ficho
7549
Luka
6831
Darko Kontin
4265 Ljudi gledajte ovo:
www.apple.com/macosx/mountain-lion/
Jedva čekam. Biti će to ludnica ja se nadam :)
Mah, neću pisati bajke, kada ZNAM da ću dati i $50 kada izađe, tako da se odmah "uštedim" pametovanja. :D
Edge said: A vi ostali ste sigurno kupili sve pjesme, filmove i serije, jeste racKu.
A gle, ti neces vidjeti devolopera jedna aplikacije koja se prodaje na App storu da vozi Ferarija, ili da ima penthouse na Upper East Side, ali ces te pjevace, glumce vidjeti da žive raskalašeno..
Do sad sam sve svoje aplikacije kupio, ali niti jednu pjesmu, niti film nisam platio.. Niti planiram.. Eventualno skinem neki album s neta, jako mi se svidi pa odem kupit CD.. (Koji mi stoji i skuplja prašinu, jer i dalje slušam glazbu s kompa tj. onu piratsku koju sam skinio) Čisto kao neki support tom glazbeniku i podrška da je njegova glazba dobra.. U krajnjem slučaju otici cu na koncert te ce taj pjevac zaraditi..
Aj kad napraviš nešto u životu što je vrijedno platit najmanje 1 kn onda slobodno komentiraj što je vrijedno platiti, a što treba biti besplatno.
Ljudi, stvarno se zabrijali sa besplatnim stvarima.
Pročitajte ovo: http://stackoverflow.com/questions/209170/how-much-does-it-cost-to-develop-an-iphone-application
Cozmika said: Ti se šališ kad uspoređuješ Todorića i Apple.
Ne.
Cozmika said: Nego, da li upotrebljavaju novu životinju u imenu? NE. Update je.
Lol, ovo bi ti bio glup argument taman i da je tocan :)
Josip R. said: a plačanjem faksa po završetku su mi ostale licence za Windows XP i 7
Ne cudi me da nisi procitao MSDNAA licencu.
E moj Josipe bar si mogao proguglati sto znaci MSDNAA prije odgovora.
Ajde razlikujte barem piratluk, koji je narodni obicaj kod nas, i dicenje istim, ili jos gore, kritiku za nesto sto nije placeno. Recimo ukrades prsut i onda se zalis jer je preslan. Ne smeta mi to sto neki xy ne placa apsolutno nista, hebe mi se, smeta me sto se time javno dici i opravdava jeftinom demagogijom.
Niko ne ocekuje da placa bas svaki sadrzaj, prvi ja nisam platio x filmova, ali aplikacije od 6 kn krekati... 6 hebenih knuna?!?! I onda se takvi korisnici zale (pricam opcenito) kako nema kvalitetnih hrvatskih aplikacija... Pa kako da ih bude? Ko bi to trebao raditi par mjeseci za 300kn zarade? dali ce se neka ozbiljna firma zabavljati sa time? Hoce li ikada izaci neki Hr casopis za ipad a da to bude kvalitetno i redovito? Nece!
Ja se ne zalim na nekom imaginarnom filmskom forumu na cijenu DVD-a "brzi i zestoki"! Nisam ga kupio, niti ga mislim kupiti, a najmanje mi pada na pamet otic pametovati na forumu oko cijene! Ali kod nas je normalno ne ici na izbore pa srat po vladi, ne otic nikad na utakmicu pa srat po klubu, ne kupit ni jedan cd pa srat po hr glazbenoj sceni, ne platiti pristojbu i srat po HRT-u, ne kupit OS od 25$ i zalit se da je iduci (za kojeg se ne zna cijena) preskup.
"Samo uzimam a nista ne dajem" filozofija nema legitimiteta za kasnija mudrovanja o sustavu kojem u ni jednom segmentu ne doprinosi!
Cozmika said: Nego, da li upotrebljavaju novu životinju u imenu? NE. Update je. Zašto onda ne stave pola cijene barem. U software indrustriji su uglavnom updateovi free.
To bi mogla biti dobra volja s obzirom na paprene cijene i na činjenicu da je Lion prije samo 7 mjeseci izašao.
Ne slažem se s time da im za svakog šumskog lava, uličnog miša i sl. plaćam 30 dolara. A oni će to izbacivat sve češće. I opće nisu originalni nego su pokupili sa svoje mobilne platforme. To sve već imam na iPhoneu gdje update ne plaćam.
sori, al malo si zabrijala. za pocetak - pogledaj paralelu leopard i snow leopard. po tvom, to je isto bio "samo update", a bilo je znatnih razlika izmedju ta dva OS-a. isto kao sto su razlike izmedju SL-a i iona, o razlikama izmedju liona i mountain liona da ne pricam.
al mozemo okrenuti spiku direktno na zivotinje - gledati dal je update ili ne po tome jel upotrebljavaju novu zivotinju u imenu il ne je meni osobno, oprosti, debilno :D ko da smo u vrticu. a i s druge strane, mountain lion je drugacija zivotinja od liona.
mountain lion ili puma ili cougar - to je ista zivotinja i JAKO je razlicita u odnosu na lava (ako ne vjerujes meni, prolistaj si onaj album zivotinjskog carstva pod krevetom ili okreni tu i tamo na animal planet) :)
isto tako - snow leopard (ili snjezni leopard) je zasebna vrsta zivine. dakle, tvoja teorija o istim zivotinjama nikako ne stoji :D
mislim da se originalnost ne bi trebala mjeriti na nacin na koji ti to radis. to je po mom misljenju integracija, ne lack of creativity spika. prenosenje iOS aplikacija na OS X je dio spajanja tih dvaju sustava, integracija uređaja koji rade zajednicki u simbiozi i dijele odredjene stvari. OS X i iOS se po mnogocemu razlikuju, to sto su par caka pokupili s iOS-a (s tim da su par caka iz OS X-a pokupili na iOS - spotlight iliti search na iOS-u, npr)
eto. NHF, samo argumentiram neslaganje s tvojim tvrdnjama :)
njemu pase samo ako ih moze ukrasti, tako da nista od sajma!
kinsif said: njemu pase samo ako ih moze ukrasti, tako da nista od sajma!
Joža na sajmu, hehe, pogledati skroz to kraja ! : http://www.youtube.com/watch?v=bbrmODFp1ZE&feature=related
Bilo da das nasoj drzavi ili Apple-u, opljackat ce te jedni i drugi.
Nažalost Mountain Lion neće biti podržan na sljedećim macovima:
• Any Intel Core 2 Duo MacBook from late 2007 – late 2008 (Model Numbers: MB061/B, MB062/B, MB063/B, MB402/A MB403/A MB404/A, MB402*/B)
• The Mid-2007 Mac mini (Model Numbers: MB138/A, MB139/A)
• Late 2006 polycarbonate iMac (Model Number: MA710xx/A)
• The original early 2008 MacBook Air (Model Number: MB003LL/A)
TonySoprano said: pa ništa me to ne čudi, kada nam je država u banani, mogli su to malo bolje organizirati da strojevi ne dođu u ruke švercera..
A kako to? Kakve veze ima stanje u državi sa rasprodajom u iStyleu?
Svaki čovjek je mogao kupiti jedan Mac i ponovo stati u red ako je htio još jedan.
Kako su to trebali bolje organizirati da strojevi ne dođu u ruke švercera? Šta su trebali na blagajni pitati da li je osoba koja kupije svercer pa ako kaze da nije onda joj prodati? :-)
Josip R. said: Gluposti da su cijene samo simbolične od "30$"
dobro sta se ti sekiras kada u zivotu nisi platio valjda komad softvera? kako imas uopce obraza komentirati?
A vi ostali ste sigurno kupili sve pjesme, filmove i serije, jeste racKu.
kinsif said: ali aplikacije od 6 kn krekati... 6 hebenih knuna?!?!
Zašto onda ne kupuješ i pjesme sa iTunes Stora, napraviš si usa acc kupis na ebeyu gift card i kupujes.. I pjesme pretežno koštaju tih 6 kuna..
