Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Tagged

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6491)

• n1n0
  • DanijelMpower
  • aladin
  • Mariobilll
  • Beli
  • cvitko
  • Braacic
  • Kid-A
  • CooL
  • 6ftunder
  • Ivana555
  • SvenJTD
  • rajko
  • mack666
  • prcela
  • plejka
  • Pejo
  • zipce
  • torik
  • olymp

Tko je online (4)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
par pitanja u vezi imac-a
  • sad imam pc i to jako dobar pc, ali su mi se poceli sviđat apple-ovi kompjuteri. gledo sam imac 21.5". evo par pitanja: 1. dal je dovoljno dobar za pokretanje igara? 2. dal se mogu skidat torenti na mac os-u? 3. dal se moze napravit dula boot s windows-om? 4. sto mislite dal je isplativo zamjenit pc(i5 2500k,4 gb ddr3, gtx570, 500 gb hdd) za imac?

• 22 Komentara sorted by
    1. da
    2. da
    3. da

ukratno, te neke legende da za mac nema dovoljno softvera su neutemeljene price! ne da ga ima, nego ga u nekim stvarima ima i vise nego za PC. tako normalno imas i torrent aplikacije! naravno da je isplatljivo! vecina nas ce ti ovdje to reci :) za sta ti inace sluzi komp?

• Je, h-ips s led osvjetljenjem, odlican.

• ja sam također prije tjedan dana prošao sa pc konfiguracije na imac, konfa mi je bila amd phenon II X6(2,8ghz orginal) cloclk na 4,0ghz, 8gb ram, 2x ati 5770 eyefinity, 2x 640gb cavier black, ssd 60gb...i mogu ti reći ono kaj dosad igral, igram se i na macu:)) just go for it:)

...guitarist Mack...
  • pa posto ja idem u skolu za nikakav posao mi ne sluzi nego najvise za surfanje, gledanje mailova i igranje, ali ne igram se previse nego mozda jednu igru na mjesec odigram. i kakav je monitor na tim macovima? jel to ips?

• Mac nema kaj trazit kraj Windowsa sto se tice igri, al bome ti je i stroj nabrijan :D , radje pricekaj jos windows 8 pa odluci.

Post edited by Edge at 2011-10-10 13:21:06
    www.isvijet.com.hr -> Najnovije vijesti iz Apple svijeta
  • mac je losiji jer je all in one pc tako da se ni nemoze potpuno uspoređivat s mojim trenutnim. a stroj koji imam je odlican(konfiguracija:i5 2500k, 4gb ddr3, gtx570, asrock fatal1ty p67, corsair 600t,corsair vx550, 500 gb hdd, lge2260s) samo sto bi ja htio probat mac-a. sto si mislio pod tim da pricekam windows 8? kolko vidim to je totalno sranje koje cu preskocit svakako, napravili su ono glupo sucelje ko da sam na mobitelu. jel mi moze netko ko ima imac rec dal je upogonio kakvu igru i kako je islo?

• Na najjeftinijem iMacu iz zadnje serije Starcraft 2 radi na full detaljima bez problema na 40-50 fps. Drugih novijih igara nemam, ali ako to radi na full onda ce i sve ostalo vjerojatno radit s nekim normalnim postavkama. Ne kuzim sta je tako posebno u tvom trenutnom stroju osim sto je graficka nabrijana? Ako ti je gaming najbitnija stvar u zivotu, radije preskoci Mac.

• Pa ako je nekome do igranja neka kupi konzolu... recimo xbox mi se cini jednom od rijetkih stvari iz Microsofta koje su uspile :)

• Ja bi se složio sa komentarima da ukoliko je igranje bitno onda možda i mac nije najsretnije rješenje. S druge strane, ja sam relativno mladi switcher (2008. god) i oduvijek sam zavolio odigrat koju igru.

Pa evo ovako malo prikaz s moje strane po pitanju mog casual igranja.

1. WoW - jednostavno rečeno leti i to u nativnoj rezoluciji na 27" (2560x1440) sa svime max

2. Starcraft2 - sa ultra detaljima također sve 5 bez ikakvih problema

3. RAGE - jučer upravo završio. Nakon početnih problema sa samom igrom i Ati driverima kao i potrebnim patchiranjem igre od strane developera, sve je na kraju sjelo na svoj mjesto. U nativnoj rezoluciji sa večinom opcija na max igra je bez ikakvih problema radila savršeno. Pokrenuo sam to pod Win7 x64bit kroz bootcamp. 50-50 fps

4. C&C - Tiberium Twilight - e ovo je tek dokaz koliko je Mac računalo jako. Igra iz 2010, koju sam pokrenuo i igrao kroz virtualizaciju(?!?). Točnije putem novog Parallels 7 izdanja. Igra sa svim detaljima na max radi preko 80fpsa.

5. Deus Ex HR - ono što je najsmiješnije je da sam cijelu igru prošao kroz virtualizaciju iako nije sve baš klizilo non stop, ali nije me previše to diralo. Sam gameplay je uglavnom preko 40pfsa sa povremenim trzanjem, no međutim nije mi se dali to testirati kroz boot camp, pa sam se pripremio na takve performanse. Razlog je bio što sam htio vidjeti kako jedna od najmodernijih igara radi sa novim virtualnim softwareom.

