Evo baš skinuo jučer, prvo sam bio u napasti da ga skinem s torrenta ali mi se nije dalo čekati pa what the hell, 150 kn za novi OS :)
Prvi dojam je da na mom kompu (MacBook Pro 15.4" 2.2 GHz Core 2 Duo 4GB) radi bolje nego Snow Leopard koji je imao konstatne probleme sa namjernim gašenjem diska (iako je to boljka svih WD Scorpio Blue diskova na MBP-ovima) i nije mi bio nekako brz i fluidan kao što sam očekivao. Vrijeme boota je skoro 10-15 sekundi brže, nema klikanja iz područja diska i ne pojavljuje se loptica i sve mi djeluje nekako više smooth. Iskreno, očekivao sam da će biti sporiji nego SL zbog svih tih animacija jer ipak je moj model iz 2007 sa prvim procesorom koji je radio na 64 bita i relativno slabom (8600M GT 128 vram) grafičkom.
Ove geste na trackpadu mi ne fale, neke osnovne podržava, taman kako sam i očekivao.
Sve u svemu isplati se.
Meni je prekul zasad, novi safari i mail su vrh, back i forward u safariju (ako niste znali sa dva prsta swipe livo ili desno) su hit... Launchpad je ok, iako mi je Alfred i dalje vrh tu.
Novi spaces je zakon, obožavan ovaj feature kad radin na book-u. I, da, sve je brže, lakše, bolje i sigurno će sve bit još 100 puta bolje za misec dana kad appovi budu potpuno prilagođeni Lion-u.
uglavnom, sigurno najbolji os do sad :-D
I svaka čast apple-u na cijeni, Microsoft (a i ostala gamad kapitalistička) bi i tu puuuuno moga naučit od njih.
Clark Kent said: back i forward u safariju (ako niste znali sa dva prsta swipe livo ili desno) su hit...
To ima i na Snow Leopardu.
juka28 said: Clark Kent said: back i forward u safariju (ako niste znali sa dva prsta swipe livo ili desno) su hit...
To ima i na Snow Leopardu.
Vjerojatno je mislio na fora animacije
ali ne na takav način da "listaš" stranice back and forward
Ja ga koristim već neko vrijeme i mogu reći da sam se navikao na sve novotarije osim dvije. Za to što su ukinuli "Save as" im nikako ne mogu naći opravdanje. Koliko god se trudio ne mogu vidjeti kako je novi način bolji od starog. Nije.
I drugo, novi scrollbari. Negdje funkcioniraju dobro, ali negdje (posebno u finderu) ne.
Istina je i da nisu trebali sakriti korisnički Library folder, ali hajde njemu se može pristupiti kroz terminal pa neka im je.
Ostalo je više-manje poboljšanje kad se čovjek navikne, a ima i par super kul stvari :).
tmilovan said: Istina je i da nisu trebali sakriti korisnički Library folder, ali hajde njemu se može pristupiti kroz terminal pa neka im je.
http://osxdaily.com/2011/07/22/access-user-library-folder-in-os-x-lion/
Super mi je sve,jedino se moram malo priviknuti na magic mouse jer mi je sada sa jednim prstom swipe u safariju za back i forward,a prije je bio sa 2. (sada je sa 2 swipe izmedu aplikacija )
Ono šta me užasno naživciralo je to šta mi je nakon updatea počeo lagano titrati ekran, i nakon nekog vremena mi je prestao titrati ali mi se pojavio mrtvi piksel! -.- Koji je doduše jako malen,ali dovoljno da ga uočim i stalno mi bode oči :D
Neznam kolko update ima s tim ( vjerojatno sam samo potrefio vrijeme,jer ne vidim kako software moze toliko utjecati na hardware :D ). Sto je najgore pred nekih mjesec dana sam zamijenio lcd jer sam imao one fleke! ( iMac 21.5'')
Ja sam s magic mouse navika swipe sa dva prsta back/forward u finderu i chrome! Sada se isto moze namjestiti, ali onda ne radi swipe full appova....
