hy ppl
dakle relativno sam neupućen u Mac-ove i sl. ali definitivno si (već nazad godinu, godinu ipo) želim nabaviti iMac... Planiram ga kupiti tu kod nas, navodno daju i popust od 10% za studente, tako da mislim da nemam velike uštede ako ga nabavljam iz vana (ZAR NE?!)
Ono što me zanima jest slijedeće, obično dolaze nove Apple stvari na ljeto, pa me zanima, da li mi se možda isplati pričekati ljeto i da li se tada očekuju novi iMacovi...
Što je sa OS-ovima... ako sada kupim iMac na kakvom ću ga OS-u dobiti, i kako se "upgrade-a" na novi OS (da li se to plaća, ili se upgrade-a kao npr. Apple iTunes ili novi iOS tj. for free... Navodno bi trebao doći uskoro taj novi OS Lion (znate li kada cca), jer ako se nemre upgradeat for free, bilo bi mi glupo kupiti tipa iMac i onda da za par mjeseci dođe novi sa novim OS-om...
i još jedno pitanje, na jednom forumu kada sam se (još prije god dana) interesirao za iMac mi je jedan lik preporučio da obavezno nabavim ovaj sa većim ekranom... kao argument rekao je "znam zašto, već sam tako nekima rekao i svi su se na kraju s time složili" koliko se vi s time slažete? jer meni se i ovaj "manji ekran" čini zapravo "dosta velik"...
i još jedno pitanje, koliko je komplicirano imati na iMacu recimo na drugoj particiji (ili kako god se to zvalo, bootcampu) windowse - za recimo korištenje crackiranih igrica ili programa (navodno se Photoshopi i sl. puno teže nađu crackirani za Mac-ove, ili?!)
Cijenio bi vaše odgovore,
HVALA! XD
Ja mislim da si u pravu da ides na iMac jer tvoje potrebe su konkretne i ocito ti je vise nego vazna jednostavnost, sto manje komponenata/dijelova, manje buke, stabilan rad i gotovo besuman rad a sve ti to upravo i iMac nudi. Cak i da ga na kraju koristis samo za Windowse sto mnogi ovdje smatraju svetogrđe ili tako nesto i tad ti je isplativo. Jer u PC svijetu gotovo da nema all-in-one konkurencije. Ima ih par. Jedan od uspjelijih je HP. On ti gotovo isti specifikaciski po komponentama PC nudi za 7100kn ( http://www.arhiteh.hr/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=226&products_id=6340 ), a ti iMac iste dijagonale i karakteristika dobijes za 9000kn s tim popustom. Dakle 1900kn je razlike. Mislim da je to bolje dati ako imas nego petljati po Linuxima i kojecemu i gubiti svoje dragocjeno vrijeme. A da ne govorim da ces danas sutra duplo lakse prodat taj Mac i po boljoj cijeni neg HP. Ako tome dodamo vece dimenzije HP-a (debljina), bolju kvalitetu izrade Maca (konkretno aluminij) a s time i besprjekoran dizajna (a po meni gotovo i bezvremeski) onda je ova razlika od 1900kn fakat mala..
Ako imas vise para ja bi cak uzeo 27". Em je 3800kn skuplji a ne 6000kn kako je neko spomenuo, em osim tih skoro 6" dobijes i jaci procesor, veci disk, jacu graficku i jos par boljih stvari. Tako da je 27" po meni bolji izbor, ali sve ovisi kako stojis sa financijama.
Inace ja sam bio u istoj situcaji kao i ti. Uzet Apple ili ne. Svjestan sam bio da je to potpuno "drugi svijet". I mislio sam da ce biti koma. Ali prezivio sam razdoblje prilagodbe. Stavio sam virtualizaciju Windowsa 7 jer sam mislio da ce mi svako malo trebati. Na pocetku i jesu zbog navike. Ali na kraju sam shvatio da vecina programa koji postoje za Windowse postoji i za Mac, ako i ne, postoje drugi koji su i bolji od ovih na Windowsima. Rijetko koji postoji za Win a da nema alternative na Macu, do sad nisam nasao.. PS radi punoooo bolje na Macu i za to ti vise nece trebat Win. Isto tako za Mac mozes nabaviti isto crackane programe kao i za Windowse i tu nema razlike. Da se razumjemo ne propagiram tu piratluk, ali skrecem paznju na jednu cinjenicu koji mnogi neznaju, pa ni sam nisam znao prije nego sam nabavio Mac.
Svakako pricekaj pocetak ljeta i zbog smanjenja cijena sadasnjih modela, zbog novih jacih modela i zbog novog OS-a.
U svakom slucaju podrzavam tvoju kupnju, nadam se da sam pomogao i sry na poduzem postu ;) Pozz!
1v@n said: Covjek se ne bavi nicim sto bi nuzno zahtjevalo imac
Pa iMac je zamišljen kao običan kućni komp, nije to neka pro mašina :)
Nacine placanja imas ovdje, sada je studentima 8% http://www.istyle.hr/hr/Desni-stupac/Nacini-placanja
Mislim da svakako neces pozaliti kupnjom iMaca, a ako nije hica najavljeni su novi modeli uskoro za mjesec - mjesec i pol. (naravno plus dolazak u Hrv) Pa mozda dobis ovaj sadasnji sa discountom, ili uzmes najnoviji.
