ficho
7549
Luka
6831
Darko Kontin
4265 Ovako ljudi, što mislite kakav će biti iOS 6? Koje promjene očekujete i mislite li da će biti napravljen samo za novi iPhone 5 (ili kako će se već zvat) budući da će navodno novi iphone imati veći ekran? Ne vjerujem da će se sve mogućnosti novog iOS-a moći koristiti na starijim uređajima.
Meni na iOSu fale;
-widgeti : 1)
2) ovakve dinamicne ikone 3)-geste za izlazak iz aplikacije i multitasking. Ne volim koristiti gumb koji je po meni najgori dio iPhonea i prvi se kvari, tj.pocne zezati. Ovako bi volio: http://www.cultofmac.com/133299/this-simple-gesture-improves-multitasking-on-the-iphone-saves-your-home-button-too-video/ Ista stvar kao i s Notification centrom, samo odozdo. A ni ovaj koncept nebi bio loš.
-neki toggle za wifi, 3G, brightness, ubijanje svih aplikacija. Uštedilo bi mnogo vremena i baterije. Bilo bi dobro da se nalazi u notification centru da uvijek mogu brzo do toga
-Siri na Hrvatskom. Za to osobno znam da se snimalo u 2.mjesecu na Jarunu u jednom prostoru i snimano je preko 600 ljudi sa svim našim narjecjima. Zato je sigurno da Siri dolazi na Hrvatskom s iOS 6 ili dogodine. Također bilo bi za ocekivati da se Siri pocen šire upotrebljavati i da može surađivati sa svim aplikacijama putem API-ja
da mogu putem postavki sakriti neke od aplikacija koje dobijem s uređajem a koje ne koristim (tipa Burze, Videozapisi, Vrijeme, Kontakti, Kompas, Game Centar..). samo mi nepotrebno uzimaju prostor
ubrzati otvaranje postavki koje je usporeno, a možda bi pomoglo brzini i preglednosti da postavke aplikacija budu u nekom podmeniju, a ne da mi ih se odmah izlista njih gomila nepotrebno
trebali bi ubrzati korištenje App storea, a na tome i totalnom redizajnu navodno i rade
omoguciti možda neku verziju pravog multitaskinga da pojedine aplikacije mogu imati mod u kojoj se pokazuju na polovici ekrana, a na drugoj druga aplikacija. To mi uvijek dobro dođđe kada uspoređujem nešto ili prepisujem. Ili jednostavno ako želim gledati neki Video i usput odgovarati na poruku ili slicno
omoguciti full screen u Safariju, opciju da budu prikazani tabovi kao i na iPadu što je brže i prakticnije, i da ima opciju spremanja nekih stranica za kasniji offline pregled
I još poneka ovakva poboljšanja :
Inace Apple je uposlio upravog tog lika koji je ponudio veci dio tih rješenja ( http://9to5mac.com/2011/12/13/apple-hires-designer-jan-michael-cart-praised-for-his-ios-interface-concepts/ ) pa s pravom možemo i ocekivati neka od navedenih rješenja.
Znam da sam nabrojao gomilu toga i da su želje jedno, a realnost drugo, ali nadam se da ce se pola toga ostvariti jer sa svime time bi iOS postao gotovo savršen
Kako vam se sviđa novi app store? Meni baš i nije nešto pregledan,ruši se i sporiji je.Sviđa mi se to što više automatski ne izlazi kada stavim skidat neku aplikaciju nego mogu nastaviti raditi u app store-u.Ne sviđa što moram stisnuti onu malu strelicu da bi vidio što je novo u apdejtu jer imam deblje prste a ta strelica je minijaturna pa mi krivo prihvati i uđe u opis aplikacije.
