Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6492)

• Tomek
  • sasha
  • Ivan
  • FRAGMENTmultimedija
  • shuffle
  • imaticx
  • baka
  • Klaudio
  • andela
  • dtopal13
  • plejka
  • juka28
  • gsustek
  • Yardie
  • rajko
  • fatossi
  • wilson
  • Antonio
  • calamityemily
  • th3ana

Tko je online (4)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
I ja bum si piknula MacMini ^^
  • Vjerojatno ću si za pola godine uzet MacBook 13.3" 2.0 GHz i jedan Dellov monitor ( bavim se web dizajnom pa da si napokon priuštim veći monitor i pošten lap ) i zanimaju me neke stvari prije nego što se prebacim.

1. MacBook ima Mini DisplayPort a monitor DisplayPort. To je kompatibilno jel? Samo sa Maca prištekam na monitor i šljaka bez beda?
    2. Da li se može programirati u C-u na OS X-u?
    3. Na Mamp-u se lagano može testirati website kao i na Wampu? ( Zapravo jel je za korištenje drugačiji, gdje je www folder?)
    4. To što ima Draft-N Wi-Fi znači da se i na obične rutere koji imaju B i G ( ak dobro pišem, nisam mrežar ) može bez problema spojiti?
    5. Dakle, kad si prištekam monitor na Maca jer to mogu koristiti kao jedan veliki monitor ( nemrem se sjetiti pravog izraza ) tako da mi u photoshopu bude npr. Toolboxi a na monitoru da npr. crtam?
    6. Instalacija drivera? Teško - lagano?
    7. Imam: Cinergy Hybrid T USB XS FM i zanima me hoće li to raditi na Macu, to mi je dosta bitno. Također Logitech VX Nano, jel radi bez beda, jel se mogu postavke fino podešavat kao na Windowsima? Također imam i Logitechovu kameru, praktički novu koja izgleda nije kompatibilna s OS X-om, da se sad upucam ili odmah?

... Svaka moja nedoumica bude išla ovdje, a do 7.-8. mj. će se nakupiti...
    Post edited by Unknown User at 2010-03-29 16:51:47
     Mac Mini with Lion,  iPhone 4
  • 140 Komentara sorted by
  • Ja ću probat ono što znam...

1. MacBook ima Mini DisplayPort a monitor DisplayPort. To je kompatibilno jel? Samo sa Maca prištekam na monitor i šljaka bez beda?
    MacBook ima mini display port, no za njega možeš kupiti prilagodnik koji ti omogućava spajanje na bilo koji dvi monitor:
    http://store.apple.com/us/product/MB570

2. Da li se može programirati u C-u na OS X-u?
    Može, evo ima i pristojna knjiga:
    http://www.spiderworks.com/books/learncmac.php

3. Na Mamp-u se lagano može testirati website kao i na Wampu? ( Zapravo jel je za korištenje drugačiji, gdje je www folder?)
    Sasvim lagano možeš testirati web site, no nije ti zgoreg imat i windozu da vidiš kako tamo sve izgleda... To za www folder nemam pojma šta pitaš, sliči mi kao da pitaš za public html folder u nekom ftp klijentu, al moguće da griješim... Ovo ti naš Toni može elegantno objasniti jer mu je to expertiza.

4. To što ima Draft-N Wi-Fi znači da se i na obične rutere koji imaju B i G ( ak dobro pišem, nisam mrežar ) može bez problema spojiti?
    Spaja se na sve rutere na na koje sam ja pokušala, no većina proizvođača će ti na kutiji naglasiti mogu li se koristiti s Mac OS X-om

5. Dakle, kad si prištekam monitor na Maca jer to mogu koristiti kao jedan veliki monitor ( nemrem se sjetiti pravog izraza ) tako da mi u photoshopu bude npr. Toolboxi a na monitoru da npr. crtam?
    Misliš da dijeliš sliku. To znam da radi, ali što točno uraditi da to radi ćeš malo proguglati, ili će ti netko s foruma odgovoriti kako podesiti.

6. Instalacija drivera? Teško - lagano?
    Većina drivera ti ne treba, ako misliš za neke printere isl. za glavne proizvođače dolaze driveri u OS-u... A i ako ti bude trebalo, općenito je instalacija bilo čega na macu brža i lakša nego na windowsu

7. Imam: Cinergy Hybrid T USB XS FM i zanima me hoće li to raditi na Macu, to mi je dosta bitno.
    http://www.terratec.net/en/products/Cin ... _1840.html Ovdje kaže da može na Mac... Ali izgleda da rade posebnu verziju za Mac.. :?