1v@n Koliko ja vidim iz prvog posta, radi se o dječjem hiru (HVALA! XD), a ne o potrebi i vrlo velike šanse su da to na kraju bude Mac koji će na kraju bit Windows only.
prvo zahvale svima koji su napisali do ovog 1v@n-ovog posta, a onda potom
hahahhaha, dakle presmiješne su mi ovakve varijante individua (radi kojih, ako ćemo sad ić u širinu, neki ljudi ne vole "apple freakove" tj. tako nazivaju apple fanove pa čak i korisnike - najčešće radi takvih poput tebe i nemoj se na to ljutiti, jer je koristeći se tvojim rječnikom "djetinje" ljutiti se na neosporive činjenice
ne znam što točno znači "Mac koji je Windows only" ali raspoložen sam i trenutno imam toliko vremena za odgovoriti na tvoja pitanja:
1) razlog kupovine maca (random redoslijedom): - estetski razlozi (u to ulazi osim izgleda softwera, izgled hardvera, jednokomponentnost mašine (dakle u pitanje ulazi upravo iMac) te tišina u radu iste, a ne buka kakvu mi proizvode trenutno PC mašine kod kuće... - nepodnošljivost da u bilo kakvim radnjama mašina bude sporija od moje brzine rada (od toga da pričam o običnom pretraživanju foldera (baza podataka), do browse-anja, pa preko rada na nekim programima poput PS ili AA) koja po mojoj procijeni na PCu nastupa vrlo brzo (mašina nakupi viruse ili bilo šta za čas...)
2) namjena iMaca bila bi: - svakodnevan rad vremenski gledano intenzivnog korisnika (cca 8h rada) prosječnih potreba (u što spada, email, web, pisanje dokumenata...) - eventualno gledanje filmova koje mi ne pada na pamet gledati na PC (vidi razlog - buka koju PC proizvodi) - rad na PS, te AAE, te eventualno još nekim novim programima koje nisam ni pokušavao stavljati ili koristiti na PCu 3) i 4) - mislim da sam u opširnosti kod odgovaranja na 1) i 2) odgovorio i na ova pitanja, barem ušturo
dakle tvoji savjeti nakon pitanja, ne znam koliko su potrebiti, u redu, u pravu si, vrlo vjerojatno neću otkrivati sve čari rada na Macintoshu ALI ja ne želim laptop (book) ne želim MacMini jer je u više komponenti i u performansama vjerujem da neće moći zamijeniti PC odnosno ja trebam nabaviti SVE, dakle ne samo "isprobati OS" ili nabaviti "kućište" već želim i ekran i tastaturu itd itb.
i mislim da je došlo do nesporazuma, moguće da sam se nespretno izrazio dakle ja sam rekao (a i stojim iza toga) da mi se 21.5 čini dovoljno velik, a da mi je netko drugi (mislim sa konkurentskog foruma, prošle godine još) preporučio ovaj veći, a mene upravo ČUDI i ZANIMA zašto bi netko dao takvu preporuku, jer mi se ova MANJA VARIJANTA EKRANA čini upravo DOVOLJNA (barem na prvi pogled)... pogotovo ako pričamo o 6,000 kn razlike (još nisam provjeravao cijene)
Drago mi je ako sam pomogao! ;) Nemoj zamjerati 1v@n-u jer pretpostavljam da nije mislio nista lose, nego se malo krivo izrazio pa si ga shvatio drugacije. Mislim da imas dosta tema toga tipa. Meni je osobno par njih na jabucnjaku pomoglo, imas ih u podforumu Switch ( http://www.jabucnjak.hr/forum/switch/ ) Ova tema je toga tipa i mislim da bi ti pomogla: http://www.jabucnjak.hr/forum/switch/32093-imac-24-ili-ipak-pc.html (nije isti model u pitanju ali smisao je slican) i ovdje imas neke dojmove : http://www.jabucnjak.hr/forum/switch/35202-iskustva-switchera-nakon-dva-tjedna-koristenja.html
Nadam se da se ekipa s MacKorisnika nece ljutit sto malo reklamiram susjedni forum. Vjerojatno i ovdje imas takvih tema, ali ovo je prvo sto sam nasao.
Windowsi i PC su jos uvijek "bolji" u smislu administracije (MS Office 2011 postoji za mac, ali ovaj na Win je za nijansu bolji bar meni), "strucnih programa" (oni pisani u DOSu i kojecemu koji su trebali izumrijeti '95, ali mnogi ih iz navike koriste) i za igre. Isto je predrasuda da za mac nema Office što sam vec spomenuo, da nema igara ( neke od popularnijih postoje WOW, NFS itd.ali u punooo manjem broju), da nemozes razmjenjivati podatke između tih 2 platformi (skoro sve mozes), itd..