3GS možeš zaboraviti, četvorka možda još bude ove godine pogonjena novim iOS 6. Novi iOS sigurno neće biti napravljen samo za novi iPhone, za koji je veća vjerojatnost da će se zvat samo "The new iPhone" kao i novi iPad, a radi se o šestoj gen. tako da ako ostanu pri brojkama onda je novi šestica, ali nebitno, samo da novi dizajn bude dobar. Ako bude veći ekran naviknut će se svi kojima se sad to ne sviđa jer Apple uvijek izbaci što planira a korisnici se na kraju pomire sa novim proizvodom, ako ne uzmu next gen. i tako... A što će biti novo u iOS 6? Ja nemam pojma jer u zadnje vr. nisam baš stigao pratiti novosti, ali jedva čekam da me Apple iznenadi nečim novim jer si planiram uzet novi iPhone jer imam četvorku.
Mene više zanima sada novi OS X i nova serija (generacija) Mac računala. Nadam se da će retina u sve Mac-ove. :)
josip je posao IT analiticar! :)
pa osim onih dinamicnih ikona skoro sve je vec dostupno preko cydie tak da je samo pitanje vremena kad ce to implementirati u ios.....a siri ko zna imaju milijarde i milijarde i od 9 mjeseca kad je predstavljen pa do ozujka kad je izasao ipad 3 oni su uspjeli prevest na japanski respect :)
joj samo ne widgete po springboardu... to mi je tako ruzno i nepotrebno na kraju krajeva. imas oblak sa temperaturom na pol ekrana, i jedva stanu 3 aplikacije ispod toga. to je kao korisno? (a tek lijepo...)
volio bi da se developerima daju alati da razvijaju male aplikacije koje bi se integrirale u notification centar, kao sto je sada vremenska prognoza. i tu bi se moglo svasta napraviti. jedan slajd prema dole i dostupne su ti "brze informacije" i eventuaaaalno neki toogle za brzo paljenje/gasenje BT, wi/fi i inih stvarcica. :)
kinsif said: volio bi da se developerima daju alati da razvijaju male aplikacije koje bi se integrirale u notification centar, kao sto je sada vremenska prognoza.
Slažem se. To bi bilo puno bolje i prakticnije. Ionako se do notification centra brzo i lako dolazi iz svake aplikacije povlacenjem, a ne smeta funkcionalnosti niti zauzima nepotrebno springboard. Što se tice vremenske prognoze, ona bi bila zgodna kada bi se nalazila kod samog sata u lock screenu, slično kao kod HTCa. Fino i skladno izgleda onda. A isto tako ne vidim razlog zašto ikona od aplikacije Vrijeme nebi imala ikonu trenutnog stanja kao što već ima kalendar, a ne uvijek sunce i 23 stupnja :D
U međuvremenu sam se sjetio još par stvari koje nedostaju ili bi se mogle unaprijediti:
ako iMessages ima status isporuke poruke i čak čitanja, nevidim razlog zašto nebi kod običnog SMSa vidio jel isporučen. To je trebalo biti dostupno već u originalnom iPhoneu OSu, a ne da se nadamo da ce to doc u iOSu 6
Bluetooth razmjena slika, pogotovo ako novi iPhone donese NCF. Kužim da Apple nece nikad dopustit slanje pjesama i videa koje i sam prodaje, ali cemu prijeciti korisnike da šalju i primaju slike i vlastite video zapise kad uređaj vec posjeduje Bluetooth? Opravdanja za takve stvari nema. BT 4.0 je prilicno energetski efikasan i brz, žalosno je da stoji neiskorišten.
glasovna turn by turn navigacija. Apple ima Siri koja bi mogla fino govorno navigirati i ima 3 kompanije koje je kupio koje se bave mapiranjem. Ugovor s Googleom za korištenje Mapsa im istjece i ako sad ne predstave vlastito rješenje pitanje je kada ce. Takva funkcija kod konkurencije (prvenstveno Nokie i HTCa) dolazi potpuno besplatno i dobro je izvedena. Imaju i offline modove i spremanje karata, pa kad si u inozemstvu ne trošiš data promet, a mobitel te navigira. Naravno to možeš i kod iPhonea, ali ako platiš neku profi navigaciju tipa Navigon, iGO ili sličnu, a cijene im krecu od 40-120$ uglavnom. Previše za funkciju koju drugi imaju vec ugrađenu. Ako kupim mob koji je među skupljima ocekujem da na njemu imam takvu mogucnost.
iWork basic. Bilo bi zgodno da s iPhoneom dolazi neka osnovna verzija iWorka, tj. da može makar citat fajlove. A tko želi editirati nek kupuje Pages, Keynote ili Numbers. iPhone i iPad se sve više koriste u poslovnim okruženjima i obrazovanju. Konkurencija na tom polju u pravilu dolazi sa takvim aplikacijama.
