Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6492)

• BAXA
  • Dottore
  • kico234
  • bubi1
  • User
  • bubi
  • Artiss
  • nonich
  • imaticx
  • elvis_zd
  • TataSinke
  • neo091
  • Ivana555
  • patrikp
  • obscured by clouds
  • Ficek
  • calamityemily
  • duk
  • Ozi50
  • ivicag

Tko je online (3)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
Porez na zaradu!!!
  • Pozdrav!

Naime, s obzirom da ne postoji ugovor između HRVATSKE i SAD-a o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, postoji očito velika vjerojatnost da nam SAD uzima nekih 30% poreza na zaradu, a pored toga nekih isto 20-30% i HRVATSKA, a osim toga i Apple uzima sebi nekih 28% (nevezano za porez) od naše zarade što znači da za nas developere iz Hrvatske ne ostaje skoro pa ništa..... Jesam li u pravu?

Jel se tko uopće bavio već s time, pitam developere? Jel tko već slao obrazac W-8BEN u Ameriku vezano za porez na zaradu?
    Post edited by Unknown User at 2009-07-15 19:41:18
  • 58 Komentara sorted by
  • "ficho" said:
    Pa po toj tvojoj teoriji bi developer onda dobio sta? 18% zarade? Rajt... :mrgreen:

Niš, koliko ja vidim dobivaš besplatno istraživanje od strane mene, a tvoji komentari su bezobrazni/bahati. Bilo bi fer da se malo raspitaš prije neg komentiraš napamet - tome služi forum. Ili možda imaš neka iskustva koja bi želio podjeliti s nama? U svakom slučaju onaj formular ti lijepo navede na to da zaokružiš 30% poreza (witholding tax) tako da ti u hrv na račun stigne od $1 koji je korisnik uplatio $0.4. A onda ti tu ne moraš prijaviti porez na dobit ak nećeš...al i to je ilegalno. Možda sam u krivu što se tiče da ode 30% posto od $1 kao porez, možda se oporezuje onih $0.7 pa je onda 30% toga ipak manje pa nije na kraju $0.4 već $0.49. U svakom slučaju bilo bi lijepo da još neko pridonese ovoj temi.
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • ovo nije zajebancija:

http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/iw8ben.pdf

"Purpose of form. Foreign persons are subject to U.S. income includes:
    tax at a 30% rate on income they receive from U.S. • Broker proceeds.
    sources that consists of: • Short-term (183 days or less) original issue discount
    • Interest (including certain original issue discount (OID). (OID)); • Bank deposit interest. • Dividends; • Foreign source interest, dividends, rents, or royalties. • Rents; • Proceeds from a wager placed by a nonresident alien
    • Royalties;"

http://www.amcham.hr/_dwnls/position_papers/positionpaper-doubletax_eng.pdf

"Croatia does NOT have Tax Treaty with the United States!"

Upravo su Royalties ono što isplačuje Apple, a Hrvatska još nema potpisan ugovor sa SAD-om o tax treaty-iju. Dakle po svemu sudeći dvostruko oporezivanje nam ne gine ni u slučaju firme a ni pojedinca.

Da li neko ima drugih saznanja, ali iz provjerenih izvora a ne nagađanja?
  • Treba samo pitat te developere i sve se sazna ;)

Ukratko istko kao i sa drugim direktnim plačanjima bi trebalo bit jer se nema USA tax number pa se radi po ovoj proceduri (nisam osobno provjerio ali eto od Applea je pa je točno valjda :D ):

http://iphonedevelopmentfaq.com/view-question.php?id=75

Znaći nema duplog oporezivanja već samo našeg na onih 70% šta ostane od prodaje applikacije. A naravno ovisno i o isporuci para i to se može izbječ šta je naravno protuzakonito ako se prodaje kao obrt ili firma. Kako je ako ste samo ovako osoba e to onda ne znam točno pa nebi previše ni šekulirao
    Geek by nature, Mac user by choice! [kontin.info] [blog] [posao]
  • Hi all! I sent them an email and they responded within the next day. Really nice of them. And this one was a mix of a template response, however also a unique response to my questions. here is the email i sent and a response i got, i think this solves the biggest question for me (tax or no tax):

My email:
    Hi!