Ugl.nije Mac savršen i ima svojih mana, ali jednostavno je jednostavniji, stabilniji a nekada i brzi od Windowsa. Jedino sto mene smeta kod Apple je što namece taj svoj neki "ekosustav". Npr.da bi korstio bilo koji vanjski monitor/projektor/TV s njihovim racunalima trebas ili kupiti njihov(250kn) ili kineski (20kn) adapter zbog miniDP ili u krajnoj liniji njihov monitor da bi izbjegao adaptere. Onda tipkovnica im ima isti raspored, ali normalno da su im neke funkcijske tipke malo drugacije razmjestene i automatski si ako te to smeta prisiljen koristit njihovu tipkovnicu. No to je sad jedno drugo podrucje koje i nema toliko puno veze s iMac-om, vec s onima koji koriste njihove laptope kao i desktop komp..
saltyL said: "restricted personnel only"
pusti ti njih... ja sam koristio PC osam godina, nakon što sam vidio iMac u jednom dućanu detaljno sam pročitao forume i apple.com i zapravo ne moraš imat nikakav poseban razlog za korištenje tog računala. uzmi jednu od dvije varijante 21,5' jer je to sasvim dovoljna veličina monitora (ako se ne baviš nečim što stvarno zahtijeva veći)... to ti je jedno sasvim obično računalo koje ne zahtijeva mnogo vremena za čišćenje virusa, sranja. stvarno nije bučan (rijetko se po buđenju iz sleepa čuje HDD - ja ga nisam ni ugasio mjesec dana). lijepo je dizajniran i radi kao švicarski satić - jednostavno uživaš radeći na tom kompu... što se tiče OS-a; prilagodba traje 10-ak dana i stvarno sve što si radio na WIN-u, tj. PC-u možeš i na MAC-u; istina, izbor igrica je malo uži ako te to zanima..
Mac je ono što bi računalo za većinu korisnika trebalo bit. Sve ostalo je kompromis ;)
Tj. po meni Windowsi još uvijek djeluju kao poluproizvod, a i Linux ima još dosta nedostataka za desktop OS. Mac OS X me više ne oduševljava toliko kao u prvih par verzija jer sam već naviknut (koristim ga od 10.1), ali radi točno onako kako bi i očekivao od jednog desktop OS-a i malokad me iznevjerio. To vrijedi i za potrebe "običnog" korisnika, ali i za naprednije.
Btw imam iMac 21.5" oko mjesec dana i nisam primijetio nikakve mrlje, a vrijeme će pokazat hoće li ih bit...
.@1v@n, nastup ti je katastrofa! procitao sam ovaj tvoj poduzi post, ali pretpostavljam da cu biti u debeloj manjini! budi jezgrovit! opisujes tvoju idealnu hackintosh konfiguraciju... ?!?!?! sori ali KOGA BRIGA??? sve si mogao sazeti u:
to su jedine 3 stvari koje imaju smisla u tvom postu, a ovo pametovanje ti je ubilo misao kao je mogla biti korisna!
Ivane
Prvo, dali je ovo 100razloga zasto uzeti win, a ne mac forum? Ili napravimo najbolji hackintosh forum? Ovo je mac forum.Dakle, ako se doticni gospodin odlucio uzeti mac-a mislim da je sasvim nepristojno na ovakav nacin vec tvrdoglavo forsirati temu zasto ce mu mac, imas xy jeftinijih rijesenja, to ti je skupo i sl.Niti nas je to zamolio, niti se to nas tice.Ako zeli kupiti njegovi su novci.Mi ga mozemo samo savjetovati prema potrebama koji model da si uzme. I ovo pitanje cemu mac mi vec ide na zivce.Cemu PC, cemu komp onda.Sto zato sto su to skuplji strojevi morali bi imati neku posebnu svemirsku potrebu.Hoce covjek, pa neka gusta i uziva.
Nisam strucnjak za iMac, ali osobno bi mu preporucio iMac 21,5.Za ono sto je naveo, dakle prvi razlog zeli bas all in one, i drugi da ce koristiti za usual stvari mislim da nema potrebe za nekim naprednijim jacim i vecim stvarima.Posebice ako igre nisu prioritet pa da vaze izmedu grafickih kartica.Sto se diska tice, lako kasnije nadogradi externi. Naravno da 27 ima neke bolje dodatke, no usporedno s potrebama/ulaganjem ne vidim potrebe. Po meni bi time pokrio sve aspekte koje trazis, dakle nesto funkcionalno i estetsko da nemas hrpetinu kablova, pristojan ekran i vrlo dobar komp koji ce te sluziti naredni period, vrlo dobar os da se maknes od win-a i uzivas u svim carima istog, i prihvatljiva cijena za tvoj budet.Jer isto tako jedna mozda nezanemariva cinjenica, kad udes u taj svijet, otkrit ces jos masu drugih stvari koje ces zeliti, a i to kosta :) Mada za najbolju opciju posjeti apple ducan, pogledaj i jedan i drugi model pa kako ti odgovara po velicini.
Kada sam ja kupovao prvi mac iste stvari su se diskutovale kao danas>ne isplati se to uzmi pc lako se nadogrdi,mac je preskup,nije za tebe,kupi polovan pa probaj dali ti odgovara ...Iskreno kada sam kupio mac i oslobodio se pc svijeta bio sam samo u dobitku prije svega na vremenu koje nemozes da kupis,ni pc nisam nadogradjivao jednostvno sam svake tri godine kupijo novi a tadasnji prodao u pola cijene mac koristim cetiri godine i na ljeto ga mijenjam kupujem macbook pro,ako imas novca kupi iMac koji ti odgovara a pc zaboravi da postoji nakon par mjeseci vidjeces i sam da si na dobitku(sljedece 4 godine si miran imaces top hardver i softver koji ce tvoj os znati da iskoristi do maximuma) a sto se tice hakintosa i slicnih gluposti to jednostavno nije to.Apple je projektovao hardver za svoj os i sa njime ce raditi savrseo(nemozes bmw ov motor da ubacis u yuga i obrnuto).Ni mac nije savrsen ali da je pc priblizno tome sto nudi mac dvojbe oko kupovimne bi bile lakse!