Skinite MagicPrefs ako zelite vise gestura na Magic Mousu i Trackpadu :)
Hmm, meni se dize ravno 58 sekundi. To mi je malo cudno, jer je ogromna skoro dupla razlika nego kod SL-a. Inace radi vrlo dobro, zato mi je ovo malo cudno.
Fali mi postotak baterije. To ne mogu nigdje naći. Može pomoć?
Ja sam super zadovoljna za sada.. Na oba stroja radi odlicno
Meni sad nakon upgrade memorije radi kak treba,jedino mi fali u menubaru brojčana oznaka u kojem si space-u.
Back and forward u Safariju se namjeste s eva prsta, a swipe FullScreen Appova radi sa 4 prsa lijevo i desno ako se namjesti :)
Ja sam bio uzasno razocaran kad sam ga stavio (MacBook Pro 13" Unibody 2009, 2.26/250Gb/2Gb) stekao je, cimao se, usporio...kaos. Nakon "podizanja" Maca...brutala, najbolji os ikad. Radi 95% bez greske, prebacivanje između fullscreen apova i prozora paralelno i cijeli sustav Mission Controla je ultracool. Mail je genijalan i sve mi je nekako grafički dovedeno do skorosavsenstva, ...tipa "about this mac"...ultracool :)
Neoprostivo- "save as" :((((
Sve u svemu fenomenalno :)
MarioM said: Back and forward u Safariju se namjeste s eva prsta, a sveepe FullScreen Appova radi sa 4 prsa lijevo i desno ako se namjesti
a kako to namjestit?
Pod more gestures oznaci drugo, to je swipe between full-screen apps (4 prsta), a iznad je za dva prsta za prebacivanje stranica. To je to :) (system pref- trackpad)
thx :p
ma nema frke :) zato postoji forum :) uzivaj :)
cijena je stvarno ubercool, na macbook-u 13-ici radi stvarno lijepo, sve skinute aplikacije rade bez problema, i zasad imam dojam da je KING of desktop stvarno king...ova cijena se odnosi samo na upgrade, i full install sa snow leopard-a, a sto ako imam prazan macbook i zelim novi sistem od nule?jel i to moguce izvesti s ovim dvd-om za 30 dolara?
Je !
hvala skorpio
kd mene je na macbbok pro mid 2010 totalno sve drukcije nego dok sam imao snowleoparda.Malo malo dugine boje,steka itd. Osim toga na snowlepardu sam i u finderu mogao ici back i forward sa swipe 2 prsta a sad vise nemogu i to me zivcira totalno.Osim toga moj macbook ima 2 gb rama i mislim da mi treba 4 i da zbog toga steka.
I meni se čini da je Lion gladan RAMa. Ja sam još na Lea stavio svih 4 tako da mi Lion za sada brzo radi.
izasao update. 10.7.2
kod finger swipe-a za aplikacije mi mijenja s desktopa (s trenutne aplikacije) na dashboard i to mi je totalno nejasno, makar je ukljuceno da bude medju aplikacijama u prefsima. ostalo sve ok, safari je ostao spor kakav je i bio - sto mi je isto nejasna stvar.
kod startanja mac-a (MacBook Pro 2011) Lion mi vraća postavke i otvara prozore koji nisu zadnji bili otvoreni i kod gašenja nisu bilu upaljeni. ima li kakva pomoć?
kod startanja mislis na paljenje ili samo wake iz sleepa? sve sto si promijenis, lockaj (u donjem lijevom kutu imas lock) tako da "sprijecis" sve promjene. i pogledaj si sto ti se otvara kod startupa.
hvala,provijeriti ću kako radi
skinuo sam lion sa torenta, kod restarta, kad sve digne ponovo diže stare prozore, nije zapamtio da sam zalokao startup, stranicu koju sam spremio u safariu, .... moram po pravi primjerak..