Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6492)

• luxx
  • leanabelle
  • soic
  • Montana
  • iPekica
  • axxo
  • ileo
  • m3d033
  • Damirst
  • struja
  • PUCKODJ
  • ford
  • antevekic
  • hrvoje_
  • DanijelMpower
  • torik
  • pbaburic
  • vanjichh
  • websinger
  • ivanos2

Tko je online (2)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
Dobrodošli fotografičari
  • Evo nakon kratkih konzultacija odlučili smo otvoriti posebnu sekciju na forumu posvećenu digitalnoj fotografiji. S obzirom da smo primjetili da se poveči broj korisnika na ovaj ili onaj način bavi fotografijom ( a priznajem i iz sebičnih pobuda) pa je ovo dio foruma o kojem možete raspravljati o fotografskim tehnikama, razmjenjivati iskustva o aparatima, softverom, dijeliti trikove i družiti se kroz foto prizmu. Toliko za sada, i samo da upozorim da sam nedavno nabavio svoj prvi DSLR pa možete očekivati gomilu početničkih pitanja od mene ;)
    Post edited by Unknown User at 2009-05-14 21:18:16
  • 61 Komentara sorted by
  • i like it, i like it a lot!!!!

Samo tako dalje!!
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • Opa, bravo!
  • Pozdravljam otvaranje teme, jedva čekam da Don ovo vidi... :D

Evo jedna od njegovih najnovijih kojima se ne mogu prestati diviti:

http://farm4.static.flickr.com/3533/329 ... 043e_b.jpg
  • Evo ja baš danas idem napravit đir motorom i fotićem
    Ajde dobro dio s motorima ćeš otvorit kad uzmeš pilu, za sad je i fotografija dosta :) :)
  • Eto i mene... Aperture user :)

http://www.filipcic.com
  • Ajde drago mi je da je ovo dobro prihvaćeno :) već vidim da će morati posebna tema za fotke, ovi slapovi su o.O.

Alojz a sad neznam kako ćemo ukomponirati motore i Mac :) .. možda kad Apple napravi iTor ;)

Tomislave sviđaju mi se fotke na tvom sajtu a i tranzicije su odlične
  • Roberta gdje se nalaze ovi slapovi?
  • Svaka cast za temu!!
  • "leko" said:
    Roberta gdje se nalaze ovi slapovi?

Dođi da vidiš, dođi da se diviš :D

Rijeka Trebižat, drugi put kad dođeš možemo organizirati neki izlet... ;)

Evo vodopada Kravica od neki dan:
    Kad je snijeg (Kod nas jednom u par godina) onda je jako teško postići bilo kakav kolorit,
    no mene na ovim njegovim fotografijama oduševljava boja vode (Podsjeća me na HELF bombone :mrgreen: )

http://farm4.static.flickr.com/3455/329 ... 6b8d_b.jpg

Inače Don i ja smo poklonici Nikona, Kod njega je put išao preko Olympusa a kod mene Olympus -> Canon -> next is Nikon.
    Kroz njegove ruke su prošli razni jači modeli, no tek kad je nabavio NIKON D300 i gomilu objektiva shvatila sam neke stvari i poželjela da i ja imam DSLR, ali Nikon.
    Imam genijalnu ponudu za D40 s torbom i 2 kartice za 700 KM, moram prvo prodati Canon S5 s kojim sam jako nezadovoljna.
    Ako uzmem taj D40 moći ću krast njegove objektive, inače sam zaljubljena u tzv. "širac" :D
  • http://img.skitch.com/20090228-n1rma6996gendy6r8ci2nyrhgr.preview.jpg
    Click for full size - Uploaded with plasq's Skitch

