Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Tagged

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6492)

• Pejo
  • route00
  • asafa972
  • kakarinac
  • Ozi50
  • gadafi
  • Vlada11070
  • Hampy
  • Ivan
  • imaticx
  • micro
  • texas
  • pbaburic
  • Igor_martic
  • kiFla
  • AndyBoy
  • gleutar
  • tinna
  • Wikiboo
  • SasaW

Tko je online (1)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
iBooks 2
  • Čujem da je došao neki iBooks 2, neš se pričalo o nekom eventu u NY, da li sada osim knjiga se mogu i udžbenici čitat? Nisam bio u toku a vidim neš na Tiwiteru i netu da se komentira, a na Apple-ovoj web str. nema ništa. Može mi ko objasnit što je to novo i gdje se skine iBooks 2, da li treba sam otići u Appstore ili ?

Hvala

Update: skužio sam na ovom linku o čemu se radi, žao mi je samo da se iBooks Author ne može skinuti za Windows 7. :(

Fuuuu iBooks i iTunes U NE radi na JB uređajima, treba čekat fix!

Post edited by Josip R. at 2012-01-19 14:41:31
    iPhone 4, iPad 2
    (4) PC Win7, (1) virtual WinXP
  • 21 Komentara sorted by
  • Josip R. said: Baš sam poslao faksu prijedlog, da se malo moderniziraju, ali sumljam,

O bem ti život i nepismene studente. Važno da se busaš znanjem engleskog, a na materinjem jeziku pišeš kao Tarzan.

• Vidim da josip i dalje trola! :D

• www.apple.com - imaš event, pa pogledaj

• Ja već počeo raditi svoju knjigu :D

• vec ce to netko rjesit da radi na win ne brini ;)

• @dubazg hahahaha ;)

• @josip kako ce si ljudi priustiti ipad, kad moraju kupit kutiju cigareta svaki dan i napiti se ko stoka svaki vikend, i gdje su racuni za mobitel od 300 - 400kn :) 500eura za ipad nije puno, s obzirom na to da ljudi kupuju outdated PC-e i placaju ih duplo vise nego sto vrijede.

post-pc era je nastupila, dosta ljudi ima sto im pc uopce nije potreban...

MacBook Pro i7/8GB/Vertex 2 iPhone 4 iPad 4G iPod Shuffle
  • Probat cu možda složiti nešto pa staviti neki komentar na FB stranicama Vlade ako ništa. Makar nezanam kako bi im drugacije napisao nešto o tome, a da oni pokažu interes za tim. Meni se iBooks 2 s tim novim mogucnostima i Authorom jako sviđa. Nadam se da ce se naci primjena, samo za mene ce to biti malo kasno. A ne da se kao do sad moram zezat nosajuci knjigu od 3kg po gradu. Lakši mi je laptop od nje. Naravno da je nema u digitalnom obliku :(

Što se tice samih Mac racunala, to je relativna stvar. U principu i ova jeftinija kao Mini i Air izvršavaju uspješno više manje sve zadace koje se stave pred njih. To najviše ovisi o tome koliko ti kompaktno racunalo treba. Ako ga nosaš stalno sa sobom, Air je idealna stvar i odlican omjer mobilnosti/performansi ali cijene. Koliko sam skužio, tvoj fax kao i vecina drugih bazira svoj program na Microsoft rješenjima. I sve to bilo ok da su otvoreni i za druge, ali nekako mi se cini da bejže od Applea ko vrag od tamjana, a sumnjam da je prosjecno racunalo s Windowsima kojima opremaju faklutete i knjižnice jeftinije nego neki iPad. Vecina se ionako koristi najvecim dijelom za surfanje, rijetko nešto naprednije.

 MacBook Pro '10 | 24" LED Cinema | iPhone 4 32gb | iPod shuffle 512Mb '05 | iPod shuffle 2gb '09 ... To Be Continued ;)
  • Kakav je to tehnički (pretpostavljam da je tehnički po dosad pročitanom) "fakultet" na kojem za završni rad moras napisati seminar umjesto projekta sa seminarom kao dokumentacijom?

• vjerojatno neki privatni

• Završni rad se piše nakon 3 godine, diplomski rad nakon 5. Na normalnim fakultetima se jedan i drugi sastoje od teoretskog i praktičnog dijela.

• Pogledao sam videoe, malo su kasnili sa aplodanjem na appleove stranice.

Ovo je ljepo, ali trebat će par godina da zaživi, ovako kako je na videu. Realna situacija u Americi je da većina amera nema para slat svoju djecu u tako skupe škole i sveučilišta, koja Apple reklamira i uključio je u svoj projekt.

A ovo u Hrvatskoj neće zaživjet isto barem jedno 5 godina, ako ne i više. Izjava voditelja prezentacije, da je iPad "priuštljiv" nikako ne drži vodu. Pogotovo nije priuštljiv studentima, a kamoli školarcima. One slike sa studentima di svi imaju Mac-ove i iPad-ove, u HR nečeš vidjet nikada, jer HR obrazovni sustav baziran na PC. U Americi je ovo moguće za one bogatije i sve imučnije, čitaj privatne škole. A Apple je vjerojatno podijelio dobar dio tih MB neš prije snimanja na početku projekta.