I have a company (l.l.c) here in Croatia and i am a croatian citizen. The Iphone Developer account is set up using the company name. Croatia does not have a tax treaty with US. Does this mean that i should put in 30% for witholding tax in the Form W-8BEN? There is an email circulating fromiTStax@apple.com that states:

"Please enter nine zeros (000000000) in the space provided in section 6. In addition, payments from the USA App Store will not be reported to the IRS on form 1042 at year end"

Is this legal? Or is this legal only for physical persons and not foreign l.l.c? Is my comapny a corporation or an international business?

Their response:

The information you have is correct; because the App Store contracts are characterized as a "sales/commission" agreement, as opposed to a "royalty" agreement, there is no tax withholding in the United States. Therefore, we would still like you to complete the W-8BEN form, however, you are not required to obtain a new US Taxpayer Identification Number if you do not already have one. Your business would be considered a corporation on the form.

You may enter nine zeros (000000000) in the space provided in section 6.

In addition, payments from the USA App Store will not be reported to the IRS on form 1042 at year end.

We must receive a signed form prior to payment for sales in the USA App Store.If you have any further questions, please don’t hesitate to contact us.

Kind regards,

Good luck all.
  • Pa da, jednu aplikaciju sam preveo na 10 jezika (uz hrvatski). Koštalo me je $20 po jeziku na ICanLocalize i isplatilo se odmah prvi mjesec.

• mislim da ti nejde to tako...
    Apple ti to sve sređuje i ti dobiš ono šta ti piše...jedino ako si kao firma onda u Hr još na kraju godine plačaš porez na dobit.

Tako rade svi strani e-commerce provideri pa pretpostavljam i Apple...
    Ima tu par ljudi koji ti mogu i iz iskustva reć koliko dobe od te prodaje pa vidi šta će i oni reć :)
  • Ako je tako, zašto onda sam Apple navodi da se mora pravilno ispuniti i poslati dotični obrazac ili će USA uzimati 30% poreza od zarade?
  • pa ispuni ga pravilno onda da ti ne uzmima to :)

gle nisam radio to za apple pa ne znam...ali znam za druge e-commerce providere gdje se oni brinu za te poreze...a tvoja zarada je tvoja zarada i ne mogu ti ju dirat (osim svoje provizije za vođenje) te si ti onda dužan kao osoba pravna ili fizička u RH to sukladno zakonu prikazat.

Uglavnom pričekaj Ivana da se javi...za njega znam da prodaje preko app stora pa će ti reć kako mu to sa isplatom ide
  • Da, što više istražujem ovo čini mi se da smo *bali ježa. 30% Apple-u 30% IRS-u nama ostane 40%. I onda još Porezna krene i to oporezovati. I sve to zato što Hrvatska nema Tax Treaty sa SAD-om. Barem nije imala April 9th 2008. A članica smo NATO-a. Čudno, možda se neš promjenilo?! :( sad sam u banani...
  • http://regulations.porezna-uprava.hr/

na popisu double taxationa nema SAD-a (US-a) dakle ostaje još jedino pitanje da li se Poreznoj može dokazati da je već oporezovan iznos itd...

Probat ću RRIF nazvati sutra...
  • "ficho" said:
    Nisu mi komentari ni bezobrazni ni bahati nego mi je smijesno ako je stvarno tako.

Ne znam sta bi trebo rec jer jos uvijek ocekujem aktivacijski mail od Applea i nema mi smisla kopat ovako napamet. Nasih par registriranih developera je bolesno skrto s informacijama. Lijepo od tebe sto to zelis promijenit, al ne znam kako da ti pomognem dok ne upadnem i ne uvjerim se sam.

