Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6492)

• sara
  • Ivy
  • Wiseguy
  • ikola
  • Ficek
  • nixaster
  • fosavance
  • chofizg
  • Dom031
  • MadMax
  • Milkyinki
  • Salko
  • EdSe
  • LordShigi
  • iPekica
  • Popaj76
  • xbubbakx
  • ivicag
  • alenq
  • iBoki

Tko je online (3)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
Aperture 2
  • Evo ovdje bi volio da korisnici aperture-a iznose svoje mišljenje i trikove, kako se snalazite, kako (gdje) radite import slika, itd, itd...
    Mene osobno mući brisanje pojedine slike. Naime zna mi se desiti da aperture izbriše cijeli projekt di je ta slika omjesto samo one označane slike. Malo je teže u iPhoto-u izbrisati cijeli event :evil:
    Šta vi mislite? :arrow:
    Post edited by Unknown User at 2010-01-15 12:58:26
  • 41 Komentara sorted by
  • Evo ja sam već tjedan dana na trialu i iskreno tražim neki razlog da ga kupim, al bome nekako mi nije sjeo kako spada. Možda treba proći period privikavanja, do sada sam navikao na iPhoto i on mi je služio fenomenalno.

Baš mi se jučer desilo da sam umjesto 1 slike pobrisao cijeli event :( jel se može to ikako lockati?
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • Ja sam pokusao sa Aperturom ali sam odustao dovoljan mi je iPhoto, a za neke vece obrade tu je PS.
    Aperture mi je nekako bio dosta kompliciran, mada vjerujem da je program mocan, ali nekako mi ga je zamorno bilo koristit.

Mozda da ima nesto kao ACDSee na Macu, koristio bih ga zajedno sa Aperturom, ali ovako mi je iPhoto + PS sasvim dovoljno!
  • ...i još nešto. Svaki put kad pokrećem aperture javlja mi koliko slike, eventa, projekta, šta li već nije "store in valut" unatoć tome šta time mašina radi backup svakih sat vremena. A o brzini neću puno komentirati...,
    Sve skupa triba još to "polirati" :arrow:
  • Nemojte bas tako o mojem voljenom Apertureu :)
    Softver je super i ne bih mogao zamisliti fotografski zivot bez njega! Nije mi jasno kakve Evente spominjete though. Ja kreiram Project i u to importam strpam sve slike s kartice. Onda je brisanje svake slike cmd+delete.
    Inace, fino dodam kontrasta, sharpnessa, saturacije i vec sto treba jednoj slici. Onda oznacim cijeli projekt i stampam slike s tim postavkama. Jos jednom prodjem kroz sve slike i obavim neke sitne korekcije histograma i ekspozicije ako treba. I projekt gotov! Koliko bi mi trebalo za 200-300 slika u PS-u, ne zelim ni razmisljati :)

Inace, soft je meni prodisao tek sa 4GB RAM-a. Iako se vise ne bunim po performansama, cekam jos 500GB 7200 disk da konacno dodje pa da upotpunim iskustvo :)

Inace, sve slike i dalje idu u iPhoto zbog losih slideshow mogucnosti Aperturea. Tako da je library od Aperturea vise backup s RAW fotkama.
  • "vanja" said:
    Nemojte bas tako o mojem voljenom Apertureu :)
    Softver je super i ne bih mogao zamisliti fotografski zivot bez njega! Nije mi jasno kakve Evente spominjete though. Ja kreiram Project i u to importam strpam sve slike s kartice. Onda je brisanje svake slike cmd+delete.
    Inace, fino dodam kontrasta, sharpnessa, saturacije i vec sto treba jednoj slici. Onda oznacim cijeli projekt i stampam slike s tim postavkama. Jos jednom prodjem kroz sve slike i obavim neke sitne korekcije histograma i ekspozicije ako treba. I projekt gotov! Koliko bi mi trebalo za 200-300 slika u PS-u, ne zelim ni razmisljati :)

Inace, soft je meni prodisao tek sa 4GB RAM-a. Iako se vise ne bunim po performansama, cekam jos 500GB 7200 disk da konacno dodje pa da upotpunim iskustvo :)

Inace, sve slike i dalje idu u iPhoto zbog losih slideshow mogucnosti Aperturea. Tako da je library od Aperturea vise backup s RAW fotkama.