Budimo realni, ne skidamo crackane aplikacije jer je Apple to zakomplicirao, no da je princip kao i na androidu gdje skines app s torrenta i samo ga c/p na mob vidio bi koliko bi nas kupovali appove.
kinsif said: Ja se ne zalim na nekom imaginarnom filmskom forumu na cijenu DVD-a "brzi i zestoki"! Nisam ga kupio, niti ga mislim kupiti, a najmanje mi pada na pamet otic pametovati na forumu oko cijene! Ali kod nas je normalno ne ici na izbore pa srat po vladi, ne otic nikad na utakmicu pa srat po klubu, ne kupit ni jedan cd pa srat po hr glazbenoj sceni, ne platiti pristojbu i srat po HRT-u, ne kupit OS od 25$ i zalit se da je iduci (za kojeg se ne zna cijena) preskup.
Slažem se. (Osim oko ovoga za HRT :D )
kinsif said: ko kaze da ne kupujem? i ne rentam filmove preko ATV2? tuzno je sto se mogu "pohvaliti" da mi je sigurno 50% itunes audio biblioteke legalno (vecina je prebacena sa originalnih cd-a).
E pa onda ti se ispricavam, s obzirom na tvoje postove nekako sam zaključio da ne kupujes. Moja greška.
kinsif said: ali ne forsiraj to javno i ne opravdavaj sebe frazama "u star treku ljudi ne placaju"!
A s ovim sam se vec složio.
Pričekam još koji dan prije skidanja. Da vidim dojmove i ono najvažnije: bugove (ako ih ima). Obaviještavajte nas kako radi i ima li nekih problema. tnx unaprijed.
Sta da velim, MBA je instalaciju svega odradio niti za desetak minuta, samo je proletilo sve.
Novi safari mi je odlican, konacno stvari koje su mi falile, integracija sharinga, swipe tabova, history sa ios uredaja, unified search bar ma milina.
Airplay je L U D I L O!, samo klik i na 50" plazmi je sve u 1080p. Notifikacije su mi isto bile must have, obozavam sto je sad sve unificirano, nadalje i power nap je ludnica ali koliko vidim imamo ga samo mi na MBA 2011 i 2012, jos ce doci na RMBP, uvijet je da storjevi nativno dolaze sa SSDom. Svida mi se i sto je softver update prebacen u app store nema vise onog sranja. Sve u cloudu mi sljaka, dokumenti su isti tren svugdje editirani, dictation sljaka. Samo ne zaboravite da pola tih stvari trebate sami u postavkama upaliti, nativno su iskljucene.
I da novi dock je naaajs :-)
ima messages beta za skinut al su neke frkice pa treba pricekat da se skulira server. sve u svemu, izgleda jako obecavajuce.
Samo da što prije to izbace.. :D
Biti će tu još svačega zanimljivoga ja se nadam. :)
zakon
@Josip R. Zato ti je u subotu (18.11) iStyle sajam, gdje se nude Macovi po vrlo pristupačnim cijenama..
Evo još malo novosti dolje na linku:
allthingsd.com/20120216/meet-mountain-li...st-mac-os/?mod=tweet
Gdje to sve vodi? Mislim da nema odgovora na to pitanje.
sto se sajma tice, to je prilika za one s manje novca, ne samo za one s vise. zapravo, prilika je za sve. josipe, malo si previse otiso u tu "drzava je pljacka" spiku. nije da se ne slazem, al mislim da ovo nije ni vrijeme ni mjesto za antipoliticke skupove i prodike.
uglavnom, radi mi messages samo me iritira sto posiljatelju pise moj apple ID umjesto imena, jel netko zna kako to promijeniti?
Josip R. said: Kada bi imo para da kupim novi MB kupio bi ga u USA i doveo... sajam dobra prilika za one koji imaju para. BTW nema šanse da dam maržu ovima u iStyle i ovoj državi platim PDV barem ne sve dok svaki Hrvat ne bude mogao zaraditi da si kupi stan ili kuću, vikendicu i dva auta u garaži svojom i ženinom plačom, bez da ima više od max dva kredita.
Josip, ti si gadno zabrijao. S takvim stavom nikada niš nećeš imati.
btw. Malo je tema otišla offtopic i udaljili smo se s teme. Sada sam se spojio na apple.com i skužio Mountain Lion. ;) Dođem tu, a tema postoji... :D
Nadam se da će biti free upgrade za nas Lion korisnike. Iako ne vidim razloga da zbog nekolicine novih stvari, ponovo naplate OS. A i ako stave neku cijenu, nadam se da će biti simbolična od $0.99 ili $1.99 što bi naravno platio.