Stvarno je veliki propust Applea, ako želi unaprijedit udžbenike i time školstvo da je izostavio podršku za Win 7 kada je govor o iBook Author, koji je podržan samo za OS X.

U HR čovjek sa prosječnim primanjem si ne može priuštit iPad (-4 soma kn), a da ne ide na rate, da ne spominjem bilo kakav Mac (+10 soma kn). Nemojte me krivo shvatiti, nije da ne volim Mac i OS X, samo si ga nemogu priuštit. :(

Apple-ova ideja je dobra ali ima propusta, samo zato što je opet vjerojatno kapital u igri.

Ali evo da komentar nebude sama kritika, pohvale Apple-u na trudu i ideji da pokrene pomalo zaostalo obrazovanje. :)

Post edited by Josip R. at 2012-01-20 06:58:31
    iPhone 4, iPad 2
  • Pejo said: Ja već počeo raditi svoju knjigu

I ja bi da imam Mac...

iPhone 4, iPad 2
  • iPad vani košta 499$ (= 2920kn po današnjem tecaju). iPad 3 je pred vratima i zasigurno ce se ponoviti povijest kao kod iPhonea, pa ce nuditi iPad 3 i iPad 2 jeftinije paralelno. Neki navode kako bi Apple možda cak stavio cijenu od 299$ (=1750kn) za stari model i još pri tome sasvim ok zarađivao. Ako se to desi, ne sumnjam u uspijeh svega toga. Koliko sam imao prilike cuti u SAD-u 1 knjiga nerijetko košta i preko 70$, a u Applovoj ponudi dio ce biti besplatan ili do 15$. Da ne spominjemo sve benefite digitalne knjige spram obicne (trajnost, prenosivost -manja masa, multimedija, redoviti i trenutni update izdanja, interakcija, niža cijena, bolja i brža preglednost sadržaja...).

Kod nas je stanje malo drugacije. Cijena iPada krece 3800kn. I to za mnoge u HR pogotovo za ove krize može biti veliki udarac po kucnom proracunu. No ako bi iPad 2 po predstvljanju trojke pojeftinio na nekih 2700kn (procjena u odnosu na sadašnje odnose cijena) i ako bi se država odlucila odreci poreza na uređaje namjenjene edukaciji to bi iznosilo 2000kn. Još ako bi Apple ponudio neku vrstu edukacijskih popusta kao što i sad imaju za zaposlene u školstvu od 10%, to bi dovelo do cijene iPada oko nekih 1800kn. 1800kn zaista nije veliki iznos za uređaj koji ti u 90% posla (surfanje, mailovi, citanje knjiga, igrice i slicno) može zamjeniti racunalo, ali i knjige. Da ne govorimo da bi se cijene kniga u tom slucaju mogle drasticno spustiti i kroz 1-3 godine (ovisno o kojim razredima osnovne/srednje ili godini faxa se radi), uređaj se sam isplati. Dodajmo još 1 zanimljivu stvar - državna matura. Ogromne pare se ulažu u tiskanje materijala za nju, a njeno pregledavanje i ispravljanje zahtjeva sporu i skupu kontrolu ispunjenih obrazaca koja i nije potpuno pouzdana. Ovako bi preko iPada izbjegli sve to i omogucili đacima da sve rješavaju digitalno i trenutno. To su samo neki od primjera zbog kojih bi uređaji poput iPada svakako dobro došli i u naše škole što prije.

I jedan ispravak. Mac racunalo ne košta minimalno 10 000+kn, vec 4600kn Mac mini i 6999kn MacBook Air. A ako ga uzmeš za vrijeme trajanje akcije za studente koje su svakih malo i krecu se od 10-12%, Mac mini te može izaci 4000kn, a MB Air 6160kn. Nađi mi bilo koji drugi ultrabook ili laptop sa SSD-om za tu lovu i svaka ti cast ;)

 MacBook Pro '10 | 24" LED Cinema | iPhone 4 32gb | iPod shuffle 512Mb '05 | iPod shuffle 2gb '09 ... To Be Continued ;)
  • dubazg said: O bem ti život i nepismene studente. Važno da se busaš znanjem engleskog, a na materinjem jeziku pišeš kao Tarzan.

Pa ne ide me pravopis,nit na hrvatskom niti na engleskom. :P Zapravo eng. dosta loše spellam.

Phantom_Lord said: kako ce si ljudi priustiti ipad, kad moraju kupit kutiju cigareta svaki dan i napiti se ko stoka svaki vikend, i gdje su racuni za mobitel od 300 - 400kn

Dobro pitanje, neće vjerojatno, ali ja nisam jedan od tih, ne pušim, rijetko pijem (umjereno), a izlasci su tu i tamo, ljeti se nadoknadi.

Phantom_Lord said: obzirom na to da ljudi kupuju outdated PC-e i placaju ih duplo vise nego sto vrijede.

Onaj komu treba PC za kvalitetan rad kupit će si nešto što mu stvarno treba i da nije outdated, a za one koji ga korist samo za mail, web, medije i sl. bolje im je uzet tablet, ali navike se malo teže mjenjaju, pa većina ipak još uvjek rađe ako mora birat uzima prijenosnik.

iPhone 4, iPad 2
  • @cvitko ljepo svoj komentar malo preformuliraj i pošalji ga u ministarstvo obrazovanja kao prijedlog. Što se tiče Mac računala, istina ima ispod +10 som, ali ja sam mislio na ipak malo jače strojeve, jer računam po nekim svojim kriterjim, kao IT ing. Prosječnom korisniku je Mini i MBA sasvim dovoljno, ali opet skuplje od PC, koji za te pare mogu dobit sličnu ili nešto jaču konfiguraciju, a većina ih puca na ono bolje iako to ne iskoriste. Ipak pare igraju najveći ulogu u ovoj priči, kako se ono kaže, koliko para toliko muzike.

iPhone 4, iPad 2
  • sadašnji mini bi mogao imati lifespan nekih 5 godina sa SSD-om. uzmes jos i 22" monitor i tipkovnicu i mis - 6500 - 7000kn

ne govorimo o gaming racunalu, nego o Macu kojeg ce se koristiti svaki dan kao primarno racunalo za sve osim gaminga jel. ko hoce gaming racunalo nema sta gledati mac ako nema para... a da ne spominjemo to da je back to school akcija svake godine u 9 tom mjesecu kad svi studenti mogu dobiti mac za 10 ili 12% manje... edukacija ljudi moji, a ne gaming. to je luksuz, to se plaća :P

ljudi mješaju kruske i jabuke, a svi hoce ananas

Post edited by Phantom_Lord at 2012-01-22 06:59:08
    MacBook Pro i7/8GB/Vertex 2 iPhone 4 iPad 4G iPod Shuffle
  • Baš sam poslao faksu prijedlog, da se malo moderniziraju, ali sumljam, budući da su MS orjentirani, čekat će oni neko MS ili neko drugo riješenje, a to nije to. :P

iPhone 4, iPad 2
  • Samo što sam spomenuo opet Apple na stranama faksa, jedan od kolega me napao da što forsam Apple na fasku. LOL a ja dao samo prijedlog da se faks malo otvori, ka novim idejama po uzoru na ove udžbenike što je Apple predstavio. Ali mislim da je posrijedi tema EU koju smo isto diskutirali prije toga.

iPhone 4, iPad 2
  • cvitko said: Koliko sam skužio, tvoj fax kao i vecina drugih bazira svoj program na Microsoft rješenjima. I sve to bilo ok da su otvoreni i za druge, ali nekako mi se cini da bejže od Applea ko vrag od tamjana, a sumnjam da je prosjecno racunalo s Windowsima kojima opremaju faklutete i knjižnice jeftinije nego neki iPad. Vecina se ionako koristi najvecim dijelom za surfanje, rijetko nešto naprednije.

Da bazirani su na MS odnosno na Wondowsima i tu i tamo neki linux. Ali zatvoreni su po pitanju ostalog. Vidio sam u referadi jedan tablet, neki android, nemam pojma. Ali zanimljivo je da neki profesori i prodekan imaju neki iPhone, jedan profesor čak ima i iPad 1, a jednog sam davno vidio sa MB ali je stavi samo Win XP na njega. Ja sam imao sreće sa iPadom jer sva literatura nam je digitalna (PDF, W, PP), ali nije interaktivna kao ovo što Apple nudi.

Ne bi vjerovao ali ima laptopa koji su jeftiniji od iPad 2 kod nas i studentima se daju na korištenje. A na njima se sve radi programiranje i td. kod nas su škrti i ne ulaže se u znanje niti ako si na javnom ili privatnom faksu. Iznimke su ultra skupi privatni faksevi koji se fokusiraju na grafički dizajn gdje je Mac must have. Ti jeftini laptopi su čak dobro opremljeni, ali nemaju SSD nego HD i nemjau najače integrirane GPU nego neš samo da radi GUI.

Ja sam za diplomski ili ti danas završni rad, imao temu usporedba tablet računala sa prijenosnim. Profesor, dekan i prodekan su mali interes pokazali za temom, kao sve to oni već znaju ali njih ne zanima u ovom trenutku ulagati, odnosno nije im isplativo davat studentima tablete.

iPhone 4, iPad 2
  • Nije to seminar nego pravi diplomski rad samo što se sada po bolonjskom sustavu zove završni rad (znam zvuči glupo), faks je privatan, i sve predrasude o privatnim faksevima ne drže vodu na tom fasku.

iPhone 4, iPad 2