Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Tagged

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6490)

• 6ftunder
  • Dom031
  • GemahenLahen
  • micro
  • dannyded
  • TataSinke
  • fishbone_hr
  • vukohr
  • xbubbakx
  • gsustek
  • bope
  • ivanna_t
  • bubi1
  • OcuiPhone
  • drZagorec
  • Vanja VKTR
  • Wiseguy
  • martinaborosic
  • mujagawudakhi
  • stanjkof

Tko je online (1)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
iOS i baza sa tablicom od 100 tisuća redaka
  • Daklem, nešto ja kemijam i to sa engleskim riječnikom. Primitivan je jer nema izvedenice već samo osnovne oblike riječi, pa zato i ima "samo" 100 tisuća redaka u jednoj jedinoj tablici.

Prvo što me zanima je postoji li neki efikasniji način spremanja tih silnih podataka? Tablica se sastoji od 3 stupca: id, word, type. Stupac word je indeksiran tako da bi barem nešto brže trebalo ić, ali bi trebalo biti trenutačno, nešto kao Google search što automatski nadopunjuje.

Drugo, sprema li se tolika količina uopće u bazu ili ima neki alternativni a iOSu primjereniji način?

• 14 Komentara sorted by
  • Nisam bas strucnjak za baze ali da preko MySql-a to sredis mozda. Imas na iOSu aplikacija koje ih citaju i ugl su besplatne, a ove koje i editiraju kostaju 10ak $! Ali sredi na kompu bazu, i preko iOSa je samo citaj... Sto se pretrazivanja tice, ovisi o aplikaciji, ali pretpostaljam da sve to podrzavaju (u suprotnom fail od aplikacije)! Doduse, ne bu se nadao ovom automatskom nadopunjavanju... Tu ce ti netko drugi pomoc!

Post edited by kinsif at 2011-04-04 17:42:28
  • ma riješena je već u MYSQL-u, tj. čeka učitavanje jer to traje stoljećima :D

• E pa super onda, javi kako iOS hendla toliku bazu :)

• Koje to iOS aplikacije "citaju" MySQL? U iOS SDK je podrzan jedan jedini tip baze (sqlite) i to kroz direktne SQL naredbe ili kroz CoreData framework koji je savrsen za upravo ovakve stvari jer radi sve sto @john_st treba behind the scenes.

Samo mi nije jasno sto je pjesnik ovdje htio reci:

john_st said: ma riješena je već u MYSQL-u, tj. čeka učitavanje jer to traje stoljećima :D

• Preko weba, a web server je spor :)

A koji ti je upit dok tražiš riječi? Kako si indeksirao WORD polje?

• ficho said: Koje to iOS aplikacije "citaju" MySQL? U iOS SDK je podrzan jedan jedini tip baze (sqlite) i to kroz direktne SQL naredbe ili kroz CoreData framework koji je savrsen za upravo ovakve stvari jer radi sve sto @john_st treba behind the scenes.

dobro, kako imam MAMP to mi je MYSQL bio prirodno rješenje obzirom na phpmyadmin, ali vidim sad da ima i SQLITE manager pa se mogu i na to preorjentirat.

ficho said: Samo mi nije jasno sto je pjesnik ovdje htio reci:

john_st said: ma riješena je već u MYSQL-u, tj. čeka učitavanje jer to traje stoljećima :D

htjedoh reć nešto slično kao i nicebag, da unos ide preko web sučelja koji je toliko spor da se phpmyadmin zblesi i nikako da unesem :( valjda bi preko terminala išlo "glađe" mada ne znam je li nerealno iti očekivat da 100 tisuća redaka ide glatko.

nicebag said: Preko weba, a web server je spor :)

A koji ti je upit dok tražiš riječi? Kako si indeksirao WORD polje?

kako nisam napunio bazu to nisam generirao upit, ali pretpostavljam da bi mogao ić kao

SELECT 1 FROM words WHERE word = XXX

a indeksiranje sam obavio tako što sam tom polju dodao indeks pri definiciji tablice :D

• Koji ti je dio točno spor? Inicijalno punjenje baze na iOs aplikaciji ili kad korisnik tipka u aplikaciji?

Ako radiš WORD = xxx, nećeš imati autocompleter ala Google, već bi morao raditi: WORD LIKE 'xxx%', a tu ti indexi ne pomažu.

• Za sada nisam ni došao do iOS-a već sam htio prvo napuniti bazu pa onda testirati upite na njoj ;-)

Googleov autocomplete sam uzeo samo kao primjer brzine, a ne kao funkcionalnost koju bi htio. Znači korisnik utipka riječ "house" i kad pritisne button da se, što je to više moguće, trenutačno provjeri je li ta riječ u riječniku ili ne ;-)

• dobro jesan ja lud ili mi noge smrde?! kako da napravim bazu u sqlitemanageru preko MAMPa?

http://img.skitch.com/20110405-bkx4rc7teg7978x79j51aqfr4c.jpg

• Ako planiras koristit Core Data onda ne mozes sam napravit bazu, nego ces ju morat dizajnirat u Xcodeu i popunit rucno ili napisat neki mali Mac app koji ce ju punit.

• ficho said: Koje to iOS aplikacije "citaju" MySQL?

samo da se ispravim... moj odgovor je bio iz korisnicke perspektive, nisam pogledao u kojem se podforumu nalazi topic! development nije moje polje interesa! isprika!

• ficho said: Ako planiras koristit Core Data onda ne mozes sam napravit bazu, nego ces ju morat dizajnirat u Xcodeu i popunit rucno ili napisat neki mali Mac app koji ce ju punit.

prilično retardirano, ako smijem primijetiti...

• Ne kuzim zasto je retardirano. Svaku bazu treba nekako popunit ili prenijet podatke iz druge baze, pa tako i Core Data bazu. A sqlite ne mozes direktno "ubacit" jer Core Data framework slaze strukturu tablice kako mu odgovara. S obzirom na sta dobijes, gubitak tih 10 minuta koje ti trebaju za napravit app koji ce popunit bazu je stvarno zanemariv. Zapravo i manje od 10 minuta jer bi i na strukturu sqlite baze potrosio bar pola tog vremena.

Jel imas iPhone Developer Program account?

• Pa logičnije bi mi bilo da napravim bazu i samo ju importiram, al nisam u iOS Developmentu pa dopuštam da postoji nego logično objašnjenje :D

Ovaj od 99$? Nemam, skupo mi. Zasad.