Uzeo nedavno novi iMac (2.5GHz, 21.5") koji u osnovnoj konfiguraciji ima 4GB RAM (2x2)...
S obzirom da smo u pravilu i supruga i ja uvijek ulogirani, svako sa svojim setom aplikacija koje koristi, smatram da bi nadogradnjom RAM-a svakako dobio na performansama, golim oko primjetno... :)
Takodjer, supruga ponekad pokrene Win7 na VMware virtualci jer ima neke aplikacije koje nema za Mac... U pravilu oboje koristimo graficke alate (print+web) a ja tu i tamo se poigram i obradom videa. Od ostalih aplikacija inače u uporabi tu su klasicno Chrome sa X tabova, Xcode, itd...
I sad... hoće li me nadogradnja na ukupnih 8GB zadovoljiti ili (s obzirom na nisku cijenu) odmah ubodem 16GB (4x4) pa sam miran a i iskoristit cu barem vecinu toga ?
Takodjer, ako imate i preporuku za nekog proizvodjaca/model RAM modula, bio bi zahvalan... Po raznoraznim cjenicima, 4GB modul je oko 200kn (G.Skill, Corsair, Kingston...), a svi koje sam vidio imaju latenciju 9-9-9-20 / 24... To je OK ili bi trebao potražiti nešto kvalitetnije/brže?
Hvala, pozdrav
Pa, ako ti nije veliki trošak, idi na 16gb. Ako ga i ne iskoristio s Lionom, doci će 10.8., pa 10.9. :)
S latencijama se ne moras zamarati, to ti je vise manje to za DDR3 memoriju.
Da, vidiš, ovo za 10.8 itd. nisam uopće razmišljao... a komentar je na mjestu.
tnx !
S obzirom da iMac ionako ima 4 slota za ram i s obzirom da je 4x4 puno jeftinije, a i valjda nesto sitno brze nego 2x8, ne vidim zasto ne bi narucio sad 2x4 GB i imao neko vrijeme 12 GB. Kad se pokaze potreba za jos ta 4 GB ili visak para uzmes jos 2x4 GB i bacis/prodas ove 2x2.
A sto se izvora tice, toplo preporucam MacSales.com jer su jedini koji garantiraju rad na Macu i to dozivotnom garancijom, a cijena je kao i za ove koje si gledao. Sto se latencije tice, kao sto @soic kaze ne zamaramo se time vise :)
Jedino sto bi ipak htio paziti (prema raznim preporukama) je da moduli u stroju ipak budu isti, tako da bi htio to odjednom ubosti unutra sve novo i od istog proizvodjaca... Jer, kao, ako je razlicita latencija kazu da moze biti problema.
Cijene kod nas i vani su iste, pa onda ipak ne bi riskirao sa nabavkom iz vana u slucaju da treba reklamirati jer je poštarina kod nas skupa (prema van)...
hvala na prijedlogu