"Luka" said:Znači prvi slijedeći je 50mm 1.8?
Ovo što je BigMac napomenuo, čuo sam da pašu i Sigmini objektivi na Canon ?
"monty_pirate" said:Ja sam također gledao EOS400D, čini mi se dosta moćan a i po ovome što čitam po forumima, mnogi vele da je to sasvim solidno rješenje. Luka, kakav je tebi početni dojam?
"sale01" said:24-70mm f2.8 Canon
"vanja" said:A vidis, ja se s tobom ama uopce ne slazem
Lako je kupiti objektiv od 15k kuna i napraviti neku dobru sliku. Dobro, nije "lako", ali je svakako lakse nego s objektivom od 1500 kuna, a to je moja poanta. L objektivi su kvalitetne izrade, robusni, dugotrajni i tako dalje i tako blize, ali ne nude nuzno i takvu sliku, pogotovo ne za tu razliku u cijeni u odnosu na non-L ili nedaj Boze non-Canon. 17-40 cujem na svakom koraku da i nije bas nesto ostar. 70-200 je legenda u bilo kojoj izvedbi, ali brate, da je lagan to nikako ne stoji.
"vanja" said:Cijeli smisao (amaterske) fotografije je zabaviti se s tom opremom, uciti, fino se druziti s drugim entuzijastima i konacno napraviti super fotke. Umjesto kojekakvih objektiva od ne-znam-koliko-tisuca draze mi je uzeti M42 objektiv i zabavljati se.
Sigma ima, istina, malo slabiju kontrolu svojih proizvoda, ali tko ti brani da ga vratis i uzmes novi ako ti ne odgovara. Ili ne kupis nakon probe ako kupujes second hand? Ja doduse nisam do sada naletio na ni jedan problem sa Sigmama, a igrao sam se s podosta njih. Iako ocito problem postoji.
Eto ti primjer. Slijedeci tjedan uzimam Sigmu 70-300 f/4-5.6 APO DG Macro. Kazu da je meksa na 300mm od 70-200 f/4 (s ekstenderom). Super, a jednom amateru koliko to znaci? Ti printas u A3? Ja definitivno neZa visestruko nizu cijenu i laksi objektiv, pretrpim to sto je malo sporiji i zapravo losiji u svemu
![]()
Meni vrhunska oprema ima smisla kad udjes konacno u biznis i onda se to isplati kroz posao-dva. Ali to sam samo jaDa sada na kredu kupim 5d mk2 i nekoliko L objektiva, zasitio bih se fotografije za 3-4 mjeseca zagarantirano.
Ima frend 40d, 100mm f/2.8 macro, Manfrotto stativ od skoro 2 soma, a na aparatu uglavnom 18-55 kit. Ima nas svakakvih
"ico00" said:Pa naravno da je lakše sa dobrim objektivom napraviti dobru fotku. Ne slažem se da ne nude nužno bolju fotku jer nema logike da su kit objektivi po nečemu bolji.
"ico00" said:Naravno da se mogu dobiti dobre fotke sa plastičnim kit objektivima, ali su to uglavnom fotke sa stativa pri zatvorenim blendama ili iz ruke, ali pri uvjetima gdje ima dosta svijetla.
/cut
"ico00" said:Što se tiče 17-40, ja sam i više nego zadovoljan i vjerujem da se te spike sa oštrinom odnose na pixel peepere, odnosno frikove koji se više zagledavaju u svaki pixel nego u samu fotografiju.
"ico00" said:A 70-200 f/4 je lagan za kvalitetan tele objektiv. Tu nema dileme. Uzmi 70-200 f/2.8, pa 2.8 IS, pa onda opet f/4, pa ćeš vidjeti da je itekako lagan
"ico00" said:A zašto misliš da se ja ne zabavljam, učim i družim sa L objektivima? Ja se još više zabavljam jer se ne moram živcirati kako mi je recimo 18-55 na grupnoj fotki zamutio ljude koji su na rubovima ili kako sam propustio neki zanimljivi detalj koji sam htio snimiti sa 75-300 jer mu dugo treba da fokusira i sl.
"ico00" said:Ne volim davati novce za nešto pa to reklamirati i natezati se sa prodavačima, gubiti vrijeme, živce i na kraju novce. I još da to svjesno radim. Stvarno to ne želim. A upravo mi se to desilo sa Sigmom. Ja sam amater i meni znači to kaj je ta Sigma mekana.
"ico00" said:Ja sam apsolutni amater i sve sam kupovao na kredu i nije mi žao niti jedne kune, a nisam se zasitio fotografije u ove 3-4 godine. Ne kužim zakaj bi se zasitio fotografije ako imam kvalitetnu opremu.
"ico00" said:Pa naravno da je lakše sa dobrim objektivom napraviti dobru fotku. Ne slažem se da ne nude nužno bolju fotku jer nema logike da su kit objektivi po nečemu bolji.
"vanja" said:Pročitaj ponovno što sam napisao. Probat ću to drukčije sročiti. L objektivi ne nude toliko veću kvalitetu koliko više koštaju u odnosu na druge objektive (znači, ne kit, nego i ostale).
"ico00" said:Što se tiče 17-40, ja sam i više nego zadovoljan i vjerujem da se te spike sa oštrinom odnose na pixel peepere, odnosno frikove koji se više zagledavaju u svaki pixel nego u samu fotografiju.
"vanja" said:A vidiš, no hard feelings, ali ja bih tebe smjestio u tu skupinu. Vinjetira, nije dovoljno oštro i tako dalje.
"vanja" said:Kladim se da ti dam dvije fotke s non-L i L objektivom da u 90% slučajeva ne bi primjetio razliku. Meni su recimo tvoje fotke super, ali s obzirom na opremu bih iskreno očekivao više, jer L je očito toliko bolji, kako tvrdiš.
"ico00" said:A 70-200 f/4 je lagan za kvalitetan tele objektiv. Tu nema dileme. Uzmi 70-200 f/2.8, pa 2.8 IS, pa onda opet f/4, pa ćeš vidjeti da je itekako lagan
"vanja" said:Je, uzmi 500mm f/4 pa da tek vidiš koliko je tada laganIma puno telaca koji su lakši od 70-200 f/4. Može to biti kvalitetnije staklo, konstrukcija ili što god hoćeš, ali je jednostavno teži. Nekome to ne smeta, meni da.
"ico00" said:A zašto misliš da se ja ne zabavljam, učim i družim sa L objektivima? Ja se još više zabavljam jer se ne moram živcirati kako mi je recimo 18-55 na grupnoj fotki zamutio ljude koji su na rubovima ili kako sam propustio neki zanimljivi detalj koji sam htio snimiti sa 75-300 jer mu dugo treba da fokusira i sl.
"vanja" said:Ico00, postoji cijeli svijet objektiva izvan L klase i kit objektivaMeni su ovo izjave profesionalca koji želi odraditi posao, ne zabaviti se sa fotografijom. Jednostavno različito razmišljamo. Ti želiš obaviti posao, ja se želim zabaviti i naučiti.
"ico00" said:Ne volim davati novce za nešto pa to reklamirati i natezati se sa prodavačima, gubiti vrijeme, živce i na kraju novce. I još da to svjesno radim. Stvarno to ne želim. A upravo mi se to desilo sa Sigmom. Ja sam amater i meni znači to kaj je ta Sigma mekana.
"vanja" said:Super! Ne znam kakva su ti primanja, ali ja iz principa ne dam višestruko više da bi mi eventualno fotka bila nešto oštrija. Pogotovo zato što nikad nisam zaradio nešto značajnije od fotografije. A nije mi ni cilj. Za tako ogromnu razliku u cijeni promijenit ću 5 objektiva ako treba. Nije trebalo nikad do sad, hvala Bogu
"ico00" said:Ja sam apsolutni amater i sve sam kupovao na kredu i nije mi žao niti jedne kune, a nisam se zasitio fotografije u ove 3-4 godine. Ne kužim zakaj bi se zasitio fotografije ako imam kvalitetnu opremu.
"vanja" said:Zato što počneš od opreme očekivati da napravi fotke za tebe. Osobno sam s kitom napravio najbolje fotke jer sam dao sve od sebe i znao da mi je oprema limitirajući faktor. Sad s boljom opremom to više jednostavno nije to. U razgovoru s kolegama na faksu koji isto fotkanju, to je valjda jedino u čemu se svi slažemo
Jedan fotka s 5D i ima poprilično zavidnu opremu. A sad već nekoliko mjeseci gotovo ne skida 35-70 f/3.5-4.5, a ja šibam s njegovim L-ovima.Bez alata nema zanata, ali sami alat definitivno ne čini i nije zanat.
"filippo" said:Što mislite isplati li se dugoročno više kupovati EF ili EF-S objektive. EF-S su mi primamljivi, no ne vjerujem da je APS-C vječan, stoga kad FF zavlada stakla će mi poprilično izgubiti na cijeni i morat ću uzimati nova. Bez sumnje će FF biti jedini standard kod DSLR-ova samo je najvažnije pitanje kada, za 3 godine ili za 10 godina ili više. Gledam si uzeti ovaj 17-40 za 450D ali ni EF-S 17-55mm nije loš... No planiram nadogradnju na idući xxD model...
"vanja" said:Ja bih najradije uzeo 1Ds (prvi) i s tim peglao, ali tesko ih je naci kod nas uzasno.
"ico00" said:
A što se tiče tvoje nadogradnje sa 400D na 450D mislim da je suluda. Razlike su premale da bi ti se to isplatilo. Logično bi bilo da ideš na xxD klasu.
"svakak" said:
Zamijenio sam 30D za taj 1Ds i ne mogu reći da sam požalio. Mala pedesetica mi je postao najkorišteniji objektiv, a 15-30 konačno pokazuje šta znači široki kut.
Cijelo vrijeme pričaš kako L objektivi ne vrijede tu razliku u novcima, a onda si uzeo L objektive od frenda i zaključio da bez alata nema zanata
"vanja" said:Sutra idem po Sigmu 70-300 f/4-5.6 APO DG MACRO, postam fotke ubrzo nakon toga
"vanja" said:Zelim ti jos puno super fotki i dobro svjetlo
"filippo" said:[quote="ico00"]
A što se tiče tvoje nadogradnje sa 400D na 450D mislim da je suluda. Razlike su premale da bi ti se to isplatilo. Logično bi bilo da ideš na xxD klasu.