nakon dugo godina korištenja windowsa odlučio sam se za mac i os x čitao sam dosta i koliko vidim da je puno bolje
mac bi koristio na poslu za interneti i multimediju dvoumio sam se između macbook air 13" i macbook pro 13" i MBP13" je prvagnuo jer ima 4GB rama pa stavljanje win7 preko vmware fusion-a bi proteklo bez problema
gledajući tipkovnicu MBP-a vidio sam da nema ono što mi je JAKO VAŽNO a to je page up/page down bez toga jednostavno ne mogu vidio sam na forumu da postoji riješenje za to
fn + gore = page up fn + dolje = page down ili PGUP = Option+Gornja strelica PGDWN= Option+Donja strelica
moje je pitanje dali kad se stisne fn odnosno Option tipka dali ona radi na principu on/off tj. dali moram sa 2 ruke raditi tako da držim stisnuto fn ili Option pa onda strelicu gore/dolje ili kad stisnem fn ili option onda je uključena ta funkcija pa stiščem po gore dole i radi mi pege up/page down
ovo pitam iz razloga jer na poslu koji radim imam laptop pored sebe i on mi služi za surfanje netom dok klikećem po svom poslu imam dosta vremena kad glavni stroj na poslu na kojem radim odrađeuje svoj posao a za to vrjeme gledam net
jako brzo pregledavam informacije koje su na monitoru laptopa i scrolanje sa gore/dole tipkama ne dolazi u obzir nego jedino page up/page down page up/page down mi je sada na hp dv4 pavilion na zgodnom mjestu u listanje ekrana ide jako zgodno
malo sam se bespotreno raspiso, ali mi je to jako važno kod laptopa za internet da ima pageup/page down
a, dali je možda moguće na macbook pro 13" programirati tipke up/down da rade page up/page down
gledam tipkovinicu od MBP i vidim da ima mjesta da su stave home, page up, page down i end tipke i nije mi jasno zašto nisu a jako su korisne
Moram priznati da si ga zakomplicirao skroz, mozda cu i fulati odgovor no. Sto se izbora tice, za potrebe ti je dovoljan i air (plus je bolja reza) no pro ce te zadovoljiti pogotovo na duzi period.Inace mozes koristiti i Parallelse, meni osobno najbolje.
Sto se scroolanja tice ne znam o kakvim tipkama pricas.Imas touchpad i na njemu scroolas.Dakle s dva prsta istovremeno pomices gore ili dolje.S tri istovremeno u zeljenom smjeru odes na direktno na vrh strane, ili dno strane. Ako znas kako funkionira scroolanje na iphone-u upravo tako i na touchpadu samo koristis 2 ili 3 prsta istovremeno. S tri prsta istovremeno lijevo ili desno ides rew ili fwd u browseru. I to je to.Meni je ovo i vise nego oke.
upravo tako u jednom potezu predjes sa vrha na dno stranice uz pomoc touchpada i ovakvog nacina scroll-a, dovoljno je da napravis brzi potez i scrollanje je brze. sporije za sporije scrollanje :) probaj.
S obzirom da jedan option imas 2 cm od tipki gore/dole, mislim da to stvarno nije problem vrijedan spomena, cak i ako se ne naviknes na trackpad nakon prvog scrolla kao vecina ljudi :)
još nisam koristio mac i trackpad pa nezanm i zato pitam
ali ako koristim trackpad za scrolanje stranica onda vjerovatno nemože skrolati samo jedan ekran nego scrola kontinuirano koliko dugo držiš prste na track padu
na jabučnjak forumu sam čitao ovo "Dalje, gdje su mi home, end, delete, page up i page down? Stevo, sunca mu, developeri zive od tih tipki. Za sad sam se snasao tako da koristim cmd lijevo i cmd desno za home i end. Ima li delete negdje? Page up i page down bi jako dobro dosli, za sada se snalazim sa scroolanjem ili 3 prsta gore i dolje za skok na pocetak ili dno"
meni je page up/down jako važan da je jedna tipka i da je mogu jednostavno stisnuti da scrola stranicu za jedan ekran
dok radim na poslu sa desnom rukom držim miša i radim na 2 24" monitora, a sa ljevom rukom sam na page up/down na svom laptopu i "čitam internet"
ova fora sam option + up/down bi možda i proguto da je komp ispred mene i da radim sa dvije ruke
možda malo kompliciram, ali jednostavno pitam pozdrav
Geophysics said: "developeri zive od tih tipki"
Ne znam, ja zivim od koda koji napisem :)
Ako ti je to stvarno toliko bitno, mozes spojit bilo koju full-size tipkovnicu na njega...