Dottore said: Pa iMac je zamišljen kao običan kućni komp, nije to neka pro mašina :)
Baš to... zar bi netko trebao imati neki poseban razlog za željeti / imati Mac? Pa dapače, obzirom na jednostavnost i užitak korištenja, logičnije je da se netko treba "opravdavati" zašto bi baš trebao biti Windowsima.. :)
Ako netko ima želju imati Mac (pa makar i samo zbog dizajna) i može si to priuštiti - neka uzme odmah bez razmišljanja! Jedini "ali" su hardcore gaming i (mislim još uvijek) autocad, za sve ostalo je Mac bolji izbor i saltyL (i ostali) kupujte bez ikakvog straha
Ako imaš više para i ne bojiš se lutrije ekrana > imac 27
Ako imaš malo manje para i ne bojiš se lutrije ekrana > imac 21
Ako ne želiš riskirati sa ekranom > mac mini
točka
Po meni, ako nećeš igrati neke prezahtjevne i 3D igrice, možda bi ti bolji izbor bio Mac Mini, jer si onda možeš dokupit monitor po želji. 27" je po meni prevelik a 21.5" premalen, i ako moram birat između ta dva naravno da ću izabrat 27" ali optimalan bi bio 24" kojeg više nema u prodaji.
1v@n said: MacPro = PC kanta
Još sam te uzimao kao relativno kompetentnog u ovoj raspravi dok nisi ovo provalio. Očito ti nije baš jasna razlika između desktop PC-a i workstation/server mašine.
Ivane, mjesas sada ovime kruske i jabuke.Apple nije jos jedno "PC racunalo" da ides u takve usporedbe. Oni imaju svoju filozofiju, svoje uredaje, svoj sustav.Na potencijalnom useru je samo dali ce to prihvatiti i kupiti, ili nece. Ja mogu shvatiti tvoju dobru namjeru da pomognes nekome da se ne dadne u veliki trosak, ali ako se mogu narodno izraziti pretjerujes previse sada. Dovoljno bi bilo da prepocusis salytL-u da ako ima kakav pc da isproba hackintosh, cisto da isproba OS dali mu odgovara.Taman i ima toliko vremena do izbacivanja novih modela.Ako mu legne, ako ga odusevi sigurno mu nece biti zao kad i uzme pravi. I tada neka u potpunosti uziva u svim carima iMaca.I za kraj, Hackintosh nije Macintosh. Bez obzira koliko si to danas trubio.Imao i nikad vise.To je jos jedno "win" nastelavanje na mac os-x sustavu.A to je upravo ono sto vise ne zelim, zezati se namjestavanjima os-a.Hocu da stroj sluzi meni, a ne ja njega.
@ 1v@n : Slazem se da mozes jeftinije sam sklepat racunalo koje ce biti jednako ili jace od iMaca. Ali u tom slucaju si fulao pricu. Jer ne uzima se iMac samo zbog neke snage ili sl.nego i zbog jednostavnosti. Jer uzima manje mjesta u radnoj okolini i rješava te šume kablova koja je nekima poput mene i slicnih nepodnošljiva. Znaci ocito se tu treba pribjeci komercijalnim rjesenjima All-in-one racunala. U tom slucaju kod nas su jedino široko dostupni i nabavljivi HP-ovi i MSI-evi modeli. Uzeo sam HP jer uz MSI ipak djeluje nekako kvalitetnije. Usporedio sam ti model koji je specifikaciski gotovo istovjetan najjeftinijem iMacu i ispada jeftini 1900kn. Meni se 1900kn i ne cini toliko velikim iznosom na cijenu koja premašuje 8000kn, pa makar se to racunalo uzima radije nego HP samo zbog nacrtane jabuke, dizajna i kvalitete izrade. Uz iMac dobiješ i multitouch miš i predobru aluminisku tipkovnicu koja je puno bolja i kvalitetnija od plasticnog rješenja koje dolazi s HP-om. Osim toga ako je toliko i cijena problem, nek proda miš i tipkovnicu koju dobije uz iMac za 800kn ovdje na forumu i razlika ze mu ispasti 1000kn. 1000kn razlike doista i nije toliko puno. Što se tice PS imam ga na MBP 13.3" i desktop PC-u koji je jaci od MBP što se tice grafike, a u ostalom su isti i na MBP mi se ucitava gotvo u par sekundi. Na PC-u to ocito traje prilicno sporije.
@ saltyL : Vidim da spominjes popust od 10% a i ja sam ga zabunom spomenuo. On vise ne postoji. Trenutno je 8%. Nije ogromna razlika, ali ispadne nekih 200kn skuplje zato.. EDIT: skuzio sam da si i sam primjetio za tu promjenu.
saltyL said: i da finaliziram s tim "žutim mrljama", koliko vas ima uopće iMac ili zna ljude da su im se javljale te žute točke? i pokriva li to garancija naravno da kad bi mi se to pojavilo, pogotovo ako bi bilo unutar godine dana, išo bi im *bat mater... ili pokriva li to možda apple care, ako to košta 5% cijene uređaja to je taman popust (tj. pola od popusta koji dobijem kao student), jer baš me briga... ako se to desi, a apple care pokriva, tražio bi ih da mi to poprave, zamijene sa novim...
evo da ti odgovorim na ovo pitanje iz moje perspektive. Ja imam iMac 27" kupljen kod nas u HRu prije 2 mjeseca. 0 problema sa njime po pitanju monitora. Znam i još jednog korisnika tu na forumu (real life prijatelj) koji ima 27icu duže od mene i nema problema sa mrljama o kojim ficho priča (što ne znači da ne postoje, to je dokazano da postoji).
