Pokreni novu diskusiju

Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

Top Posters

MacKorisnici (6831)

• gleutar
  • ninja1204
  • nixa
  • kikash
  • MrNice
  • emmichaelis
  • mackkris
  • bignjato
  • zeljkofilipin
  • lukav
  • Braacic
  • alexiaco2
  • tonci
  • ivana1989
  • thefunkmaster
  • triska

Tko je online (3)

Početnička pitanja
  • Želio bih isprobati OSX, prije nego skupim novce da si kupim pravi Mac. Zanima me dali će Kalyway OSX 1.5.2 raditi kod mene:

Motherboard: MSI P35 Neo
    Grafička: nVidia 8500GT
    CPU: Intel Core 2 Duo

E, ja sam hobby programer, i to ni manje ni više nego C# za MSovu .Net platformu. Zanima me koje jezike mi nudi OSX. Još znam raditi i u C++, pa valjda ima nešto za to. Hoće li mi sve raditi (zvuk, grafika, internet)? Imam ADSL o T-Coma, i Thompson SpeedTouch 780WL(i) za kojeg nisam instalirao drivere na winse, nego jednostavno uštekao ethernet kabal. Zanima me koje sve alate ima OSX po defaultu? Meni treba program tipa Word, tablični kalkulator tipa Excel i program za prezentacije (ala PowerPoint), i morali bi moći exportirati u MSove formate (.doc, .docx, .ppl i ostale). Koristim Live messenger, koja mi je alternativa da koristim i dalje isti protokol? I jeli postoji šansa da mi nešto krepa (tipa HDD ili nedaj Bože nešto veće)? Probao sam već jednom bootati dvd, da vidim kako izgleda, ali sam dobio ovo:
    http://www.imagesforme.com/out.php/t140046_IMGP3723.jpg

Nisam se usudio dugo čekati da nebi nešto po zlu krenulo. Eto, to je to za sada. Zahvaljujem se unaprijed.
    Post edited by Unknown User at 2008-09-03 21:56:26
  • 18 Komentara sorted by
  • ja ti nisam programer , ali znam da ima programa za rad sa C++ za maca, sto se officea tice ... postoji MS office za Mac a ako to koristis onda ti radi sve sta offiice radi na Win ... svi dokumetni koji su citljivi nekom programu za Win Isti program za Maca sigurno cita. Tipa ako radis nesto u excelu na win ... Excel na Mac nece imati sa time problema ... a ako koristis neki drugi program koji je zamisljen za slicnu ili istu svrhu ali nije isti program onda vec mozes naici na manje ili vece nekompatibilnosti ali to je stvar tih aplikacija vise nego OS-a ... ja sam recimo imao podjednako problema sa radom na fileovima radjenim u open office-u na win kad sam ih prebacivao na Microsoft office na Win kao i kada sam prebacivao nesto iz MS officea na win u recimo iWork (mac office) na macu. Ono jpeg je jpeg i ako imas program koji ga cita :roll: svejedno je na kojem si OS-u. Ako imas doc file radjen u wordu najsigurnije je otvarati ga u wordu na kojem god OS - u to cinio.
    Sta se live messangera tice to je mislim @hotmail.com, ili @msn.com ?!?! ako je to onda mozes u Programu koji se zove Adium a taj mozes koristiti za prilicno chatova ... yahoo, googletalk, msn, AIM ... freeware!
    Ili ako eto preferiras koristis si msn messanger za maca!
    E a sta se tice instalacije hackintosha na pc konfiguraciju .. nisam imao iskustva s tim jer imam Apple kompove pa eto nisam imao potrebu se s time igrati. Pocekaj .. neko ce ti se javiti i za to ... i dobrodosao na mackorisnik ... i zelim ti da sto prije predjes na original apple Mac jer je razlika bitna!!!
    :D
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • Ma već duže vrijeme ja gledam Mac, i pratim Mackorisnik. Samo što sam dijelom i gamer, a koliko sam vidio osim WoWa i CnCa nema ništa (za WoW ne dam novce, a nisam neki über strateg), pa nisam još prešao na Mac. Ali sad, više mi (osim TF2) nije ništa posebno zanimljivo, pa bih isprobao OSX. Sad samo hoće li mi raditi...
  • ako si gamer,tu ti je uvik ona opcija da zavrtis i windoze na svome buducem mac-u :D
  • Da, baš sam gledao parallel desktops, ali moje iskustvo sa virtualizacijom je da ništa iz 21. stoljeća ne treba virtualizirati. Jeli će onda meni sve raditi normalno (i dx9-dx10), kao da imam obične winse?
  • Za igranje ne vitrualiziras nego stavis BootCamp pa imas dual boot sustav. Sto se programiranja tice imas i Objective C koji ti ako znas C++ nece biti nikakav problem, a jaako je zabavno u Cocoa-i i Objective C-u radit :))

