kao što i sam naslov govori zanima me razlika između mabook pro-a i air-a. Namjeravam kupiti pro 13" ali čisto me zanima razlika između između ta dva laptopa...sviđaju mi se oba ali neznam zašto je air skuplji iako ima slabije komponente??
jer je tanji i lakši
ako se ne planiras baviti nekim ozbinjim poslom na laptopu uzmi radije air - jer je ljepsi, tanji, ima ekran visoke rezolucije i flash memoriju
ako mislis raditi nesto ozbiljnije na njemu uzmi mbp
aha...pro je jači ali mislim da je radi ssd ovaj skuplji, to ljepši tanji mi ništa ne znači. Ne želim raditi nešto baš baš ozbiljno ali nikad se nezna. hehe Najozbiljnije što ću raditi je auto-cadjer će mi trebati za fax (mada znam priče o cad-u i mbp) Ali ipak ću ostati pri macbooku pro jer ove 2GB RAM-a mi smješno zvuče ;)
Ako ce ti trebati za cad onda rade uzmi pro model.Samo posto se ipak radi o 13 modelu, tu je rad na externom displayu ugodniji.
MBA možeš dobiti i sa 4GB RAM. Ako želiš koristiti računalo u krilu, autu, parku, te ga nositi sa sobom skoro uvijek, onda je MacBook Air jedini izbor (sve uvjete zadovoljava i 13" varijanta). Ako ti je alternativa 13" MBP, uzmi u obzir da on ima manju rezoluciju zaslona, koja je po mom sudu za ono što je meni bitno ipak premala (Xcode razvoj). Osim toga, u normalnom radu (surfanje, pisanje teksta, itd.) sa računalom će MBA najvjerojatnije biti nešto brži zbog toga što ima SSD umjesto tvrdog diska, bez obzira što mu je procesor nešto sporiji.
ja bi isto raadije uzeo air sad kad bi uzimao macbook...
Ja koristim s vremena na vrijeme Air i nemam zamjerki. Jedino gdje sam primjetio da je podređen je kad sam mkv file pokrenuo koji je ono brutalno štekao. Ali to je i za očekviat bilo.
Ali po ovom što si rekao, ja bi možda ipak uzeo Pro. Ali najbolje sam vidi koliko ti je "snaga" važna u svakodnevnom poslu a koliko form factor. Jer Air je neusporediv čak i sa MBPom što se prenosivosti tiče. Ono odmah se zaljubiš u malu tanku pločicu koja toliko toga može :)
razumijem vas...ali sjetite se prije samo 2-3 god kad bi vidili lcd ekran pa bi rekli kako je to ultra tanko..hehe. Tako da razlika u tankoći ekrana me ne brine jer mi i MBP nije problem ponijeti bilo gdje a i ne namjeravam baš raditi na njemu puno izvan dosega utičnice. Dugo mi je alternativa pro ali sve više me privlači ovaj ssd samo ako namjeravam air onda će to biti 13" sa 128GB a to mi se čini nekako malo. Kako on radi kad se na njega spoji eksterni disc..mislim da to ima više veze kakav se disc uzme a ne laptop a kojem se radi? Što vi mislite?
Pa externi disk bi u teoriji trebao raditi isto ko i na MBPu i svim ostalim macovima! Usb je u tom slucaju usko grlo, pa nije da ces par giga bas prebacii u par sekundi, ali trebalo bi raditi sasvim normalno!
@darko kako stoji sa grijanjem air?
128 GB nije malo. vjeruj mi koristim ssd u mbp i stvarno puno znaci, a memorije dosta.
ali cim uhvatim slobodnog vremena ugradit cu svoj stari 500GB disk umjesto superdrivea (vec imam caddy), pa ce bit taman :)
Pretpostavljam da bi MBP 15" bio idealan kao jedini Mac, jer je dobar kompromis između mobilnosti i performansi. No MBA 13" + desktop Mac je po meni bolji izbor. MBA (13"/256/4/2.13) moram dobro nagaziti (npr. dugotrajno build-anje u Xcode-u) da bi se ventilator uopće upalio i pritom jedva malo zagrijao.
Meni je pak i 13" postalo previše uz desktop Mac :) 11" mi je savšren form factor.
@kinsif: nisam primjetio da se nešto grije. Ali dobro, nisam ga nikada ni išao forsirati pošto ga ne koristim kao glavno računalo već kao zamjensko i putno računalo :)