Pokreni novu diskusiju

Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

Top Posters

MacKorisnici (6820)

• AlkyKronick
  • nora
  • nunu
  • Luka
  • Ivan
  • tr00pa
  • mkladaric
  • anna1995
  • omakad
  • macaksb
  • vekijeaa
  • jzelez
  • MCblackie
  • bsevo
  • fulek
  • tonik

Tko je online (0)

Nastavak diskusije sa članka: GraphicConverter
  • Ovdje možemo nastaviti raspravu ako bude bilo potrebe.
    Post edited by Unknown User at 2009-02-24 09:44:19
    Admin
  • 28 Komentara sorted by
  • Sorry, moram odgovriti :)))

said:

Kako oko teme legalnosti softvera uvijek nastane neko besmisleno prepucavanje… Bas zato se slazem da je onaj citirani dio Tonijeve recenice bio potpuno nepotreban i krajnje neprofesionalan.

Krajnje neprofesionalan?:) Tu se moram ne složiti, mislim da je vrlo profesionalan. Ispričao sam se za svoju pretjeranu reakciju koja jest bila neprofesionalna. S druge strane ne pada mi napamet ispričavati se ili sramiti zbog mog stava u članku.

said:

Druga stvar da je ovo njegov osobni blog. Zar ne bi za potrebe MK-a bilo dovoljno nesto tipa:
    “Ja si kupovinu Photoshopa nikako ne mogu racionalno opravdati, ali to naravno ne znači da u životu, posebno na poslu, ne moram ponekad otvoriti .psd ili neku sličnu datoteku.”
    ?? …jos da recenica ne pocinje s Ja…

"...ne pada MI napamet instalirati crackiranu verziju", može li osobnije od toga? To jednostavno znači: "ja neću instalirati crackirani softver", a ne to da sam toliko svet da mi takve misli mi ne padaju na pamet, niti sam želio neći "da vam nije palo na pamet instalirati crackirani softver". To je vaša stvar.

Mislim, da bi se svatko koga je ta izjava pogodila na bilo koji način trebao zapitati zašto je tome tako. Da sam rekao "ne pada mi na pamet nositi crvene cipelice" mislim da se nitko ne bi osjetio povrijeđenim.

I ja osjećam da su cijene nekih aplikacija prevelike i često sam i sam frustriran nekim načinima licenciranja, ali način za borbu protiv toga jest bojkotiranje aplikacije, a ne njeno uzimanje sa štanda bez plaćanja.

Možda se čini da sam dosta "strastven" oko toga, ali zaista me i smeta taj odnos prema licenciranju aplikacija, posebno kad moram cijenama konkurirati nekome tko ne plaća licence za softver, ili kad moram klijentu objašnjavati zašto ja nemam zadnje verzije svih mogućih Adobeovih aplikacija, a neki moj konkurant ima i još je jefitiniji od mene.

Nisu to besmislene stvari, niti je prazno moraliziranje i za razliku od nekih mislim da MK jest pravo mjesto za raspravu o tim stvarima.

Ne za moraliziranje, već za civiliziranu raspravu. I ako će me netko sad prozvati kapitalističkom svinjom zbog tih mojih stavova, molim samo da kao olakotnu okolnost uzmete u obzir da sam pobornik open source softvera, da razvijam open source softver i da dobrim djelom živim od njega :P

NHF naravno svima :)
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
    Admin
  • "Mislim, da bi se svatko koga je ta izjava pogodila na bilo koji način trebao zapitati zašto je tome tako. "

Odlično, drago mi je da je nekoliko ljudi to uočilo :) Kada vas jako pogodi nešto,ili kada vas jako živcira nečije ponašanje, ako stanete na loptu možda ćete skužiti da ste upravo vi ta osoba koja se tako ponašala ili se i dalje tako ponaša, ali si to ne želi/ne može priznati odnosno vjerojatno je riječ o situaciji koju onaj koji se jako ljuti nije rasčistio sam sa sobom.