Kravice prije 3,4 mjeseca.
  • Evo kao što rekoh bio ja na vožnji pa rekao da podjelim s vama par fotki koje sam uslikao negdje bogu iz nogu :)
    Ta kapelica mi je baš nekako upala u oko i morao sam skrenut do nje i pofotkat ju malo

http://img.skitch.com/20090228-gcxx1j2i97kr4y7ff7nejcb8u7.jpg
    http://img.skitch.com/20090228-mp46bnqwdca1hpu6twntjx3n3c.jpg
    http://img.skitch.com/20090228-xcdqtqpy66yu8a1dp8s1a5u7ed.jpg
    http://img.skitch.com/20090228-rptunsqu9e5i4hwyupnfhr8p1r.jpg
  • Pre dobra fotka kapelice.... jednom ću valjda i ja znat tako nešt poslikat i napravit :)
    tvoj bike?
    Geek by nature, Mac user by choice! [kontin.info] [blog] [posao]
  • I tata bi sine... samo da imam fotic za nekih 6 milja.... :D
  • @ Darko je moj je :)
    @ Rayno1 rekao sam ti na MacPivi da je duplo jeftiniji :)
  • Ja bi puno toga a jedna od puno stvari koja jako dugo ceka je fotic, stvarno volim slikat... ali nemogu si trenutno priustit neki fotic... JBG... :(
  • Ista stvar, volio bih forogrfirat, volim prirodu, tako da bi volio spojit te dvije stvari...
  • Evo slikice sa 3.1MP (Olympus c-370) a zamisli da je neki jebeni fotic... heheh

http://img.skitch.com/20090228-jsdnfu4hhk9gc7ctp6kqmm1dam.jpg

LOL
  • Odlicno, zbog fotografije sam i presao na Mac...

Eto da i ja prilozim nesto...

http://skitch.com/popaj76/bgc8r/otok-mageroya-norveska
  • ajde.. baš lipo šta ima i fotografije.
    inače ona fotka s kućom i rijekom nije baš komponirana bajno.
    fortka iz norveške ... pohvala..svaka čast pogotovo zalaz sunca i s kapelicom...al da nije motora ehh kudikamo bi bilo bolje.
    što se tiče slapova krvavice nije ok jer je sumaglice od slapova ... malo bliže bi bio bolji rezultat, jer je snimano čini mi se s teleobjektivom i stvara se onda "soft".
    volio bih da je snimljena iz donjeg rakursa i da je onda mekocrtačem dočaran pad vode.. sorry na kritici al meni bi bilo tako draže.
    iMac 21.5 1TB
    iPhone 4 32 GB
  • "GemahenLahen" said:
    Evo kao što rekoh bio ja na vožnji pa rekao da podjelim s vama par fotki koje sam uslikao negdje bogu iz nogu :)
    Ta kapelica mi je baš nekako upala u oko i morao sam skrenut do nje i pofotkat ju malo

Prehebena slika!! Svaka cast!
    Post edited by minime at 2009-03-01 16:51:20
  • Luka, svaka ti dala. :D
    Zadnje vrijeme sam se "utuđio" od Mackorisnika, al' sad kada si napravio poseban topik o fotografiji i Mac-u, vidim velik broj ljudi je sretan jer djele istu strast ako i ja ( i Mac, of kors :) ) Jesam se raspisao... :mrgreen:
  • "GemahenLahen" said:
    Evo kao što rekoh bio ja na vožnji pa rekao da podjelim s vama par fotki koje sam uslikao negdje bogu iz nogu :)

http://img.skitch.com/20090228-mp46bnqwdca1hpu6twntjx3n3c.jpg
    http://img.skitch.com/20090228-xcdqtqpy66yu8a1dp8s1a5u7ed.jpg
    http://img.skitch.com/20090228-rptunsqu9e5i4hwyupnfhr8p1r.jpg

Odličan motiv. Da si motor malo desno stavio ( da se vidi cijela crkva) bilo bi još efikasnije. ;)
  • "Luka" said:
    Evo nakon kratkih konzultacija odlučili smo otvoriti posebnu sekciju na forumu posvećenu digitalnoj fotografiji. S obzirom da smo primjetili da se poveči broj korisnika na ovaj ili onaj način bavi fotografijom ( a priznajem i iz sebičnih pobuda) pa je ovo dio foruma o kojem možete raspravljati o fotografskim tehnikama, razmjenjivati iskustva o aparatima, softverom, dijeliti trikove i
    družiti se kroz foto prizmu. Toliko za sada, i samo da upozorim da sam nedavno nabavio svoj prvi DSLR pa možete očekivati gomilu početničkih pitanja od mene ;)

Poseban pozdrav za otvaranje podforuma i teme! 8-)
  • "tomislav" said:
    Eto i mene... Aperture user :)

http://www.filipcic.com

Aperture user as well! Odličan portofolio Tomislave!
  • @Performita - hvala na komentarima! 8-)
    @GemahenLachen najviše mi se sviđa verzija br.1, slažem se s većinom u svezi s kritikom vezanom za motor.
    @Popay 76 - zanimljiv zalazak na sjevernim širinama.
    @Vlasta
    član Vlasta se kritički osvrnuo na neku od mojih fotografija, govoreći da kompozicija nije bajna, termin "bajna" se ne rabi i ne postoji u kritici kompozicije. Molim za preciznije objašnjenje. S obzirom da je meni profesija analiziranje i kritika likovnih djela, skulptura i fotografije, vrlo rado ću se objektivno osvrnuti na neku od njegovih fotografija, kad ih postira ovdje. ;)
    Kritika se odnosila na ovaj fotos.
    http://farm4.static.flickr.com/3533/3290195281_8a66e0043e.jpg
  • Šta se meni zahvaljuješ, LOL :P
    Ovo je bio jedini način da te ponovo privučem na forum, jer fotografija ipak može oduzet tvoje dragocijeno vrijeme pošto si u njoj više nego izvrstan
    :D
  • Vrlo rado ću postirati neke svoje fotke samo da ih smanjim da mogu biti tu.
    Mislim da bi bilo bolje da je izrez išao na razrušenu kuću i slap..
    Eto bez uvrede.
    iMac 21.5 1TB
    iPhone 4 32 GB
  • Jako mi je drago da je otvorena ova tematika. Amaterski se bavim fotografijom, a nedavno sam djelomično prešao na Mac pa je ovaj forum idealna kombinacija.

http://www.foto.drusany.com
  • Super su ti fotke, ico00!
  • "vanja" said:
    Super su ti fotke, ico00!

Hvala :)
  • Ljudi trebam stručni savjet.
    Radim neku seriju fotografija sa Nikon D40X aparatom u Raw (aka nef) formatu. Koristim sljedeci software za post obradu:
    Capture NX 2 ( za one koji neznaju radi se o softwareu od nikona za rad sa nefovima koji je cini mi se puno bolji od photoshop nef plugin opcije ... jer jako fino razgovara sa hardwerajom od istog proizvodjaca ... rekao bih da sam ovdje isao zapravo Apple logikom ;) )
    E sad podesenja u softu su presuper ... i taj dio mi je mrak ... ali. Prilikom saevanja kao nef dobijem 2872x2592 ili kao tiff (bez ikakvih kompresija niti icega) ... dobijem još manju rezoluciju - 3689x2469?!?! E sad kada otvorim originalni nef file unutar ovog softwarea on kaže da se radi o Compressed RAW (12 bit)?!!? Iako nisam nigdje odlucio na komprimiran RAW niti igdje vidim da postoji da je to default?!?! Eto pa ako tko koristi ovaj soft ili zna rijesenje ... plz help jer fotke idu sutra u print na veliki format i trebam svaki pixel.

