Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6492)

• papa_Strumpf
  • catus69
  • rak21
  • JosipM
  • Carp
  • Kikachica
  • soic
  • bubi
  • mafijaš
  • bignjato
  • croalex
  • mmike
  • dardam
  • Hampy
  • gorila11
  • matobj
  • macaksb
  • mack666
  • Dexy
  • flixoni

Tko je online (5)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
sta koristite za web design ???
  • Sorry novi sam na mac-u , imam ovaj novi 13,3 alu macbook . Trebao bih napraviti neke "pocetnicke" web stranice , sta preporucate od probramcica za Mac

TNX unaprijed
    Post edited by Unknown User at 2010-05-30 20:48:49
  • 78 Komentara sorted by
  • iWeb bi trebao za to biti i vise nego dovoljan...
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • Apsolutno iWeb, jednostavan je, mogu ga koristiti početnici, a možeš kačit na bilo koji server, ne moraš imati mobile.me :)
  • A za kad naučiš stvari tu je Coda. :)
    Admin
  • TNX ekipi , jer sam stvarno novi na Mac-u , ali mislim da ce PC brzo u ropotarnicu
  • Pogledaj također RapidWeaver, slična je filozofija kao s iWebom, ali ima puno više tema i pluginova i mogu se dodavati novi tako to, svakako preporučam, ako ti je iWeb preograničavajući.
  • Jos jedan glas za Rapidweaver.. odlican alatich za uraditi nesta jednostavnije u kratkom vremenu uz hrpu mogucnosti...
  • U profesionalne svrhe koristim Adobeove pakete CS, sada su dostupni u CS4 inacici. Dreamweaver svakako je najmocniji u toj domeni, sve ovisi koliko ti treba. Ako nisi hardcore webmaster, mozes proci i s gore navedenim aplikacijama. :)
  • Da ne otvaram novi topic zanima me Rapidweaver. Koliko vas ga koristi i da li ga netko koristi u profi svrhe? Imate neke linkove na vase radove?
    Kopka me u zadnje vrijeme da se malo pocnem baviti i webom a RW mi zapeo za oko kao nesto poprilicno ugodno za raditi i uciti, naprednije od iWeba a jednostavnije od Dreamweavera. Nebi radio nista heavy niti zelim uciti previse htmla nego cisto da malo promijenim medij jer mi video vec dosadio i da mogu sloziti nekakav mali sajtic frendovima i sl.
  • BB-edit
    Firefox web developer toolbar :)
    Coda mi je super al kad sam kupio BB Edit mi se neda sad jos i to kupovati.
    Dream weaver mi ne lezi.
    I sad se igram sa joomlom :)

No za navedeno treba uciti malo ... no ionako je nekako jasnije i zabavnije tako.

poz

Za lezerno i bazicno ... iWeb je sasbim ok
  • @Moschus mislim da si mogao probati sa dreamveawerom jer ces tu imati vecu flexibilnost u radu a nemoras bas nesto html-a i css znati da bi u njemu mogao raditi.
    Mislim da sa tvojim predznanjima nemoras bas toliko izbjegavati susret s html-om ... uz dreamveawer ces dobar dio i "spontano" poloviti :)
    Pogledaj si uostalom na lynda.com koji tutorial kad zapne i to je to :)
  • Razmisljao sam prvo o Dreamweaveru ali mi djeluje kao overkill za ono sto zelim, barem u pocetku. Nisam ja ni cuo prije za Rapidweaver, jer iako se godinama bavim grafikom i videom web stvarno nisam nikada ni dotaknuo, nego sam naletio na neke preporuke i reviewe i uredno ga svi hvale. Zadnjih 5-6 dana intenzivno istrazujem RW, gledam forume i siteove napravljene s njim, proucavam pluginove i moram priznati da mi se jako svidja sve sto vidim. Inace nisam ljubitelj nekih heavy siteova nego vise volim clean i eye-candy design pa bi takve siteove i radio ako bi opce krenuo ozbiljnije s tim. Mislim da lako predjem na DW ako jednog dana shvatim da mi RW nije dovoljan a mislim da je dovoljan da naucim dosta osnovnih stvari jer, kao sto rekoh, stvarno sam truba u tom podrucju.
  • Ako se netko stvarno želi bavit webom, makar i poluprofesionalno, ja osobno mislim da je puno lakše naučiti HTML i CSS nego se naučit uspješno koristit Dreamweaver-om na primjer.