Poruke su OK, ali najviše mi se sviđa Notifications na Macu. To će biti zakon :D
@Pejo - ovoga puta sam te preduhitrio ;)
Sasvim slučajno išao sam nešto gledati na apple.com i vidim to, ono totalno sam se ugodno iznenadio, pa da podijelim i sa ostalima. :)
Mislim kada to sve izbace u konačnoj verziji (ljeto) da će biti čista 5-ica :D
Koliko vidim, Apple ovo smatra potpuno "novim" OS-om, tako da možemo očekivati cijenu od $29 do $39.
nije to nista cudno, a meni osobno izgleda ko da ima vise novotarija na paraleli lion-mountain lion nego sto ih je bilo na snow leopard-lion, tako da me ne cudi to da ce ga normalno naplacivat. i dalje je jeftiniji od windoza.
jel mozda netko skuzio foru s messagesom? i dalje primatelji mojih poruka s maca dobivaju to pod apple ID-om..jel se moze to nekako promijeniti?
AAAA ovo je zakon. Must have!!!!!!!!!!
ilood said: jel mozda netko skuzio foru s messagesom? i dalje primatelji mojih poruka s maca dobivaju to pod apple ID-om..jel se moze to nekako promijeniti?
Neka te stave u kontakte?
slao sam poruku osobi koja me ima u kontaktima. kad sibnem s iPhone-a sljaka, kad sibnem s kompa ne sljaka. ono sto mi je jos cudno je cinjenica da, nakon sto sam pricao s tom osobom putem maca, osoba je odgovorila kad sam bio offline i poruke nisu stizale na iPhone nego sam ih kasnije procitao na macu, kad sam ga otvorio. vjerujem da se radi o bugovima posto je beta al me cudi da je slampavo. il sam ja zeznuo u necem..caller ID u prefsima na messages na macu mi je isti apple ID.
Meni se sviđa što će češće izbacivati OS naravno pod uvjetom da to sve bude ok. A mislim da bi trebalo biti. Snow Leopard mi se činio puno stabilnijim od Liona, ali sasvim sam zadovoljan s Lionom za ono što meni treba. I svakih godinu dana platiti 30 dolara za OS nije tragedija uopće, jer šta bi trebali reći oni koji koriste WIN, koji košta kada se kupuje 200-300 eura.. :D
Pejo said: Nadam se da će biti free upgrade za nas Lion korisnike. Iako ne vidim razloga da zbog nekolicine novih stvari, ponovo naplate OS. A i ako stave neku cijenu, nadam se da će biti simbolična od $0.99 ili $1.99 što bi naravno platio.
LOL. Uzmi za primjer Notifications, samo ti Growl inače košta 2$. Skoro svaki app sa iOS-a će sada biti na OS X-u (Reminders, Notes...).
Mislim da će biti tu još puno noviteta.
iOS i aplikacije su nas razmazile, ali OS je OS i sve dok M$ svoje naplacuje 200-300 € kako je Tony rekao, a i vise, $29 stvarno ne treba predstavljat problem nikome tko si moze prisutiti Mac. Iako naravno nije iskljucena opcija da ce biti manje od $29 ili cak free, nikad ne znas s Appleom :)
Po meni je ovo nabrojano već dovoljno za $29, naravno i da porade na performansama jer mi Lav radi sporije od Snježnog Leoparda i to mi nije drago. :/
U stvari, od kad san mac korisnik (od Leoparda), svaki OS mi se čini lošiji od prethodnog po performansama (s tim da imam 24'' iMac 2008 i zadnji MacBook, znači- bolje mi je Leopard radia na iMac 24'' 2008 nego Snježni na MacBooku koji je tad bia ispod čekića). Naravno, ima svaki novi OS sve bolje feature, ali ne čini li vam se da je Leopard bia zadnji pravi Mac OS? Bez trzanja, onog šarenog kružića koji je samo optimistična verzija pješćanog sata, rušenja Safarija (i ostalih third party appova, ali recimo da to nije do OS-a)... Ne kažem da se te stvari sad događaju često i zato se ne bunim, ali na Leopardu nisan zna da postoji taj kružić.