Što se tiče promjene i garancije u slučaju takvog problema, ja sam pitao prije kupnje dali su imali takvih problema i kako se to rješava (garancija itd). bilo je slučajeva i to uglavnom od prijavljenih njih 99% je bilo unutar prve godine dana. Dakle ne govorimo o prašini iza stakla nego crnim mrljama u gornjim kutevima monitora. To se regularno BEZ dodatnih troškova popravaka mijenja kroz garanciju ukoliko je pokriveno.
moja osobna preporuka bi bila da se odmah uzme produljeno jamstvo ako već kupuješ u HR i time pokriješ 3 godine svoj iMac.
Što se tiče 21,5 ili 27ice i cijele ove teme i komentara od strane nekih ljudi ne želim to ni komentirati. Reći ću samo svoje mišljenje.
Osobno sam se odlučio za 27icu (trenutno najjaču u ponudi) iz razloga što sam kompletno mijenjao PC koji sam koristio doma. Koristim ga kao i TV povrh toga tako da je veličina dijagonale prvenstveno bila zbog toga. Razlog najjačeg imaca je bilo povremeno igranje a u tolikoj nativnoj rezoluciji ne želim probleme sa FPS-ima. Ostalo vrijeme koristim comp za sve moguće situacije od jednostavnog browsanja do grafike, igara (tu i tamo) itd...
Želio sam stroj koji je all-in-one, brz, jak, tih, sa minimalnim petljanjem oko kablova. Prvenstveno me veseli raditi na OSu i to je moj no1 razlog prelaska od 2008 na mac računala.
Što se tiče proširivosti, RAM je upravo ono što jedino i želim proširiti a što se tiče diskova za to imam NAS rješenje (2x1TB) i to mi zadovoljava sve potrebe za sva računala u kućanstvu.
Mislim da nećeš pogriješiti pri kupnji manjeg ili većeg iMac-a, ali definitivno se strpi dok se sada na ljeto ne osvježi linija. Osiguraj se produljenim jamstvom i jednostavno uživaj.
my2c
uzmi imac. neces se pokajati... uzmi 27" ako mislis da ti je malo 21.5"
bootcamp je jednostavan, ali nepotreban (opet kako kome)
lion ce mozda kostati 29$, a mozda bude dzaba, a mozda bude za masine kupljene ove godine dzaba, ali cim bude dostupan, istog dana bit ce na svim masinama :)
e super, dakle definitivno bi trebao čekati ljeto?
saltyL said: e super, dakle definitivno bi trebao čekati ljeto?
sigurno da :) nemoj se samo predomisliti do ljeta :)
Ako nije hitno sacekaj.Naravno, iscupat ces hrpu zivaca ali vjerujem da ce se isplatiti. Nesto sto su sad macbook pro-ovi, spekulira se i za iMacove, dakle sb procevi, i thunderbolt.SSD sumljam zbog isplativosti. Osobno sam kod macbook pro-a u istoj situaciji odlucio cekati.
Nemoj kupovat 27" iMac, pozalit ces nakon par mjeseci kad ti se ekran pretvori u jednu veliku ruznu flekavu povrsinu (ne znam ni jedan slucaj s 21.5", ali navodno se i kod njih to dogada). Trebao bi uskoro i novi Mac Mini koji ce vjerojatno imat i5 i neki malo jaci Radeon u osnovnoj konfiguraciji, jaci komp od toga ti vjerojatno ne treba, pa razmisli i o toj opciji :)
ficho said: Nemoj kupovat 27" iMac, pozalit ces nakon par mjeseci kad ti se ekran pretvori u jednu veliku ruznu flekavu povrsinu (ne znam ni jedan slucaj s 21.5", ali navodno se i kod njih to dogada).
možeš li biti precizniji s ovim "velika ružna flekava površina"?!
Nazalost, dosta iMacova ima problem sa zutom mrljom na ekranu.I poprilicna je lutrija dobit nekog bez problema.Manje vise kasnije svi uoce taj problem. Sto se garancije i zamjena tice, svi se prave tu grbavi i ne pokrivaju problem.Tako da ces ostat s njim ako te takav primjerak zapadne.
iss, no way, kolka je ta "žuta mrlja" drastična :googla:
postoje li neke Apple-ove službene reakcije na to :još-intenzivnije-razmišlja-o-činjenici-da-kupovinu-odgodi-do-dolaska-novih-modela-na-kojima-bi-to-možda-mogli-fixati:
Moj je star par mjeseci i nema nikakvih mrlja još, međutim ima nakupljenu prašinu na lcd i vrlo vjerovatno će se morati cijeli lcd mjenjati :/
saltyL said: iss, no way, kolka je ta "žuta mrlja" drastična
Zuta mrlja je zanemarivi problem prvih serija. Ali svi s vremenom dobiju crne fleke gore desno i gore lijevo, i te fleke prekrivaju cca 60% ekrana. Na tamnim pozadinama ih vjerojatno ne bi ni primjetio, ali na svijetlima su uzas.