Računalno pismenom čovjeku dovoljna je jedna večer da nauči osnove HTML-a i CSS-a, a nakon tjedan dana vježbe mislim da ne bi smjelo ostati previše nepoznanica.

Onda ti treba samo odličan texteditor (Textmate) i mogućnosti su neograničene.
  • Ja koristim Codu. :)
  • Tko hoće hoće web radit kako treba trebao bi se u širokom luku kloniti Dreamweavera. Današnji se web razvoj zasniva na pisanju standardiziranog koda i razdvajanju strukture od izgleda, a za obje te stvari Dreamweaver ne daje najbolje rezultate.

Dreamweaver se u ozbiljnom radu može koristiti samo za brzi protyping i izradu mockupa, a onda sve treba prekodirati kako spada. Zato vecina ozbiljnih developera rijetko koristi Dreamweaver ma kako ga njegovi proizvođači brandali.
    Admin
  • e da vas pitam, rijetko radim web stranice i uvijek imam muke sa strukturiranjem divova. ima li neka online stranica ili dobra metoda da mogu specificirat kolko kakvih divova želim a da mi se izgenerira kod?
  • Dreamweaver je ok, ali su mi Coda i CSS-edit mnogo bolje "legli" kad sam presao na MAC.
  • "macman" said:
    U profesionalne svrhe koristim Adobeove pakete CS, sada su dostupni u CS4 inacici. Dreamweaver svakako je najmocniji u toj domeni, sve ovisi koliko ti treba. Ako nisi hardcore webmaster, mozes proci i s gore navedenim aplikacijama. :)

DW je bloat ali ga koristim jer ima lijepi code completion. Onaj dio WYSIWYG editora opće ne koristi i IMHO trebali bi to izbaciti iz aplikacije. To valjda spada pod profi aplikacije (pogledaj samo cijenu) pa valjda onda mogu izbaciti taj dio koji ionako nitko tko zna kodirati ne koristi...

bok!
  • "john_st" said:
    e da vas pitam, rijetko radim web stranice i uvijek imam muke sa strukturiranjem divova. ima li neka online stranica ili dobra metoda da mogu specificirat kolko kakvih divova želim a da mi se izgenerira kod?

Nije to tako jednostavno :))), ali probaj s ovim: http://developer.yahoo.com/yui/grids/builder/
    Admin
  • pa šta se nitko nije sjetio da napravi iz ćelija tablice istu stvar samo korištenjem DIVova? :D
  • "quadmachine" said:
    [quote="macman"]U profesionalne svrhe koristim Adobeove pakete CS, sada su dostupni u CS4 inacici. Dreamweaver svakako je najmocniji u toj domeni, sve ovisi koliko ti treba. Ako nisi hardcore webmaster, mozes proci i s gore navedenim aplikacijama. :)

DW je bloat ali ga koristim jer ima lijepi code completion. Onaj dio WYSIWYG editora opće ne koristi i IMHO trebali bi to izbaciti iz aplikacije. To valjda spada pod profi aplikacije (pogledaj samo cijenu) pa valjda onda mogu izbaciti taj dio koji ionako nitko tko zna kodirati ne koristi...

bok![/quote]
    Neka vrate Macromedia Homesite, neznam dal si koristio ikada, ali to je u principu bio samo DW code editor. Samo sto je, ako se dobro sjecam, imao probleme sa utf-8 encodingom.
  • "john_st" said:
    pa šta se nitko nije sjetio da napravi iz ćelija tablice istu stvar samo korištenjem DIVova? :D

Ko što rekoh, nije to tako jednostavno :).
    Admin
  • daj Toni pa navodno smo sletili na mjesec, šta je to prema ovom? :D
  • Kad već pitaš: put na mjesec se radi po prirodnim zakonima, to je lako. Web stranice se rade po web standardima, a zatim hackaju za razne verzije IE-a. E to je teško :P.
    Admin
  • hehehe

dođe mi da napravin neku stranicu i stavin popup pri loadanju: "vi koristite IE, molimo vas, nemojte" :D
  • Evo s prijateljima dogovaram jedan projekt tj. web-aplikaciju i zanimljivo mi je da se ovdje nitko nije odlučio za Aptanu. Mi jesmo :)

http://www.aptana.org/
    Games dont make people violent, lag does.
  • Aptana nije loša. Koristio sam je dok sam bio na Linuxu, no razmazio sam se i ne volim više raditi u Java aplikacijama kad god imam Cocoa alternativu :).
    Admin
  • "tmilovan" said:
    Aptana nije loša. Koristio sam je dok sam bio na Linuxu, no razmazio sam se i ne volim više raditi u Java aplikacijama kad god imam Cocoa alternativu :).