Smart dial funkcija. Tko ju je koristio na nekom od prethodnih mobitela, zna kako zna biti korisna
Mass storage . Ako vec uzmem iPhone od 16, 32 ili 64 Gb od kojih mi uvijek ostane barem 5 free, zašto nebi na njega kad zatreba mogao prebacit neke datoteke, pa da nemoram imat i flash posebno?
Multi user mogucnost na iPadu. iPad nemam, ali sam ga planirao nabaviti i gotovo svi u obitelji bi ga koristili povremeno. No bed je što se nemože podesiti da ima više korisnika, pa da se svatko može ulogirati i gledati samo vlastite Mail i iMessages poruke, spremati svoje bookmarkse, imati svoje mape sa slikama, svoj raspored aplikacija, itd... Nadam se da ce to iOS 6 za iPad donjeti, a na iPhoneu bi volio vidjet mogucnost zakljucavanja samo pojedinih aplikacija poput Poruka. Nije mi bed dat nekom mob da koristi pa da gleda slike ili švrlja po aplikacijama, ali glupo mi je da mi neko iscitava poruke, kako god one nevažne bile.
bilo bi super da app Poruke sadži unificirani inbox poruka gdje bi se nalazile i poruke od Vibera, Whats Appa, Facebooka i bilo kakvog drugog servisa. Da mi sve dolazi na jedno mjesto, baš kao što to dolaze obicne poruke i iMessages
Još bi bilo zgodno da se omoguci bolja integracija s FB-om kao što je to s Twitrerom, da kamera sadži neke zanimljive efekte i da alarm radi i kad je mobitel ugašen. Baš me pukla neka inspiracija za poboljšanja koja bi bila odlicna u iOSu :D
Edge said: Zato se i Hrvatski rijetko di pojavljuje zbog svoje komplikacije, za svaku rijec postoji jos 3 dodatna izraza i 10 drugih nacina za izreci istu misao.
Aj reci to Šenoi
Meni je vizualno loš. Nekonzistentan i to mi totalno nije Apple...te boje i izgled Music app-a ko walkman+android, status bar mijenja boju, dialpad na svoju stranu-ko da je facebook phone itd itd. Loše.
Kako je ovaj forum mrtav, još od ios6 gm-a ništa.
Moraš jailbrejkan iphone restorat na normalni ios 5.1.1 i onda Ota updejtat na ios6...ili prek itunsa...al moraš ga vratit.
Mene najviše zanimaju mape...posebno za naše krajeve...kakve su satelitske snimke...točnost ruta?
Nitko ništa tome...navodno su dosta loše pa se bojim updejtati.
App store search je loš...fejzbuk bezveze.
Dajte nešto napišite kak se ios ponaša na starijim iphonima 3gs, 4?
Da je Forum ostao "normalan" kao i prije bilo bi clanova boli glava. Da nisam dozivio tu promjenu na Vanilla platformu mislio bi da se radi o Spamm sajtu ili pak o nekom forumu koji ima dizajn iz 2000. godine pa mi se ne bi dalo registrirat.
Ma forum je ocajan da, da ne pricamo o tome da ga je nemoguce gledat s iPhonom kojeg vecina korisnika posjeduje kao mobilni uredaj jer je skroz nekompatibilan. Al ajde necemo sad o forumu sta je tu je, mozda ga jednog dana ponovo urede da izgleda normalno.
