Ljudi trebam pomoc, promjenio sam HDD na Macu, stari krepo i sad of course nema niceg :) zacudo :) LOL i sto sad, ...!? kako radim instalaciju?! sto mi treba, jako glupo pitanje ocito, al ja ne znam kaj bih sad. Gurnem cd u komp i kaj onda?
Uf teško je sad reći što se točno događa. Probaj resetirati PRAM pa SMC i vidi da li to pomaže: http://support.apple.com/kb/ht1379
http://support.apple.com/kb/ht3964
Kako znaš da ti je disk otišao? Probaj odvrititi Hardware test. Ubaci taj DVD što ti je došao sa strojem (samo taj može) i drž D i trebao bi ti bootati u Hardware test, pa vidi je li izbacuje kakvu grešku.
Kako si radio bootablini hdd? Koji OS si stavljao na njega? Ako si prije rađenja boot diska mountao disk image, izgubio ti se boot sektor image i zato ti neće boota, to je bio čest problem s Leopardom i Snow Leopardom. Također, ako si koristio retail Snow Leopard image, a imaš neki od i5/i7 procesora, starije retail verzije Snow Leoparda nisu radile s tim procesorima.
Još jedna stvar koju možeš probati je kad ideš bootati s DVD-a, da nakon što odabereš DVD u boot izborniku držiš sitsnuti cmd+V i onda bi ti se trebao prebaciti u tekstualni mode di ćeš možda viditi na kojem dijelu instalacije zapne!
Ako imas instalacijski DVD drzi tipku C prilikom paljenja i treba ti se pokrenuti instalacija Mac OS X. Dalje nije tesko
i onda opet lion na to sve? aaaaaaaa.... duga je noc.....
Ako si zaprzio Lion na DVD ili USB, mozes i direktno Lion instalirati. Jesi imao kakav backup starog diska?
jesam, napravio sam back up, of course, ...davno sam se naucio da to obavezno moram raditi :)
ne, nisam ...jer sam slucajno pobrisao install.dmg liona pa ga sad ponovno spustam iz appstora da si napravim bootabilni disk.
u svakom slucaju prvo instalacijski od laptopa pa onda Lion, jel?!
Pa ako imas drugi Mac na kojem mozes skinuti Lion i napraviti bootabilni DVD ili USB onda moze i Lion direktno. Evo upute kako: http://www.macworld.com/article/161069/2011/07/make_a_bootable_lion_installer.html Ako imas TM backup, onda niti ne moras instalirati Lion vec prije samo instalacije bi trebao moci odabrati Restore from Time Machine Backup (bar je bilo moguće sa Snow Leopardom), a mozes i poslije instalacije istu stvar napraviti s Migration Assistantom.
treba ti samo boot od liona. nikakav disk od laptopa.
Ja sam sad stavio instalacijski od laptopa i drzao c, ...okrece se kotacic ispod jabucice na sivom ekranu i nakon par minuta se sve zacrni i to je to?! fakat sam zalutao :(
napravio sam i bootabilni hdd i kad drzim option nista....e sad sam tek opasno zbunjen....help.
evo ljudi, rjeseno...zapravo...to sto "nije bilo nicega" na ekranu, nije bilo backlighta, ...zblesirao se, ...odspojio, spojio i sve sljaka. Novi HDD radi odlicno, ....drasticna razlika od originala :) hvala svima na pomoci :)
dopuna: danas sam stavio i 8GB (umjesto dosadašnjih 2GB)...zapravo za nekih 400+280 kn bez pdv-a (firma) sam MBP 13" late 2009 2.26 250GB (5400rpm) 2GB digao na 500GB (7200 rpm 16MB) 8GB i uopce glupo za rec al ovo je sad ubojito, razlika je oooooogromna, ono...imam osjećaj da ja potpuno novi stroj :) ajmbolja investicija do sada :) ludilo, presretan sam :)