" Da sam rekao "ne pada mi na pamet nositi crvene cipelice" mislim da se nitko ne bi osjetio povrijeđenim. "

Ja sam nosio crvene tenisice i sad se osjećam prozvanim i povrijeđenim :D
    Eto, da smatram da je fakat čudno kaj muški ima crvene tenisice, sad bi se ozbiljno napjenio na gornju rečenicu, zar ne. (ok, cipelice i tenisice baš nisu ista stvar, ali nadam se da kužite poantu).

Dosta jutarnjeg pametovanja od mene.
    iMac 27' (i5), iPhone 4, MacBook Air 11', iBook Clamshell Blueberry, iPad 2, iDa - kćer s mnoštvom mojih iUređaja
  • Hej Toni

Jako si se uznemirio na sve ovo. Ono sto ocigledno nisi shvatio (ni Luka ni think! ) je to da ja NE kazem kako treba krasti software i kako je to nesto super ultra cool stvar vec jednostavno tvoje skretanje pozornosti na to u stilu "boze sacuvaj da ja tako nesto uzasno napravim".
    Nitko me ne moze uvjeriti da nisi nikada nista ilegalno skinuo i poceo svoju karijeru na tome i da i sada koristis ilegalni software za tvoje osobne potrebe. Ljudi imaju pretjeranu potrebu dokazivati da su posteni. Neces sigurno ukrasti CD ili TV iz ducana jer su to fizicki opipljive stvari i to iz straha da te netko ne bi vidio, ali si APSOLUTNI LAŽLJIVAC ako tvrdis da imas sve legalno kupljeno. Mozda je tebi dovoljan open source ili freeware software za tvoj posao, ali ja kao dizajnerica jednostavno nisam imala nikavu alternativu.... i bez ikakve griznje savjesti sam koristila sve ilegalno do trenutka kada sam zaradila dovoljno za paket koji mi je potreban. Ponavljam da time mozda stetimo softverskoj kuci, ali programeri ionako dobiju placu na kraju mjeseca i ne stetimo direktno njima.
    Da se bilo koja firma boji bankrota zbog svih ilegalnih kopija, radili bi bolju zastitu. A da se pokriju, pokriju se, sto dokazuje u vecini slucajeva politika instalacije ( jedna kopija na svako racunalo... i tome slicno)
    Samo se probaj prisjetiti kad si poceo karijeru.... pretpostavljam jos prije navale torrenta i broadband interneta i kako su ti dobro dosli razni pirati po Novom Zagrebu od kojih si za male pare kupovao software ili igrice.
    Čitala sam tvoj blog i vidim da nisi neki diletant i da imas reputaciju, ali moram reci da si s tom recenicom pokazao licemjerje jer si vjerojatno zaboravio svoje pocetke u IT-u.

I samo jos nesto za kraj....opet cu ponoviti pitanje: Imas li sve filmove i muziku legalno placenu na svojem racunalu? Jer ako si zagovornik placanja softvera onda ti vjerojatno "ne bi palo napamet" skinuti mp3-ce s torrenta i ne platiti ih jer time direktno stetimo autorima. Ali vjerujem da ces presutiti ovo pitanje.

Pozdrav
    Katarina
  • said:

Krajnje neprofesionalan?:) Tu se moram ne složiti, mislim da je vrlo profesionalan. Ispričao sam se za svoju pretjeranu reakciju koja jest bila neprofesionalna. S druge strane ne pada mi napamet ispričavati se ili sramiti zbog mog stava u članku.

Stvar je u tome da je takva izjava na balkanu ravna tome da uletis na sastanak KKKa i deres se "meni ne pada na pamet maltretirat crnce" :(

said:

Mislim, da bi se svatko koga je ta izjava pogodila na bilo koji način trebao zapitati zašto je tome tako. Da sam rekao "ne pada mi na pamet nositi crvene cipelice" mislim da se nitko ne bi osjetio povrijeđenim.

Dobra :D

said:

"...ne pada MI napamet instalirati crackiranu verziju", može li osobnije od toga? To jednostavno znači: "ja neću instalirati crackirani softver", a ne to da sam toliko svet da mi takve misli mi ne padaju na pamet, niti sam želio neći "da vam nije palo na pamet instalirati crackirani softver". To je vaša stvar.