I šta koristiš? A da ima dobru sinkronizaciju putem FTP-a, da zna završavati PHP sintaksu, da zna prepoznavati korisničke php funkcije, da ima podršku za scriptdoc i tako svašta nešta.
  • Codu. Nema baš sve, ali all in all, najbolji alat. Ako pak želiš vrhunski alat onda Textmate u kombinaciji sa Transmitom.
    Admin
  • "tmilovan" said:
    Codu. Nema baš sve, ali all in all, najbolji alat. Ako pak želiš vrhunski alat onda Textmate u kombinaciji sa Transmitom.

Potpisujem.

Osobno koristim Codu, uz neizostavnu light on dark temu http://joebergantine.com/seestyle/
  • "john_st" said:
    hehehe

dođe mi da napravin neku stranicu i stavin popup pri loadanju: "vi koristite IE, molimo vas, nemojte" :D

Ja to i radim :)

Koristim skript:
    <script>
    if(window.navigator.appName == "Microsoft Internet Explorer" && window.navigator.appVersion.substring(window.navigator.appVersion.indexOf("MSIE") + 5, window.navigator.appVersion.indexOf("MSIE") + 8) >= 6) {
    alert("Vi trenutno koristite zastarelu verziju web preglednika, molimo Vas da downloadujete Firefox (www.firefox.com) ili Safari (www.apple.com/safari) za najbolje korisnicko iskustvo na sajtu i Internetu uopste.");}
    </script>

ili plugin za WP :)
  • Web majstori, uskoro pocinjem raditi jedan manji site koji bi u blizoj ili daljnjoj buducnosti mogao prerasti u nekakav mali web shopic. Koliko je komplicirana implementacija istog u Wordpress? Jel bolje da krenem sa WPom ili Joomlom ili jednostavno site za sad napravim u bilo cemu (razmisljam cak i o iWebu) a poslije stvar prepustim proficima?
  • "MoschuS" said:
    Web majstori, uskoro pocinjem raditi jedan manji site koji bi u blizoj ili daljnjoj buducnosti mogao prerasti u nekakav mali web shopic. Koliko je komplicirana implementacija istog u Wordpress? Jel bolje da krenem sa WPom ili Joomlom ili jednostavno site za sad napravim u bilo cemu (razmisljam cak i o iWebu) a poslije stvar prepustim proficima?

Spletom okolnosti je i mene zateklo bavit se web-developmentom odnedavno i još sam u počecima, ali imao sam prilike razgovarat s ekipom koja se stvarno kuži u to i mogu ti eventualno prenijet da mi je par ljudi savjetovalo da svakako koristim Drupal kao CMS radije nego Joomlu. Doduše nisam se puno zabavljao s njime jer mi nije još zatrebao, ali i na jedno i na drugo ćeš morat potrošit neko vrijeme ako se nisi bavio time - pa je možda bolje odmah počet po preporukama :)

A za WordPress ne znam, nisam se njime baš bavio...

Što se Web Shopa tiče, i ja molim iskusnije za nekakav savjet tj. koje bi bilo najbolje web-shop rjesenje u PHP-u (može i komercijalno, al da nije opet preskupo)? također mi treba za jedan projekt :)
  • Samo da imamo Paypal sve bi bilo puuuno lakse :|
  • Ako se odlučiš za joomlu ovaj sat ima extenzije koje bi te mogle zanimati. ;)
    Drupal jest hvaljen ... no zahtjeva koliko sam skužio dosta više znanja. Ne?
    Post edited by ecvis17 at 2010-03-12 11:44:04
  • Možda da daš malo više informacija o veličini samog web shopa i kako si ga zamislio.

Više manje na svim platformama možeš sve napravit dok su neke za nešto bolje a druge nisu.

Također ako ti treba paypal i nemaš veliki web shop ili neki koji bi redovito morao osvježavati i sl. uzmi u obzir WP jer češ stvarno brzo shvatiti... fleksibilan je užasno i dosta se ljudi na njega oslanjaju... a sa servisima poput Plimusa možeš imati cijele kataloge kod sebe, a outsourcat kompletnu naplatu i web shop sa stranice k njima.

Naravno ako ti tako nešto odgovara.
    Geek by nature, Mac user by choice! [kontin.info] [blog] [posao]
  • "kondormit" said:
    [quote="john_st"]hehehe

Ja to i radim :)

Koristim skript:
    <script>
    if(window.navigator.appName == "Microsoft Internet Explorer" && window.navigator.appVersion.substring(window.navigator.appVersion.indexOf("MSIE") + 5, window.navigator.appVersion.indexOf("MSIE") + 8) >= 6) {
    alert("Vi trenutno koristite zastarelu verziju web preglednika, molimo Vas da downloadujete Firefox (www.firefox.com) ili Safari (www.apple.com/safari) za najbolje korisnicko iskustvo na sajtu i Internetu uopste.");}
    </script>

ili plugin za WP :)[/quote]

Inače, ovakva upozorenja webmajstori ne bi smili stavljat na svoje sajtove, nego optimizirat stranicu da radi u svakon web- pregledniku. Svega par sati muke. :ugeek:
  • IE6 treba istrijebit bez obzira na to tko što misli :)

Pa će na kraju svi profitirat... prvo naručitelji stranica jer će manje platiti uštimavanje za sve browsere, te developeri jer će 20 godina duže živjet od manjka živciranja kod tog podešavanja ;)
  • "Darko Kontin" said:
    Možda da daš malo više informacija o veličini samog web shopa i kako si ga zamislio.
    Više manje na svim platformama možeš sve napravit dok su neke za nešto bolje a druge nisu.
    Također ako ti treba paypal i nemaš veliki web shop ili neki koji bi redovito morao osvježavati i sl. uzmi u obzir WP jer češ stvarno brzo shvatiti... fleksibilan je užasno i dosta se ljudi na njega oslanjaju... a sa servisima poput Plimusa možeš imati cijele kataloge kod sebe, a outsourcat kompletnu naplatu i web shop sa stranice k njima.
    Naravno ako ti tako nešto odgovara.

Webshop bi bio mali, za pocetak 10-20 artikala sto bi raslo do recimo max 100. Radi se o djecijoj konfekciji ali nisam jos nista u glavi detaljno razradio jer moram prvo odluciti u cemu opce da radim site. Evo recimo pogledaj ovaj site, nesto tog kalibra bi mi trebalo http://www.malimrav.hr
    Ja nekako vise naginjem WPu jer mi djeluje jednostavnije od Joomle ali spreman sam se baciti i na to ako ce mi u konacnici olaksati stvari. Gledam sad malo ouroboros.hr na kojem vidim da spominju Joomlu a gledao sam i logit.hr i moram priznati da apsolutno ne kuzim kako se to sve povezuje ali o tome cu razmisljati kad dodje vrijeme za to. Za sad pokusavam samo izbjeci to da moram kompletno mjenjati site, layout i sve ako cu za pola godine morati napraviti web shop. Nasao sam ja da postoje e-commerce plugovi za WP ali ne kuzim da li bi to opce radilo kod nas? Da li mi sama tema to mora podrzavati ili se to moze implemetirati u bilo koju temu? Uglavnom ako netko ima iskustva bas sa WPom i webshopom molim neki savjet, mozemo dalje i na pm da ne zatrapavamo forum.
    btw govoris u Paypalu, zar se opce moze kod nas koristiti za prodaju???
  • Zaboravih staviti link sinoć : http://virtuemart.net/ :roll:
  • Ako ti treba shop onda mozda najbolje da odmah krenes na Magento. Ja sam uvijek za WP prije nego Joomla, pogotovo za neki jednostavniji site.
  • ja imam jedan jako mali web shop (3 artikla) i nemam tu šta mjenjati pa mi je WP super.

Ne znam dali postoji koji plugin koji bi ti nabrzinu omogućio unos slike, podataka i cijene i tako updatao WP. Ako ima super, ako ne hm....

A ovo što sam za paypal rekao sam zapravo nudio Plimus sa kojima surađujem... oni ti zapravo nude svoj web shop a na tebi je samo da na svom siteu linkaš što želiš na prava mjesta k njima. I nude sve moguće načine plaćanja od paypala na dalje... a tebi siplačuju sredstva onda po dogovoru. Tako da možeš na međunarodno tržište plasirati sve i nuditi paypal kao naćin plačanja makar ga ti u Hr ne možeš primit jer to niti ne ide preko tebe.

Uglavnom vidi više na www.plimus.com pa ako ti odgovara super :)
  • Da li su Plimus i Magento slicna stvar? Po ovome sto mi je Darko ispricao Plimus mi se cini dobar a vidio sam na jos jednom siteu kod nas da spominju isto Magento kao dobru soluciju.
  • Nisam probao Magento ali koliko sam vidio na brzinu to je riješenje koje sma ugrađuješ u svoj site tj. na server. Ako je tako to je onda jedina razlika pošto ostalo nude i Magento i Plimus, a Plimus je znaći usluga za razliku od proizvoda i jedino što tamo moraš je registirat svoj račun i kreirat prizvode koje dalje linkaš bez ikakvih serverskih podešavanja za samu naplatu.
  • Sad je vec malo OT ali nema smisla da otvaram novi topic
    Jel znate koja je razlika izmedju kupljene WP teme i one maznute? Posto sam jos ogroman newb u svemu tome opce ne mogu skuziti iz opisa teme da li mi ona odgovora nego je moram probati tako da sam si napravio account na freehostia siteu, dignuo gore wp i sad isprobavam neke teme. Kad skuzim koja mi je dobra onda cu je ofkors kupiti i dignuti na pravom hostingu al me zanima da li opce postoji razlika izmedju ove maznute i kupljene?Kad se tema kupi dobijem samo neki pass za support i buduce upgrade ili je to jos nekako zasticeno? Mislim, nije to software pa da treba nesto crackati ili da je vezano sa nekim serijskim? :?
  • Kupljene obično ne možeš ni skinuti prije kupnje osim ako ti ju netko nije dao. A onda treba vidjeti kakva on prava ima nju tj. dali ju smije koristiti samo na jednom siteu ili na više kao vlasnik i sl.

Osim toga nema nikakvih razlika.

Također imaš i brdo free tema koje možeš naći i koje su jako kvalitetne pa i to uzmi u obzir ako želiš ostati na "pravoj strani ulice" ;)
  • "MoschuS" said:
    Sad je vec malo OT ali nema smisla da otvaram novi topic
    Jel znate koja je razlika izmedju kupljene WP teme i one maznute? Posto sam jos ogroman newb u svemu tome opce ne mogu skuziti iz opisa teme da li mi ona odgovora nego je moram probati tako da sam si napravio account na freehostia siteu, dignuo gore wp i sad isprobavam neke teme. Kad skuzim koja mi je dobra onda cu je ofkors kupiti i dignuti na pravom hostingu al me zanima da li opce postoji razlika izmedju ove maznute i kupljene?Kad se tema kupi dobijem samo neki pass za support i buduce upgrade ili je to jos nekako zasticeno? Mislim, nije to software pa da treba nesto crackati ili da je vezano sa nekim serijskim? :?

Najčešće za komercijalne teme imaš potpuno funckionalan demo i popis fičra, tako da na osnovu toga možeš lakše donijeti odluku.
    Admin
  • @Moschus I... kako napreduje web?
  • Eh da, htio bi si kupit neki dobar cocoa php/css/html/javascript editor... primarno bi mi služio najviše za PHP i JS.
    Aptana mi je super, ali ta Java me malo ubija (tako da ni zend studio baš nije rješenje) :P

Eto pa molim savjet - koji je po vama najbolji za tu svrhu? Coda, BBEdit, TextMate ili nešto drugo?
  • Ako ti treba unutar editora FTP, SVN, Terminal, E-Books za help, onda definitivno Coda. Inace Textmate + neki FTP client (Transmit).
    Ja osobno ne mogu bez Command+Option+P ;)

Mislim da je Coda u prednosti posto je TM nekako stao s razvojem.
    Espresso je isto ok, ali cini mi se kao nedovrsen proizvod. Jako mu fali snippet editor, koji je kod Coda-e odlican.
  • Meni je Coda super za rad na projektima primarno jer mi je super integracija browsera, ftp,i editora ... textmate mi je super za uletiti i editirati pojedine datoteke. Upravo ono što je codina snaga za rad na više datoteki mi smeta za quick edit.

IMHO
    zivili