Oprosti na vrijeđanju/nervozi. Trebalo mi je 14 dana da mi stigne aktivacijski mail.
  • Ma kuzim te potpuno, meni isto zivcaca ponestaje jer me vec skoro godinu dana vuku za nos, al to je za neku drugu temu vec.
  • Darko imas pivu :)
  • Haj,

mene su aktivirali prošli vikend. Bio sam na Jabučnjaku pitao "Koliko nas ima?", za ovdje sam znao da ima par osoba. Uglavnom, još nisam došao do faze da me zanimalo kako stvari stoje s plaćanjima, ali očito i to bi došlo na red za koji dan. Zato je dobro da je to ovdje pokrenuto.

Po prirodi svog posla znam dosta knjigovođa, pa ću se ovaj tjedan malo raspitati kako stvari stoje. Ne vjerujem da do sada nitko nije dobivao honorare iz Amerike, koliko ima pomoraca, ovih sa naftnih platformi i tko zna čega. Valjda nije baš sve tako crno, vjerojatno je Darko u pravu.

Igor
  • Ovo je inače za firme...

Evo upravo sam nazvao RRIF i potrošio pedesetak kuna, ali nisam mogao ne nazvati i pitati profesionalce. Ključne riječi koje sam saznao su: "odbitak od poreza plačenog u inozemstvu". Nešto tipa Apple uzme sebi svojih 30%, onda na onih 70% plati SAD-u 30% poreza i onda tebi lova sjedne na račun u hrvatsku. Sad ti kažeš našoj poreznoj, e gledaj ja sam platio već 30% posto u Americi (poreza na dobit), Hrvatska kaže "e pa nećemo ti mi sad vračat tu lovu, ali dobro pošto si to već platio (to se zove odbitak zbog poreza plačenog u inozemstvu) onda nikom ništa, ne moraš nam ništa dati." U tom slučaju gubiš onih 10% pošto je u SAD-u 30% poreza na dobit uzeto, a kod nas je zakonom propisano 20%. Znači spušio si u konačnici 10% više neg da si u napravio cijeli biznis u hrvatskoj.

Dakle kod razgovora sa računovođom, valjda oni to i ovak već trebaju znati, spomenite im "odbitak od poreza plačenog u inozemstvu".

Još nisam pogledao link od par postova gore, tak da idem sad bacit oko...
  • Ne volim biti party pooper, i puno bi rađe da sam u krivu, ali moram biti savjest i upozoriti vas da ako dobro proučite sve ovo, nigdje nije rečeno da je to točno - appleov mail odgovor je jako neodređen i ne dfiniran razliku između firme i indiviualca. Sve više siguran da u Hrvatskoj pošto nema tax-treaty sa SAD-om moraš prijaviti postotak 30%. Kada ispunjavaš taj formular potpisuješ se sa "krivičnom" odgovornošću da je sve što si naveo u njemu točno a nije točno da SAD i Hrvatska imaju 0%. U appleovom ugovoru se spominju "Royalties" a ne sales/commissions. Bilo bi krasno kad bi Apple mogao okončati ovaj thread ali oni se vjerovatno žele ograditi od krivih savjeta i mogućih tužba. Zamisli da neko od nas napiše milijunsku applikaciju? Misliš da to ne bi alarmiralo IRS, Apple pa i našu poreznu. Taj neko ak nije platio porez SAD-u bi najebo ko žuti. Ja sam više za da se ova rasrpava izgura do kraja neko da se zaokruži na 000 000 000 i potpiše nešto što bi moglo biti krivično dijelo.

"Darko Kontin" said:
    Treba samo pitat te developere i sve se sazna ;)

Ukratko istko kao i sa drugim direktnim plačanjima bi trebalo bit jer se nema USA tax number pa se radi po ovoj proceduri (nisam osobno provjerio ali eto od Applea je pa je točno valjda :D ):

http://iphonedevelopmentfaq.com/view-question.php?id=75

Znaći nema duplog oporezivanja već samo našeg na onih 70% šta ostane od prodaje applikacije. A naravno ovisno i o isporuci para i to se može izbječ šta je naravno protuzakonito ako se prodaje kao obrt ili firma. Kako je ako ste samo ovako osoba e to onda ne znam točno pa nebi previše ni šekulirao
  • Ovaj tekst me zabrinjava (http://www.irs.gov/individuals/article/0,,id=96287,00.html - nema Hrvatske):

United States Income Tax Treaties - A to Z

The United States has tax treaties with a number of foreign countries. Under these treaties, residents (not necessarily citizens) of foreign countries are taxed at a reduced rate, or are exempt from U.S. taxes on certain items of income they receive from sources within the United States. These reduced rates and exemptions vary among countries and specific items of income. Under these same treaties, residents or citizens of the United States are taxed at a reduced rate, or are exempt from foreign taxes, on certain items of income they receive from sources within foreign countries. Most income tax treaties contain what is known as a "saving clause" which prevents a citizen or resident of the United States from using the provisions of a tax treaty in order to avoid taxation of U.S. source income.

If the treaty does not cover a particular kind of income, or if there is no treaty between your country and the United States, you must pay tax on the income in the same way and at the same rates shown in the instructions for the applicable U.S. tax return.

Many of the individual states of the United States tax income which is sourced in their states. Therefore, you should consult the tax authorities of the state from which you derive income to find out whether any state tax applies to any of your income. Some states of the United States do not honor the provisions of tax treaties.

This page provides links to tax treaties between the United States and particular countries. For further information on tax treaties refer also to the Treasury Department's Tax Treaty Documents page.
  • Ah jedini problem u svemu tome je šta svaki računovođa svoje misli i radi :)

ukratko ne mislim pametovat jer nisam sa appleom probao radit pa da znam šta još "naplate" osim onih zvaničnih 30% niti šta je sve u tih 30% uračunato.

Ono šta znam sigurno je da na sve šta se proda vani nejde još nekih 30 ili koliko već % jer da je tako nebi mogao preko posrednika npr. prodavat svoje stvari i usluge i onda samo tako primit svoju isplatu i na normalno samo naš porez stavit.

Znaći bio ti firma ili obrt i zaradiš nešt vani ta cifra kada ti se isplati kao takva nebi trebala biti duplo oporeziva već samo s naše strane jer ju ti prikazuješ kao dobit. Tako mislim da je i kod applea, jer on svoju dobit oporezuje kao firma ne po Appu a ono šta isplati tebi je na tebi da oporezuješ i to jednom (barem je tako meni normalno)

E sad jedino ako Apple tu sad nešt ne mulja dodatno ali to eto ne znam :)

Pogledajte npr Plimus kako radi... ti sve šta prodaš na to ti uzmu "samo" 10% u šta je sve uključeno (sve taxe čak i neke posebne za EU) plus njihova zarada a ti jedno još platiš dostavu sredstava kako ti paše (npr$5 ako ide čekom). Kada ti to dođe i sjedne na račun to je za nas samo dobitak isto kao svaka inozemna ili domaća uplata i mora se za nju izdat račun i gleda se kao tvoja dobit.

Ako šta nije točno neka me slobodno netko ispravi jer ovo će onda koristiti mnogima koji se bave softwarom vani a ne samo onima koji misle s Appleom radit.
  • Bok!

Mislim da si u pravu, ali budi svjestan da postoji dvostruko oporezivanje u nekim slučajevima. I to po sljedećem principu: Ameriku nije briga (ako nema tax treaty s tvojom zemljom) dal ćeš ti doma uplatiti porez ili ne. Ona si uzme prije neg što lova izađe iz zemlje (withholding tax). A onda si ti moraš pravdat u poreznoj u hrvatskoj da si već platio taj porez (to ti je onaj odbitak od poreza u inozemstvu). Tako da dvostruko oporezivanje postoji u nekim slučajevima, ali ne u ovom radi sljedećeg posta koji mi je dosta riješio stvari jer su mi dali unikatan odgovor (ne samo copy pejst/template) pa im vjerujem da su razmislili o mom slučaju. Stvar je u onom sales/commisionu.