kada istu stvar probam u Photoshop CS3 desi se isto ... samo se smanji na rezoluciju od 3872x2592?!?!
    Pomagajte!!!
  • Prvo.
    Zašto uopće nakon obrade sejvaš u NEF? Bolje u jpeg ili TIFF(ako možeš, jer nisi rekao da li ti daje opciju i jpeg)
    Drugo.
    Probaj u preferences-u pod general promjeniti default D1X sa 6 mpx na 10 mpx, a imaš i opciju da ti sejva po defaultu jpeg.
    Treće.
    Ja sam sad išao napraviti neku korekciju na NEF file-u i išao sejvati u NEF, rezolucija mi ostaje ista.
    Četvrto.
    Vrhunski je to program. Znam, jer ga s guštom koristim 8-)
    javi ako šta riješiš....
  • ma sejvao sam u nefu i tiffu ... probao sam u nefu cisto da vidim dali se smanji rezolucija samo u opciji kad sejvam ko tiff ... no teo to niej slucaj. Cim otovrim file u Capture NX2 odmah se smanji ta rezolucija nesto malo.
    E sad podesio sam ovo sta si rekao na 10MB i ovo da bude 16 bita i nakon toga ostane ova dimenzija koju file ima kad ga otvorim u NX-u a ne smanji se jos dodatno kako je bio slucaj kao kad sam sejvao u 8 bita.
    Soft je mraaak. Jedino sta nazalost ne posjedujem Nikona (aparat) nego je posudjen za potrebe izrade fotki ... u svakom slucaju zakljucio sam da tih 5-6 pixela dužnih neće pretjeranoutjecati na finalni produkt :D

A da je soft lud ... to svakako.
    Tnx
  • BTW ... jpeg nije dobra kompresija ... nije mi jasno zasto bi si to stavio kao defaut?!?
    Barem ne za print ... a napomenuo sam da mi za to treba.
    Tiff mi treba.
    Iako vjerujem da kad bi ova radnja koja ce mi izradjviati fotografije radila sa NEFovima ... da bi to bilo najbolje ... no traze tiff ... tako da ;)
    Poz
  • Pardon, moja nepažnja, što nisam do kraja obratio pozornost. I ja isto tako kad nešto printam sejvam u TIFF-u. A jpeg mi je defaulni, jer najčešće stavim na web sliku koju obradim. ;)
  • "ecvis17" said:
    BTW ... jpeg nije dobra kompresija ... nije mi jasno zasto bi si to stavio kao defaut?!?
    Tiff mi treba.
    Iako vjerujem da kad bi ova radnja koja ce mi izradjviati fotografije radila sa NEFovima ... da bi to bilo najbolje ... no traze tiff ... tako da ;)
    Poz

Pa nije baš istina da jpg nije dobra kompresija. Meni je čak i najbolja. Tiff je bolji ako ideš na print, ali komotno možeš printati i it jpg-a. Rijetki će primjetiti razliku. Naravno zapišeš u maksimalnoj kvaliteti i to je to. Printao sam jpg na 50x70 bez problema i to 8MP fotke.
    Oko samog Capture NX-a ti ne mogu pomoći ali Camera Raw u Photoshopu ima opciju na koliko MP želiš sejvati fotku. Možda i ovaj ima nekaj slično, pa ti je zbog nekog razloga odabrana manja rezolucija.
  • "ico00" said:
    [quote="ecvis17"]BTW ... jpeg nije dobra kompresija ... nije mi jasno zasto bi si to stavio kao defaut?!?
    Tiff mi treba.
    Poz

Pa nije baš istina da jpg nije dobra kompresija. Meni je čak i najbolja. [/quote]
    Jpeg - ne po mom mišljenju nego opće poznato jest loša kompresija ... ako govorimo o printu ... a u početnom postu sam naveo da u tom kontekstu postavljam pitanje. jpeg je također loš format za arhiviranje foto materijala jer nije trajan ... naime svaki put kad otvorimo jpeg datoteku ona izgubi malo na kvaliteti ... ovo nisu moje tvrdnje nego od nekih fotografai stručnjaka koji uvjeren sam o ovome znaju nešto više od nas ... no ostavimo to po strani.
    Činjenica da ti ne vidiš razliku ovosi o malo više faktora ... recimo tako možemo reći da je sta stvar ako je nešto cmyk ili rgb jer u nekoliko primjera koje si ti npr proučava nebi li vidio razliku nije vidjela razlika ... no recimo RGB ima debelo veći spektar koji obuhvača ... ovo također nije moja tvrdnja.
    Ko što ovisi dali to dali se vidi razlika i o tome na kojem je printeru ... preši printana ...otisnuta fotografija ... jer ako nije riječ o visoko kvalitetnom printeru naravno da nevidiš razliku kad tiff u tim uvjetima nemože doći do izražaja.
    Kakav je aparat korišten ... i na kraju što je fotografirano ... i koliko kvalitetno.
    Ovo što si ti rekao me podsjeća na mog mentora kad se "zabrinuo" da me netko pokrao kad sam mu rekao da je moj diplomski rad ... printanje + papit došlo 1600 kn a sastojalo se od dva printa na papiru veličine 118x87 cm sa printanom površinom 112x83 cm - i onda mi rekao da sam trebao njega pitati jer ima on tipa koji može printati na tendama i automobilima :roll:
    što je kao trebalo biti dokaz kvalitete printanja koju tip nudi :P
  • "ecvis17" said:
    jpeg je također loš format za arhiviranje foto materijala jer nije trajan ... naime svaki put kad otvorimo jpeg datoteku ona izgubi malo na kvaliteti ... ovo nisu moje tvrdnje nego od nekih fotografai stručnjaka koji uvjeren sam o ovome znaju nešto više od nas ... no ostavimo to po strani.

Moj ti je savjet da se ostaviš takvih "stručnjaka" i počneš malo razmišljati svojom glavom, jer s ovom izjavom si zaslužio završiti na shit-of-the-week listi.
  • "svakak" said:
    [quote="ecvis17"]jpeg je također loš format za arhiviranje foto materijala jer nije trajan ... naime svaki put kad otvorimo jpeg datoteku ona izgubi malo na kvaliteti ... ovo nisu moje tvrdnje nego od nekih fotografai stručnjaka koji uvjeren sam o ovome znaju nešto više od nas ... no ostavimo to po strani.

Moj ti je savjet da se ostaviš takvih "stručnjaka" i počneš malo razmišljati svojom glavom, jer s ovom izjavom si zaslužio završiti na shit-of-the-week listi.[/quote]

:lol: :lol: :lol: Dobraaa
  • "svakak" said:
    [quote="ecvis17"]jpeg je također loš format za arhiviranje foto materijala jer nije trajan ... naime svaki put kad otvorimo jpeg datoteku ona izgubi malo na kvaliteti ... ovo nisu moje tvrdnje nego od nekih fotografai stručnjaka koji uvjeren sam o ovome znaju nešto više od nas ... no ostavimo to po strani.

Moj ti je savjet da se ostaviš takvih "stručnjaka" i počneš malo razmišljati svojom glavom, jer s ovom izjavom si zaslužio završiti na shit-of-the-week listi.[/quote]

A to po procjeni koga?
  • Boze dragi Ecvis kakve ti to gluposti "strucnjaci" uvaljuju? Ajde uzmi neki jpeg i otvori ga sto puta pa kazi da li ima razlike? :mrgreen:
  • Moschuse ... izvor informacija su mi ljudi koji rade na muzejskim arhivama ... i prebacivanju istih u digitalni oblik, na kraju krajeva obradjivali smo ovo i na faksu na tehnologijama tiska.
    Ako uguglate jpeg and archiving ili nesto slicno dobijete dosta odgovora na ovo
    http://www.faqs.org/faqs/jpeg-faq/part1/section-10.html
    http://www.impulseadventure.com/photo/l ... ation.html
    evo jedan prvi na koji sam kliknuo spominje ono na što nas cak i windowsi upozoravaju kad pokusamo rotirati jpeg datoteku te onda saevati ... win ce nam reci da ako to napravimo cemo moguce izguzbiti na kvaliteti datoteke. Nisam cuo da se ovi gubitci pojavljuju kod tiffa ... a kod raw-a osobito.
    A te reakcije na to da sam se pozvao na "strucnjake" .. :(
    Znam da je bedasto zazvucalo ali to je reakcija na komentar da osoba nevidi razliku između tiffa i jpega ...
    Meni takvo razmisljanje digne zivac ... ono tko zna o kakvoj se radi fotografiji ... sto osoba zeli ... ma uostalom vec sam to opisao.