Vidiš meni ne ide brisanje s cmd+del, već cmd+backspace. A šta se tiče eventa, tj. projekta mislimo na isto.
    Siječam se da su ljudi s oduševljenjem dočekali verziju 2 (naspram 1-ice) Ja navijam da izađe verzija 3 :mrgreen:
  • Organizacijske mogućnosti je ono što stvarno diže Aperture, pogotovo kad imate arhivu od par terabajta koja se nalazi na nekoliko externih diskova. Offline media, pluginovi za inteligentne backupove. Drugo je ono što kolega iznad spominje. Lagan način da obradite i organizirate veliku količinu fotografija, a da baš svaku ne vučete u Photoshop.

Teethering je isto dobra stvar (snimanje s kamerom direktno spojenom u laptop).

Ima još dosta toga, ali ako ste "rekreativac" onda je stvarno overkill.

http://www.filipcic.com
  • "vanja" said:

Potpisujem.
  • Ja moram priznati da sam do danas bio skroz zadovoljan sa Apertureom ali mi je frend pokazao malo Lightroom 2.3 i definitivno se prebacujem. Ima Aperture neke stvari koje su mi zgodnije rijesene ali LR ima taj brush za selektivnu korekciju koji mi je stvarno wow i nesto sto uzasno fali Apertureu (ima plugova za to ali to onda vise nije non-destructive). Davno sam se igrao sa LRom dok nije imao te opcije i nije mi bio nista ekstra ali sad je to vec druga prica. Pretpostavljam da ce nesto slicno uvesti i u Aperture 3 ili koju vec verziju pripremaju ali Adobe ipak zna kako se radi kad su slike i video u pitanju ;)
  • Meni taj LR nije nikako sjeo, ponajvise zbog sucelja. Izgleda mi kao igrica :)
  • "vanja" said:
    Meni taj LR nije nikako sjeo, ponajvise zbog sucelja. Izgleda mi kao igrica :)

Hmm da to je i meni bila prva asocijacija kad sam vidio staru verziju :D
    Pretpostavljam da te smetaju oni zavijutci/grafikice ali to sve mozes iskljuciti u prefsima i onda izgleda normalno. Ovi adjustment brushevi i graduated filteri su stvarno mrak i ako nista drugo preporucujem da pogledas ovaj tutorial tj. uvod u neke od novih featursa pa sam odluci. Meni je nedoststak takvog alata bio jedina zamjerka Apertureu i to stari LR kojeg sam probao nije imao i tada niti meni nije sjela ta verzija ali kad mi je frend jucer pokazao par fora odusevio sam se.
    http://www.workshopsondemand.com/ps_lightroom/lr2_p02/
  • Ok, hvala, budem pogledao :)
  • Evo ja malo dišem iz prašine aperture :) Moj je zaključak da je program zanimljiv (na pola puta između PS i iPhoto-a)
    Samo ima hrpa, hrpa opcija koju trebam polako, korak po korak, "žvakati"
    Vanja i ostali- da li ste šta naučili na onom predavanju? Ima ti kakvav video? :roll:
  • Na predavanje dosli i skuzili da ce biti za 15 minuta na projektoru 800x600 s ne bas prijateljski nastrojenim predavacem. Otisli dok ne pocne i nikad se nismo vratili :) Uglavnom, koliko cujem nista se pametno nije bilo, samo kako je Aperture super i krasan itd itd.
  • http://img.skitch.com/20090703-qx8n47wb583trg1uwy6twrgct5.preview.jpg
    Click for full size - Uploaded with plasq's Skitch
    Vanja, kužiš li ti ovo? Ja i ne baš? :|
    Ako je ovo backup, zašto onda time machine služi? :?
  • "vanja" said:

Eeee ... ovo mene zanima ... naime radim već dosta dugo na Lightroomu pa sam uzeo sad malo isprobati i Aperture ... sviđa mi se baš to kako je lijepo riješen taj tuning boja i svega ... naoko izgleda jednako al mislim da Aperture je kudikamo jednostavniji jer se uz manje klikanja može doći do boljih rezultata. Velim na početku sam pa ne znam, to je samo moj prvi dojam ...

Naime zanima me ovo što si napisao uz sređivanje prve fotke pa si rekao da "stampas" ostale... ako sam dobro shvatio ...