Kao sto rekoh, zvuci mi kao osobni blog :)

said:

I ako će me netko sad prozvati kapitalističkom svinjom zbog tih mojih stavova

Naprotiv, svaka cast MKu i clancima i autorima i njihovom stavu prema piratskom softveru, ali jednostavno mislim da je ovaj clanak ipak mogao bez onog prepucavanja, samo da je ta recenica zvucala malo manje...ne bi reko bahato, al se ne mogu sjetit bolje rijeci, rano mi je :)

Meni npr. ne pada na pamet platit za softver vise nego sto sam platio oba Maca zajedno, kad necu vratit ni kune ulozene jer ga koristim za potrebe faxa i neprofitne studentske udruge. Jesam li ja losa osoba? :(
    SMRT VANILIJI, SLOBODA FORUMASIMA!
  • said:

Hej Toni
    I samo jos nesto za kraj....opet cu ponoviti pitanje: Imas li sve filmove i muziku legalno placenu na svojem racunalu? Jer ako si zagovornik placanja softvera onda ti vjerojatno "ne bi palo napamet" skinuti mp3-ce s torrenta i ne platiti ih jer time direktno stetimo autorima. Ali vjerujem da ces presutiti ovo pitanje.
    Pozdrav
    Katarina

Ma gledaj Katarina, mislim da nema koristi od toga da ti odgovaram ali hajde.

Da, naravno da sam svojevremeno skidao aplikacije i da sam koristio seriale, ali je i istina je da sam s time vrlo davno prestao. Prvo sam dugo godina bio linux korisnik, a potom mackorisnik. Da kojim slučajem pogledaš na moj Macbook, Mac mini ili Power Mac na kojima radim od nelicenciranih aplikacija našla bi samo triale koji su istekli i nisu produženi crackom ili serialom.

Vjerojatno mi nećeš vjerovati ni kad ti kažem da svoju muziku kupujem preko emusica. I da, imam na računalu nekupljenih mp3-ca, najčešće kad mi frendovi donesu da nešto poslušam, no sve što mi se svidi i što slušam nastojim kupiti ako je ikako moguće. Na emusicu za 10 dolara dobijem 40 pjesama i to mi je i pristupačno i dovoljno i odgovara mi po ukusu. Glazbu nelegalno ne skidam iako mogu. Filmova sam naravno gledao i skinutih i ne skinutih, u zadnje vrijeme ih rentam s iTunes storea, ali generalno ne gledam previše filmove, ali sve to i nema niskakve veze s mojom izjavom.

I sad ću to još jednom pokušati nacrtati zadnji put: Nisam se htio opravdavati i pokazivati pretjerano poštenim i ni jednom trenutku nisam nikoga prozivao ni zašta, niti me zanimaju tvoji razlozi, opravdanja, racionalizacije i interpretacije. Htio sam samo reći "da mi sada ne pada napamet na svoje računalo instalirati crackirani softver". To je sada tako i ne vidim zašto to ne bih rekao. To se od mene i očekuje. Ja na računalu radim, sa softverom zaradjujem i smatram da ga moram kupiti ako licenca to traži.

Dakle sve je u prvom licu, moj stav, moje vrijednosti, moja sitacija i moje odluke koje mogu spominjati u svom članku. Ništa više ili manje od toga nisam htio reći, sve ostalo što si izgradila oko moje izjave je stvar tvoje interpretacije. Prirodno je da me smeta ako me netko na temelju njegovih osobnih iskustava koja nemaju veze sa mnom i bez da me zna naziva lažljivcem.

