Danas sam išao u T-mobile raskinuti ugovornu obvezu prije isteka (ostalo mi još 12 mjeseci), ali mi je djelatnica rekla da pričekam do 01.11.2011. Kaže da onda stupa na snagu novi zakon o telekomunikacijama koji bi trebao biti povoljniji za nas potrošače.
Zna li netko šta donosi taj novi zakon i hoće li u konačnici biti povoljniji ili nepovoljniji za nas krajnje korisnike?
Imaš ovdje nešto o tome.
Ukratko: Pretplatnici koji su sklopili ugovor s određenim rokom obveznog trajanja mogu raskinuti ugovor prije isteka razdoblja obveznog trajanja ugovora uz određenu naknadu. Razlika u odnosu na dosadašnje zakonsko rješenje, po kojem su pretplatnici trebali platiti ukupni iznos svih preostalih mjesečnih naknada, jest u mogućnosti biranja povoljnijeg rješenja plaćanja: plaćanje svih preostalih mjesečnih naknada do isteka obveznog trajanja ugovora ili plaćanje naknade za iznos razlike koja je nastala kao posljedica ostvarenog popusta na proizvode i usluge.
Hvala Dottore, ali po tome ni sam ne znam šta će mi u konačnici biti povoljnije, da odmah raskinem ugovornu obvezu ili da čekam taj "novi" zakon.
Sad sam na tarifi i150 i do kraja mi je ostalo 12 mjeseci. Da sad idem prije vremena raskinuti ugovor, platio bi 80 kn x preostali broj mjeseci jer sam prilikom produženja ugovora kupio Iphone. Kad novi zakon stupi na snagu, koliko sam skužio, prilikom prijevremenog raskida sam bi birao šta da platim , preostali broj mjeseci ili razliku cijene Iphonea. Ne znam koliko sam ga onda platio (izgubio sam račun, uzeo sam ga u tarifi i300 a nakon 4 mjeseca sam se spustio na i150) i ne znam kolika bi sad bila ta razlika u cijeni.
Damir, pratim te u stopu, jer kod mene je ista situacija. Ja imam još 13 mjeseci, ali kada vidim što si ti napravio i kako, onda moža i ja raskinem ugovor. ;)
Još ti se javim (ili se ti meni javi ako se sjetiš) kada riješiš to, baš me zanima što će biti na kraju. ;)
Nazvat ću ih početkom mjeseca da vidim "šta nude", ali u svakom slučaju raskidam pretplatu (meni odgovara i 80 kn x broj mjeseci) i prelazim na bonbon. Za 60 kn dobijem više nego sada za 150 kn (a uvijek je preko 150).
Čim nešto saznam javit ću ti! :-)
Raspitaj se u bonbonu kako ide prijenos broja. Da li moraš ići u T-Centar ili sve oni obavljaju, naravno ako planiraš zadržati taj broj.
Ja sam otiso u T-centar da predjem na BonBon.
Kad želiš raskinuti ugovor prije vremena (bez obzira šta platiš penale), ne možeš zadržati broj i prebacit ga kod drugog operatera. Tako su mi rekli kad sam nazvao SZK.
Damirst said: Kad želiš raskinuti ugovor prije vremena (bez obzira šta platiš penale), ne možeš zadržati broj i prebacit ga kod drugog operatera. Tako su mi rekli kad sam nazvao SZK.
ja sam uspio raskinuti ugovor i prenesti broj! samo ima mislim da to možeš ako imaš još cca 6mj ugovora do kraja!
evo nesto zanimljivo: http://mob.hr/hakom-najavio-novi-pravilnik-o-elektronickim-komunikacijama/
A što je najbolje, kada sve platiš i raskineš ugovor, onda imaš pravo tražiti da ti otkodiraju iPhone, jer si ga otplatio. :) Zbog toga ću ja i raskinuti ugovor :)
ja sam kupio iphone 4 uz tarifu i300(310kn mjesecno) nakon 2 mjeseca sam prebacen na mrak tarifu(58kn mjesecno) tako da sam i vese nego super prosa, sad kad raskinem ugovor, otkljucaju mi iphone i bjezim od t-mobilea zauvjek!!!! ufff niko sretniji od mene :)
Ja u svakom slučaju bježim od t-mobilea, ali čekam da vidim šta mi je najpovoljnije. I mene zanima da mi otključaju Iphone, ali ne znam jel to moguće.
Bonbon ti je isto od t-mobila, tako da neces bas daleko pobjec :(
Bonbon je od HT-a, a HT je vlasnik T-mobile-a i BonBon-a, sve je to isto, al u svakom slucaju BonBon je dosta jeftiniji, mene minuta kosta 36 lipa , 1 sekunda obracunska i nema uspostave. :)
EDIT: Stara Simpa se vratila :) http://m.bug.hr/vijesti/?id=111861
Budite jako oprezni s tim novim zakonom. Sad T-Mobile nudi raskid ugovora za manje od pretplata x broj mjeseci, s novim zakonom bi to mogli bit ~duplo skuplje, a razliku u cijenu iPhonea vam mogu stavit onu do 7000 i nesto kn koja je bila. Meni svakako bolje zvuci ovo trenutno.