Također Logitech VX Nano, jel radi bez beda, jel se mogu postavke fino podešavat kao na Windowsima?

Ima jedan vrijedan momak, zove se Šime :mrgreen:
    http://www.mackorisnik.com/2008/10/27/d ... h-vx-nano/

Također imam i Logitechovu kameru, praktički novu koja izgleda nije kompatibilna s OS X-om, da se sad upucam ili odmah?

Pa s macom ti dođe integrirana kamera... Kad ćeš na videoChat, onda otvori MacBooka i čataj s njim :roll:

... Svaka moja nedoumica bude išla ovdje, a do 7.-8. mj. će se nakupiti...[/quote]
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • 7. Imam: Cinergy Hybrid T USB XS FM i zanima me hoće li to raditi na Macu, to mi je dosta bitno.
    http://www.terratec.net/en/products/Cin ... _1840.html Ovdje kaže da može na Mac... Ali izgleda da rade posebnu verziju za Mac.. :?

Ja nemrem nać za skinut sve kaj treba skinut ??? :shock:

Što se tiće web kamere... Znam da imam iSight ali ova me koštala 400 i neš kn i sad da propadne :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
    Btw. Kolika je reza iSighta? Jel bolja iSight ili ta moja?
  • Možeš prodati kameru?
  • "performita" said:
    Možeš prodati kameru?

Sad je 400kn, stara je od 25.12. a MacBook ću uzet po ljeti dakle ajmo računat 8. mj. Do tada mi se više ne isplati... Tko bi ju kupio :(

I da... U kojem programu mogu programirati u C-u?
    Mislim da ću imat frke radi ovog pitanja ali: crackani softver radi bez beda jel...?
    Post edited by Cozmika at 2009-01-27 23:11:16
  • Pa tko će ti koristiti taj PC na kojem je sad. Ako ćeš prodati PC, prodaj i nju u paketu ;)
  • "performita" said:
    Pa tko će ti koristiti taj PC na kojem je sad. Ako ćeš prodati PC, prodaj i nju u paketu ;)

Ma to koristim na laptopu koji se ne isplati prodavati... Dobila bi 4000-5000 zadnji max. a koštao me 9 i nešto... No star je skoro 2 godine, možda čak i je. Ne znam kaj bum s tim kad MacBook i monitor piknem. :x
  • Eto perf i je odgovorila na vecinu, samo bi ja jos dodo nest malo:

2. Dobijes s Macom Appleov IDE po imenu Xcode koji podrzava tipkanje u vise jezika, ukljucujuci i C. A sad, sto tocno zelis programirat?

3. S Macom ti dolaze Apache i PHP instalirani i dizu se i pale jednim klikom, samo MySQL moras skinut. Normalno da sve radi savrseno jer je Unix pa Apache ima puno prednosti nad win strojem :) Defaultni www dir je /Library/WebServer/Documents/ al ja si preferiram to slozit u httpd.conf-u da bude ~/Sites/ jer imas taj folder po defaultu i ima bas lijepu ikonu :)

4. Naravno, n je backward-compatible s a/b/g, na svaki postojeci router se mozes spojit.

5. Pri prvom spajanju monitora mislim da ce ti se cak automatski otvorit postavke monitora gdje s jednim checkboxom biras jel ti drugi ekran mirror ovog na MacBooku ili zasebni.
  • U C-u bi programirala ono što trebam za fax... Niš brutalno...

Sve kaj sam do sad saznala od vas ( hvala na brzini i ljubaznosti ) je prezakon i sad MacBook želim još i više. Budući da taj Dell koji ću uzeti ima 1920X1200 jel će 13.3" imat problema u radu, ili će sve glatko ić ( kao da na njemu radim )?
  • Ma sve ce fino ic, pogotovo ako si mislis uzet MacBooka s nVidijinom 9400m :)
  • "ficho" said:
    Ma sve ce fino ic, pogotovo ako si mislis uzet MacBooka s nVidijinom 9400m :)

Jel ovaj kaj ja mislim ima to.... Mislim ima... 2.0 Ghz... Jel?
  • Da, svi novi imaju :)
  • Da se i ja prikljucim u raspravu sa malim offtopicom:)

Razmisljam vec duze vrijeme o nabavci svog prvog mac-a. Prvo sam se zaljubio u imac 24", a kako planira doci novi u skoro vrijeme, a meni se nigdje ne zuri mislio sam pricekati taj novi. Opet, gledam taj macbook alu i bas je pravi. Pa sad slijedi pitanje:)

Sto mi preporucate vise:
    iMac 24" ili macbook alu 2.0 plus neki eksterni display????

Sa macbook-om cu dobiti i prijenosno rac. i to je plus. Ono sto mene zanima koliko je slabiji macbook alu od imaca sto se tice brzine, e sad, ne zanima me brzina u igricama(znaci bez graficke kartice), zanima me razlika u stvarnom radu, znaci da imam otvoreno dosta programa( photoshop, office, firefox, xcode....) i sam rad u OS naravno kad ga "nakrcam"?????

Jel cu moci macbook koristit kao desktop replacement???
  • Lakse ces prijenosni koristit ko stolni, nego obrnuto :P

Meni je MacBook vec godinu dana glavno racunalo, prije toga mi je 3 godine PowerBook 12" bio. Stvarno sam svasta na njima radio i smatram se prilicno zahtjevnim korisnikom. Imam inace doma iMac sa vrlo slicnim specsima ko MacBook, al na njega idem samo kad treba film gledat.

Ako uopce razmisljas o prijenosniku, onda nema smisla kupovat stolni, pogotovo sad kad su rjesene jedine mane MacBooka (plastika i graficka). I graficku karticu pri odabiru Maca nikako ne smijes zanemarivat sad kad dolazi Snow Leopard s OpenCL-om ;)
    Post edited by ficho at 2009-01-28 03:01:07
  • Ma ni sam ne znam. Najvise me brine to da mi nece biti dovoljno jak u radu u usporebi sa iMac-om. Nije bas da mi treba prijenosno racunalo, vec razmisljam sta je najbolje kupit, sa kojom kupnjom najvise dobivam:) Isto, zna mi se dogoditi, da cijlu noc ostavim komp upaljenim da nesto skida. Kako ce se macbook naci u takvim hard-core uvjetima????????
  • Moj nije jos ugasen, a ima evo godinu i .... 8-9 dana :D

E lazem, ugasen je jednom, kad sam stavljo ram :) Inace preko noci se samo ugasi ekran. Kad ga nekud nosim, u sleepu je. Resetira se jedino nakon software updateova koji to zahtjevaju.
  • He he he... dobra fora, al to nisam pitao???? pitam kako bi se ponasao da ostane upaljen neko duze vrijeme( bas da vrti neki program u backgroundu tipa download manager neki)???? i moj PC na kojem imam Vistu radi bez gasenja(samo sleep) preko tjedan dana tako da......
  • A sta mislis sta radi preko noci nego torrente? :)

Inace kad nest radim na njemu onda se danima ne zatvaraju Illustrator i Photoshop :)
  • cisto sumnjam da PC moze toliko ostati upaljen,a da ne dodje famozni error :) i ja svoj macbook uopste ne gasim,fantasticni su strojevi nema sta..
    MacBook Pro 15'' 2.4, iPhone 4 16GB
  • Uf, ovo iznad bi trebalo malo spojiti :)

Jel se Time Machine može koristiti u kombinaciji sa externim hardom ali non-Apple, imam Seagate hard i Icy ladicu :) ( USB i brijem SATA priključak ladica ima ) ?
    Post edited by Cozmika at 2009-01-28 11:42:49
  • "Cozmika" said:
    Uf, ovo iznad bi trebalo malo spojiti :)

Jel se Time Machine može koristiti u kombinaciji sa externim hardom ali non-Apple, imam Seagate hard i Icy ladicu :) ?

Da mozes bez problema timemachin koristiti na externi non apple disk. Samo ces ga morat formatirat da pase Os X-u
    Geek by nature, Mac user by choice! [kontin.info] [blog] [posao]
  • Imam i K800 ali nadam se ne zadugo... No nakon ove investicije neću imat za novi mobitel pa me zanima jel se bez beda s njim može spajati?
    Na koji način radi Time Machine, kak to backupira, koliki hard treba bit?
    Kolika je reza iSighta?
    I u C-u.... Dakle ja to mogu napisati i izkompajlirat i pokrenut ili?
    Gdje ima lista svih igara koje se mogu igrat na Macu, jel teško instalirat igre? Jel to to
  • ovo sta kazes "s kojom kupnjom najvise dobivam" ti je bas nekakvi pc-korisnicki pogled na cilu pricu di su samo brojke vazne,
    skuzit ces da je jednostavno koristenje bitnije i dobar kompromis kvalitete i performansi,a koliko ti je jednostavno nosat imac sam procjeni :D
  • Mene zanima jel ima negdje usporedba nekog benchmarka mackbooka alu 2.0 protiv imac 24" 2.8, da vidim koliko je to slabiji macbook! Jer po meni, macbook koristi brži FSB i dosta brzu memoriju, dok imac ima jaci procesor sa vise cache-a????
  • Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • "Cozmika" said:
    Imam i K800 ali nadam se ne zadugo... No nakon ove investicije neću imat za novi mobitel pa me zanima jel se bez beda s njim može spajati?

Nema problema, ugrađeni iSync ti radi s mobitelom, znači to koristiš za sinkronizaciju kalendara, kontakata i zadataka preko Bluetootha...prebacivanje datoteka ide isto normalno preko BT-a iako ti za to prepričam čitač kartica koji ti najnormalnije radi na OS X-u....Internet spajanje preko mobitela radi također najnomralnije...Ako si mislila baš na original SE program, onda koliko je meni poznatno to ne postoji, ali postoje 3rd party programi koji ti omogućuje sve kao i s original SE aplikacijom...
  • "Cozmika" said:

Na koji način radi Time Machine, kak to backupira, koliki hard treba bit?
    Kolika je reza iSighta?

Evo ti nekolika članka o TM-u koje smo imali na sajtu:
    http://www.mackorisnik.com/2008/01/20/t ... ifikacija/
    http://www.mackorisnik.com/2008/02/05/t ... ne-editor/
    http://www.mackorisnik.com/2008/04/23/t ... lavu-cuva/
    http://www.mackorisnik.com/2008/11/09/u ... machine-a/

iSight je na starijim modelima VGA rezolucije, a na novim alu modelima 1.3MP, iako "samo" hardverski, jer su još slike koju možeš s njom snimati samo VGA rezolucije...
  • Jel oni misle i softverski omogućiti 1.3px?

Dakle ako MacBook dođe iz Amerike hoću li imati kakav šou s korištenjem. Ok tipkovnica, to se lako sredi, ali oni neki .Mac accounti ili kak već idu... Kaj je to?
  • Kod Applea se nikad ne zna, zato i je tako zanimljiva rumor zajednica :)
    S Macbookom iz Amerike ne bi smjelo biti nikakvih problema, adapter strujni će odgovarati, jedino što ćeš morati naći adapter za naše utičnice, komad plastike samo, bilo je već govora o tome na forumu, potraži malo....
    .Mac više ne postoji, sada se zove MobileMe i to se kupuje posebno i plaća godišnje i ni na koji način nije ograničeno geografski, tako da ga možeš kupiti bilo gdje i koristi bilo gdje, do 5 računala može biti sinkroznizirano preko jednog MobileMe accounta....
  • A što je taj MobileMe, čemu služi?
  • Za sinkronizaciju kompova, iPhoneova i iPodova preko neta. Kalendari, kontakti, bookmarkovi, push mailovi (dolazi ti novi mail cim ga neko posalje, ne provjerava se u intervalima ko inace), na Macu jos imas sinkronizaciju widgeta, dock itema, keychainova (kriptirana baza passworda za stranice i ostale programe, system preferences itd...

