Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Tagged

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6490)

• MarkoAF
  • Phantom_Lord
  • MoschuS
  • ivana1989
  • mustafic
  • Boom-Apps
  • majstor79
  • crashkdm
  • Zoki_Zg
  • Pandurantt
  • nixaster
  • Monk3
  • ellaa
  • wilijam
  • iAnte
  • blue_devil
  • juka28
  • JagicNikola
  • ileo
  • ozzbozz

Tko je online (1)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
Obj-C char, ASCII i naši znakovi
  • Pozdrav,

Imam mali problemčić. Želim uz pomoć "char" iz ASCII-a pribaviti nekoliko slova, za sada, testa radi hoću cijelu abecedu. Međutim problem je u našim znakovima.

Za sada imam ovo: abeceda = (char)((i+65)-(i/26)*26) ; [tstlabel setText: [NSString stringWithFormat: @"%c", abeceda]];

Dobijem unutar labela što želim, očito naših slova nema. Sada me zanima kako da dobijem "naša slova" iliti nekad zvani CROSCII :)

TIA!

• 6 Komentara sorted by
  • Bilo bi puno korisnije da objasniš što želiš postići, pa bi ti već netko predložio odgovarajuće rješenje. Pošto je ovo grupa za Mac i iOS uređaje, moraš biti svjestan da se na njima ne koristi CROSCII, već Unicode za dijakritičke znakova, tako da u običan C tip "char" nemožeš upisati dijakritičke znakove, jer mu 8 bit-a (koliko "char" sadrži) nije dovoljno. Pogledaj Objective C klasu NSString koja koristi Unicode znakove (svaki znak je tipa "unichar").

Post edited by netvis2 at 2011-04-04 05:03:34
  • A kakve to veze ima s Objective-C osim sto krajnji rezultat zelis ispisat u labelu? Ne znam iskreno kako to rijesit jer nikad nisam koristio nasa slova u C-u, ali NSString ih bez problema podrzava pa me zanima sto zapravo zelis postic s C charom, a da se ne moze postic s NSStringom?

• Zato kaj sve prolazi kroz jedan loop, sa char-om imam najmanje koda i najmanje zajebancije(manje zajebancije nego sa stringovima :P).

Uglavnom, uzevši u obzir ovo gore najbolja solucija mi je NSArray+NSString.

LP

• @netvis2

Pošto sa charom to ne funkcionira kak sam si ja zamislio, jedina pametna opcija mi je NSArray iz kojeg će se svi objekti prosljeđivati u NSString unutar setTexta. Inače, cilj je popuniti UILabel na X(definirano u 'brstranica') scrollView stranica. Da ne kopiram cijeli kod, evo samo onaj problematičan dio...

NSArray *arr = [NSArray arrayWithObjects: @"Janko", @"Danko", @"Mirko", @"Zlatko", nil];

for (int i = 0 ; i < brstranica ; i++) {

//lable properties i ostale pi*

for (NSString *testis in arr){
            [tstlabel setText:testis];

}

}

Međutim, ja na svakoj stranici(unutar tst labela) dobijem samo zadnji objekt iz arraya iliti samo se Zlatko pojavljuje. :)

Pretpostavljam da nešto krivo radim?

Hvala, LP.

Post edited by tech at 2011-04-05 13:37:13
  • Vrtiš petlju u kojoj pozivaš "setText:", a pritom uvijek koristiš jedan te isti UILabel objekt "tstlabel". "Zlatko" je očekivani rezultat u tom slučaju, jer se "Zlatko" upisao u zadnjoj iteraciji te petlje. Pošto si poslao samo isječak koda, to je sve što se da zaključiti.

Post edited by netvis2 at 2011-04-05 17:33:15
  • Eto @netvis2 ti je sve objasnio. A ja moram priznat da mi jos uvijek uopce nije jasno sto ti tu zelis postic. Ako samo zelis naredat stringove u label onda:

for (NSString *testis in arr) { // zamijeniti: [tstlabel setText:testis]; // sa: [tstLabel setText:[tstLabel.text stringByAppendingString:testis]]; }