"Darko Kontin" said:
    Ah jedini problem u svemu tome je šta svaki računovođa svoje misli i radi :)

ukratko ne mislim pametovat jer nisam sa appleom probao radit pa da znam šta još "naplate" osim onih zvaničnih 30% niti šta je sve u tih 30% uračunato.

Ono šta znam sigurno je da na sve šta se proda vani nejde još nekih 30 ili koliko već % jer da je tako nebi mogao preko posrednika npr. prodavat svoje stvari i usluge i onda samo tako primit svoju isplatu i na normalno samo naš porez stavit.

Znaći bio ti firma ili obrt i zaradiš nešt vani ta cifra kada ti se isplati kao takva nebi trebala biti duplo oporeziva već samo s naše strane jer ju ti prikazuješ kao dobit. Tako mislim da je i kod applea, jer on svoju dobit oporezuje kao firma ne po Appu a ono šta isplati tebi je na tebi da oporezuješ i to jednom (barem je tako meni normalno)

E sad jedino ako Apple tu sad nešt ne mulja dodatno ali to eto ne znam :)

Pogledajte npr Plimus kako radi... ti sve šta prodaš na to ti uzmu "samo" 10% u šta je sve uključeno (sve taxe čak i neke posebne za EU) plus njihova zarada a ti jedno još platiš dostavu sredstava kako ti paše (npr$5 ako ide čekom). Kada ti to dođe i sjedne na račun to je za nas samo dobitak isto kao svaka inozemna ili domaća uplata i mora se za nju izdat račun i gleda se kao tvoja dobit.

Ako šta nije točno neka me slobodno netko ispravi jer ovo će onda koristiti mnogima koji se bave softwarom vani a ne samo onima koji misle s Appleom radit.
  • eto super... svima će pomoć ovo šta si mail poslao. svaka čast. a i sad je riješeno sve pa svi imamo pivu od Fiche :D a sad u development da se i zaradi nešt i pišu ti ugovori
  • Decki svaka vam cast, kad idemo na pivu? :)
  • jeeee!! sad jedino što me dijeli od milijuncica je moja (ne)sposobnost. :) I hektolitri piva u medzuvremenu :D
  • Da, ovo drugo mene usporava uzasno...cijeli dan se vucem okolo po pivama umjesto da sam doma za Xcodeom ko svaki normalni covjek :D
  • :) Smatram da developeri nisu škrti na informacijama, nego neki developeri jednostavno ne znaju neke stvari sa sigurnošću. Ja, kao developer, što se cijele te priče oko poreza tiče, još uvijek ne mogu ništa tvrditi 100%. Iako programiram za iPhone već mjesecima, nisam dobio ni dolara, ne zato što nisam zaradio, nego jednostavno zato što Apple kasni s isplatama (i time krši ugovor kojim se obvezuje da će isplatiti zaradu najkasnije 45 dana od završetka mjeseca). To nije samo moj problem, nego se hrpa developera što se toga tiče žali po raznim stranim forumima. Dakle, ne dobivam isplate, pa stoga ni ne mogu zaključiti da li je isplata manja nego što bi trebala biti, tj. da li ipak USA uzima ili ne uzima porez... Ne samo da isplate drastično kasne, nego (nevezano za porez) često budu i manje nego što bi trebale, tako bar kaže većina ljudi, a Apple se onda pravda da će im to dati sljedeći mjesec. Čak i financijski izvještaji koje nam Apple dostavlja su nedorečeni, a i isplate onda ne budu u skladu sa tim financijskim izvještajima. To naravno još nisam iskusio na svojoj koži, ali ljudima fali i po $8000,00 za određeni mjesec, a to nije mala stvar. Problem je što Apple ne odgovara ni na desetak poslanih mailova vezanih za isplate koje fale, tako da je sve više nezadovoljnih developera. Čudno mi je da tako velika firma nije malo bolje organizirana (da npr. ne mogu napraviti financijski izvještaj u excel ili pdf formatu koji ima sumu dolje npr., i da isplaćuju ljude na vrijeme i da su stvarni iznosi usklađeni s izvještajima), ali to je već neka druga tema. Samo sam htio istaknuti da postoje i drugi problemi možda i veći od dvostrukog oporezivanja.
  • Eh kad si već tu, na kakav račun ti isplaćuju, tj. trebali isplaćivati? Je li to obićan devizni račun? Ti si kao firma ili osoba?

