ficho
7549
Luka
6831
Darko Kontin
4265 Ovdje se dobro vidi usporedba između potrošnje na 2G i 3G, koja nije ni malo zanemariva kako neki žele prikazati i to se radi o usporedbi kad je 3G signal dostupan, a najviše se troši baterija kad on traži signal kojeg nema, a o pokrivenosti 3G signalom u hrvatskoj mislim da je glupo i govoriti... http://www.red-gsm.com/wp-content/uploads/2011/10/iPhone-4S-baterija.jpg
Pa da, na razgovorima 80%, surfanju 30% razlika u trajanju a bogami; osjeti se i na stand by.u.. surfanje na edgu troši još manje nego na wifi, znam, reći ćete ebeš takvo surfanje no Opera browser za iOS sasvim učinkovito koristi EDGE i kompresira promet preko 80% a time i štedi dragocjene mb onima bez pretplate i velikih data paketa.
Da ne govorimo o dostupnosti 3g signala u RH. Ovo sa 3g radi bezprijekorno samo u velikim i modernim zapadnim gradovima gdje takav signal nije upitan. No i dalje ostaje argument o smanjenju trajanja baterije od cca 30% i u takvim idealnim uvijetima..
Uglavnom, 3g sam palio samo iznimno (viber, skype razgovori i sl.) i ugasio ga nakon što mi više nije bio potreban. Za surfanje safari preko wifi (iznimno i 3g) ili Opera preko EDGE.a.
A siri vješam mački o rep.. Bilo mi je glupo, nezgodno (preser) pozivanje glasom na mobitelima krajem 90-ih i ne pada mi na pamet SIRI danas koristiti za zakve stvari. Možda jednog dana kad se usluga proširi SIRI bude od neke realne koristi ali notjet..
fishka said: Siri. Siri je, ruku na srce, jedini adut, kojim Apple raspolaze, a to se i vidi u marketingu. Sada iskljuci 3G i sto ces dobiti? Siri komunicira sa serverima, treba mu za to brza mreza, 3G mreza ili WiFi su jedine opcije. Apple to zna. Iz Appleove perspektive nema nikakvog smisla da ljudi gase 3G, jer im Siri ne bi vise delao kako treba. Sada zamislite HRPETINU tehnicki manje osvijestene ekipe, koja ne bi znala zbrojiti 2 i 2, koja bi iskljucila 3G i onda bi se ta ista ekipa cudila kako im Siri odjednom steka.
Siri je 90% marketinski trik, velika prasina je dignuta oko njega, a ljudi kupe nesto prije nego promisle. Mozda je jedino koristan za pisanje duzih poruka, a sve ostalo mogu bolje i kvalitetnije napravit rucno. Mislim da ljudi najvise uzivaju u Siri-u kad postavljaju kretenska pitanja. Apple treba imat perspektivu da zadovolji vise tipova korisnika, one trupce koji ne znaju za kaj iphone sluzi i one naprednije korisnike koji znaju iskoristiti puni potencijal smarthphonea. Iskljucivanje i paljenje 3G-a mi je jedna od najbitnijih opcija na mobitelu, 10x vrijednija od sugavog siri-a.
Ljudi sto ste toliko zapeli na jadnu Siri, pa je li ikome palo na pamet da mozda Siri nije krivac za situaciju sa 3G-om, nego novi Qualcomm-ov cip. Jedino je Rak uzeo u obzir tu mogucnost.
rak21 said: Mada, negdje sam čitao da to možda ni nije moguće jer 4s ima novi AIO čip za edge, 3g i wifi..
Na ars technica su izmirili da prosjecan lokalni Siri upit trosi 36.7KB, sto je na EDGE brzini punih 1.3 sec.
A mozda i 3G na iP4s trosi bateriju vise nego na iP4 jer novi Qualcomm-ov cip ima dual-mode HSPA+.