Neda mi se zapocinjati flejm ... tako da ako se ne slazete ... fine with me. Ali to da je jpeg dobar file format za kvalitetan print ... to vam nikako ne stoji ... jpeg ima gubitke na boji ... i to se vidi
    također jpeg datoteke u kasnijoj obradi ... i ovo po mom iskustvu recimo ... (ja recimo cesto uspjevam izvući manje informacija iz tamnih sekcija na jpeg datoteci nego tiffu )nisu više toliko fleksibilne kao recimo tiff.
    To je kao prica sa generacijama kod trake. Skines ... smonitras ... exportiras na traku pa skines pa opet s time radis nesto .. pa opet nasnimis na traku ... i s vremenom se vidi gubitak slike ... ima ljudi koji mi na to također kažu da oni ne vide razliku. Kao što neki nevide ni razliku između dvd-a i dv formata ... a ja eto "mislim" da vidim razliku.

evo i viki o tome kaze isto

http://en.wikipedia.org/wiki/JPEG
    http://en.wikipedia.org/wiki/Generation_loss
  • Ecvis kruske i jabuke ;)
    JPEG je lossy codec za razliku od tiffa, rawa i slicnih koji namaju nikakve gubitke ali ti gubitci se dogadjaju prilikom saveanja! Glupost koju si ti rekao tj. koju su ti tvoji "strucnjaci" rekli je da se gubi na kvaliteti i prilikom gledanja jpega sto jednostavno nije tocno jer bi to znacilo i da, recimo, mp3ice gube na kvaliteti kad ih slusas. :mrgreen:
  • Glupost ... slazem se ... mislio sam na koristenje tih fotografija .. kako ih se u real lifeu koristi pa sam time rekao otvorim ( ne gledam ... nemamo laserski pogled ... jos ;) ) .. misleci na koristenje ... koje cesto bude i resamplanje jer ju rotiras, kropas ... bla bla .. ono koristis ju a da ju pritom nemas namjeru dodatno komprimirati pa efektivno svejedno gubis kvalitetu.

BTW otkaci sa strucnjacima ... :D

Podsjecam da sam pricao o arhiviranju ... gdje se prilikom sortiranja i preslagivanja ... cesto fotografije rotira i cropa na ... i time i gubi na kvaiteti ... a zelja je da se samo fotografije preslozi prema nekoj drugoj logici nego do tad ...
    nisu kvalitetne za print i nisu kvalitetne za arhiviranje
  • Nego zna li netko odgovor na ono inicijalno pitanje sa rawom i tiffom?
    dakle kad sejvam otovreni raw u tiff (sva su podesenja najvisa moguca) ... tiff ima nesto manju rezoluciju od rawa?
    Malo manju radi se o desetak pixela ali me naprosto zanima o cemu se radi?
  • "ecvis17" said:
    evo jedan prvi na koji sam kliknuo spominje ono na što nas cak i windowsi upozoravaju kad pokusamo rotirati jpeg datoteku te onda saevati ... win ce nam reci da ako to napravimo cemo moguce izguzbiti na kvaliteti datoteke.