Evo, danas sam otkazao ugovornu obvezu prije isteka roka. Prije toga sam nazvao SZK i pitao jel bolje čekati taj novi zakon ili odmah raskinuti, i šta mi je povoljnije. Rekli su mi da se taj novi zakon ne razlikuje od ovog sadašnjeg (barem kad je t-mobile u pitanju), jer i po starome t-mobile ne naplaćuje ono šta nisi potrošio ako se odlučiš prije vremena otkazati pretplatu.
Bilo kako bilo, ostalo mi je 12 mjeseci do kraja, i plaćam 80 kn x 12 mjeseci, jer sam uzeo Iphone. Prilikom sklapanja ugovora uzeo sam tarifu i300, a nakon 4 mjeseca sam se spustio na i150. Da nisam uzeo Iphone sada bi platio 40 kn x 12 mjeseci.
Pejo, sad znaš kako stvari stoje! :-)
Jesu ti ukinuli broj kad si otplatio?
I najbitnije oce ti sad otljucati tel?
Broj nisam mogao zadržati jer sam prije vremena raskinuo ugovornu obvezu, a za otključavanje mobitela nisam ni pitao.
E to ne mogu shvatit, kakve veze ima otkup ugovora s (ne)zadrzavanjem broja? Ne bi li prema novim pravilima broj trebao biti tvoje "vlasnistvo" koje prenosis iz mreze u mrezu i koje ti nitko ne moze oduzeti... pogotovo ako ih uredno isplatis prema njihovim pravilima.
TCvetkovic said: Raspitaj se u bonbonu kako ide prijenos broja. Da li moraš ići u T-Centar ili sve oni obavljaju, naravno ako planiraš zadržati taj broj.
https://www.bonbon.com.hr/faq/prijenos-broja
Ne smije se raskinuti ugovor nego se mora raditi prijenos broja kao što sam ti prije napisao i rekao da se raspitaš u bonbonu.
Evo mene opet sa novim vijestima. Kao što sam i napisao, jučer sam podnio zahtjev za prekidom ugovorne obveze gdje mi je ostalo još 12 mjeseci. Danas me zove djelatnik t-mobilea (zašto nisam zadovoljan...bla bla) i ponudi mi da tih 12 mjeseci ostanem kod njih. Ako ostanem kod njih prebacuje me na tarifu Extra mix L (225 kn) i daje mi 50% popusta za preostalih 12 mjeseci. Nakon toga mogu produžiti pretplatu ili prebaciti broj kod drugog operatera.
Pristao sam jer mi odgovara taj popust i šta mi nudi taj paket, a šta je najbitnije, nakon isteka ugovora mi ostaje broj koji ću svakako prebaciti na bonbon.
Eto, pa ti sad budi pametan! :-)
ja bi jako rado naucio kako oni to "dekodiraju" iPhone i prebace ga na tvornicki unlock :D :D
sto se operatera tice, na vipu sam i ne mogu potrositi to sto imam, tako da sam super zadovoljan :)
Jel zna ko tocnu proceduru za official unlock. Koliko je meni poznato samo spojim iPhone sa Tunesima i napravim sync, on bi automatski trebao skinuti carrier bundle update i izbaciti poruku tipa "Cestitamo telefon je sada otkljucan". Podnio sam prije 2 dana zahtjev za unlock u t-centru i danas me zanska nazvala i rekla da je zahtjev odobren i da samo trebam syncati iPhone sa Tunesima i to je to. Cim sam dosao doma spojio iPhone, sync i nista, onda sam proba restore, opet nista. Ima li sad tu neka finta, moram li staviti karticu nekog drugog operatera ili mozda probati bez kartice.
EDIT: ako sto znaci, otkljucavam 3Gs koji nisam koristio 2 mj. jer koristim 4s, ali sam prebacio u njega ovaj novi mikroSIM (normalno sa adapterom)
Moraš stavit karticu drugog operatera i uključit itunes.
Upravo tako,ja sam dobio iP4 iz CH i samo sam stavio Vip karticu i itunes mi je izbacio poruku da mi je mob otključan.
Pokusao sam i sa VIP i sa Tele 2 karticom i opet nista. Vec me tjedan dana vozaju, sluzba za korisnike me salje u t-centar, a iz t-centra me upucuju na sluzbu za korisnike. Zadnji put kad sam zva sluzbu za korisnike, zenska mi je rekla da posaljem mail na tehnicka.podrska@t.ht.hr sa IMEI brojem i svojim podacima i da ce onda biti rijeseno u roku 24 sata. Proslo 24 sata i jos nista, nisu se niti udostojili niti poslati nekakav genericki replay da bar znam da je zahtjev zaprimljen.
Zna li ko mozda mail HAKOM-a ne mogu nigdi naci na njihovoj stranici, ima samo forma za kontakt. Mislio sam pokusati im ponovno poslati ovaj isti mail (u kojem je opisana cila procedura sto sam radio i kako su me vozali) samo jos u CC staviti HAKOM, Potrosacki kod ili neku takvu agenciju.