Ako možeš živjeti s tim super, ako ne možeš žao mi je, ali molim me da me baš ne prozivaš lažljivcem i licemjerom (repetitivno) jer mislim da to ni jednom svojim postupkom nisam zaslužio. Nisam naime izrekao laž, niti se ponašam drugačije od onog što govorim.
    Admin
  • Sorry Toni... nema vise smisla raspravlajti, ali da jesi ultra kenjator...jesi
  • said:

Sorry Toni... nema vise smisla raspravlajti, ali da jesi ultra kenjator...jesi

unbeliavable, koja si ti mustra to je nevjerojatno.

edit: sjetih se nečega, vidim da si na windowsima pa mi se čini da se ovdje radi o kulturološkim razlikama. A naravno i pomanjkanju kulture kad smo već kod toga
  • Hvala Luka...
    Sve sto dolazi od tebe mi je kompliment

Lijep pozdrav
  • Koristim i jedan i drugi OS ovisi gdje...

Nisi valjda toliko jadan da kolicinu necije kulture mjeris necijim OS-om.... Hilarious...
    a da imam pravo reci svoje misljenje imam... ti reci svoje o meni sto god hoces... mene ne mozes uvrijediti...iznad toga sam

Luka i dalje si mi ti jedan cool tip
  • said:

Koristim i jedan i drugi OS ovisi gdje...

Nisi valjda toliko jadan da kolicinu necije kulture mjeris necijim OS-om.... Hilarious...
    a da imam pravo reci svoje misljenje imam... ti reci svoje o meni sto god hoces... mene ne mozes uvrijediti...iznad toga sam

Luka i dalje si mi ti jedan cool tip

E sad si ti mene izgleda krivo shvatila :oops: , nema veze koji OS koristiš sa tvojom/nečijom kulturom, mislio sam na način izražavanja.

Što se tiče OS-a zaista nisam toliko ograničen da mislim da izbor OS-a ima nekakve veze sa kulturom, štoviše mislim da nema osobe sa zdravom pameću koja bi upotrijebila takav argument.

Kulturološke razlike između Win i OS X/linux svijeta su i poprilične, pa sam mislio da je to u pitanju u ovom slučaju.
    Ne branim ti pravo na tvoje mišljenje i ne napadam te,niti pokušavam vrijeđati pobogu samo bih volio da se izražavaš na malo pristojniji način :D
  • said:

Hvala.
    Admin
  • Koja luda rasprava i to potaknuta nečim što po ničemu nije kotroverzno. Ničemu. Stvarno mi nije jasno zašto su se neki osjetili prozvanima jednom jedinom Tonijevom rečenicom.

Pa naravno da je koristio piratizirani softver barem jednom u svom životu. Kad sam ja počeo "s kompjuterima" praktički ih nisi mogao ni kupiti nego su se švercali. Kupovati softver ili igre tada? Odakle? Gdje? Danas je situacija malo drugačija. To ništa ne opravdava, ali objašnjava.

Osoba koja, primjerice, živi od rada na PS-u, a isti ima cracknuti mora shvatiti da posjeduje ukradeno sredstvo za rad. To nije isto kao i "ukrasti" muziku koju slušaš kod kuće ili bez dozvole skinuti neku autorsku fotku pa si ju staviti kao wallpaper. Sav softver koji ja koristim za posao je legalan, plaćen, licenciran. Veći dio glazbene kolekcije nije. Osjećam li se pogođen Tonijevom konstatacijom? Ne! Jer ne ide na moj račun. Glazbu koju slušam doma ne koristim za zaradu. iWork koristim. Zato sam ga i kupio.

A ova logika kojom se nekoga proglašava "kenjatorom"... Ispod svake razine.

Meni recimo, ne pada na pamet iz čistog mira gaziti mrave, kukce i pauke po kući. Kad sam bio mali sigurno sam ubio kojeg mrava ili pauka. S vremenom sam shvatio neke stvari, naučio i to ugradio u svoj etički kodeks (moj, moj, moj). Sada pauke iznosim na dvorište, a mravi mi ne smetaju jer ih ni ne vidim.

Isto vrijedi i ovdje.
  • Možete me nazvati puritankom, ali napisana psovka 10 puta je ružnija od izgovorene.
    Izgovorena bude nekad plod afekta, plod trenutka, ispari u zrak nekako...
    Napisana psovka ili pogrdna riječ nekome ostaje zauvijek kao biljeg na nickname-u i osobi koja se krije iza toga...