Takoder prostor na MobileMeu mozes mountat kao mrezni disk i koristit ga s kompa.... Pa imas fancy 1-click web galerije u koje mozes i s iPhonea stavljat slike... tipa http://gallery.me.com/filip#100025
  • to sad zovu cloud computing

Apple ima jako dobar site sa svim informacijama, detaljno ilustriranim i sa korisnim filmićima, teško da ti itko to može bolje opisati od tih filmića

http://www.apple.com/mobileme/
  • Svraćam pozornost na pitanja :D

"Cozmika" said:
    I u C-u.... Dakle ja to mogu napisati i izkompajlirat i pokrenut ili?
    Gdje ima lista svih igara koje se mogu igrat na Macu, jel teško instalirat igre? Jel to to
  • Najnormalnije napises, iskompajliras i pokrenes unutar IDE-a ili iz terminala.

http://www.apple.com/games/
  • Recimo ako se koristi crackan software, jel moguće da si sje... OS X s virusima ili nekaj?
  • moguće je ubaciti trojana
  • "Cozmika" said:
    Recimo ako se koristi crackan software, jel moguće da si sje... OS X s virusima ili nekaj?

viewtopic.php?f=6&t=5144&start=0&st=0&sk=t&sd=a&hilit=trojan

evo nedavni outbreak je dokazao da ipak nije sve tako bajno :) .. daleko od alarmantnog al eto
  • Onda bi mogla reda radi kupit barem Codu kaj mi treba za web dizajn....
  • Ok, od kad je izašao novi MacMini želim njega. MacBook otpada, kupujem Mini ^^

Zanima me slijedeće:
    1. Koliko se boota Leopard ( ova Vista koju sad imam... Jeb*** treba joj 5 min )
    2. Imam monitor Samsung T240, da li dobim u kutiji sve kaj treba da spojim MacMini s njim?

To je za sada to... Hvala unaprijed
  • 1. Leopard nije predviđen za gašenje nego za sleep mode. Iz sleepa se probudi odmah (jako korisno za laptope), a za pravi boot uz dosta aplikacija mu treba oko 2 min.
  • "filippo" said:
    a za pravi boot uz dosta aplikacija mu treba oko 2 min.

Ne znam kakve ti to aplikacije imas, al meni se MacBook upali brze nego iPhone :)

2. da
  • Meni je Boot onaj period do kucanja login passworda... i to je iznimno brzo. Imaš na youtubu dosta videa gdje se to prezentira na raznim mac računalima pa čak možeš i za konkretni mini kojeg gledaš vidjet koliko mu treba.

Naravno nakon toga sve ovisi o tome šta sve pokrečeš u start up itemsima da se kod logina diže. Ja imam oko 20 itema i sigurno se sve diže unutar minute.

I dobro ti Filippo kaže... jednom kad ga upališ nema potrebe za gašenjem... Samo Sleep je dovoljan a iz toga se bude "mam".
    Geek by nature, Mac user by choice! [kontin.info] [blog] [posao]
  • Oh kako zakon. Uskoro mi domeka dolazi ^^
  • "Darko Kontin" said:
    Meni je Boot onaj period do kucanja login passworda... i to je iznimno brzo. Imaš na youtubu dosta videa gdje se to prezentira na raznim mac računalima pa čak možeš i za konkretni mini kojeg gledaš vidjet koliko mu treba.

E pa onda je puno kraće, ja računam period od kad ga upalim, uz 2-3 sek za upisivanje passworda do toga kad mi se sve pokrene.
  • na kraju je naslov treada kriv :D
  • "Bill" said:
    na kraju je naslov treada kriv :D

Ma nije, kad sam otvarala temu sam baš pikirala MacBook ali je novi MacMini izašao pa sama se zaljubila u njega ^^ Ali idem promijeniti naziv...
    Btw. Jel dođem u onaj dućan u Vlaškoj s lovom i uzemam MacMini ili ga trebam naručivati?
  • Ja imam samo stari model

A najbolje je da ih zvrcneš u Vlašku i pitaš
    23 62 400
  • Imaju MacMini za nešto iznad 7.000 kn :S
    Ja bi ovaj
  • Čekaj onda taj! Definitivno je isplativija kupnja.
    Mogu ti provjeriti kad će stići?!
  • Dobila ja mail!! Imaju taj u Avenue Mallu i City Centru... Wooohooo. Čim dobim plaću idem ideeeem!
  • Upravo sam mjerio boot. Do login screena mu trebaju 62 sekunde. Nakon upisa passworda mu treba 52 sek da digne sve ostalo. Dakle sve skupa nešto manje oko 2 min. No tako ga rijetko gasim da mi je svejedno.

Što se tiče login itema imam: Skitch, JungleDisk, Evernote Clipper, Awaken, MobileMe (startup iDiska), Growl i hardwaregrowler, Logitech Control Center. Napominjem da nemam QuickSilver. Mislim da je 52 sek u redu.