Ali OS X na PC-u ti nece pruzit bas najbolju sliku o radu sustava.
    Admin
  • Zašto? Jeli to nije isto OSX kao na Mac kompovima?
  • Ne :)) u vecini slucajeva nije isto...
    Admin
  • said:

Zašto? Jeli to nije isto OSX kao na Mac kompovima?

ako ti je sav hardware kompatibilan onda ce ti raditi kao osx na bilo kojem macu... evo ja sam instalirala prije tjedan dana osx (instalacija iAtkos - 10.5.4.) i sve radi super osim sto mi graficka nema akceleraciju.. nisam jos nasla dobar driver za nju.. ali kako sam osx instalirala samo zbog programiranja za iphone, za sada se ne zamaram s tim sto nemam akceleraciju...

sto se tvog hardwarea tice odi ovdje
    http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/HCL_10.5.2
    i provjeri si jesu li ti sve komponente kompatibilne... malo sam preletila i vidim da ti maticna nije full kompatibilna, pa mozda mozes probati neku drugu instalaciju osim Kalwaya (iAtkos, JAS...) ili ako Kalway slucajno ima novu verziju pa da su ukljucili nove patcheve... jer koliko vidim, ne bi vjerovatno imao zvuka na ploci i ethernet ti ne bi radio bez dodatnog patchiranja..

probaj malo citati i na http://www.insanelymac.com
    ima dosta o raznim instalacijama i kompatibilnom hardwareu...

sto se jezika tice, ako ces programirati za Mac-a, pises u Objective-C-u kojeg mozes miksati sa C++ i C-om... uglavnom ako vec znas nesto o objektnom programiranju i poznas C i/ili C++ onda ti prelazak na Objective-C ne moze biti tezak... ;)
  • Sve su ti vec odgovorili, mogu samo nadodati da ces ako volis desktop programiranje biti odusevljen Xcodeom i Objective-C-om :)

Na developer.apple.com imas vrlo kvalitetnu i opseznu dokumentaciju za sto god ti zatreba sto se tice programiranja, kao i odlican uvod u Objective-C za prelaznike s C/C++a.

Nije nikako isto kao na Macu jer kad prije koristenja nesto moras hacknut da bi radilo i jos instalirat neke dodatne patcheve, drivere i sta sve ne, izgubi se onaj gust prvog paljenja Maca sto je veliki dio pocetnog dojma, a znamo svi kako je pocetni dojam vazan :) A i moze neko rec sta oce, al ugodnije je puno radit na lijepom minimalisticki dizajniranom hardwareu nego na nekoj sarenoj kanti ;)
    SMRT VANILIJI, SLOBODA FORUMASIMA!
  • said:

A i moze neko rec sta oce, al ugodnije je puno radit na lijepom minimalisticki dizajniranom hardwareu nego na nekoj sarenoj kanti ;)

nemas pojma kako os x fino izgleda na mom wide screen samsung lcd monitoru... a kutiju ionak ne primjecujem jer kutije uvijek drzim negdje ispod stola u nekom "cosku" tak da se ne vide i da ne zauzimaju mjesto... ;)

a sad sam si jos i instalirala neki utility za tastaturu tako da se vise ne moram buniti onim cudnim rasporedom tipki na macu... ;) ostali su mi jos jedino z i y koje stalno mjesam kad sam u jednom ili drugom os-u...

a na cisti mac ne mogu prijeci jer mi je posao usko vezan za programiranje za win.. tako da mi jedino preostaje dual boot kao sto imam sada... ili dva stroja... a to mi je ipak previse... preskupo je, a i nemam ih gdje u stanu smjestiti.... morala bih jos jedan stol smjestiti negdje.. etc, etc...

ali jedna pohvala za mac... Objective-C je stvarno fin i jednostavan jezik... sintaksa s tim uglastim zagradama je malo teza u pocetku, ali evo vec nakon tjedan dana se polako privikavam...

i sad sam stvarno offtopic... :)
  • Ne znam, meni vec samo "detaljcic" kao sto je aluminijska tipkovnica znaci puno ugodniji rad za iMacom nego s onom starom plasticnom :) Malo sam prosli mjesec bio za PCom s nekom crnom logitech plasticnom tipkovnicom i ne moze se usporedit s The Keyboardom :)

Da ne pricam o laptopima i MB, il ne-daj-Boze Air/MBP multitouch trackpadima vs onih malih jadnih pc laptop trackpada... :)

Mac je Mac i to mozda sad ne kuzis, al jednog dana kad ga nabavis bit ce ti jasno ;)
    SMRT VANILIJI, SLOBODA FORUMASIMA!
  • said:

evo ja sam instalirala prije tjedan dana osx (instalacija iAtkos - 10.5.4.) i sve radi super osim sto mi graficka nema akceleraciju.. nisam jos nasla dobar driver za nju.. ali kako sam osx instalirala samo zbog programiranja za iphone, za sada se ne zamaram s tim sto nemam akceleraciju...

Kad sam rekao da nije isto mislio sam u pravo na ovakve stvari. Nije isto :). Na hackintoshu je feeling vise linuxaski :)
    Admin
  • Pozz..imam pitanje...pogledao sam par clipova na youtubu...i zanima me kako instalirat Mac a da se ne zezne bootloader il Formatiraju diskovi...
  • said:

Ne znam, meni vec samo "detaljcic" kao sto je aluminijska tipkovnica znaci puno ugodniji rad za iMacom nego s onom starom plasticnom :) Malo sam prosli mjesec bio za PCom s nekom crnom logitech plasticnom tipkovnicom i ne moze se usporedit s The Keyboardom :)

Da ne pricam o laptopima i MB, il ne-daj-Boze Air/MBP multitouch trackpadima vs onih malih jadnih pc laptop trackpada... :)

Mac je Mac i to mozda sad ne kuzis, al jednog dana kad ga nabavis bit ce ti jasno ;)

u biti se slazem s tobom... jer svakom od nas nesto odgovara.. ali bitno je i za sto koristis kompjuter...

p.s.
    radila sam na macu jedno godinu dana... nije mi hackintosh prvo mac iskustvo.. ;)
  • said:

Pozz..imam pitanje...pogledao sam par clipova na youtubu...i zanima me kako instalirat Mac a da se ne zezne bootloader il Formatiraju diskovi...

instaliraj osx na drugi disk (ne na drugu particiju nego na drugi disk).... i dok instaliras najbolje je da fizicki iskljucis druge (win) diskove... iako vjerovatno nije potrebno u vecini slucajeva... uglavnom, ja sam uzela neki stari disk od 20 giga i tamo isprobavala instaliranje osx-a...
    i kad je instalacija dobro prosla onda opet ukljucis druge (win) diskove i samo u boot meniju (f8) biras koji ces os podici..

tako ti je najlakse i win diskove ne mozes zbrljati... a onda kad se malo "izucis" mozes isprobavati neke dual bootove ako bas zelis.. ;)
  • aha....a ako se pomjesa nesto...jel mogu backup nappravit...da spasim sve podatke?Znaci Taj nacin je najlaksi za instalaciju?moze li me ko dodat na msn (ima u profilu) pa obijasnit to s boot menijom?

btw...jel bi radio intarnet na ovom...

http://i338.photobucket.com/albums/n405 ... C00023.jpg
  • said:

aha....a ako se pomjesa nesto...jel mogu backup nappravit...da spasim sve podatke?Znaci Taj nacin je najlaksi za instalaciju?moze li me ko dodat na msn (ima u profilu) pa obijasnit to s boot menijom?

ne moze se nista desiti diskovima ako ih iskljucis fizicki... doslovno iscupaj kabel iz win diskova dok instaliras osx... kada je osx sredjen i instaliran onda opet ukljuci diskove... osx nece vidjeti win diskove, a win nece vidjeti osx disk (zbog drukcijeg formatiranja)... tako da i da hoce ne mogu ti nista zbrljati...

kad iskljucis diskove u biosu naravno podesi da se dize sustav s tog drugog diska..

a kad instaliras osx i ponovno ukljucis win diskove onda mozes u biosu postaviti da ti se po defaultu dize s win diska, a ako hoces dici mac onda samo pritisci F8 dok ti odbrojava memoriju (kad ti se dize komp)... i dobit ces boot meni pa mozes odabrati koji disk hoces da se boota...

p.s.
    ne koristim msn... sorry..

btw...jel bi radio intarnet na ovom...

http://i338.photobucket.com/albums/n405 ... C00023.jpg

moras probati... koliko vidim na slici spajas se preko usb-a na taj modem (ako je to slika bas tvog modema)... nisam sigurna kako ide s usb driverima za modem na osxu... probaj citati malo na insanelymac.com

i preporucam da saznas tocne podatke o svom hardwareu i da si ih negdje zapises pa prije pokusaja instalacije osx-a provjeris koliko ces muke imati s pojedinim dijelovima...
  • aha...probat cu to onda kad kupim hdd novi...jer ovak mi se nece isplatit jer cu imat 40 GB za Win i Mac...sad sam skuzio instalaciju...znaci radio bi onaj moj modem?Nemogu onda zeznut bootloader ni nist?

Tnx na pomoci 8-)