da odmah napomenem da nisam neki programer s dugogodišnjim iskustvom, ali moram se izrazit.. :=)
na faksu sam na 1. godini počeo s C-om(prvi susret s programiranjem), na 2.godini smo počeli kucat C++,i bio je ok.. onda sam počeo učit objective c i učio radit iOS appove.. neko vrijeme nisam radio u C++ i onda me ovaj semestar opet dopadne.. jednostavno mi se bljuvalo na svakoj liniji koda koju sam napisao..
ne znam kako je iskusnijim programerima, ali Objective C (po meni) je čista uživancija za radit...
a najgore/najsmješnije je bilo kad je asistent na prvim vježbama iz OOP rekao da ćemo radit u VisualStudiu jer je to najbolje razvojno okruženje što postoji..ja sam se cepal od smijeha... :))
što vi više preferirate Objective C, C++ ili nešto drugo?
Objective-C. Tlačio sam se jako dugo s C++, i jedino što mogu zamisliti da je kod njega bolje je brže pozivanje funkcija.
Neki smatraju sintaksu poziva metode ružnijom. Možda, ali omogućuje kvazi-imenovane-parametre.
Neki smatraju da su im templateovi bitni. Možda, ali dinamička inferencija tipa u Objective-C kombinirana s warninzima u slučaju da klasa možda ne podržava poziv na funkciju (jer ne implementira protokol) je sasvim dovoljna za skoro sve potrebe za koje je netko u C++ trebao template.
Neki vole STL. Što im ja tu mogu; meni je Foundation ljepši.
Neki vole manje pisati. A šta ćeš, ako je problem otipkati par slova, lupiti tab i veseliti se kad ti autocomplete sve dokompletira, onda problem nije u jeziku nego u programeru koji ne zna koristiti IDE. Kao da imaš vodoinstalatera koji ne zna zavrnuti ventil ključem.
Meni su presmiješni MS fanboyi koji reklamiraju VS kao najbolji IDE za C++. Istina je da dosta toga radi dobro kao i ostali IDEi. Ali istina je i da ima određen broj propusta. A još veća je istina da Xcode ima najžešće riješen build sustav koji sam vidio u nekom IDEu.
Možda ih samo nisam dovoljno pogledao, no Xcodeov mi je sasvim dovoljan. A VSov nije ni do koljena.
PS Kaže jedan mladi kolega kad je vidio ovaj post: "Neki uživaju drogu, a neki uživaju Objective-C." :-)
Objektno programiranje u C++ je kaos kad se usporedi sa Objective C. Performanse su i dalje na strani C++-a (za obični C to vrijedi još i više), no kad je u pitanju održavanje velikog projekta tada je Objective C u velikoj prednosti. No nedostaju mu neke mogućnosti koje C++ ima i bilo bi ih dobro imati: npr. predlošci, preopterećenje operatora i imenici.
Ma sve je to isti K, što znaš i u čemu imaš više iskustva ti bolje leži. Sve sintakse su odvratne ako nisi na njih naviknut ili ih dulje vremena ne koristis.
Post Scriptum: Ajd raspalite po Thumb Down sad. :)