U Lightroomu ima opcija kad napraviš potpuno podešavanje jedne fotke, onda copyraš taj settings i jednostavno ga samo "paste" na drugu fotku i on na njoj odradi sve isto kao i na prethodnoj fotki. To je jako jako kvalitetna i potrebna funkcija. No na Apertureu je nisam primjetio ... dal je možda to-to o čemu ti govoriš u ovom postu... ako da, molim te objasni malo bolje taj postupak.

Hvala unaprijed i pozdrav!
  • @BigMac
    Vault je zamisljen kao backup postavki fotki. S obzirom da je Aperture non-destructive editing program, on sve postavke sprema u xml datoteke koje samo aplicira na fotku. Vault radi backup upravo tih datoteka!

@MArCo
    Lift & Stamp u Aperturu upravo tome sluzi! Napravis korekcije koje trebas na jednoj fotki, "liftas" ju i onda "stampas" na sve druge.
  • Da li postoje u Aperturu nekakvi adjustment brushevi ili gradienti kao sto to ima LR? Ceprkam malo po obadva programa i generalno Aperture mi se vise svidja (naravno jer je Appleov :geek: ) ali ti brushevi u LRu su mi odlicni i zbog toga ga koristim.
  • Mislim da ne... Mozda neki plugin.
  • "vanja" said:
    @BigMac
    @MArCo
    Lift & Stamp u Aperturu upravo tome sluzi! Napravis korekcije koje trebas na jednoj fotki, "liftas" ju i onda "stampas" na sve druge.

hm da ... super ...hvala ti ...
  • Nema problema, nadam se da ces se uspjeti switchati na Aperture :) Ja se nadam nekom performance kicku nakon izlaska Leoparda. Jer to je IMHO najveca mana Aperturea - jako je spor.
  • "vanja" said:
    Nema problema, nadam se da ces se uspjeti switchati na Aperture :) Ja se nadam nekom performance kicku nakon izlaska Leoparda. Jer to je IMHO najveca mana Aperturea - jako je spor.

Da, malo me muči taj export koji traje 100 godina i dosta nezgodan unos EXIF podataka što mi je jako bitno za fotke ... primjerice LR to ima rješeno kod importa, stavi se preset sa svim podacima i on ih odmah zabilježi na sve fotke i to je rješeno ... ovdje je više varijanta copy/paste itd. itd. niš probati ću još malo pa ću vidjeti ...
  • Imas to i u Apertureu prilikom importa. Isto tako mozes liftati i stampati dodatni EXIF.
    Meni nije toliko export koliko sama obrada. Kad zavrsi s importom, onda ga pustim jedno 5-6 minuta da napravi thumbs i previews. Ako cu stampati postavke jedne slike, onda jos 5-10 minuta da napravi nove previews/thumbs.
    I onda nakon toga, sam odziv sucelja je onako... moglo bi biti bolje. Nekad si u biti i cupam kosu :D A nije bas da imam neku kantu od kompa :)
  • Razumio vanja o ćemu govoriš. A dobro još ću se neko vrijeme s njim naganjati. Al' virujte mi Aperture je mala beba prema PS CS4. A i košta više taman toliko koliko je i bolji :ugeek:
    Još mi se iPhoto (pogotovo ovaj '09) više sviđa za import i arhiviranje, a ako će te i za goatagiranje, a za sve ostalo tu je PS ;)
  • Pitanje za korisnike ovog programa. Naime kad ubacim slike koje su u JPEG formatu one u aperture-u ostanu zablokirane na 5000 Kelvina . U RAW-u nema tih problema. Sad bi molio nekoga (vanja :) ) da provjeri da li se i vama to dešava. Meni je to malo čudno. Resetirao sam i postavke aparata, da budem siguran, al opet ne pomaže. :(
  • Hm, koji fotic? 5D mkII ako se dobro sjecam? Da li je Aperture updatean na aktualnu verziju (2.1.4)?