Nego sta je onda s iPhonom4, jel se uspori s updatom? Sta je s baterijom ? Dal ja uopce dobijem mape ili i dalje google maps imam ?
spoji na itunese i vidi koliko ti zauzima "other" kategorija. To zna narasti, a oslobodi se restoranjem ili vidi na webu, ima nekih procedura još kako se može osloboditi. Nazivni kapacitet troši i OS koji je sve veći. Također, 8GB reklamiranih nije stvarnih 8GB, ista stvar kod hard diskova, zbog marketinga i krivog računanja (1024 vs 1000)
kalendar, kontakte ne bi izgubio jer se backupaju preko iclouda (ako si ga ukljucio). a poruke i postavke, ukljucujuci te postavke za mail bi.
inace ja idem svaki put set as new kad su ti major ios upgradei van. poruke ionako nisu bitne :)
slažem se, sve više manje ima preko cydie, ali ne volim JBati iPhone. Neda mi se gnjaviti s tim a i ipak kad Apple to stavi u sam iOS to onda radi kako spada, brzo i lijepo :)
cvitko said: Znam da sam nabrojao gomilu toga i da su želje jedno, a realnost drugo, ali nadam se da ce se pola toga ostvariti jer sa svime time bi iOS postao gotovo savršen
:D
neznam mene nekak taj notification center i nije bas odusevio slabo ga koristim
kinsif said: josip je posao IT analiticar!
Josip je popustio. Napokon je prestao srati po Apple-u i sada si čak planira nabavit Mac... Veliki pomak za nas MacKorisnikovce, ali očito mali za Josipa... :D
eagleone said: neznam mene nekak taj notification center i nije bas odusevio slabo ga koristim
Ja uopće. Totalno sam zaboravio da ga imam. :D
cvitko said: bilo bi super da app Poruke sadži unificirani inbox poruka gdje bi se nalazile i poruke od Vibera, Whats Appa, Facebooka i bilo kakvog drugog servisa. Da mi sve dolazi na jedno mjesto, baš kao što to dolaze obicne poruke i iMessages
Ovo mi je jako zgodno :) Mislim da Windows Phone ima nesto ovako...
Od svih mojih želja ispunilu su jedino glasovnu turn-by-turn navigaciju, full screen u safariju i ubrzali i redizajnirali Store.
FB integracija i Photostream dijeljenje su dobro odrađeni.
Ostalo gotovo ništa, a najviše mi je žao što se nisu pojavile dinamičke ikone ili widgeti, toggle za wifi, 3G, brightness i geste za izlazak iz aplikacije i multitasking.
Siri na Hrvatskom možda izađe do 9.mjeseca s novim iPhoneom, a ako ne tad, sigurno ce sa iOS 7 tek :(
Nadam se da ce nas nekako još iznenaditi do jeseni kad izađe iOS 6 iz bete.
Meni na iOS-u ništa ne fali, ima puno toga viška:)
Šalu na stranu, volio bih pri razvoju aplikacija imati pristup notification centru. Dosta toga bi se moglo napravit
Dobro ljudi jel vi stvarno mislite da ce Siri bit na hrvatskom u neko skorije vrijeme (prije 2030.)? Pa cega ste se vi najeli? :)
iOS je trenutno preveden i podržava samo 34 jezika a među njima hrvatski. Siri je dostupna za 15 jezika: http://www.apple.com/ios/ios6/siri/ Znaci još 15ak bi trebalo podržavat Siri, a među njima i hrvatski, a tek onda drugi ako budu. Misliš li da će stati na ovih 15 trenutno? U manje od godine su već ovih 15 učinili dostupnih, tako da će i hrvatski zasigurno biti dostupan kroz manje od godine.
Isto tako, misliš li da su uzalud u 2.mjesecu na Jarunu snimali preko 600 ljudi sa svim našim narjecjima i za to svakom dali po 120kn svakom? Znaci bacili preko 100 000kn (600 x 120kn + najam prostora, 3 ljudi koji su radili puna 2 mjeseca na tome + 20ak iPhonea koje su koristili za to) i sakupili preko 1200h audio zapisa bezveze?
Apple zna što radi i da ce kad tada svi ostali ici kopirati funkcionalnost Siri (Samsung vec je sa S voice). Da bi zadržao prednost ima samo 2 puta, proširenje funkcionalnosti i proširenje jezicne baze.
