Pokreni novu diskusiju

Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

Top Posters

MacKorisnici (6830)

• m3d033
  • luciusorg
  • dnbstudio
  • Lolle
  • Tomislav7
  • ecvis17
  • olymp
  • nizg
  • Mafija
  • nonich
  • anamarijaikatarina
  • weiss
  • this charming man
  • dannyded
  • Dom031
  • pero

Tko je online (1)

NooB here - trebam pomoc i sugestije oko aplikacija
  • Hi all,

evo neki me znaju s twittera,neki ne, sve u svemu, nisam bas neki Apple fan,i iako sam na vasem teritoriju, mislim da je korektno od mene da vam to kazem.

Dobio sam na jobu MacBook Pro, neki cool,novi i to, i sad se pokusavam prilagodit Mac zivotu, ovo mi je prvi Mac u zivotu i nemam iskustva s appovima.

Upravo zato bih vas molio za preporuke i sugestije.

Vec sam otkrio da mi nema najdrazeg video playera BS Player koji ima automatske titlove, pa eto krenimo od ovdje.

Tnx all!

• 9 Komentara sorted by
  • Pozdrav svima,

hvala vam puno na sugestijama i pomoci. Opremio sam se MS Officeom, no ne koristim Outlook nego njegov Mail klijent s kojim sam dosta zadovoljan.

Kupio sam VMware Fusion, pa sam mislio migrirati svoj ex Windows 7 na Mac u obliku virtualnog stroja za igranje, naime klanski igram World of Tanks i Call of Duty.

U biti najvise mi je dalo posla to sto nemam BS player pa s time ni automatski download titlova sto je iznimno korisno na Win7.

Na ostalo se privikavam za sada, first impression je - za sad sve ok. :)

Jos se moram nauciti na drugaciju logiku, no kako sam koristio Ubuntu, ovo je dosta slicno :)

• zriha said: Vec sam otkrio da mi nema najdrazeg video playera BS Player koji ima automatske titlove, pa eto krenimo od ovdje.

Pozdrav, na MacOS-u većina koristi VLC media player ili već prisutni QuickTime Player.

 iMac | iPad | iPhone
  • Pozdrav @zriha ! Trebas jos nesto za Mac ili samo ovo za video sto je vec @dottore odgovorio

• za gledanje videa uglavnom VLC. za sistematizaciju slika i lagano prckanje po njima aperture (moze i iphoto). ako zelim pregledavati slike u nekom folderu koji nije u aperturu koristim quick look (samo udaris space kad si na nekom fileu). dobro dodje i za druge datoteke. itunes za muziku, safari i operu za web browsere, transmission kao torrent klijent, adium kao IM klijent. defaultne mail.app, iCal i adress book. sluzbenu twitterovu aplikaciju, skype...

to su neke aplikacije za koje pretpostavljam da mogu biti od koristi vecini, a ostalo ovisi o tome koji su ti interesi i sta zelis raditi.

• Evo par brzopoteznih:

• ako imaš vanjski hard disk koji je u ntfs formatu onda će ti biti koristan Paragon NTFS (20$)

• za puštanje divxa u Quicktime playeru treba ti paket codeca Perian (besplatan)

• ako ti treba pandan Total Commanderu onda instaliraj Disk order (30$)

• što se tiče officea imaš izbor između MS Office paketa (od 150$), iWork (Appleov office)(80$) ali i besplatne alternative Neo office, Open office i Libre office - ja koristim iWork

• za surfanje imaš isti izbor kao na windozima (osim internet explorera) - Safari, Firefox, Chrome

• što se tiče mjuze, za obične korisnike je iTunes i više nego dovoljan, ja još koristim Vox - mali player koji nema svoj library pa ako čisto želiš nešto preslušavat bez namjere da si to ostaviš na macu onda je to aplikacija za to

Post edited by hrle at 2012-06-08 19:10:55
    MBA | iP4
  • zriha said: Vec sam otkrio da mi nema najdrazeg video playera BS Player koji ima automatske titlove, pa eto krenimo od ovdje.

Znam kako ti je, to je i mene najviše rastužilo.

• MAIL

Kako koristim gmail te mi na njega dolazi još dodatnih 5 mailova, koristim web verziju gmaila sa gmail notifier dodatkom. (Obavijesti o dolasku novog maila) LINK

• MULTIMEDIJA

Kako su vec drugi napisali za gledanje filmova i mjuzu koristim VLC i iTunes.

• Task management

S obzirom kako sam po prirodi zaboravan tip kao task management koristim Wunderlist. Predobra app, ima ju za skoro sve platforme. LINK

• OFFICE

Excell koristim od Microsofta, a Word, tj. Pages i Keynote iz iWork paketa. Ove besplatna rješenja nisam probao pa ti niti nemogu dati preporuku. Jedino sto ti mogu sa sigurnošcu reci da je Excell puno bolji od Numbersa.

Mislim da ovo koristi svaki Mac korisnik, app je čudo.

Iako se appovi brišu s Maca tako da ih odvučeš u smece i onda ga isprazniš, uvijek ostane tamo neki folder, e AppCleaner se brine da ne ostane a i besplatan je.

Jako korisno ako radiš s više appova otvorenih istovremeno pa si namjestiš velicinu svakog "prozora". 5.99$

U kratkim crtama to je to, ako te nešto posebno još zanima svakako pitaj. Pozdrav

Post edited by juka28 at 2012-06-09 06:57:59
    MacBook Air 13"
    iPod shuffle 2GB Blue
    Samsung Galaxy S3 Amber Brown
  • hrle said: MS Office paketa (od 150$)

A Office možeš nabaviti i za nešto manju cijenu, samo ti treba student sa ovom karticom. Baci pogled

EDIT: Tek sad vidim da je Office za Mac poskupio na 83$, kad sam čuo za tu ponudu bio je 150 kuna.

Post edited by juka28 at 2012-06-09 07:03:15
    MacBook Air 13"
    iPod shuffle 2GB Blue
    Samsung Galaxy S3 Amber Brown
  • ma brzo se budes snasao! :) ovako par gluposti jos. koristi sto vise kratice na tipkovnici tipa cmd Q za gasenje aplikacija (mozda si to radio i na winsima). ne gasi komp vec ga salji u sleep (samo ga poklopis) i ugasi ga eventualno jednom mjesecno. u sleepu jako malo baterije trosi, ispod 1% kroz sat vremena, ne grije se i tako najbolje radi. nauci se na multi touch fore na trackpadu, ali to i onako dodje prirodno. ako imas i iphone slucajno, koristi icloud da dosta toga bude u syncu. izbjegavaj stranice sa flashom :P :)

• Preporucio bi Parallels Desktop umjesto VMware Fusiona...

iMac with Lion, iPhone, iPad