Imao sam sasvim pristojan signal na iMac-u dok nismo preuredili stan i iMac prebacio u novi radni kutak nešto malo udaljeniji od WiFi routera ali i zagrađen zidom ("lagani" zid, nema armaturu, ali svejedno).
Koristim iStumbler za pregled statusa signal (i uvid u raspolozive WiFi kanale zbog susjeda) i vrti se izmedju 40-50%. Ne mogu se sjetiti koliko je to bilo ranije jer nisam imao potrebe za kontrolom, ali iskustveno - rekao bi da je mreža bila živahnija...
Konfiguracija obuhvaća: - TP-Link TL-WR941ND, WiFI router, b/g/n standard 300Mbps, 3 antene (http://goo.gl/RNwT5) - channel 12 (nisam postavio na automatic na routeru, ovaj je u susjedstvu slobodan koliko vidim) - koristim WPA2 a SSID je skriveni - B.net (8Mbps), 3D :) - sam router je u ormariću - uključen je b/g/n mixed support radi kompatibilnosti sa svim uređajima - channel width je na automatic (mogu eventualno odabrati 20/40MHz) - max TX rate 300 Mbps
AirPort prikazuje: - 2.4 GHz - transmission rate 130 (ovo je prije bilo u gornjoj granici prema onih 300)
SpeedTest.net prikazuje ovog trenutka: - ping 7ms - download 7.8 Mbps - upload 0.71 Mbps ...no vrlo cesto (recimo tijekom dana) download padne na oko 5 Mbps, ali WiFi signal je i dalje onaj isti - 40-50%.
No, nije samo problem u Internet brzini, vec vidim i da pri kopiranju fileova mešu računalima u kućnoj mreži ne postižem baš neke zavidne rezultate...
Zanimljivo je da na iPad i iPhone (ista "nova" lokacija) ne primjecujem pad brzine odnosno signal... Takodjer je ista stvar i sa WIn7 laptopima u stanu. Stoga čak sumnjam da nešto sa OS X konfiguracijom možda ne štima??? Ili možda sa konfiguracijom routera? Inače radi se o novom iMac-u (2.5GHz, 21.5", 4GB) sa OS X 10.7.2 i ne previše instaliranih aplikacija (inicijalno je prije upgradea bio 10.6)...
Bacio sam oko na jače antene za routere na eBayu, uredjaje tipa AirPort express i sl. da si povećam dostupnost signala, i sl... Ima li tu šta koristi i na što bi trebao pripaziti kod ovih jačih antena (kojima bi zamijenio recimo jednu originalnu na routeru) ?
Također, googlajući, neki spominju resetiranje PRAM/NVRAM, ali nisam siguran mogu li si napraviti kakve štete s time pa nisam isprobavao... Isprobavao sam i sa drugačijom konfiguracijom routera (npr. samo N, 40MHz i sl.) ali bez promjene...
Hvala, pozdrav