Meni na 2.1.4 i 30D 1.0.5 radi sve ok...
  • Nikon D700. Zadnja verzija je 2.1.4. Čudno mi je to. Nema veze. Hvala svakako ;)
  • Mislim da Apple pothitno treba izbaciti verziju 3.0 ili 2.5 ili bilo sta jer ovo je tezi child neglecting sa njihove strane :evil:
    Koristim ga i dalje, najvise zato jer mi je sve u njemu i sta mi Adobe ide na jetru u zadnje vrijeme, ali neko se mora trgnuti oko ovog appa
  • LR 2.0 u GET INFO ima checkbox 32 bit .. to iskljucis i radi u 64bita .. i navodno radi bitno brze .. ja sam probao oba .. Aperture je ok .. ali Lightroom je bolji, nema dvojbe .. "presets, anyone?"
    iMac 27 i7 - MBA 11 - Canon 5D mk2
  • "BigMac" said:
    Nikon D700.

Ups, sorry ako te uvrijedih s Canonom :D
  • "vanja" said:
    [quote="BigMac"]Nikon D700.

Ups, sorry ako te uvrijedih s Canonom :D[/quote]
    Nema veze, navikao sam na to :)
    A to da treba iziči malo update ovog programa to stoji (dobro poliranje, najprije)
    E da. Na poslu na PC-u mi se dešava ista stvar. Program je ACDSee Pro i također mi WB kad je slika u jpeg-u stoji na stredini ( tj. čini mi se kao da radi auto WB samo ne pokazuje koliko kelvina je, u aperture prikazuje 5000 kelvina na svakoj slici koja je slikana u jpeg-u ) i manje više uvijek moram popravljat WB :?
  • Cini se onda da je do fotica.
    Apertureu treba update definitivno. Budemo vidjeli. Ako ne bude uskoro, switcham se na LR :)
  • Navodno je za proljece 2010 najavljena knjiga pod nazivom "Aperture X", pa se pretpostavlja da se radi o novoj verziji Aperture-a (u biti 3.0) koja bi trebala izaci nekako u to vrijeme. Inace "rumorsi" idu od krajnje pozitivnih (nova verzija jos ove godine) do krajnje negativnih (Apple odustaje od Aperture-a). Ovo posljednje bi naravno bilo vrlo razocaravajuce...
  • "letecimedo" said:
    Navodno je za proljece 2010 najavljena knjiga pod nazivom "Aperture X", pa se pretpostavlja da se radi o novoj verziji Aperture-a (u biti 3.0) koja bi trebala izaci nekako u to vrijeme. Inace "rumorsi" idu od krajnje pozitivnih (nova verzija jos ove godine) do krajnje negativnih (Apple odustaje od Aperture-a). Ovo posljednje bi naravno bilo vrlo razocaravajuce...

To bi bila odlična vijest, jer sam se polako "ušemio" u aperture. Nek bude skok kao što je bio skok s verzije 1 na 2
    i ja zadovoljan :mrgreen: :geek:
  • Ja cekam da Lightroom 3 izadje iz bete i to ce biti to. Aperture 2 je svinja po pitanju hardverskih zahtjeva. Ni raid na macbooku mu nije dovoljan za glatki rad!
  • Ne znam, vjerojatno je to u dobroj mjeri stvar osobnih preferencija pa cak i nekih navika, ali mene LR nikako ne uspijeva impresionirati. Koliko vidim po beti, ni LR 3 ne donosi nista sto bi me nagovorilo da odustanem od Aperture. Nadam se da ni Apple nece dici ruke od njega...
  • Nek Apple poradi na performansama i ja zadovoljan. Do tad, LR, koliko god imao kompliciranije sucelje je IMHO bolje rjesenje.
  • Vanja, jel znaš koji video di se objašnjava rad u aperture-u sa value-ima. Naime, u nedoumici sam kako raditi backup? TM mi radi normalno, a aperture me također upozorava da odradim backup tj. value. Šta bi ti napravio na mom mjestu? Radio backup samo iz aperturea ili samo preko TM. Imam interni disk od 2TB ( nedavno ubačen umjesto onog od 320 GB ) a vanjski mi je WD od 1 TB. Trenutno mi je ovaj interni oko 700 GB popunjen :? Imaš li kakav pametan savjet? Prvenstveno ovo sa value i rad sa više diskova :?:
  • Vault?
    Bio je neki bug prije s TM-om kad je Aperture otvoren da je backupirao cijeli library. Koliko znam, to je sad rjeseno. Vault je posebni backup samo za aperture, ali je fora da nije automatski pa se treba sjetiti periodicki to napraviti. Dobra stvar je sto mozes jednostavno restorati cijeli library. