Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Tagged

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6491)

• FRAGMENTmultimedija
  • Hampy
  • SkiSan
  • SFSoM
  • zeljkofilipin
  • iAnte
  • dabiggie
  • iDanijel
  • angel
  • ivana1989
  • patrikp
  • drZagorec
  • Dr Beast
  • Skorpio
  • Keulana
  • dnbstudio
  • Munja01
  • boriskr
  • demonic
  • LogitechExpert

Tko je online (4)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
Koja je proizvodna cijena iPhone 4S modela?
  • Marža niža nego za neke ranije modele, ali i dalje visoko, oko 50%.

http://www.izine.me/2011/10/koja-je-proizvodna-cijena-novog-iphone-modela/

Zarađuju veliki novac na svakom, ali i prave prozvode koje volimo. Slažete li se sa mnom?

• 11 Komentara sorted by
  • Ma najbolje nek si svako kupi sve sto je potrebno pa nek si slozi iphone 4s za malo vise od 200$ :)

• Ja mislim da placaju puno manje, previse mi to izgleda 200$, tolka cijena bi mozda bila kad bi se narucivali dijelovi za 1 iPhone, al oni naurci dijelove za 20 miliona iphone-a i mislim da dobe velik popust.

www.isvijet.com.hr -> Najnovije vijesti iz Apple svijeta
  • Edge said: Ja mislim da placaju puno manje, previse mi to izgleda 200$, tolka cijena bi mozda bila kad bi se narucivali dijelovi za 1 iPhone, al oni naurci dijelove za 20 miliona iphone-a i mislim da dobe velik popust.

U potpunosti se slažem. Ovdje se radi o klasičnoj ekonomiji obujma. Porastom broja proizvedenih jedinica smanjuje se granični trošak po jedinici, do određene točke. Investicijom u nove pogone, Apple bi mogao lansirati dvostruku količinu iPhone-a u istom vremenu, ali u tom slučaju, troškovi po jedinicu bi bili znatno veći, a promijenio bi se i odnos ponude i potražnje, pa bi vjerojatno pala i cijena... Totalno neisplativo za Apple...

• A u cijenu uredaja ulaze samo cijene komponenata, ha? Troskovi istrazivanja, razvoja, sastavljanja, prijevoza, to ne postoji?

Btw jel ova ekipa s izine u stanju o icemu raspravljati na ovom forumu ili za svaki post napisu "clanak" pa ga linkaju tu?

Post edited by ficho at 2011-10-09 05:07:00
    Thanked by 1pex
  • To je isto kao kad bi se pitali koliko je proizvodna cijena BMW-5 pa onda racunali koliko to stvarno kosta,cista glupost!

Macbook pro+iPhone3G i HP probook 4535s
  • Tu smo ficho, hvala što si nas pomenuo :) Edge i aomasic su dali odlične komentare, sa kojima se slažem.

Također, mislim da samo Apple zna koliko je točno proizvodna cijena za iPhone. Svi ostali mogu samo da nagađaju.

Nagađanjima se naravno najviše bave oni s burze. Evo kako izgleda jedna takva procjena za originalni i 3G iPhone model.

http://2.bp.blogspot.com/_kaO6aTrkklM/SnAIKBjbXPI/AAAAAAAAAjA/QBYStuuFqjw/s400/Picture+100.png

prva kolona je originalni model, a u druge dvije su 3G modeli

Kao dalji doprinos raspravi, evo i jednog linka koji govori koliko je marža za iPhone bila veća u odnosu na konkurenciju prije pojave iPhone 4 modela.

http://tech.fortune.cnn.com/2010/03/02/what-doth-it-profit-an-iphone/

I za kraj pogledajte odličan video sa predavanja Guy Kawasakija

http://www.izine.me/2011/10/guy-kawasaki-sto-sam-naucio-od-steve-jobsa/

u kojem navodi važnu poentu “Value” is different from “price”, koja upravo objašnjava zašto je ovako velika razlika u marži u odnosu na konkurente moguća.

• iphone 4s - 16GB - 199 dolara iphone 4s - 32GB - 299 dolara iphone 4s - 64GB - 399 dolara Svi oni imaju isti hardware i razlikuju se samo po memoriji. Znaci, po njihovim, cijena 48 GB memorije iznosi 200 dolara!!!! Pa to je nemoguce - 50GB memorije da kosta 1100 kuna - njih vjerojatno kosta par dolara a nas 1100 kuna!!!

Post edited by ethan at 2011-10-10 04:33:40
  • Cozmika said: Jednom sam čula na videu da zaradu imaju samo od prodaje pjesama, ali to je bilo dakako prije mobitela hahahaa....

>

Ne baš, na pjesmama su imali jako male zarade, većina je išla muzičkoj industriji, isto kao što će i sada biti s iTunes Match funkcionalnošću. Njima je zarada išla/ide od prodaje hardvera tj. iPoda/iPhonea, jer si glazbu kupljenu na iTunesu moga slušati samo na iPodu, a znamo koliko su njih prodali.

• Ovo mi je malo smješno što se radi ovakav hype oko proizvodne cijene i njihove marž na iPhone.. U svijetu od svih industrija najvecu maržu ima modna industrija i to posebno na cipele. Pregledajte malo njihove prozivodne cijene pa se zapitajte vrijede li zaista te cipele 1000, 1500 kuna.. A i opet sasvim mi je to normalno, ako bar duplo nemoš zaradit nemoj radit.. Pa treba toliko radnike, pogone i ostalo poplacati..

Post edited by juka28 at 2011-10-11 21:21:45
    MacBook Pro 13,3''
    iPad 2 32GB WIFI White
    iPhone 4S 16GB Black
  • kinsif said: Ma najbolje nek si svako kupi sve sto je potrebno pa nek si slozi iphone 4s za malo vise od 200$

:D

MacBook Pro i7/8GB/Vertex 2 iPhone 4 iPad 4G iPod Shuffle
  • pex said: Također, mislim da samo Apple zna koliko je točno proizvodna cijena za iPhone. Svi ostali mogu samo da nagađaju.

Jednom sam čula na videu da zaradu imaju samo od prodaje pjesama, ali to je bilo dakako prije mobitela hahahaa....

 Mac Mini with Lion,  iPhone 4