Sve u svemu konfiguracija je: iMac 27" (11,3) - i7@2,9/12GB@1333/ATI 5750 1GB

Krivo bi bilo procijeniti da mac nije računalo na kojem se danas itekako može igrati. Htio bi još naglasiti da se Ati kartica nije previše "derala" što je dosta karakteristično za njih. Naravno malo glasnija nego u idelu ili prilikom gledanja nekog filma, ali moram priznati da sam izuzeztno zadovoljan performansama i cjelokupnim gaming exp na Macu.

Ponovno govorim ako je gaming visoko na listi, možda je ipak Mac krivi odabir ako ništa drugo onda zbog toga jer se za te pare može skoro kupiti i konzola i izuzetan gaming PC. S druge strane ako je igranje povremeno i nije primarno, te će se više vremena provoditi u radu unutar Mac OS-a, a ne M$ Win, onda bi bilo vrijedilo razmisliti o investiciji.

Također uzevši u obzir da nadogradnje nisu baš najspretnije (osim memorije), treba pripaziti kod inicijalnog odabira modela. Moja preporuka je ako razmišljaš o Macu, uzmi onaj koji će ti zadovoljavati SVE potrebe, jer prvi put kada nešto ne bude kako si očekivao, reći ćeš pa ovo smeće košta previše, a ne može to i to. Budi iskren prema sebi, ali znaj da ako želiš pilu u Mac svijetu, morati ćeš se isprsiti i to solidno.

Još jedna stvar, obavezno uzmi produljeno jamstvo (3god) ako se odlučiš.

pozz

| iMac 27" | iPhone 3G | iPhone 4| iPad 2 | Magic Trackpad | Synology DS211j ( 2x2TB )
  • hvala na odgovoru veznom za igre! ako netko ima nesto za dodat vezano uz igre na macu ili uz nesto drugo samo neka napise.

• i da zaboravio sam pitat, sto je to boot camp?

• da sad uzmes najjaci model imac 27. radit ce ti 5 godina super. s tim da ces morati uzeti SSD i mozda jos RAM-a.

SSD obavezno :) bez njega vise ne zelim Mac ;)

MacBook Pro i7/8GB/Vertex 2 iPhone 4 iPad 4G iPod Shuffle
  • maraac said: i da zaboravio sam pitat, sto je to boot camp?

to je Mac OS programsko rješenje koje ti kroz wizard nudi brzo i jednostavno manipuliranje particijama na disku. Dakle odrediš koliko ćeš mjesta dedicirati za Windows particiju i wizard će sam razlomiti i podesiti da ti bez ikakvih problema ostane fukcionalan Mac OS i spremna boot particija za Windowse.

Također će ti i wizard ponuditi download svih potrebnih drivera za kompletan hardware koji ti je potreban za rad pod Win OSom. Nakon toga resetiraš računalo i započneš instalaciju sa windows boot DVDa/CDa. Nakon toga svaki put kada upališ stroj držiš ALT (option) tipku kako bi dobio opciju odabira jednog ili drugog OS-a. Također u sys pref se može podesiti koja particija/odnosno koji SO će biti defaultni prilikom boota.

Ovime dobijaš potpunu funkcionalnost stroja ali pod Win OSom ukoliko ti treba kompletna radna snaga stroja. Za veliku većinu toga (izuzev igranja) će ti i virtualizacijska rješenja pod Mac OSom biti i više nego dovoljna.

Kao primjer postoje i besplatna rješenja kao npr VirtualBox ili recimo 2 komercijalna rješenja kao Parallels odnosno VMFusion

| iMac 27" | iPhone 3G | iPhone 4| iPad 2 | Magic Trackpad | Synology DS211j ( 2x2TB )
  • jesu macovi u sloveniji jeftiniji nego kod nas? jel mozete dat neki ducan u kojem ih imaju?

• mozda oko 100kn ti budu jeftiniji :) ili vise, ali opet nista previse

• a onda se ne isplati tamo ic. ima kod nas ovaj popust za studente i to je super.

• Phantom_Lord said: mozda oko 100kn ti budu jeftiniji

Mozda 100kn??? Na osnovnom iMacu je razlika preko 1000 kn. Sa studentskim popustom su jos uvijek jeftiniji u Sloveniji i po neki jaci model se isplati otic ako znas kako zaobic carinu.

Edit: dao bi se vjerojatno i u sloveniji izmusti studentski popust, a tamo je 3 put veci nego kod nas vjerojatno.

Post edited by ficho at 2011-10-17 16:32:25
  • mene je zanimalo za thunderbolt display, pa sam jedino to gledao. kod njih je 1100eur ili mozda malo manje, a kod nas 8300kn. tako da sam na osnovu toga zakljucio.

ako je studentski popust veci nego kod nas. (sad je 12% mislim BTS akcija) onda se isplati ubosti jedan mac.

samo me zanima kakva je njihova tipkovnica...

• Identicna kao nasa :)

• ma pusti tipkovnicu lako to kupis nego kako bi iskoristio tamo studentski popust kad sam iz hrvatske?

• Iksica je medunarodno priznata studentska identifikacijska kartica. U Austriji ju prihvacaju za studentski popust bez problema.

• malo sam gledo u istyle-u u sloveniji i kod njih je popust 10% a kod nas je 12 % tako da je kod nas veci. kad bi mogla doc nova serija macova? mislio sam uzet neki iz nove serije kad dođe.