu a garancija 2 godine. :)
Kupnja objektiva i opreme preko oglasa je velika prednost. Ne znam da li na pentax paše koji objektiv za Canon ili Nikon. Vjerujem da ne.
Isto tako radi kasnijeg prelaska na neko jače tijelo. Većina ili sva oprema ti ostaje, a samo uzmeš jače tijelo i lakša ti je prilagodba njemu.
Canon i Nikon rade objektive koji pasu na njihove aparate, kao i Pentax, neznam dal Canonovi i Nikonovi pasu na ostale ali isto tako postoje firme koje rade objektive za sve (pa to vjerovatno i povlaci to da ne pasu svi na sve). Istina je mozda da su za Pentaxa skuplji objektivi , mozda teze nabavljivi. Ne razumijem sto si htio reci sa ovim zadnjim, da bi bolje tijelo trebalo biti bas Nikon ili Canon ? Pa mislim da mi je isto ako skupim dodatne objektive za recimo 350d ili pak Pentaxa da ih opet mogu koristiti sa boljim tijelom , u jednom slucaju Canon u drugom Pentax neki bolji.