Evo jedna fotka (u zivo je jos gore) http://yfrog.com/h7hbwnuj
Edit: i da, mijenjaju takve monitore i van garancije, ali sta ti to vrijedi kad ce se opet pojavit? :/
cvitko said: U svakom slucaju podrzavam tvoju kupnju, nadam se da sam pomogao i sry na poduzem postu
cvitko, rekao si, odnosno napisao, NAJVEĆU GLUPOST NA SVIJETU, a ta je da se ispričavaš na ovako dobro napisanom postu... puno ti hvala care, valjda kad kažem "hvala", me ljudi poput 1v@n-a neće smatrat "djetetom sa hirevima" od svoje 23 godine
i srry ti meni ako te pitam, jel ima nekakav thread ovdje, da ne otvaram malo more novih, ili neki "tut" na netu, za novu ekipu koja prelazi na Mac??
nešto ala Najveći neopravdani strahovi, razbijanje mitova koje postoje među PC-userima, a šire ih vidim i sami Mac-ovci (npr. "ne prelazi na Mac ako ga ne misliš koristit za to to i to što ga ja koristim" ili "ti si glupi PCevac i nećeš ga znat upalit i isfrustirat ćeš se nakon pol sata korištenja")
dakle, hoću li moći i dalje gledati avi formate (mislim znam da pitam gluposti šta se avi-ja tiče, vjerojatno samo skinem vlc player za mac) ali tipovi poput 1v@n-a me stiltaju do te mjere da si zabrijem zar je to Mac toliko "restricted personnel only" pa da na njega trebam prelaziti u karantenskom i strogo sterilniom i kontroliranom postepenom postupku koji će tek s određenimprotekom vremena uzrokovati moju katarzu koja će biti inicijacijska odrednica za konačno prelaženje na (i)Mac...
Ja samo iznio svoje misljenje na temelju procitanog. Covjek se ne bavi nicim sto bi nuzno zahtjevalo imac, pa sam predlozio mac mini ako bas nuzno mora biti apple, a svoje komponente naveo da vidi da moze i na svom pc-u pokrenuti osx bez puno muke i da mu je to manji trosak nego kupovati gotovi apple stroj ciji mu se princip rada mozda i nece svidjeti. Ne znam zbog cega ste se toliko digli na noge.
1v@n said: Ja samo iznio svoje misljenje na temelju procitanog. Covjek se ne bavi nicim sto bi nuzno zahtjevalo imac, pa sam predlozio mac mini ako bas nuzno mora biti apple,
gle, ja ne kuzim, zar nije iMac (ako izuzmemo MacMini) jedno od slabijih riješenja u Mac-u... zar nisu MacPro upravo za neke zahtjevne funkcije... zapravo živo me zanima što to ti misliš da osoba treba raditi da bi trebala koristiti (i)Mac ne želim laptope, jer želim imati kućno desktop računalo, po mogućnosti koje će mi u sobi u kojoj je računalo služiti i kao eventualan TV tj. za odgledat koji film i sl. bez da mi treba TV
inače AA nisam nigdje napisao, a AAE je Adobe AfterEffects
što se tiče igrica nisam neki gamer, za igrice tj. bootcamp sam više pitao iz razloga jer me tipa možda jednom u pol godine lupi želja za igranjem nekih bzvznih igrica, ali to apsolutno sačinjava minimum minimuma mojih potreba (gaming, jel)
1v@n said: a ako ga svedeš na komponente, iMac je laptop.
nisi mi jasan čovječe, odnosno gledaš okom nekog strukturaša računala jer da malo razmisliš iMac nikako nije laptop dakle gdje mi je tu ekran, gdje tipkovnica, mogu li furati iMac gradom? ne mogu li imati komfor udaljavanja odnosno pozicioniranja tipkovnice u odnosu na ekran na laptopu? ne to što je eventualno u iMacu jednaka ili približno jednaka mašinerija iza ekrana kakva je i u laptopu ne čini iMac laptopom po praktičkoj namjeni dakle apsolutno se ne slažem s tim... da je tako ne bi ni u Appleu napravili i MacBook i iMac
i da finaliziram s tim "žutim mrljama", koliko vas ima uopće iMac ili zna ljude da su im se javljale te žute točke? i pokriva li to garancija naravno da kad bi mi se to pojavilo, pogotovo ako bi bilo unutar godine dana, išo bi im *bat mater... ili pokriva li to možda apple care, ako to košta 5% cijene uređaja to je taman popust (tj. pola od popusta koji dobijem kao student), jer baš me briga... ako se to desi, a apple care pokriva, tražio bi ih da mi to poprave, zamijene sa novim...
update: tj. sad vidim da su mi za faks smanjili, tj. prije si dobio 10%popusta, sad 8%
MacPro = PC kanta iMac = laptop Mac Mini = laptop/mATX/ITX PC kanta
Rekao sam da je hardverski jednak laptopu. Imaš ekran koji nikako ne možeš zamijeniti kad ti to eventualno zatreba nakon godine ili dvije. Ograničen si na svega 4 USB porta koji su sve samo ne pristupačni (kod macbooka je još gore, svega 2) i na kraju koristi SO-DIMM memoriju koja je u pravilu skuplja od običnim DIMM modula. Praktičnu namjenu nisam spominjao nigdje. Isto tako nisam ni spominjao ergonomiju koje nema. Uostalom, vidjet ćeš kad primiš Magic Mouse u ruke :)
Tvoj izbor je na kraju, kako god da odlučiš, naviknut ćeš se s vremenom pa sam doć do prednosti i mana.
Evo ja koristim iMac za "usual things" i u tome ne vidim nikakav problem. I zasto mi je nakon tri mjeseca korištenja iMac ovo bolja opcija? Jer kako sam računalo podesio u prosincu nisam imao nikakve potrebe za daljnjim "štelanjima". Kroz isto vrijeme, Windowsima bi se morao baviti bar 20 sati...
@User - to sam spomenuo u usporedbi PC - Mac preko form factora. Imaš kućište u koje ćeš utrpat što ti paše, uglavnom se radi o "pravim" a ne mobile komponentama. A sad hoće li u tu kantu strpat Supermicro matičnu i 2 Xeona ili neku H55 ploču i i5, tako je manje bitno. Ima pored sebe kućište punih dimenzija u kojem se nalaze samo komponente.
Ma gle, kužim ja to, ali ne mogu ovakve stvari ne komentirati: "Apple je projektovao hardver za svoj os i sa njime ce raditi savrseo".
Pa i dao sam preporuku da isproba hackintosh pa vidi ako mu se sviđa, čak i stavio svoje komponente da može usporediti što prolazi, na njemu je sad da odluči. Ima još osx86project stranice pa se tamo lako konzultira s popisom kompatibilnih dijelova.
Znam da hackintosh nije macintosh, ja sam ubio mjesece i mjesece vremena istraživajući i isprobavajući sve moguće verzije od 10.5 pa do 10.6. Nije to za svakog, al danas već za iAtkos ne treba previše mudrosti. Doslovno mi 20 minuta treba za instalaciju, ali treba znati što je pod haubom. Što god da se odluči, meni ni u džep ni iz njega.
1v@n said: "Apple je projektovao hardver za svoj os i sa njime ce raditi savrseo"
nije mozda najbolje sroceno, ali poanta je da OS X zna tocno sta moze ocekivati kad se digne na neki mac... cinjenica je da je lakse ispolirati OS koji ima uzi krug hardvera na kojem se vrti a winsi imaju beskonacno puno kombinacija hardvera! nesto slicno se desava sa androidom danas! rekavsi to, moram jos jednom nadodati da si ubio topic, jer si nepotrebno ubacio PC i hackintosh na pitanje "koji mac da kupim"... covjek valjda nije dosao iz cupertina, pa zna kako PC izgleda. lako moguce da ga je vecinu zivota i koristio kao i veliki broj nas, iz nekog svog razloga se odlucio za mac, i cemu sada raspravljati o tome? nekoga to cini sretnim, kao sto nekoga cini sretim skupi sat, a vrijeme koje pokazuje je isto ko i na jeftinom, nekoga veseli harley a pristojni suzuki kosta barem duplo manje i radi istu stvar (cak je i brzi), itd...
ako u startu momak kaze da godinu i pol razmislja o macu, cemu rasprava o PCu i hackintoshu?!? da sad ja dodjem na bugov forum npr, i na pitanje "koju toshibu da kupim" uletim sa "kupi MBP", razapeli bi me!
Ma te razlike u brzini PS-a su toliko mizerne da ih ne isplati ni spominjati. Više znači u AE kad se renderira neka veća scena.
Radio sam upravo usporedbu (postoji Photoshop Benchmark V3 od Hardwareheavena). Skine se testna slika i .atn (action) file pa se zapisuju vremena potrebna za svaku od tih 15 akcija. Postavio sam da je PS-u dostupno 6 od 8GB i rezultati su ovakvi:
Windows 7 (nakon cijelog dana rada, s otvorenih 20-ak tabova u Chromeu i aktivni downloadi) - 448,8 s
Windows 7 (friško pokrenut) - 290,8 s
OSX (friško pokrenut) 360,0 s
Mislim da te razlike od minute, minute i pol apsolutno nikome toliko važne. Za rad u Photoshopu može odmah prekrižiti Magic Mouse i računati 500+ kn za kvalitetan i udoban miš. Na tipkovnicu nemam primjedbi ako se koristi u krilu, duži rad na stolu je malo problematičan, fali mi mi podloga za dlanove. Jednostavno fali ergonomije u periferiji, al to ionako ne ide skupa s dizajnom.
ficho said: Trebao bi uskoro i novi Mac Mini koji ce vjerojatno imat i5 i neki malo jaci Radeon u osnovnoj konfiguraciji
Ovo je samo tvoja pretpostavka ili se stvarno nešto takvo sprema?
triska said: Ovo je samo tvoja pretpostavka ili se stvarno nešto takvo sprema?
pa kako su dosada imali slicne konfiguracije kao i entry MBP, za pretpostavit je da ce i opet ici u tom smjeru!
kinsif said: pa kako su dosada imali slicne konfiguracije kao i entry MBP, za pretpostavit je da ce i opet ici u tom smjeru!
Ako bude tako, a kad razmislim nema razloga da ne bude, moj sljedeći Mac će opet biti mini. Još samo da uspijem popraviti Cinemu 23", jer ovaj Philips mi nikako ne leži. Nego gledam, kod nas nema za kupiti Minia sa jačim procesorom 2,66 Ghz. Kako to?
