Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Tagged

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6491)

• Mariobilll
  • elvisinjo
  • grgamajstor
  • Graba
  • tome0330
  • FRAGMENTmultimedija
  • dule
  • dale_cooper007
  • denis_osijek
  • ivana1989
  • Boom-Apps
  • dragonflyqueen
  • sara
  • gsustek
  • Nothing
  • Ficek
  • Igor_martic
  • AdoSel
  • werfter
  • bignjato

Tko je online (2)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
novi macbook air
  • imam pitanje, upravo sam dobio novi macbook air, valjda je lion na njemu, pa me zanima kako mogu napraviti restore, odnosno, htio bi ga ja ponovo sve podesiti!?

Post edited by trasty at 2011-07-31 10:38:27
    MacBook Air i7 - 2011 | iPhone 4S 64GB
  • 26 Komentara sorted by
  • Popravljeno linkanje videa.

Admin
  • napravis bootable USB disk, stavis lion na njega, i instaliras ga ponovo. :)

MacBook Pro i7/8GB/Vertex 2 iPhone 4 iPad 4G iPod Shuffle
  • imas neka upustva kako to napraviti? do sad sam koristio win 7, zato imam ovoliko pitanja :)

Post edited by trasty at 2011-07-31 11:24:20
  • Pa zasto bi pobogu ponovno instalirao kad je sve instalirano?!? Novi komp, sve je cisto...

• trasty - na Mac-u nemaš što podešavati. Izvadi ga lijepo iz kutije i počni koristit i sve će ti super radit :)

• @kinisif - takav comm mi je trebao jer nisam to znao ... @bruno - izvadili su mi ga vec, a na plesu nije bilo carinika :)

posto je na njemu dosao lion, a u ovim upustvima pise da ga skinem, sto da radim? kako da dodjem do instalacijskog filea ili cega vec ...

• jos nesto, rekli su mi da se nekako win7 moze pokrenuti iz nekog os x ... mozete li mi nesto vise o tome reci?

• probaj koristiti mac neko vrijeme bez windowsa. a i kad ga stavis na svoj mac, vidjet ces nakon nekog vremena da ti ne treba...

• to su mi rekli, ali mi treba, posto neki programi za posao rade na win ...

al me izludi os x, npr u itunes-u ne znam napraviti backup iphonea, u win desni klik na iphone i backup, al ovdje nema tog desnog klika ... :P

• joj :D tapni na trackpadu sa dva prsta! to ti je taj desni klik! i malo si prouci sta sve mozes raditi i sa koliko prsta na track padu! oko instalacije liona se ne moras nista brinuti, imas zadnju verziju gore i to je to! pogledaj si recimo ovaj video da barem malo skuzis kako radi trackpad!

sta je jos bitno... kad gasis aplikacije, nije dovoljno da kliknes na x gore desno, tako si samo prozor zatvorio! zatvaras aplikaciju kombinacijom tipki "cmd" + "q". malo si prostudiraj i te kratice na tipkovnici jer su super kad se naviknes na njih! komp ne moras gasiti, nego samo spusti ekran i pusti ga da ode u sleep mode! air je stvoren za to, posto u tom rezimu moze raditi i do 30 dana! kad podignes ekran, samo nastavis di si stao i to je to!

sto se winsa tice, imas bootcamp preko kojeg ga mozes istalirati (pritisni "cmd" + "space" upisi "boot camp assistant" odaberi i prati upute").

ako skuzis da ti air ne pase, javi mi se pa cu ga ja kupiti! :D

Post edited by tmilovan at 2011-08-01 04:25:01
  • wiiii, hvala puno @kinsif :) ipak nije uzalud dano 2000$ :D

nemam link na video, al sam pogledao na apple.com neki video, pretpostavljam da je to taj ... objasnjavaju pokrete ... kratice, vec sam googlao copy/paste, ne mogu bez njih, a ne sumnjam da cu sve skuziti za kojih tjedan dana ...

ne dam ga tek tako :P mora biti krvi do kolina da se predam :D dugo sam se mislio air ili pro, al ovaj design je presudio ... s tim da sam uzeo i7 procesor ... nadam se da nisam krivo izabrao.

znas li mozda kako cu se dokopat instalacijskog filea od liona jer sam ga dobio uz comp?

• sad ne salju recovery diskove vise uz mac. morao bi preko interneta to odraditi... ili da negdje skines gm verziju i napravis bootable usb disk

• @trasty:

• ne moraš reinstalirati jer bi ionako dobio identičnu situaciju koju sad imaš

• ako ti je računalo došlo s Lionom imaš posebnu bootabilnu particiju kojoj pristupaš tako da pri startu računala držiš stisnute tipke cmd i r. S nje možeš reinstalirati ako baš treba.

• za pokretanje windowsa na macu najbolje koristiti neku virtualizacijsku aplikaciju poput Parallelsa ili VMwarea.

Post edited by tmilovan at 2011-08-01 04:33:58
    Admin
    Thanked by 1trasty
  • mores li mi reci koja je osnovna razlika izmedu "boot camp assistant" i virtualizacijskih aplikacija?

• preko boot campa imas dva OS koja su "odvojena" jedan od drugoga! znaci kad palis komp biras dali zelis ici u OS X ili u Windowse! kod virtualizacije pokreces Windowse iz samog OS Xa! nisam VMware nikad koristio pa ti o njemu necu pricati, ali recimo Parallelsi ti omogucavaju da u samom OS Xu pokrenes Windows aplikacije! to je mozda i najelegantnije rijesenje, ali meni su sobno performanse dosta pale nakon instalacije Parallelsa pa sam se odlicio za Boot camp! ali nikako se nemoj naviknuti na windowse, nego ih koristi cisto ako ti trebaju za posao ili obrazovanje! Air u kombinaciji sa OS Xom je predobra masina za tako nesto!

Thanked by 1trasty
  • Pomoću boot campa "vrtiš" windowse sa posebne particije i oni tako imaju sve resruse računala na raspolaganju. Generalno tako Windowsi rade bolje, ali moraš restartati računalo za svaku promjenu OS-a.

U virtualizaciji windowse pokrečeš iz OSX-a kao bilo koju drugu aplikaciju. Sustavi tako dijele resurse rade istovremeno i sve je to puno praktičnije dok god u windowsima radiš nezahtjevne stvari.

Admin
    Thanked by 1trasty
  • @tmilovan sta si dobio neki novi val entuzijazma pa si opet malo aktivniji? ;) sta god da je, drago mi je vidjeti te zivahnog na forumu! :)

• Entuzijazma nikad nije falilo, ali vremena nije bilo ni za 15 minuta dnevno :(. Sad tu i tamo stignem škicnuti, a nadam se da će biti i bolje :).

Admin
  • e sad ... zajeb sam napravio ... instalirao sam windows, isao mi na zivce, te sam izbrisao particiju na kojoj se nalazio (preko cmd r sam usao i to napravio), ali sad imam problem, nece mi bootati os, nego mi nesto napise, No bootable device - insert boot disk and press any key ... kako rijesiti taj problem!?

• uspio sam s tipkom option podignuti os, al kad ga palim nece mi bootati os x, nego napise no bootable device ...

• U system prefernces, pod startup disk izaberi liona

• wiiiiiiiiiiiii, thx pully!

• imam problem ... kad se mac palio, usao sam s comm+r u obaj sustav i namjerno izbrisao particiju diska s lion-om, misleci da cu opet kad udem s comm+r dobiti isti prozor i moci napraviti ponovnu instalaciju ... medutim sad kad se pali samo neki upitnik skece, a kad udem s comm+r pise mi: Starting recovery process from network This may take a while. nakon toga se pojavi prozor gdje mogu upisati neke podatke za wifi, al kad upisem naziv mreze i lozinku, odbija mi. Sta sad trebam napraviti da bi ponovo podigao Lion? Jer sam ga dobio uz macbook kad sam ga kupio.

• Kriste 20 puta su ti rekli ne brisi lion i ti ides petljati po tome. Pa u cemu je problem sa takvim korisnicima ne mogu shvatiti, NHF

• Tommee opusti se ... spojio sam ga na wifi, pusti par sati da odradi svoje i sad opet vrtim Lion ... bio je problem jer se nije htio spjiti na wifi, maknuo sam lozinku s routera i sve je bilo ok. :D