Windowsi će te upozoriti jer njihov preglednik teško smeće i nije sposoban napraviti lossless rotiranje JPEG-a.
  • "ecvis17" said:
    Nego zna li netko odgovor na ono inicijalno pitanje sa rawom i tiffom?
    dakle kad sejvam otovreni raw u tiff (sva su podesenja najvisa moguca) ... tiff ima nesto manju rezoluciju od rawa?
    Malo manju radi se o desetak pixela ali me naprosto zanima o cemu se radi?

Dobro malo jesi brzoplet ali ja sam barem navikao na to ;)
    priznajem jeste bilo smjeno i nisam mogao da odolim ali gledaj to sto kazes za .jpg sve stoji za kvalitetu printa, eh sada ja ne znam koliki to print kod tebe treba da bude jer nisi ni rekao, ali pretpostavljam veliki ;)
    Uglavnom ne vjerujem da tih 10 ili koliko vec pixela budu napravili veliku razliku pa taman da si ne znam kolikog izostrenog vida i profi nastrojen, pogotovo na tih 3 i kusur hiljada/tisuca pixela , stvarno ne treba pretjerivati ;) Ja ti mogu dati sliku sa rezom 4288x2848 u RAW formatu i ona ipak nece biti upotrebljiva za print ;) Sto hocu da kazem sa tim jeste to ako si siguran da si odradio posao kako treba da si napravio fotku sa veoma dobrom dubinskom ostrinom i bez mnogo brusa(noisa) onda nebi trebalo da bude problema iako ne znam zasto ti PS ukrade tih desetak pixela. Kakva ti slika izgleda u PS kada je uvecas? Izgube li se detalji ili je po tebi sve OK?
    Ja sam evo napravio isto i po slikama se vidi da nisam izgubio niti pixela ;)

RAW:

http://img.skitch.com/20090326-x4meaj8awqdgkr84re3m9ccynp.preview.jpg

Tiff:

http://img.skitch.com/20090326-trs84ad4ur2b6inxuxqtepwfnu.preview.jpg
  • Evo fotka radjena u istoj rezoluciji formatu i istim aparatom i kako to izgleda izvorno u kao Nef u finderu
    http://img.skitch.com/20090326-g2qj171dkjhqaf61bcijtyp63s.preview.jpg
    Pnda ga otovrim u Capture NX2 i prije bilo kakvog savea ... pogle rezoluciju

http://img.skitch.com/20090326-k23hrjk6cm5ystj23fi4u8wcni.preview.jpg
    ako sejvam opet u nef dobijem onu isturezoluciju koju sam imao prije otvaranja filea a ako saevam u tiffu dobijem sljedece.

http://img.skitch.com/20090326-g7b1pd9ia74x9c8cid6macyhwd.preview.jpg

Photoshop ista stvar
    otvorim i pokrene se plugin i odmah ima manj rezoluciju ...

http://img.skitch.com/20090326-jc5h29urirf3458y96pwrf4hki.preview.jpg

i ako sejvam kao tiff dobijem tu manju rezoluicju

http://img.skitch.com/20090326-3fshx9pniy557qkmqprckffw7.preview.jpg

dng file daje nesto između tj 4 pixela razlike :?

http://img.skitch.com/20090326-hfhps9pubcusrc1iykfwcje89.preview.jpg

E sad .. ti si pokazao kako su tiff i nef otovreni u ph-u (iako mi ovo ne lici na ph ... jel to cs4?) istih rezolucija .. to je i meni slucaj iako meni unutar findera ta rezolucija bude veca a sve sta otorim u bilo kojoj applikaciji tiff i nef bude odmah smanjeno cim otvorim.
    Isitina daaaaleko od toga da ja ovo vidim na printu ekranu ili bilo gdje ... mene samo onako zanima .. ako se kako ovo moze izbjeci ... ili recimo sto je razlog?!?!
    Mozda raw smanji rezoluciju kad ga pogledas :D