Igor

PS - dodatne komplikacije na vidiku: Tax-free Internet shopping may be at an end
  • Ja sam kao osoba, a račun je, da, običan devizni. Ali pitanje je da li je sve to korektno 'prijavljeno' Appleu zato što Apple traži da se ispune određeni podaci vezani za banku i račun, a naše banke uopće ne znaju što neki od traženih podaka točno predstavljaju... Tako da je sve nekako nesigurno... Za sada mi je cilj da mi se Apple uopće javi na email u kojem sam im prijavio da mi nisu isplatili zaradu za veljaču.
  • Znači, želiš reči kako postoje i određene nejasnoće s podacima o banci? Hm. Jel možeš preporučiti koje banke se kloniti ili koju izabrati? Tek toliko da probam jedan problem zaobići ako je moguće?!

Igor
  • Mogu vam reći moje iskustvo s dobivanjem novca izvana, samo što je to bilo od prodaje domena, a ne od Apple-a, pa neznam koliko je to slično. :)

Ja sam dobio u Studentskom paketu devizni račun kod Zagrebačke banke. Prodao sam domenu preko Sedo-a, i upisao sam sve potrebne podatke, znaći SWIFT, IBAN i moj broj računa. To je sve šta sam od banke dobio. Sad,.. neznam šta treba Apple-u dat, jer nisam se još prijavio za Developer program. Nakon nekoliko dana me zvala gospođa iz banke i kaže da imaju uplatu na moje ime i moj br. računa od xy € i da mi to nemogu uplatit na moj devizni račun, jer kao taj račun nije za primanje novaca, :o , ja ostao... i kaže da mi može po tadašnjem tečaju promjenit u kune i stavit te novce na kunski tekući račun, što je na kraju i napravila. Neznam dal je to zbog toga što je taj račun u Studentskom paketu ili se to odnosi na sve devizne račune. Nisu mi naplatili nikakvu proviziju, niti ja znam dal sam šta trebao oko poreza i to, ja nisam niš prijavio, pa sad valjda me neće nitko tužit za utaju poreza, ako sam uopće trebao šta prijavit. :)

Evo, neznam ako ste imali ovakvih iskustava, ali trebalo bi u banci se raspitat, što se sve može s tim deviznim računom. :) Ja sam tada odustao od prodaje daljnih domena, jer mi se nije dalo gnjavit, da me svaki put zovu kad prodam domenu. :)
  • Da to je standardno postupanje jer se radi o tekućem računu i ako na bilo koji naćin pomisle da primaš neku plaću, naknadu i sl. ti to jave i prebacuju na neki žiro jer nebi smio primat zaradu a da se ne oporezuje a to se upravo sa transakcijama po tekućem može izbjeć. Tebi je najverojatnije u opisu plaća pisalo da je to neka vrsta zarade pa eto. Samo meni je čudno kako ti je ponudila to prebacit na tekuć kunski jer to nebi smijela isto napravit :/ ali dobro glavno da si dobio novce :D
  • Aha.

Neznam, to mi je ponudila, novci sjeli i ja zadovoljan. :)
  • I šta onda na kraju što se tiče poreza u RH? Kome se trebamo obratiti (jel poreznoj??) da bi dobili nekakav službeni odgovor koliki postotak će uzimati od naše zarade? Jel netko to saznao/obavljao već?
  • Pozdrav svima,

Bavim se prodajom sw u USA od 2006-te i tax witholding je trn u oku.
    Konkretno, kolega i ja smo prodavali igru za Windows Mobile preko
    skoro svih tada postojecih ducana.
    Uglavnom ducani uzimaju 30-40%, IRS na ostatak 30% -
    sto je nama ostavljalo 42% od iznosa koju bi kupac platio.
    Isplate su manje-vise bile redovne i dobivali smo ih putem chekova
    koji su se najlakse dali unovciti u PBZ-u.
    Nasi dear fellow americaneri bi na kraju godine slali neku vrstu
    izvjestaja di je pisalo kolko smo poreza platili tamo, ali posto su
    novci koje smo zaradili bili stvarno mizerni (u prosjeku $100 mjesecno),
    nasoj poreznoj prijavili nismo nista.
    Sad, to je vjerojatno u nekoj sivoj zoni. Porez smo platili tamo, imamo dokumente,
    ali opet nismo nikoga obavijestili ovdje - a ti ljudi vole biti obavijesteni.
    Sada kada radimo za iPhone i nadamo se, poput svih ovdje :) - milijunskim iznosima,
    stvari su malo ozbiljnije.
    Stvarno se nadam da fora sa nulama radi, jer bi bilo lijepo platiti porez (samo) kod nas.
  • Ima tko kakvih novosti? Da li je netko već dobio kakve pare od Applea? :-)
  • Od mene je jedina novost da me nigdje nisu trazili nikakav tax broj, samo kad sam odabro drzavu i "type of beneficial owner" (individual) i tax dio ugovora je odma dobio zelenu kvacicu ... sve skupa mi je trebalo s ispunjavanjem i odobravanjem ugovora za placane aplikacije nekoliko sati, s tim da je 99% tog vremena otislo na nesposobnost bankarice :)
  • Evo malo sam kopao po tim financijskim web stranicama i naišao na zanimljiv članak vezan oko poreza na zaradu iz inozemstva. Neznam dal je negdje već na forumu objavljen, ali evo: http://www.imamnovac.com/111.aspx Jedino je stvar što je članak iz 2006. g, pa neznam koliko se zakon promijenio. :)
  • O majko mila kolko komplikacija. A sta je s povratom poreza onda za mene kao nezaposlenu osobu? Jel bi dobio tih 25% nazad ili sta? Nista mi nije jasno i dok to ne razjasnim ne mislim nikakav porez nigdje ni placat makar u zatvor iso.
  • To nebih znao. Kao niti također za mene, koji sam završio fakultet i sad bih trebao ić na staž gdje mi država plaća mirovinsko i zdravstveno, dal ja to moram opet sam sebi uplačivat? To bi bilo bezveze. Mislim da je ćak bolje da se otvori firma i prima novac na račun firme i tada se plaća 20% poreza koliko sam shvatio iz raznih članaka. :) Što se zatvora tiće, ja bih rađe ipak platio porez pa bio vani, jer znam priču gdje je lik 3 mjeseca bio u zatvoru samo zato jer nije par puta platio kaznu za parkiranje. :o
  • i ljudi, jel ima netko tko je primio zaradu?kolika je bila, 70% ili nešto drugo?

iMac 21,5"
    iPhone 4 16GB
    iPad 32GB Wifi
  • 70% dobijes direktno na racun, a na to se onda primjenjuje zakon o porezu na dohodak.

• ficho ti si isto developer kao individual?

iMac 21,5"
    iPhone 4 16GB
    iPad 32GB Wifi
  • ako počnem okretat neke velke cifre selim se u Monaco.. LOL..

iMac 21,5"
    iPhone 4 16GB
    iPad 32GB Wifi
  • bsevo said: ficho ti si isto developer kao individual?

Imam i individual i company account. Zasto pitas?

• ma zanima me kaj se više isplati..tj koje su prednosti jednog a koje drugog..i za što se preporučuje jedan a za što drugi...? i još da te nešto pitam..oftopic..ono kad se objavi app, ono kaj npr. tebi piše fichek a meni BSevolution..kak najjednostavnije to promjenit?

iMac 21,5"
    iPhone 4 16GB
    iPad 32GB Wifi
  • Zna netko što sa "withholding tax", kako se to vodi kod nas? Japan uzme 20% poreza kod isplate zarade za što si prodao tamo, kao garanciju da ćeš platiti porez u svojoj zemlji. Prepostavljam da to prosljede Hrvatskoj.. volio bi da ne moram dva puta platiti porez.

Već vidim kakav ću imat show s tetama na šalteru kod predaje porezne prijave...

• @bsevo ovisno o tome kako poslujes. Ako ti je firma u gubicima, onda neces morat platit porez na dobit za zaradu s AppStorea :P Ne mozes promijenit ime na AppStoreu jednom kad ga odredis. Ali bilo je slucajeva da su se mijenjala imena, samo mislim da moras imat pravnu obvezu za to i kontaktirat Apple s dokazom.

@tomislav Nema kod nas witholding taxa, sam prijavljujes dohotke i placas porez na njih ovisno o 150 raznih gluposti iz gore linkanog zakona.

• @ficho mislim da sam shvatio kaj se tiče firme.. al najbolje da prvo napravim taj app za 0.99...prodam nešto komada pa ćemo vidjet gdje to sve vodi... i još da te pitam...vidim da si ti nedavno izbacio onaj app "prednju bljeskalicu" pa me zanima (pošto se plaća taj app) kak ide prodaja toga i isplata od prodanih? ako nije za javnost pošalji direct msg! :)

iMac 21,5"
    iPhone 4 16GB
    iPad 32GB Wifi
  • Neocekivano dobro. 2 sata rada mi je skoro isplatilo iPhone 4 :)

Post edited by ficho at 2010-11-03 20:41:54
  • svaka čast! ja se nadam da će moja sljedeća aplikacija isplatit budući iPad ako ne i Aston Martin DBS ! XD kako ti ide isplata, jesu redoviti ili ?

iMac 21,5"
    iPhone 4 16GB
    iPad 32GB Wifi
  • Malo smo previse otisli u offtopic. Nisam bas imao dovoljno isplata da bih to komentirao, al mogu samo rec da sam za sad zadovoljan kompletnom uslugom.

• eto kao developer "Croatia POI" i "Yamb", Apple mi uzme 30%, ostalo isplacuje na tekuci racun ili ovisno na koji racun ste prijavili. Placaju sa nekog racuna otvorenog u hr banci. Sad je dalje na vama da u hr prijavite porez. U pocetku Apple kasni sa isplatom, prva isplata ide najkasnije 45 dana nakon kraja mjeseca u kojem ste akumulirali 150$. Onda ide valjda svaki mjesec ako uspijete akumulirati u mjesecu taj limit. Dobro je sto vam Apple kad predjete taj limit prikaze na webu kad je sljedeca isplata.

E sad cini se da hr trziste i nije bas mjesto za sjajnu zaradu. Ako ste 1. na hr top listi to vam znaci cca min 20 downloada dnevno i ostalo vam je onda lako izracunati. Americko trziste je opet pretrpano kvalitetom i kvantitetom pa morate imati savrsen proizvod sa novom idejom i sa dobrim pr-om.

Dakle treba, i iskustvo kaze, ciljati prema blizem istocnom trzistu.

Biznis model koji je tipican za hr appstore je takav da u pocetku vam krene prodaja super i onda exponencijalno pada do konstantne C brojke. Drugim rijecima, svi koje taj app zanima su ga vec kupili, a ne raste tako brzo broj novih potencijalnih kupaca. Konstantna C brojka je proporcionalna kvaliteti proizvoda, ulozenom PR-u, potrebi i slicnim ekonomskim faktorima.

Uglavnom hrpa posla, tek dugorocno gledano je mozda isplativo ako u medjuvremenu netko ne izadja sa necim boljim, a to se non stop dogadja, ne znam da je ijedna aplikacija tako dugo na vrhu top liste. Cast iznimkama poput Croatia Traffica.

Ali super je stvar sto vas odjednom ljudi "na polozajima" pocnu traziti da im kao developer realizirate njihovu ideju i spremni su platiti. Dakle, mozda je cak najbolje staviti da je app free kako bi sto vise ljudi culi zapravo za Vas kao developera. Po mogucnosti otvorite si account na ovom forumu i posijte koje zrno :)

Post edited by prcela at 2010-11-04 10:43:30