Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6492)

• vanja
  • pech
  • Jose233
  • mmike
  • mojca
  • frosty89
  • Pandurantt
  • Boom-Apps
  • Iwaa
  • MarkoAF
  • ivicac1
  • McLaren
  • zorkajovanovic
  • selma
  • nizg
  • JiXaW
  • Boro
  • dale_cooper007
  • Mladen1961
  • TomoV

Tko je online (2)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
TUTORIAL: AFP server na Linuxu
  • Kladim se da mnogi od vas imaju nekakav Linux serverčić koji im služi kao nekakav backup ili sl.
    U ovom tutorialu ću pokušati objasniti kako postaviti jednostavan AFP (Apple Filing Protocol) server na Linuxu i "objaviti" ga preko Bonjoura tj. Avahia.

Prvo jedna mala napomena:
    Nemojte nikad, ali nikad koristiti AFP za mountanje home direktorija ili tako nešto. Za to koristite NFS.
    Kratko objašnjenje potražite na ovom, a argumentirano na ovom linku.
    AFP koristite ako želite jednostavam file sharing, a niste zadovoljni SMBom. Meni, primjerice, Samba nikada nije dobro radila. Uvijek imam osjećaj da je nekoliko puta sporija od svega ostalog i moram se gnjaviti da bih je skonfigurirao kako treba.
    A korištenje NFSa za jednostavam file sharing je ravno kupnji kamiona umjesto nekog manjeg auta za gradsku vožnju.

Uglavnom, odlučili smo se za AFP jer omogućuje jednostavan file sharing između našeg Mac OS Xa i Linuxa.
    Prvo (i tehnički jedino) što Vam treba je paket netatalk. To je paket koji sadrži podršku za cijeli AppleTalk protokol koji se nekada davno koristio umjesto TCP/IPa. Dosta je strogo poštivao OSI model i imao nekoliko zgodnih svojstava koji su se kasnije portali za korištenje preko TCP/IPa (npr. zeroconf tj. Bonjour).
    AppleTalk vam ne treba. Ako vam treba, to znači da umrežujete nekog starog Macintosha i u tom slučaju vam samo mogu zaželiti sreću i izraziti saučešće.

Ako koristite neku pravu Linux distribuciju, a ne neku namijenjenu maloj djeci, netatalk paket će vam već doći zajedno s OpenSSL podrškom i nećete imati problema. Ako kojim slučajem koristite Ubuntu, pogledajte si na ovom linku kako instalirati netatalk s podrškom za enkripciju. To je bitno jer Leopard zna biti malo kenjkav ako password šaljete kao clear text preko mreže.

Pod pretpostavkom da ste uspješno instalirali netatalk, krenimo dalje.
    U direktoriju /etc/atalk se nalaze sve konfiguracijske datoteke za netatalk. Ja bih se ovdje malo zadržao i opisao za što služi svaka od njih.
    [list][*]afpd.conf - konfiguracija AFP daemona. Najvjerojatnije vam nikada u životu neće trebati (osim ako ne koristite Ubuntu gdje default vrijednosti nisu u redu, pa morate to mijenjati)[/*:m]
    [*]AppleVolumes.default - ovdje namještavate koje foldere hoćete shareati. Default vrijednost je ~ što znači da svaki user može pristupiti svom home folderu (to je zapravo jedino što ja koristim).[/*:m]
    [*]AppleVolumes.system - koristi se za opise ekstenzija datoteka, default je ok.[/*:m]
    [*]atalkd.conf - konfiguracija AppleTalk protokola.[/*:m]
    [*]netatalk.conf - konfiguracija cijelog paketa[/*:m]
    [*]papd.conf - konfiguracija PAP printing servisa[/*:m][/list:u]