Dakle ajd pogledaj koliko ti na get info kaze da ima pixela u usporedbi sa ph?!?
    Dakle ne pricam o prakticnom problemu nego znatizelji?!
    Ako mozda neko podesenje kod mene ovo producira ... ima ko ideju koje bi to podesenje moglo biti?!?
    Molim da to bude neki "strucnjak" ;)
  • "ecvis17" said:
    Jpeg - ne po mom mišljenju nego opće poznato jest loša kompresija ... ako govorimo o printu ... a u početnom postu sam naveo da u tom kontekstu postavljam pitanje. jpeg je također loš format za arhiviranje foto materijala jer nije trajan ... naime svaki put kad otvorimo jpeg datoteku ona izgubi malo na kvaliteti ... ovo nisu moje tvrdnje nego od nekih fotografai stručnjaka koji uvjeren sam o ovome znaju nešto više od nas ... no ostavimo to po strani.
    Činjenica da ti ne vidiš razliku ovosi o malo više faktora ... recimo tako možemo reći da je sta stvar ako je nešto cmyk ili rgb jer u nekoliko primjera koje si ti npr proučava nebi li vidio razliku nije vidjela razlika ... no recimo RGB ima debelo veći spektar koji obuhvača ... ovo također nije moja tvrdnja.
    Ko što ovisi dali to dali se vidi razlika i o tome na kojem je printeru ... preši printana ...otisnuta fotografija ... jer ako nije riječ o visoko kvalitetnom printeru naravno da nevidiš razliku kad tiff u tim uvjetima nemože doći do izražaja.
    Kakav je aparat korišten ... i na kraju što je fotografirano ... i koliko kvalitetno.
    Ovo što si ti rekao me podsjeća na mog mentora kad se "zabrinuo" da me netko pokrao kad sam mu rekao da je moj diplomski rad ... printanje + papit došlo 1600 kn a sastojalo se od dva printa na papiru veličine 118x87 cm sa printanom površinom 112x83 cm - i onda mi rekao da sam trebao njega pitati jer ima on tipa koji može printati na tendama i automobilima :roll:
    što je kao trebalo biti dokaz kvalitete printanja koju tip nudi :P

A kaj da ja tebi kažem kad si tak pametan i sve znaš. Živi po svojim saznanjima i savjetima "stručnjaka" i uživaj.
  • Ja neznam u cem je problem ... dosao sam postaviti ptanj vezano uz raw i tiff u navedenom kontekstu i sve to vezno uz printanje ne web niti nesto tako.
    I onda dobivam komentare ... jpeg je mrak kompresija ... nesto sa+a nisam pitao ... i onda bez nekog argumenta wtf.
    Onda ste se vi ulovili rijeci "strucnjak" ko pijani plota.
    I tko zna sta jos.
    Sta da kazem .. :|
    Radim sa printanjem i tiskom vec neko vrijeme i nisam bas jos suo da mi u tiskari ili radnji nekoj te vrste predlažu da im dofuram jpeg ... vama jesu?!
    Ko da sam upao jpeg fan klub ... :shock:
    Jedino gdje mi za nesto sta ide na papir predlažu jpeg je radnjama koje razvijaju fotke u obiteljske svrhe ... ono fotke sa godinjeg i to ... jer ima nekad strojevi nemogu raditi sa tiffovima .. :roll:
    Eto to su moja iskustva sa tim stvarima koja su tvoja ico00, tebi predlažu ljudi da doneseš jpeg?
    Ili ti kad ti u radnji kažu da doneseš tiff pomisliš " ja nevidim razliku između jpega i tiffa " i onda "razmišljajući svojom glavom" odlučiš donjeti im jpeg?!
    Ja sam na takvu stvar mislio kad sam upotrebio riječ stručnjaci ... mislio sam na ljude koji rade na acctual strojevima za reprodukciju datoteka na papir ili sto vec i vjerujem da znaju sto se dobro ponasa na njihovim strojevima ..
    Necu vise hraniti trola ....
    ako tko ima sta za dodati za moje inicijalno pitanje ... plz .. ne nalazim na netu bas nest o tome :?