Jesi li poslao upit nasim distributerima (istyle/apcom i sl.)? Vrlo vjerojatno mozes, no mozda ne prodaju u vecim kolicinama pa niti ne nabavljaju jace modele osim po narudzbi.
Nisam slao upit nikome, pričekati ću ove nove modele i3 ili i5, ako dođu kod nas, pitao sam samo jer me zanimalo da li postoji neki specifičan razlog ili nema potražnje.
Sorry ekipa, al fakat moram dić temu. O ovakvim stvarima sam pričao....
Sorry, ali koja je tocno poanta ove poveznice? Bas me i ne zanima pc eskpert, a neka misljenja s slicnih foruma i pametnjakovica tamo rade necu iznositi, nije pristojno.
prvo tip je neupucen u zivot, a kamoli u kupnju racunala, drugo, ovakvi forumi su pisijaska utvrda, u 3 crte mogu sazeti misao od par stotina postova :)
vecina nas je prestala koristiti PC orijentirane forume, jer se samo zivciramo! ljudi krenu stihijski pljuvati na sam spomen
mozda smo zato i malo osjetljivi, ali pamtim vremena kad se masovno sralo po iphonu (kad je izasao tek) i dizala se u nebo nokia N95 npr. MB isto nema smisla kupiti jer dobis jaci komp za manje para ako nadjes neki win bazirani! 4 prijenosna racunala su mi prosla kroz ruke, i to ne 4 jeftilena nego po 10k kn, i kad bi rekao da sa nijednim nisam imao problema, nos bi mi narasao za jedno 3 metra (redom acer, hp, toshiba, sony) od grijanja pa do katastrofalne plastike (acer), zivi uzas!
sa MBom, da kucnem u drvo, nikad nikakav problem! da ne pricam da nakon 6 mj, baterije od ove cetvorice skupa, ne izdrze pola od ovoga sta MB izvuce!
pazi, ima i dobrih ne-apple stvari, i to jako dobrih, ali dok pronadjem tu stvar u moru proizvoda (samo HP ima jedno 50 modela svaki u 5 izvedbi valjda), ostarim! a i kad je pronajdem, kosta koliko i MB! ovdje vise manje znas da neces faliti! kupis velika je sansa da se neces zajebat! naravno da ima propusta, pa eto ga na imacovom monitoru sa tim flekama, ali u odnosu na druge, propusti su minimalni, i na kraju krajeva, izadju ti u susret i promijene stvar, cak i izvan garantnog roka!
na debilnom aceru, popucala plastika na donjoj strani monitora usljed otvaranja/zatvaranja (valjda su mislili da se laptop ne zatvara jednom kad se monitor podige). godina i pol je bila prosla... naravno da mi nitko nije izasao u susret! eto to je moje iskustvo, dodue vise vezano za prijenosne kompove!
ja moram reći da moj MB white (2008) još uvijek radi odlično. Nikakvih problema do dana današnjeg. Čak je i autonomija baterije i dalje jako jako velika.
Ono što ja ljudima kažem kada me pogledaju koliko sam platio iMac-a je jedna stvar: "i lexus je samo auto, kao i bilo koji drugi, ali kvaliteta izvedbe i tehnologija koja stoji iza toga je nemjerljiva"
ne bih htio prebaciti ovaj topic na win vs mac os, ali svi znamo da je OS X većinski razlog zašto ljudi prelaze na ovu platformu, a ne lijepa "karoserija" (iako nije na odmet)
Rusty said: ne bih htio prebaciti ovaj topic na win vs mac os, ali svi znamo da je OS X većinski razlog zašto ljudi prelaze na ovu platformu, a ne lijepa "karoserija" (iako nije na odmet)
Ja opet znam dosta ljudi koji su se preobratili zbog "karoserije" ali su onda skužili da su windowsi so last century ! :D
Koliko ja vidim iz prvog posta, radi se o dječjem hiru (HVALA! XD), a ne o potrebi i vrlo velike šanse su da to na kraju bude Mac koji će na kraju bit Windows only.
Ajmo ovako:
Moj savjet ti je da ako hoćeš upoznat kako Mac funkcionira, prvo probaj neku Linux distribuciju koristiti neko vrijeme (Ubuntu), a kad to svladaš, na PC si pokušaj staviti OSX. Eventualni trošak nabavke kompatibilnih komponenti (ako ih već nemaš) ti je zanemariv u odnosu na cijenu 27" iMaca. Ako si i dalje zagrizao za Mac, nabavi si rabljeni Macbook/Mac mini pa vidi jel to to što želiš.
@Phantom Lord - Da, 6000 kn razlike je stvarno dječja igra za doplatiti ako misli da mu je 21.5" malo, pogotovo za nepoznatu namjenu.
@ rajko - pričaš nebuloze, PowerPC arhitektura je prošlo svršeno vrijeme. Hardverski je Mac identičan PC-u jedina razlika je što PC ima BIOS, Mac ima EFI.
@ Dottore - samo odgovaram na njegovu tvrdnju da on treba SVE, ali ne želi laptop, a ako ga svedeš na komponente, iMac je laptop.
Ja sam još uvijek za Mac mini, ako mora uć u Apple svijet. Ako ništa drugo, zbog većeg izbora ekrana i nadogradnje u budućnosti.
Opet samo kupi, kupi savjeti....asocirate me na ovu stvar :)
kupi, kupi, kupi...