A hrvatski se sigurno naci na Siri, a moja predviđanja su najkasnije s iOS 7.
Samo me zanima odakle vam ta informacija. Nemojte mi samo reci od Luke :)
Pa i sam sam sudjelovao na snimanju tako da nije od nikakvog Luke :) Bilo je clanaka i na nekim portalima. Jednostavno snimke su gotove, trenutno se obrađuju, a pitanje je samo kada ce Apple pustit i tu funkciju. Vjerojatno kada završi izgradnju još jednog data centra jer to i koci najviše Siri
Ajd dobro. Ne mogu uopce zamislit Siri da prica hrvatski, a kamoli da ga kuzi :)
Pa najveci problem bi mogli biti padeži. Ako to svlada svaka joj čast :D
Pa da, malo je pre kompliciran jezik da bi ga isli programirat za ovih nekoliko desetaka tisuca korisnika kod nas, zato mi je cudno sve to. + sto prvi put cujem.
Zato se i Hrvatski rijetko di pojavljuje zbog svoje komplikacije, za svaku rijec postoji jos 3 dodatna izraza i 10 drugih nacina za izreci istu misao.
iOS 6 beta 2 dostupan OTA
Ako radite OTA update, obratite pozornost na zupcanike. Odmah sam se sjetio koncepta dynamics ikona koje su kruzile jos i za iOS 5.
Vracen 3G switch pod cellular data
Fala dragom bogu :)
meni se nakon OTA zblokirao i samo je bio itunes i kabel
morao sam raditi restore tako da pripazite!
beta 3 vani dostupna OTA :)
Kakvi su beta4 dojmovi? Ima puno bugova ili je vec moguce koristit na svakodnevnoj bazi :) ?
može se koristit, ja je koristim od kad je izašla i još nema nikakvih bugova, jedino uleti neka aplikacija koja nije kompatibilna sa iOS 6 pa se sruši....
Ja ga isto koristim od prve bete, i nema bas nekih bugova, znale su mi poruke tu i tamo štekati u smislu da se pobrkaju konverzacije. Te neke aplikacije koje nisu kompatibilne (instagram mi se dosta često ruši kad slikam).
Gledam music player i uočavam redizajn interfacea. Ne znam kako vama al meni je totalno banana, sa tim naranđastim highlighted ikonicama kad su aktivirane (repeat,shuffle) i odvojenim kontrola mi izgleda ko Sony Ericsson -.- . Da mi je znat samo kako su tako lako zamjenili dobro prepozatljivu itunes plavu boju. Nadam se da ovaj dizajn nece "vratit" na iTtunese.
iOS 6 mi se najviše sviđa zbog opcije ne uznemiravaj i zato što još nisu sredili bug koji dopušta da se folderi trpaju jedan u drugoga, sve ostalo je bezveze. Mogli su nam napraviti malo bolji kalkulator umjesto siri....
Ja očekujem nešto više za 15tak dana, i ekskluzivne funkcije novog iphona :)
Slažem se s ovim da Music izgleda kao walkman, kad sam prvi put vidio, razočaranje..
kad se može očekivat update? dan-dva nakon 12.9.?
Mozda isti dan cak...
GM ce izac 12.9. a tjedan poslje bi mogla finalna verzija. ima jos masu sitnica koje trebaju sredit
Jeli tocna informacija da ce se danas moc napravit update na iOS6?? meni jos uvjek ne nudi da updateam.. Hvala
imas ipsw od 6.0 GM vec tjedan dana za skinuti... to je ista verzija koja ce biti na itunes-u veceras ;)
mislim da nema nikakve potrebe stavljati ios6 na iphone 4,vjerojatno ce ga samo usporiti ko sto su radili do sad sa zadnjim modelom u ponudi pa da moras cim prije na novi model...e neces razbojnice :P
ali zadnji model je 3GS :D valjda se isplati na 4-ku staviti :)
iOS 6 je vanka, skidajte :)