Sve je isto kao i 4. NEDOSTATK: nemogućnost gašenja 3Ga, trajanje baterije. Ostali nedostatci su isti kao i na 4; ako cemo ih tako zvati. PREDNOST: bolja kamera, video snimanje HD 1080p, Siri (koja je kod nas glupasta, recimo ne moze po Hrvatskoj pretrazivat mjesta i slicno), A5 procesor. Eto, kratko i jasno. Nema se sto previse za dodat ili oduzet. S tim da je po meni apsolutno najveci nedostatak 3G, i nitko me nece uvjeriti da to proporcionalno nema veze s baterijom. Cista logika, i mozete pricati sto hocete. Kada bi postojala opcija gašenja 3G, ne kazem da bi se problem s baterijom rjesio, al si sigurno dulje trajala.
songoku said: A mozda i 3G na iP4s trosi bateriju vise nego na iP4 jer novi Qualcomm-ov cip ima dual-mode HSPA+
Tim više je manualna kontrola 3g opcije dobrodošla, ako ne i nužna opcija..
rak21 said: Tim više je manualna kontrola 3g opcije dobrodošla, ako ne i nužna opcija..
Slazem se s ovim, ali samo sam htio reci da vjerojatno nije problem Siri (neki su je vec proglasili debilom, sad je kriva i za bateriju, jos malo ce poceti "ljubomorna Siri mi curi salje prijetece poruke", nije lako biti Apple-ova inovacija).
songoku said: nije lako biti Apple-ova inovacija
Ma kakva inovacija, apple je najobičniji leecher, malo toga su oni izumili. Preuzmu tuđi koncept i dovedu ga stepenicu - dvije iznad konkurencije i to je to. Svejedno; za usavršavanje skidam kapu.
http://mthruf.files.wordpress.com/2011/11/job-fails-ritchie-didnt-wear-enough-turtlenecks.jpg
No gade mi se kao firma; leže na parama a svu proizvodnju prebacili na izrabljene i potplaćene kineze, tužakaju sve i svakoga za neke tobož patente. Plaćaju li oni microsoftu i ostalima za ideju i koncept tableta (s kojom su se, usput rečeno, dugo spradali)?? čisto sumnjam... Samo još fali da lupe proviziju na svaku zasađenu, kupljenu i pojedenu jabuku :D
rak21 said: Samo još fali da lupe proviziju na svaku zasađenu, kupljenu i pojedenu jabuku
ili zagriženu :)
odkuda siri vuce one podatke nadi mi najblizi restoran i slicno? mislim da to nece biti problem kada ga implementiraju sa ostalim aplikacijama tipa navigacijom ili croatia poi di ima sve sta trazimo
@rak21 ne treba mi niš crtati... uključio sam se radi kvalitetne rasprave i to je to. Shvacam ja i tebe i Beli-a. Zelite moci iskljuciti 3G radi produljenja vijeka baterije. Hvala Bogu pa uvijek postoje alternative iPhoneu, vjerujem da na trzistu postoji (ne samo jedan) smartphone, koji ce zadovoljiti upravo vase potrebe.
Na Location Services -> System Services isključite Setting Timezone, meni je to pomoglo oko baterija na 4s. Prije toga je gutao kao lud.
meni je nemogućnost gašenja 3g totalno retardirana. Jedini smisleni razlog za to je da siri ne može raditi bez 3g pa ne mogu baš prodavati siri koja ne radi. Ja 3g imam isključen stalno dok mi baš ne zatreba. Trajanje baterije meni u Splitu je duplo kad 3g držim isključenim na iphone 4. Još jedan razlog da ne kupim 4s. Možda se do petice opamete
A možda i izbace software update...
to bi im bilo pametno. Ovisi zašto su uopće izbacili, ako je siri razlog onda neće. Zamisli personal asistent koji 2 minute izvršava naredbu:-) Iskreno bojim se nekako da čim je Stevo bidan otiša ode apple u bananu. Šteta bi bilo, obožavam apple proizvode
Ako se napravi semi tethered jb na Iphone 4s, dal bi se onda preko sb settingsa mogao iskljuciti 3G? Jučer sam ga kupio i već sam lud zbog signala i potrošnje baterije!!
Ne postoji nikakav JB za iPhone 4s, za iPhone 4 postoji semi - tethered, a i pitanje je jel bi JB-om mogo ugasit 3G zbog novog cipa.
Damirst said: Ako se napravi semi tethered jb na Iphone 4s, dal bi se onda preko sb settingsa mogao iskljuciti 3G? Jučer sam ga kupio i već sam lud zbog signala i potrošnje baterije!!
Jesi ugasio Setting Timezone?
Jesam, ali ne pomaže. Radi se o tome da mi na pojedinim lokacijama (najviše u Lori) izgubi mrežu, a kad kasnije dođem u područje gdje je signal dobar, neće da se sam prebaci nego ga sam moram resetirati. Dok traži mrežu baterija se užasno brzo troši. Totalni shit!!
Ima li netko iste probleme kao i ja ili sam ja jedini? Mislim na to da kad dođem u područje gdje ima signala, neće sam da se prebaci nego ga sam moram resetirati.
Napomena da se radi o T-mobileu.
Zvao sam T-mobile i pitao ih o ovom problemu sa mrežom i 3G signalom. Kad mi je tip iz tehničke podrške rekao da sam mu ja dao prvu informaciju da se na 4s ne može ugasiti 3G odustao sam od daljnjeg razgovora.
Žao mi je šta si se tako uvalio. To je jedini problem zbog kojeg sam odustao od kupovine 4s-a. Ista stvar se događa kad na iphone 4 imaš upalčjken 3g pa kad u području di nema 3g signala on stalno traži i traži baterija curi naočigled. Nasreću na iphone 4 možeš ugasit 3g i problem rješen. Sretno
by the way jel siri uopće upotrebljiva?
Ma čak mi nije toliko problem kad je baterija u pitanju, ali je užas kad si nedostupan jer se ne želi prebaciti na sa 3g na edge. Iskreno se nadam da će sa novim updateom sw-a ubaciti mogućnost paljenja i gašenja 3g.
A Siri...iskreno, samo malo sam se igrao i moram priznati da je zanimljiva, na engleskom i njemačkom. :-)
Jučer sam napravio update na 5.0.1. i instalirao program Battery Doctor, i moram priznati da je od tada moj Iphone 4s neki drugi, bolji mobitel. Više nemam problem sa signalom i traženjem mreže, i sad se automatski prebaci na Edge kad nije dostupan 3G.
Baterija također osjetno duže traje, ali stvarno osjetno, a uključeno je sve šta može biti, pa čak i Siri.
Ne znam jel to do 5.0.1., aplikacije Battery Doctor ili nećeg trečeg, ali sad sam u potpunosti zadovoljan mobitelom!! :-)
Kolko ti traje baterija?
Jučer ujutro u 7:00 je bila na 100% , a u 12:00 je bila na 54%. U 15:00 je bila na 9%.
Jutros u 7:00 je bila na nekih 86% a sad u 17:40 je na 37%. Sve je uključeno i pričao sam i surfao.
Znam da ni to nije idealno i da može bolje (očekujem to u idućem updateu), ali kako je bilo jučer ja sam danas prezadovoljan!
Da, meni je prvo sto sam napravio bio apdejt na 5.01, mislio sam da se to podrazumjeva :)
Bome nastave li ovako odo ja na Android.. Vec mi je stvarno puna kapa glupih propusta i silovanja korisnika.
DrWho said: Bome nastave li ovako odo ja na Android.. Vec mi je stvarno puna kapa glupih propusta i silovanja korisnika.
Ono sto je iOS predstavljao godinama sad ne da ubrzano gubi nego je vec izgubio. Iako revolucionaran u vrijeme kad je izasao, a dugo se vremana odlicno i drzao s konkurencijom, dosao je do svojih platformskih limita.. i to je ocito.
Sendvic na 4.0 je vizualno i operativno poprilicno napredniji mobilni OS i vrijeme je da apple (opet) napravi revoluciju a ne evoluciju kao od pojave iOS-a do sada ili ce jednostavno nastaviti gubiti od androida i dalje..
Ono sto ga jos uvijek drzi su kvalitetnije aplikacije i genijalci iz dizajnerskog sektora..
živio rođo!
Hvala Dottore, ovo je lijepa vijest.
Ugodno sam iznenađen. Već sam mislio da će se apple držati svoje doktrine i uvjeravati milione korisnika da nema potrebe za isključivanjem 3g-a. Sve da i je 3g signal svuda full opet bi ostao problem nepotrebnog i ubrzanog pražnjenja baterije. Jel itko od vas ima upaljen BT non stop (isto važi i za wifi). Vrlo mali broj ljudi rekao bih..
No nikako mi nije jasno kako im se uopće mogao desiti takav propust, pa ne zive svi u centrima velikih gradova. Da nisu mogli istražiti kakav će učinak biti s forsiranjem 3g-a, nevjerovatno..
rak21 said: Jel itko od vas ima upaljen BT non stop (isto važi i za wifi). Vrlo mali broj ljudi rekao bih..
BT nikada. 3G i Wi-Fi cijelo vrijeme.
TCvetkovic said: BT nikada. 3G i Wi-Fi cijelo vrijeme.
Jedino si se ti javio :)
Meni je većinu vremena uključen wifi ali 3g mi ide na tlaku zbog gutanja baterije. Dakako da ne bih gasio 3g kad ne bi imao toliki utjecaj na bateriju. Nemam naviku i ne volim spajati mob na elek. mrezu svaki dan..
rak21 said: Nemam naviku i ne volim spajati mob na elek. mrezu svaki dan.
Ja radim kao iOS developer tako da mi je iPhone većinu vremena spojen na Mac.
Za kaj uopce sluzi BT na iPhone-u, osim za handsfree? :p
za prebacivanje na ipad :) ili celestom na nesto drugo ako ga uspijes upogonit
Meni je wifi upaljen cijelo vrijeme. Povremeno trazenje mreze dok nije spojen na nju trosi zanemarivu kolicinu baterije u odnosu na ustedu dok je spojen. Kod bluetootha je s 4S jos bolje stanje, bt 4.0 teoretski moze bit upaljen 24/7 bez da potrosi 1% baterije ako nista nije spojeno.
Edge said: Za kaj uopce sluzi BT na iPhone-u, osim za handsfree?
Personal hotspot za iPad. Trosi manje baterije nego wifi u tom slucaju, a i prakticniji je jer se lakse spajaju uredaji jednom kad su postavljeni.
evo u novom updejtu na 5.1 dolazi i ta opcija :)
Xerox said: evo u novom updejtu na 5.1 dolazi i ta opcija
Nemoj zezat!!! Odakle ti to??? :D
Pogledaj malo poviše na linku kojeg je Dottore postavio prije.
P.S. Izašao jailbreak za Iphone 4S i Ipad 2.
Damirst said: Pogledaj malo poviše na linku kojeg je Dottore postavio prije.
Pogledaj ti postove poslije Dottore.ovog :D
Samo se šalim malo sa Xeroxom jer objavljuje nešto o čemu se već raspravilo par redaka iznad..
Ha ha...sorry, nisam ni gledao šta piše ispod :-)
Trenutno sam i dušom i tijelom u postupku jb-a svog Iphonea :-)
Nisam izdržao i JB sam ga danas ujutro. 3G off radi ko bebica...ov je predobro :)
Beli, citam i ne vjerujem, nadam se da nisi neki "kvazi" profesionalac. Moram priznati da ne bih zelio poslovati sa nekim tko toliko lose prati trziste, NHF.
Hoces pricat sa Siri-upalis 3G, neces procat sa Siri-ugasis 3G. Trebalo bi biti izuzetno jednostavno. :(