Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6492)

• applemanija
  • vasi
  • extremac
  • icanic
  • djgagy
  • AdoSel
  • eagleone
  • Febo
  • wired
  • grgamajstor
  • mopsy
  • axxo
  • corpsebride
  • oki1993
  • majstor79
  • flixoni
  • mujagawudakhi
  • hrvojeduu
  • Edge
  • demonic

Tko je online (5)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
Preporuka za foto aparat D/SLR
  • Za par dana idem preko bare i treba mi preporuka. Doslo je vrijeme da uzmem neki malo ozbiljniji aparat koji cu postupno moci nadogradjivati kako budem napredovao. Dajte mi preporuku za neki koji bi bio najprikladniji za pocetnika, sa limitiranim budgetom. Dakle tijelo + objektiv za pocetak. Fire away :)
    Post edited by Unknown User at 2009-03-05 21:30:59
  • 45 Komentara sorted by
  • "Luka" said:
    Za par dana idem preko bare i treba mi preporuka. Doslo je vrijeme da uzmem neki malo ozbiljniji aparat koji cu postupno moci nadogradjivati kako budem napredovao. Dajte mi preporuku za neki koji bi bio najprikladniji za pocetnika, sa limitiranim budgetom. Dakle tijelo + objektiv za pocetak. Fire away :)

Koliki ti je budget? Ja sam uzeo nedavno Canon 450D. Uzeo sam ga po hrpi preporuka na netu, uglavnom su jednoglasne da je to najbolji dslr u tom cijenovnom rangu.
    E da, u Americi ima drugo ime, mislim da je Digital Rebel XSI, ali provjeri jer još postoji XTI.
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • Sve zavisi od love :)
    Mislim da nećeš pogriješiti ako uzmeš bilo koji canonov slr i najbitnije ti je da vidis u kojem formatu sprema slike, a poželjno je pogledati koliki mu je čip oću eć jel 1/7 ili 2/3 naravno to i košta.
    Sretno u biranju i snimanju :)
    iMac 21.5 1TB
    iPhone 4 32 GB
  • Za početnika i da ne bude skup: Canan digital Rebel XS(1000D) ili XSi (450D). Ja imam 1000D i vrlo zadovoljan, 450D je mrvicu bolji i neznatno skuplji. Cak i kit objektiv nije toliko strasno los. Ako imaš malo veći budget onda možda i Nikon D90....
    Admin
  • Kupio sam prije nekih godinu dana canon is5 i aparat je super. sad mu je cijena nešto niža a ima prednost što možeš kupiti adaptere za objektive koje bi rabio jedina "loša" stvar je što sprema slike u jpg formatu.
    Mislim da ne trebaš kupovati sad odmah SLR za to ćeš uvijek imati vremena. ovaj što sam kupio je zahvalan jer ga možeš staviti praktički u džep i ne moraš imati torbu za njega kao što treba za SLR.
    Inače još uvijek rado uzmem svoj canon F1new i uvalim film i uživam :)
    iMac 21.5 1TB
    iPhone 4 32 GB
  • Ako ide u NYC, onda preporucujem da odes u B&H Photo Store (www.bhphotovideo.com). Tamo imas svega na jednom mjestu po OK cijeni..

Preporucujem ti Canon 450D body i uzmi Tamron 17-50 2.8 objektiv...
    to ti je 560$ + 400$..
  • "tmilovan" said:
    Ako imaš malo veći budget onda možda i Nikon D90....

Potpis. Ja imam Canon, Don ima razne NIkone...Nemjerljivo su bolji, no nešto i skuplji!
  • U principu je Nikon skuplji od Canona, s tim da Canon ima jače svjetlosne objektive a Nikon je imao problema s izoštravanjem kad se objekt kreće direktno na os objektiva a k tome znalo se desiti da im i zatvarač zna zakazat (pričao mi frend iz slobodne dalmacije, raspao se).
    Ne znam kakva je sad situacija kod Nikona ali ja preferiram Canon.
    iMac 21.5 1TB
    iPhone 4 32 GB
  • SLR cameras, wow my fav. topic! :)

Što se tiče usporedbi Nikona i Canona, ne bih ulazio u duboke rasprave što je bolje. Meni osobno Nikon.
    Canon kućišta su jako osjetljiva i plastična, govorim o rebel serijama i modelima do Mark serije.
    Meni se osobno ne sviđaju, mada canon ima jako brz shutter i dobar izbor tele optike.
    Radim s D-300, D3 i D2x i otprilike imam velik broj kolega koji koriste NIkone u pro fotografiji i nismo nailazili na probleme tipa
    s zatvaračem ili pak fokusiranjem.

Što se tiče Luke njemu bi preporučio Casio on zna zašto :D
    Post edited by Don at 2009-03-01 21:51:44
  • Pa evo J**** B**** fotograf iz "slobodne" kao i drugi njihovi kolege imali su problema s zatvarčem, čak je cijela serija Nikona poslana na servis u ZG. pozdrav :)
    Post edited by vlasta at 2009-01-12 11:47:14
    iMac 21.5 1TB
    iPhone 4 32 GB
  • Što se tiče opreme nema do filma :)
    Sva digitalija ovog svita nemože ni blizu.
    Digitalni su u prednosti samo kod fotoreportera, dok za pravu fotku ipak preferiram film.
    Eh da i taj photoshop koji može učinit čuda u fotomontaži :)
    pozz ;)
    iMac 21.5 1TB
    iPhone 4 32 GB
  • film je mozda doista u nekom 50-400 iso rangu bolji .. sto se tice tonalnog raspona .. to je jedino gdje digitalija malo slepa .. u toj "neogranicenoj" kolicini boja koju film uhvati .. ali .. uhvatiti takvu fotku i na kraju dobiti dobar print .. je rijedak slucaj .. digitalija ipak po meni punoo vise daje nego sto uzima u odnosu na film .. dobar digitalac full frame + dobar objektiv .. plus malo korekcije u photoshopu .. dobijes barem 20 puta vise iskoristivih fotki nego na filmu ..

po meni je bolje kupiti nekog kvalitetnog idiota .. nego slr za 5-6.000 k kn .. jer to sto dobijes po meni je dosta ogranicavajuce .. nit je slr kako treba niti je idiot da ga nosas svuda .. pitanje je sta dobijes za te novce sto ce ti korisiti a idiot od 2k kn nema ..

.ez.
    iMac 27 i7 - MBA 11 - Canon 5D mk2
  • Pa u odnosu na idiota, s jeftinim dslrom dobijes dosta. Npr idiota koji slika pod slabim svjetlom :)). Dakle idiota koji radi kako treba :))) Imam obje stvari i zaista se ne mogu mjeriti... a jeftini dslr je kosta0 3800 s objektivom...
    Admin
  • ne pratim bash pozorno cijene .. ali ja prijateljima uvijek radje preporucim neki OK idiot manji i kompaktan koji nosas svuda sa sobom i na kraju imas hrupu slika s raznih izleta i dogadjaja .. nego nesto SLR like .. koji ipak trebas svjesno ponijeti i nositi oko vrata .. a slike su vise manje tu negdje za nekoga tko i onako ne vidi razliku izmedju 2 i 12k kn aparata .. ja sam nedavno uzeo canon 5d mk2, moja zena, sestre, prijatelji svi gledaju sta je na fotki i sta se dogadja, gdje je to itd. nitko se ne obazire na kvalitetu fotke, i da sam je slikao s 2k kn idiotom ista bi ima bila, nema sanse da bi ista primjetili, a tako na fotku gleda 98% ljudi i to ocekuju od fotke, tako da je velikoj vecini kvalitetan idiot dobar ako ne i bolji izbor .. isto kao i SD i HD kvaliteta .. svi gledaju sta se dogadja na ekranu .. i koja je brija .. nitko ne "brine" jel malo manje ili vise ostro i detaljno .. cesto kupimo i preplatimo uredjaje koji nam nisu potrebni ..

pa i ja koji dolazim iz PC svijeta kada pogledam komponente mog iMaca, sutra bi trebao ici kupiti novi, ali kada pogledam da sve na njemu odradim bez problema, i da mi u mjesecu jednom bude spor (jer radim neki render) onda je pitanje trebam li brze, jace, skuplje .. samo da bi mjesecno ustedio 30 minuta .. (nije bash offtopic, ali da stanem ovdje)

.ez.
    iMac 27 i7 - MBA 11 - Canon 5D mk2
  • Hvala svima na savijetima, izbor je pao na CANON REBEL XS ... vidjet ćemo
  • "mr.ezrider" said:
    ne pratim bash pozorno cijene .. ali ja prijateljima uvijek radje preporucim neki OK idiot manji i kompaktan koji nosas svuda sa sobom i na kraju imas hrupu slika s raznih izleta i dogadjaja .. nego nesto SLR like .. koji ipak trebas svjesno ponijeti i nositi oko vrata .. a slike su vise manje tu negdje za nekoga tko i onako ne vidi razliku izmedju 2 i 12k kn aparata .. ja sam nedavno uzeo canon 5d mk2, moja zena, sestre, prijatelji svi gledaju sta je na fotki i sta se dogadja, gdje je to itd. nitko se ne obazire na kvalitetu fotke, i da sam je slikao s 2k kn idiotom ista bi ima bila, nema sanse da bi ista primjetili, a tako na fotku gleda 98% ljudi i to ocekuju od fotke, tako da je velikoj vecini kvalitetan idiot dobar ako ne i bolji izbor .. isto kao i SD i HD kvaliteta .. svi gledaju sta se dogadja na ekranu .. i koja je brija .. nitko ne "brine" jel malo manje ili vise ostro i detaljno .. cesto kupimo i preplatimo uredjaje koji nam nisu potrebni ...

Pa po toj logici nikome ne treba skupi aparat, čak ni novinarima jer u novinama gledas slike i sto je na slici, a ne kvalitetu. Ne bi se složio. vidi se razlika iz 2.000 i 5.000 kn aparata. Mozda ne vidi žena ni punica, ali kad jednom imas 5.000 kn i ti koji sebi slika izlete i događanja za koje daš jako puno para. želiš da to lijepo i dobro izgleda. Ja sam novu slikao s nekim idiotom, žao mi je ko psu, to je tako jadno...ajme... a samo je jedna nova 2009... a bio sam tako pijan da se ne sjećam i sad ove fotke su bezveze... vidim ja tko je na njima, pa i mene pijanog, ali tako su očajne... loše...loše...

Ja sam uvijek za dobru staru, svatko zna što mu treba...i još jednda stvar, fotografija je vječna, treba je lijepo uslikati i imati. Ne volim kad netko ode na neki tulum i napravi 1.000 slika u 2 sata... bolje 100 slika u 2 dana... ali 100 kakvih treba biti!

Eto :)
     Moderator
  • Koliko ovisi kakav se aparat koristi, toliko ovisi tko ga koristi te na kraju sve to ovisi i o tome tko te slike gleda.

Znaći osoba koja ne zna koristiti sve one điđe miđe po dslr-ovima nema apsolutno nikakve koristi od tog aparata jer će na kraju ionako koristiti automatske postavke. Jedino gdje će vidjet neku prednost je u uvjetima loše osjetljivosti gdje se takvi aparati i na automatskom deru jeftine "idiote".
    Ali to onda takva osoba i osobe koje to gledaju moraju znat cijenit šta opet u većini slučajeva nije slučaj. Mislim ako imate mlađe društvo oko vas to neće bit problem...ali za stariju ekipu to ništ ne znaći jer njima je slika slika (iz iskustva to mogu reć).
    A i sa idiotom ako imate oko za fotografiju možete napraviti super slike....samo onda takva osoba po mojem ipak zaslužuje za svoj talenat imat bolji aparat :)

Ja isto nikom od svojih prijatelja i prijateljica nisam preporučio neki veći aparat od onih tankih koji danas stanu u džep kao mobiteli. Prvo njima nije praktičan za nosit ako je veći, a drugo samo im je važno da opale 100+ slika gdje god idu...i tu nema nakon toga brisanja loših, korekcije boja, cropanja pa da subjek slike bude centriran i sl :) pogeldajte samo facebook albume ljudi pa će vam biti jasno.

Ja sam između 2 dva svjeta...imam sony H7. I definitivno vidim razliku od običnog maminog casia, pogotovo u mraku te me je puno naučio o fotografiranju i baš mi je gušt ga koristiti...ali na kraju kada pokazujem slike doma a ni frendovi mi nitko ne vidi razliku između slika slikanih na ta dva aparata šta je žalosno
    Geek by nature, Mac user by choice! [kontin.info] [blog] [posao]
  • Što se tiče praktičnosti ima aparata koji stanu u džep i imaju nekih 8-9mil. pixela.
    Stvar je da taj fotić može napraviti super sliku po DANU, dok po NOĆI šteka jer ima slab čip, a čip je složit ćete se ono što vrijedi.
    Noću snimati s blicem je nezahvalno to znam iz iskustva a jedino što se da dosvijetliti je po danu da se izbace sjene ispod očiju pa sjena na licu itd, da ne nabrajam dalje.
    Znači ovako.
    Ako misliš imati fotke s putovanja (turističke) kupije se "idiot" od nekih 8mil. pixela
    ako misliš imat slike koje ćeš moći slati na izložbu i time se baviti onda kupuješ DSLR i ne pitaš za cijenu već koliko možeš platit platiš.
    Razlika u kvaliteti postoji .. to mi nitko ne može reći ako poželiš povećati sliku onda tek vidiš zašto je nešto jeftino ili skupo.
    Za fotoreportere nije bita kvaliteta već mogućnost što kraće obrade fotografije te da što prije ide u tisak, današnje fotografije u nivinama ne prelaze preko 5oomb.
    što se tiče filma neka mi netko napravi bolju fotku s digitalcem bez obrade pa će vidjet razliku u filmu.
    ako se snima s filmom od 3200 ASA ili s digitalcem prednost je kod filma.
    Ne zaboravite da film formata 24x36 može podnijeti povećanje do formata 70x100 dok bi digitalac morao imati najmanje od 15-20 mil.pixela
    To već sad zadire u profi snimanja. nebih dalje :)
    iMac 21.5 1TB
    iPhone 4 32 GB
  • @ezrider
    nebih se baš zauzeo da je digitalija iskoristivija od filma.
    ako ćemo razgovarat o filmu onda se sjeti da postoji film veličine 4.5x6 pa 6x6,6x7,6x9.... 13x18
    to su negativi filma u centimetrima.
    nemože mi nitko tvrditi da će digitalija premašit film u svim formatima po kvaliteti.
    spominje se photoshop.
    je ok u njemu se može dosta toga napraviti isto tako se može i film obraditi u photosopu.
    pozdrav :)

@toni to je ok operma mada treba kupovati što jače objektive (mislkism svjetlosno) od blende 1:1.2 pa do najviše 2.8 onda nema baš prepreka jel da :) ako i zamrači još uvijek možeš puknit fotku iz ruke :)
    iMac 21.5 1TB
    iPhone 4 32 GB
  • Ja uzo neki SLR, eto, uletila cijena...Sony Alpha 300...

imam stanradni objektiv 18-70 mm, F3.5-5.6 maximum aperture ovaj:
    http://www.dpreview.com/lensreviews/son ... 5-5p6_m15/

sad pitanje, kad vidim da ima iskusnih,

koju mi lecu preporučavate da kupim dodatno za malo jači zoom, macro i dobro svjetlo, ali bas da ne kosta kao 3x aparat?

tnx
     Moderator
  • Kakvi su Nikon D40 i D60?
    MacBook Pro 15'' 2.4, iPhone 4 16GB
  • dobri su samo nikad nebih dao više od 3000kn za fotoaparat. ionako to ide brzo naprijed pa zašto kupovati najskuplje modele kad za godinu ili dvije poželiš kupit opet novi model :)
    iMac 21.5 1TB
    iPhone 4 32 GB
  • "vlasta" said:
    dobri su samo nikad nebih dao više od 3000kn za fotoaparat. ionako to ide brzo naprijed pa zašto kupovati najskuplje modele kad za godinu ili dvije poželiš kupit opet novi model :)

- zašto kupovati dobar auto kad će za 2 godine izaći novi?
    - zašto kupovati dobar mobitel kad će za godinu dana izaći novi?
    - zašto kupovati dobar laptop kad će za 9 mjeseci izaći brži i kvalitetniji za istu cijenu?

Nekima jednostavno treba odličan uređaj, neki žive danas a ne sutra, itd. :)
  • @filippo
    Mislim da ne kupuje svak novi mobitel ili novi comp ili novi auto odmah čim izađe.
    Ja bar mislim da kupuju oni kojima je model star godinu ili vise godina star pa kupe novi.
    ja neznam nikog tko kupuje novi auto odma čim izadje ako ima neki kod kuće koji je ok, tako mislim i za comp a i za aparat.
    Možda kupuju oni koji se žele K... i reć imam novi ..... :D jel da
    iMac 21.5 1TB
    iPhone 4 32 GB
  • dobar ti je objektiv 24-80, 28-2.8, 35-2.8 i imaš još na siteu Tokina
    Preporučam rado tu firmu.
    Post edited by vlasta at 2009-01-20 20:48:55
    iMac 21.5 1TB
    iPhone 4 32 GB
  • @imaajka
    malo jači zoom je 80-200 tokina ATX serija s blendom 2.8
    makro objektiv od 24-80 ima blendu 2.8-4.0 a šta se tiče blica uzmi onaj koji ima štvo veću brojku vodilju ili koji može pokriti barem 15 m kod osjetljivosti od 100 asa
    nadam se da ćeš se snać.
    Mislim da ima u firmi B&H dobar izbor i to u njemackoj.
    pozz :)
    Post edited by vlasta at 2009-01-20 20:45:34
    iMac 21.5 1TB
    iPhone 4 32 GB
  • "Srdjo" said:
    Kakvi su Nikon D40 i D60?

Srdjo, nećeš pogriješiti niti s jednim od ta dva modela!!! U Eurospletu imaš na akciji D40 + torba + 2 GB kartica za nešto ispod 700 KM, jako povoljno, imaju i beskamatni kredit na 12 rata...
  • "vlasta" said:

Mislim da ne kupuje svak novi mobitel ili novi comp ili novi auto odmah čim izađe.

Errr.... tko je to uopće rekao? Skoncentriraj se i pročitaj još jednom što sam napisao

"vlasta" said:
    Ja bar mislim da kupuju oni kojima je model star godinu ili vise godina star pa kupe novi.

Da, i? To sam i rekao...

"vlasta" said:
    ja neznam nikog tko kupuje novi auto odma čim izadje ako ima neki kod kuće koji je ok, tako mislim i za comp a i za aparat.
    Možda kupuju oni koji se žele K... i reć imam novi ..... :D jel da

Nitko nije ni spomenuo nekog "tko kupuje novi auto odma čim izadje ako ima neki kod kuće koji je ok". No svatko je vlasnik svojih novaca pa nek s njima radi što hoće, tko su drugi da sude i da guraju svoj nos. Jedan poznanik kupuje svaki novi bolji mobitel od Nokije koji izađe. I šta sad, ako ga to veseli i ako ih kupuje svojim pošteno zarađenim novcima ne razumijem u čemu je problem i tko sam ja da mu išta kaže? Malo tolerancije...
    Ti si rekla da nema smisla kupovati nešto novo kad će izaći nešto novo. Dakle nitko ne bi trebao ništa kupovati nego čekati :lol:
  • "performita" said:
    [quote="Srdjo"]Kakvi su Nikon D40 i D60?

Srdjo, nećeš pogriješiti niti s jednim od ta dva modela!!! U Eurospletu imaš na akciji D40 + torba + 2 GB kartica za nešto ispod 700 KM, jako povoljno, imaju i beskamatni kredit na 12 rata...[/quote]
    Ufff, da mi je takva ponuda ne bi 2 sekunde razmisljao... (iako uz sve te silne otplate ne bi vise mogo ic u mekdonalds :D)
  • "ficho" said:
    [quote="performita"][quote="Srdjo"]Kakvi su Nikon D40 i D60?

Srdjo, nećeš pogriješiti niti s jednim od ta dva modela!!! U Eurospletu imaš na akciji D40 + torba + 2 GB kartica za nešto ispod 700 KM, jako povoljno, imaju i beskamatni kredit na 12 rata...[/quote]
    Ufff, da mi je takva ponuda ne bi 2 sekunde razmisljao... (iako uz sve te silne otplate ne bi vise mogo ic u mekdonalds :D)[/quote]
    jao, same here.
    ja se odričem mcdonaldsa u korist ovoga :)
  • Čisto da se zna: 700 KM = 2,648.77828129 HRK
  • Jos manje nego sam mislio, ja sam racuno po onom "standardnom" tecaju 1 KM = 4 kn :D
  • "Srdjo" said:
    Kakvi su Nikon D40 i D60?

Ovo bi ti moglo pomoći: http://www.kenrockwell.com/tech/recommended-cameras.htm
  • @filippo :)
    kažem ovako. onaj kome ne treba super dizajn a ista stvar neće kupiti radi dizajna... a možda i oće, već stariji model koji ima slične performanse a jeftiniji je.
    Ako se kupuje "novo" samo radi izgleda onda je taj netko neupućen.
    Godinu staro mislim na mobitele i fotoaparate, ne na automobile, jer je normalno da ćeš kupiti nov auto ako ti je star
    dosta (5-10 god) a što se tiče mobitela i compa, nije toliko bitno bar meni imat super dizajn s opremom koja je pokretač "novog" compa a koristi je stari softver.
    što se tiče novca pošteno zarađenog nek kupuje ko oće i šta oće ja se držim svojih načela :)
    iMac 21.5 1TB
    iPhone 4 32 GB
  • @srdjo
    pogledaj malo bolje canon ili lumix nije nikon sveta krava :)
    iMac 21.5 1TB
    iPhone 4 32 GB
  • Da se malo nadovežem, sve ima svoje prednosti i mane. Ja naime koristim 2 različita tijela Canon 400D i 5D, ali jako često žalim što jednostavno nekad nemam
    nekog idiota da ne mašem okolo s ovim "čudesima". Razlike u slikama postoje i tko god kaže da ih nema - LAŽE, a onaj tko kaže da je bitno što je na slici je naravno u pravu.
    Meni je nekad žao što kad odeš na neki koncert ili događaj nemaš "fotić" sa sobom, pa si i u nedostatku slika s takvog eventa, dok opet s druge strane kad razviješ neke s SLR-om ne bude ti žao.
    Kako god da bilo, moja topla preporuka je nešto tipa Canon G9/G10, malo skuplji, ali stane u svačiji džep i onak, za "ruku" je. Iz tog razloga ja prodajem svoj 400D i
    prebacujem se na nešto tipa G9(uvijek mi ostaje 5D na opciju kad zatreba "kvaliteta").
    Po pitanju objektiva, ako se radi o Canon i ne full frame-u, onda toplo preporučujem Tamron 17-50mm/f2.8, brz i oštar,dosta svestran(stavio ga i skoro
    da ga ne skidam dole) i cijena novog je 3150kn.
  • Pa ja sam sebi uzeo Nikon D60 18-55 VR Kit.. prije toga sam se informirao o nekoliko modela i tu mi je prevagnulo ono - cijena/kvaliteta.. a i sama jednostavno uporabe.. Kažu uostalom za ovaj model da je ovo "početnički" SLR, tj. ako netko tek "ulazi" u te vode da je to dobar izbor i što se mene tiče.. apsolutna preporuka..
    http://www.thinkcamera.com/news/images/D60-REVIEWmodelIMG.jpg

S druge strane, kad kupite SLR i mijenjate onaj mali kompakt koji ste do sada imali naravno promjena je i "praktična".. više ne nosiš samo digitalca u džepu nego vrlo vjerovatno jednu torbu preko ramena koja definitivno nije lagana. Kad čovjek pogleda fotke šta je slikao tako s nekim fotoaparatom zbilja ti nije žao ni novaca za fotić, niti nosanje te torbe uokolo.

No opet ima i prilika di poželiš imat sa sobom dobar fotoaparat, a opet da ti baš "ne okine vrat" dok ga nosiš. Pa sam tako naišao na jedan idealan izbor po tom pitanju - Cannon G9
    http://gadgetheat.com/wp-content/uploads/2008/05/20071219_fg01.jpg
    .. pa ću njega preporučiti svima onima koji bi htjeli bolji fotić, no opet nešto što stane u džep.. cijena .. hm.. koliko znam negdje 3000-3500kn.. bar bila kad sam se informirao
  • Ima u KodakCentru u maksimirskoj g7 i g9 refurbished. Cijene su prihvatljive ali samo je po jedan od svakog modela tamo.
  • Moj ti je savijet da kupiš samo tjelo a ne kit jel objektivi u kitu su uvijek smeče,između canona i nikona nemreš fulat.Kaj se tiče objektiva pogledaj kaj ima u prizmi oni imaju sigmine objektive koji su odlični i povoljni,dosta ljudi kaj znam prije će uzet sigmu nego tokinu ili tamron.Evo i site di možeš sve dobro odmjerit http://www.fredmiranda.com/.
    Sori tek sam sad skužio da si ga več kupio.
  • "hrvoje_" said:
    Moj ti je savijet da kupiš samo tjelo a ne kit jel objektivi u kitu su uvijek smeče,između canona i nikona nemreš fulat.Kaj se tiče objektiva pogledaj kaj ima u prizmi oni imaju sigmine objektive koji su odlični i povoljni,dosta ljudi kaj znam prije će uzet sigmu nego tokinu ili tamron.Evo i site di možeš sve dobro odmjerit http://www.fredmiranda.com/.
    Sori tek sam sad skužio da si ga več kupio.

Nije loše imati kit objektiv kao rezervu, jer se jako jeftino dobije, a za tu cijenu je dobar iako je generalno loš. Nije ga loše imati ovako za tulume i druge rizične stvari gdje ti ne trebaju super fotke a opet gdje možeš razbiti ili oštetiti objektiv.
  • Ok to stoji al nebuš na tulume nosio takav fotić neg neki đepni,osim ak ti nije jedini ;)
  • Kit ili shit? pitanje je sad!
    na Canonu sam dobio kit 18-55mm, niš ekstra (spada u grupu shit), ali opet za prvu ruku daje bolju fotku nego hrpa digitalaca. No, i taj "kit ili shit" se da jako dobro iskoristiti, pa sam ja uzeo predleću Canon 250D
    i rezultati za macro su čisto fini.
    @switcher, ja prodajem svoj 400d(curi je to velik fotic i ne da joj se zaj... s objektivim), pa sam u višeumici
    Canon SX1 IS
    Canon SX10 IS
    Canon G9
    Canon G10

Radi se o zapravo o dvoumici jer su to zapravo 20x zoom fotići i s druge strane G serija. Imaš li iskustva s navedenim?
  • G10 navodno ima bolje slike sto se tice kvalitete. Ja imam G9, i jos nisam ni usao do kraja u cari digitalne fotografije ali aparat je za nekog kome ne treba pravi DSLR ludilo. Pristup svim bitnim stvarima je na vanjske tipke bez menija kao na DSLR-u. S1IS i S10IS koliko se sjecamm nisam 100% siguran) su klasicni ultrazoom fotici i po mogucnostima podesavanja (vise kroz menije) slicniji klasicnima. Ako nemam neki poseban razlog za veliki zoom uvijek bi izabrao G-seriju.
  • Djevojka je rekla svoje i odabrala Canon SX10 IS. Za sada je oduševljena. :)
    Veća novčana razlika(preko 1000kn), a voli zoom.
  • @sale..

sorry tek sad vidio tvoj post.. No nemam iskustva sa navedenim Canonima no vidim cura je već izrazila mišljenje.. jel rozi :mrgreen: Just kidding..

Naime i mene čeka kupovina dragoj nešto takvoga.. :roll: :mrgreen:
  • Da rozi! :mrgreen:
    Sinoć smo napravili par fotki(ne takvih :oops: ), vidjeti ćemo preko vikenda kako funkcionira taj zoom i fotić općenito. Na prvu loptu OK.