Nekako sad dok pišem paralelno i razmišljam kako bi bilo lipo imat jedan uber-stabilan OS koji se neće kršit, pa makar ne ima dashboard, notification center, launcpad, mission control, ma šta se mene tiče ne mora ni dock imat samo da je brzzzzzzzz....
Ok moram priznat da sam se malo zaletio sa komentarom, jga kada vidiš one paprene cijene na Apple.com mozak ti stane. juka28 je dobro rekao, ovaj popust nije mal, pogledao sam stranicu (link) i cijene su pristupačne, ja sam očekivao neke smiješne popuste priznajem. Ovo me iznenadilo, ali i ostao sam malo zatečen u nevjerici. Velika šteta da ova ponuda ne traje neko dulje vrijeme, a ne samo jedan dan. :P No pitam se jesu li to stare serije MB i MBA ili ovogodišnje, jer su im iMac-ovi su stari.
Update: fuuu to su stare serije sa Core Duo CPU, bilo mi je malo čudno da bi tako jeftino dali MBA sa i5 procesorom. Slabo da je su tada prodavali te prijenosnike po tim cjenam kada su te serije bile nove bilo bi pošteno.
I meni se događa to sa dupliranjem kontakta u messages aplikaciji na iPhoneu. Pošaljem curi poruku sa Maca jučer i njoj se u iPhoneu stvori još jedan moj kontakt gdje su samo poruke s Maca. Dakle - dijeli one koje su poslane sa iPhonea i sa Maca.
kovacevic031 said: I meni se događa to sa dupliranjem kontakta u messages aplikaciji na iPhoneu. Pošaljem curi poruku sa Maca jučer i njoj se u iPhoneu stvori još jedan moj kontakt gdje su samo poruke s Maca. Dakle - dijeli one koje su poslane sa iPhonea i sa Maca.
Možda ti je različiti Caller ID na Macu i iPhoneu.
Nije, provjerio sam.
zahebali su kontakte sa lionom. dupliraju se, neki sa sami mijenjaju... valjda ce to ispraviti sto prije.
malo je iznenadilo ovo sa ML, i ne znam jos sta da mislim. sa jedne strane se lako napalim na nove stvari, sa druge strane, stavis liona i nakon pola godine najave ML. stavis ML i nakon pola godine najave 10.9. malo mi je to prekratki period :) plus moze biti pain in the ass za developere stalno prilagodjavati svoje appove, vece su sanse za bugove kako u OSu tako i u third party aplikacijama (jer se svake godine mora po njima cackati, i ziher ce neko nesto zahebat). cijena mi nije neki faktor, jer tih 150kn nije strasno, ali nekako mi vise pase razmak od dvije godine.
mozda je ovako brzi update izuzetak jer je moguce da ce se pojaviti iMac touchscreen iduce godine ili nesto novo od hardvera, pa je dio ovih novina potreban toga radi. vidjet cemo. najbitnije od svega je da bude sto manje bugova (hendlanje rama pogotovo, jer uz liona bez 8gb nemas sta traziti).
Jel bude vise puta godisnje ova posebna ponuda u istlye?
Jel ko danas šta kupio
Molio bih da se ne odaljavamo od teme.
@ileo - žalosno mi je to, što su danas ljudi čekali i pokupovali te strojeve i nakon 3h, 40% tih strojeva sam vidio na oglasnicima, što ispada da su šverceri kupovali. Eto toliko od mene što se tiče današnje akcije. :)
@ilood - pa ništa me to ne čudi, kada nam je država u banani, mogli su to malo bolje organizirati da strojevi ne dođu u ruke švercera..
Ispričavam se, priznajem da sam pogriješio.. :)
cuj, iskreno, da se to moze radit vjerujem da bi vecina ljudi na ovom forumu bila za zabranu prodaje macova i iPhone-a ekipici kojoj je to sminka i koji se pol qrca ne kuze u to nego ga nose samo kao statusni simbol :D
evo, nakon 2 sata provedena u druzenju s ML-om, zgodno sve to radi :) safari je zakon. notification center nisam imao prilike isprobati jer jos nije ponamjesteno (iskreno, nisam ga bas ni proucavao), kompletan sustav fino klizi na doticnoj masini (iMac 27" 3.1, u usporedbi s istom masinom na kojoj je prije bio lavic)