BTW, jeste primijetili kako je Josip u komentarima mene prekrstio u Barbara? :lol: :lol: :lol:
  • said:

Možete me nazvati puritankom, ali napisana psovka 10 puta je ružnija od izgovorene.
    Izgovorena bude nekad plod afekta, plod trenutka, ispari u zrak nekako...
    Napisana psovka ili pogrdna riječ nekome ostaje zauvijek kao biljeg na nickname-u i osobi koja se krije iza toga...

Istina.

Inače, ovakve su stvari cijena popularnosti MK. To je na žalost neizbježno. Ali još uvijek ne mogu shvatiti odakle toliko srdžbe zbog jedne nevine rečenice, defanzvinog osobnog stava.
  • said:

Oprosti sto vam se mijesam u raspravu ali ja mogu primjetiti da su ti ultra bezobrazna i da te je Toni ocigledno debelo pogodio u zivac kad te je to sve tako pogodilo i kad reagiras na ovaj nacin.
  • E sad si ti mene izgleda krivo shvatila , nema veze koji OS koristiš sa tvojom/nečijom kulturom, mislio sam na način izražavanja.

Što se tiče OS-a zaista nisam toliko ograničen da mislim da izbor OS-a ima nekakve veze sa kulturom, štoviše mislim da nema osobe sa zdravom pameću koja bi upotrijebila takav argument.

Kulturološke razlike između Win i OS X/linux svijeta su i poprilične, pa sam mislio da je to u pitanju u ovom slučaju.
    Ne branim ti pravo na tvoje mišljenje i ne napadam te,niti pokušavam vrijeđati pobogu samo bih volio da se izražavaš na malo pristojniji način

E Luka, najsladji si kad se pocnes tako izmotavat i objasnjavat sto si ti u stvari mislio... ajde ti malo proradi na izrazavanju pa da prvi put kazes kako treba.

Cmok
  • mislim da ne bi trebali uopce raspravljati o tome .. smije li se .. i treba li se koristiti software koji se placa a nije placen .. ili muziku ili video .. ili bilo sto drugo sto se placa a nije placeno ..

tu uopce nema nikakve dvojbe .. naravno da se ne smije i ne treba krasti .. bez obzira koliko to lako bilo ..

da li ja kradem .. naravno :) .. ALI! .. u firmi mi je sav soft licenciran .. i na Mac kod kuce imam dosta freeware'a .. ali imam i jedno bar 100usd kupljenog softa .. vrlooo pazljivo biram .. ima li freeware koji mi pase .. ako nikako to nema onda shareware .. i to pomno biram sta cu kupiti .. i onda na kraju ipak kupim ..

shareware kupujem ako je softsuper i sluzi mi .. jer zelim da programeri i dalje razvijaju soft .. eto .. jednostavno ..

od skupog softa malo toga koristim i kradem .. mozda bih rekao LR2 .. ali tu se opravdavam da mi je preskupo .. a to radim na X slika godisnje djece sto obradim .. al da zaradjujem kao fotograf .. 300% bi ga kupio .. ne bi sekunde mislio ..

muziku kradem uzduz i popreko .. ali domace autore nikad ne torrentam .. uvijek kupujem nase ..
    ali tu muziku silnu sto poskidam na kraju i ne slusam :) .. nema se vremena .. da mi je nesto super .. kupnjom inace daleko preskupog CDa bi pokazao podrsku .. (u muzici svi previse zaradjuju i ne moze mi nitko reci da trebaju biti toliko odvratno bogati .. moze to biti 4x jeftinije .. a oni opet sam malo manje odvratno bogati)

znam da sam djubre sto kradem i nije to u redu .. ali kada je tako lako .. osim toga .. nekako si mislim .. nije LR2 napravljen za mene .. ne cinim im ja stetu kao home user .. ili slicno ..

divxe skidam u nekim manjim kolicinama .. video kluba nemam u blizini .. al u kino odem tu i tamo .. nerijetko ..

nema opravdanja za kradju .. jer ovo gore jest kradja ..
    al .. nekako mi se cini da to sto ja kradem nije direktna steta .. nekako mislim da nisam target market za te programe .. i da im nije bitno sto ja to koristim .. jer nit ne ocekuju da home useri to kupe ..

