"ficho" said:Pa po toj tvojoj teoriji bi developer onda dobio sta? 18% zarade? Rajt...
Pa da, jednu aplikaciju sam preveo na 10 jezika (uz hrvatski). Koštalo me je $20 po jeziku na ICanLocalize i isplatilo se odmah prvi mjesec.
"ficho" said:Nisu mi komentari ni bezobrazni ni bahati nego mi je smijesno ako je stvarno tako.
Ne znam sta bi trebo rec jer jos uvijek ocekujem aktivacijski mail od Applea i nema mi smisla kopat ovako napamet. Nasih par registriranih developera je bolesno skrto s informacijama. Lijepo od tebe sto to zelis promijenit, al ne znam kako da ti pomognem dok ne upadnem i ne uvjerim se sam.
"Darko Kontin" said:Treba samo pitat te developere i sve se sazna
Ukratko istko kao i sa drugim direktnim plačanjima bi trebalo bit jer se nema USA tax number pa se radi po ovoj proceduri (nisam osobno provjerio ali eto od Applea je pa je točno valjda):
http://iphonedevelopmentfaq.com/view-question.php?id=75
Znaći nema duplog oporezivanja već samo našeg na onih 70% šta ostane od prodaje applikacije. A naravno ovisno i o isporuci para i to se može izbječ šta je naravno protuzakonito ako se prodaje kao obrt ili firma. Kako je ako ste samo ovako osoba e to onda ne znam točno pa nebi previše ni šekulirao
"Darko Kontin" said:Ah jedini problem u svemu tome je šta svaki računovođa svoje misli i radi
ukratko ne mislim pametovat jer nisam sa appleom probao radit pa da znam šta još "naplate" osim onih zvaničnih 30% niti šta je sve u tih 30% uračunato.
Ono šta znam sigurno je da na sve šta se proda vani nejde još nekih 30 ili koliko već % jer da je tako nebi mogao preko posrednika npr. prodavat svoje stvari i usluge i onda samo tako primit svoju isplatu i na normalno samo naš porez stavit.
Znaći bio ti firma ili obrt i zaradiš nešt vani ta cifra kada ti se isplati kao takva nebi trebala biti duplo oporeziva već samo s naše strane jer ju ti prikazuješ kao dobit. Tako mislim da je i kod applea, jer on svoju dobit oporezuje kao firma ne po Appu a ono šta isplati tebi je na tebi da oporezuješ i to jednom (barem je tako meni normalno)
E sad jedino ako Apple tu sad nešt ne mulja dodatno ali to eto ne znam
Pogledajte npr Plimus kako radi... ti sve šta prodaš na to ti uzmu "samo" 10% u šta je sve uključeno (sve taxe čak i neke posebne za EU) plus njihova zarada a ti jedno još platiš dostavu sredstava kako ti paše (npr$5 ako ide čekom). Kada ti to dođe i sjedne na račun to je za nas samo dobitak isto kao svaka inozemna ili domaća uplata i mora se za nju izdat račun i gleda se kao tvoja dobit.
Ako šta nije točno neka me slobodno netko ispravi jer ovo će onda koristiti mnogima koji se bave softwarom vani a ne samo onima koji misle s Appleom radit.
i ljudi, jel ima netko tko je primio zaradu?kolika je bila, 70% ili nešto drugo?
70% dobijes direktno na racun, a na to se onda primjenjuje zakon o porezu na dohodak.
ficho ti si isto developer kao individual?
ako počnem okretat neke velke cifre selim se u Monaco.. LOL..
bsevo said: ficho ti si isto developer kao individual?
Imam i individual i company account. Zasto pitas?
ma zanima me kaj se više isplati..tj koje su prednosti jednog a koje drugog..i za što se preporučuje jedan a za što drugi...? i još da te nešto pitam..oftopic..ono kad se objavi app, ono kaj npr. tebi piše fichek a meni BSevolution..kak najjednostavnije to promjenit?
Zna netko što sa "withholding tax", kako se to vodi kod nas? Japan uzme 20% poreza kod isplate zarade za što si prodao tamo, kao garanciju da ćeš platiti porez u svojoj zemlji. Prepostavljam da to prosljede Hrvatskoj.. volio bi da ne moram dva puta platiti porez.
Već vidim kakav ću imat show s tetama na šalteru kod predaje porezne prijave...
@bsevo ovisno o tome kako poslujes. Ako ti je firma u gubicima, onda neces morat platit porez na dobit za zaradu s AppStorea :P Ne mozes promijenit ime na AppStoreu jednom kad ga odredis. Ali bilo je slucajeva da su se mijenjala imena, samo mislim da moras imat pravnu obvezu za to i kontaktirat Apple s dokazom.
@tomislav Nema kod nas witholding taxa, sam prijavljujes dohotke i placas porez na njih ovisno o 150 raznih gluposti iz gore linkanog zakona.
@ficho mislim da sam shvatio kaj se tiče firme.. al najbolje da prvo napravim taj app za 0.99...prodam nešto komada pa ćemo vidjet gdje to sve vodi... i još da te pitam...vidim da si ti nedavno izbacio onaj app "prednju bljeskalicu" pa me zanima (pošto se plaća taj app) kak ide prodaja toga i isplata od prodanih? ako nije za javnost pošalji direct msg! :)
Neocekivano dobro. 2 sata rada mi je skoro isplatilo iPhone 4 :)
svaka čast! ja se nadam da će moja sljedeća aplikacija isplatit budući iPad ako ne i Aston Martin DBS ! XD kako ti ide isplata, jesu redoviti ili ?
Malo smo previse otisli u offtopic. Nisam bas imao dovoljno isplata da bih to komentirao, al mogu samo rec da sam za sad zadovoljan kompletnom uslugom.
eto kao developer "Croatia POI" i "Yamb", Apple mi uzme 30%, ostalo isplacuje na tekuci racun ili ovisno na koji racun ste prijavili. Placaju sa nekog racuna otvorenog u hr banci. Sad je dalje na vama da u hr prijavite porez. U pocetku Apple kasni sa isplatom, prva isplata ide najkasnije 45 dana nakon kraja mjeseca u kojem ste akumulirali 150$. Onda ide valjda svaki mjesec ako uspijete akumulirati u mjesecu taj limit. Dobro je sto vam Apple kad predjete taj limit prikaze na webu kad je sljedeca isplata.
E sad cini se da hr trziste i nije bas mjesto za sjajnu zaradu. Ako ste 1. na hr top listi to vam znaci cca min 20 downloada dnevno i ostalo vam je onda lako izracunati. Americko trziste je opet pretrpano kvalitetom i kvantitetom pa morate imati savrsen proizvod sa novom idejom i sa dobrim pr-om.
Dakle treba, i iskustvo kaze, ciljati prema blizem istocnom trzistu.
Biznis model koji je tipican za hr appstore je takav da u pocetku vam krene prodaja super i onda exponencijalno pada do konstantne C brojke. Drugim rijecima, svi koje taj app zanima su ga vec kupili, a ne raste tako brzo broj novih potencijalnih kupaca. Konstantna C brojka je proporcionalna kvaliteti proizvoda, ulozenom PR-u, potrebi i slicnim ekonomskim faktorima.
Uglavnom hrpa posla, tek dugorocno gledano je mozda isplativo ako u medjuvremenu netko ne izadja sa necim boljim, a to se non stop dogadja, ne znam da je ijedna aplikacija tako dugo na vrhu top liste. Cast iznimkama poput Croatia Traffica.
Ali super je stvar sto vas odjednom ljudi "na polozajima" pocnu traziti da im kao developer realizirate njihovu ideju i spremni su platiti. Dakle, mozda je cak najbolje staviti da je app free kako bi sto vise ljudi culi zapravo za Vas kao developera. Po mogucnosti otvorite si account na ovom forumu i posijte koje zrno :)