Ja sam htio samo shareati home foldere, pa sam ostavio po defaultu AppleVolumes.* datoteke. Kao što sam već prije rekao, AppleTalk protokol ne koristimo, pa možete zanemariti atalkd.conf, a s obzirom da Mac OS X koristi CUPS (koji je, btw, u vlasništvu Applea), možete zanemariti i papd.conf. Jedino što zapravo morate napraviti je onemogućiti te servise u netatalk.conf.
    Nakon manjih promjena, netatalk.conf bi vam trebao izgledati ovako:
    ATALKD_RUN=no
    PAPD_RUN=no
    CNID_METAD_RUN=yes
    AFPD_RUN=yes
    TIMELORD_RUN=no
    A2BOOT_RUN=no

Za atalkd i papd sam već objasnio što rade, a timelord i a2boot možda bolje da ne znate što rade (timelord je u AppleTalku služio kao nekakav primitivni time server, a a2boot je bio network booting protokol). CNID je baza podataka datoteka i direktorija za AFP.

Nakon što pokrenete netatalk servis, moći ćete se spojiti iz Findera preko Go -> Connect To Server... i upišete afp://<ime_servera>, pa zatim user name i password.

No, što ako želimo "objaviti" mreži da naš server koristi AFP pa da se možemo spojiti na njega bez da znamo njegovo ime ili IP?
    U tu svrhu će nam poslužiti Bonjour tj. njegova Linux inačica - Avahi.

Za to će vam biti potrebni paketi avahi-daemon i nss-mdns (ili libnss-mdns). Nakon instalacije, morate promijeniti liniju u /etc/nsswitch.conf koja počinje sa "hosts" tako da vam izgleda ovako:
    hosts: files mdns4_minimal [NOTFOUND=return] dns mdns4 mdns

Time ste zapravo definirali u kojem redoslijedu i po kojim protokolima neki program može tražiti ime nekog računala. Files je zapravo /etc/hosts datoteka, dns je DNS, a mdns je mDNS tj. Bonjour.

Sada nam preostaje konfiguracija Avahija. S obzirom da u svim distribucijama Avahi dolazi s defaultnim vrijednostima koje su sasvim u redu za prosječnog korisnika, neću objašnjavati svaku datoteku pod /etc/avahi. No, ono na što želim da obratite pažnju je /etc/avahi/services direktorij. U tom direktoriju se definiraju svi servisi koje Avahi objavljuje preko mreže. Datoteke su obične XML datoteke, a mi ćemo stvoriti afpd.service datoteku koja će sadržavati sljedeće:
    <?xml version="1.0" standalone='no'?><!--*-nxml-*-->
    <!DOCTYPE service-group SYSTEM "avahi-service.dtd">
    <service-group>
    <name replace-wildcards="yes">%h</name>
    <service>
    <type>_afpovertcp._tcp</type>
    <port>548</port>
    </service>
    </service-group>

Nakon što spremite tu datoteku i pokrenete avahi-daemeon servis, vaš Linux server bi se trebao pojaviti pod Network u Finderu na Mac OS Xu.

I to je to. Ako nekim direktorijima preko AFPa imaju svi pristup, oni će se prikazati kada dvaput kliknete na server, u suprotnom morate kliknuti na Connect As... i spojiti se sa svojim usernameom i passwordom (a ponudit će vam se i opcija za spremanje passworda u keychain).

Za kraj bih vam samo htio reći da preko Avahija možete objavljivati i servise kao što je npr. SSH (pa će cyberduck automatski preko Bonjoura vidjeti SFTP server), SMB (to će se isto vidjeti u Finderu) i sl.
    Dobar tutorial imate ovdje i toplo ga preporučam ako vam nešto slučajno nije jasno i/ili želite upogoniti AFP na Linuxu kao Time Machine volume.
    Post edited by Unknown User at 2009-02-19 22:02:34
  • 4 Komentara sorted by
  • ne koristim linux da bi mi ovako nešt bilo potrebno, ali svaka čast na tutorialu!
    Sigurno će nekima biti od velike pomoći
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
    Geek by nature, Mac user by choice! [kontin.info] [blog] [posao]
  • Tako je, svaka cast na tutorialu...
  • Svaka cast!

Da bar tu ima neki rep sistem...
  • "schlupi" said:
    Svaka cast!

Da bar tu ima neki rep sistem...

I don't do it for the fame... I do it for the money :D