.ez.
    iMac 27 i7 - MBA 11 - Canon 5D mk2
  • Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • Koliko samo energije uzalud utrosene!! Nekima izgleda forumi sluze da se oslobode negativne energije ali po mom skromnom misljenju bolje bi bilo svu tu energiju nekako usmjeriti ako je moguce na rjesavanje nekih problema koji ljudi imaju u vezi uopste Mac-a a ne ovako tri posta i sva tri negativna kritika ;)

Bio sam mod na nekim forumima i uvijek je bilo ovakvih slucajeva i koliko god covjek pokusavao smireno objasniti stvari uvijek se nadje neko ko ce ili pogresno shvatiti (namjerno ili ne namjerno nije bitno) ili jednoostavno istresti svoje emocije. Uvijek sam zagovarao slobodu misljenja ali kako god okrenes ne isplati se na duge staze jer kao sto neko rece ovo je samo pocetak posto MacKorisnik postaje sve veci i veci i ovo je cijena koja se placa: nepotrebna prepucavanja gdje svako svoje gura, a najvise ispastaju oni korisnici koji imaju neki problem koji je u uskoj vezi sa Mac-om ali zbog ljudi koji se jednostavno iscrpe ovakvim naglabanjima ne uspiju dobiti adekvatan odgovor ili jednostavno ljudi koji bi im mogli pomoci nemaju vise zivaca, posto im je vec neko drugi izvukao iste.

I zato vas molim da se "izcoolirate" i nastavite graditi ovaj forum kako je i zamisljeno, pomagati switcherima kao i naprednijim korisnicima Mac-a a provokatore zaobici pa neka prave svoje forume ili blogove gdje ce se istresati i zagovarati svoju politiku i tako skupljati svoje istomisljenike ;)

Pozdrav
  • Mozda ce zvucati nevjerovatno, ali u pravu si... koliko energije uzalud potroseno...

Medjutim to samo dokazuje kako je lako psiholoski manipulirati ljudima...bacis iskricu i odmah svi zagrizu...
  • Ipak je ovo Balkan
  • Mozda ali....
    Zasto balkan uvijek ima negativne konotacije???
    http://en.wikipedia.org/wiki/Balkans
  • Ljudi znaju na ovom forumu malo prestrastveno odreagirati (i mene opraše :D ), ali generalno mislim da bi vaša rasprava trebala biti zaključena.
    Tebe sve ovo zabavlja, druge izrazito ljuti i tako možemo u nedogled.
    A nije da će se nakon ove prepirke neki koji su krali softver prosvijetliti i odjednom ga početi kupovati, niti će legalisti postati kradljivci. Dakle, u edukativnom i kreativnom smislu nije se desilo ništa, a ovo ste mogli i na nekoj drugom liniji nastaviti, bez uplitanja sveopćeg mackorisnik puka.
    iMac 21,5
    iPhone 4
    macbook pro 13'
  • Iako nisam za zakljucavanje tema, brisanje usera itd, ali kad netko ima ocitu namjeru biti provokator i samo provokator (... simpatican si mi... cmok... i sl.) mislim da je to mozda i najpametnije.
  • kata je muško :shock: :mrgreen:
  • said:

Iako nisam za zakljucavanje tema, brisanje usera itd, ali kad netko ima ocitu namjeru biti provokator i samo provokator (... simpatican si mi... cmok... i sl.) mislim da je to mozda i najpametnije.

Sve u redu dok ja ne dobijem batina od žene ako to vidi :D. Za mene je stvar zaključena, svako je i dalje na svojem komadu "zemlje" i opet smo na početku. Nema ni smisla silovati ovu diskusiju više IMHO
  • Ima, ali samo ako ćemo saznati malo više o onim pusama i tepanju upućenim tvojoj osobi. :D
  • Asti srca!
    NEMOGU vjerovati da sam propustio ovu sapunicu! :o

Damn...
    ah weLL... bit'će toga još :mrgreen: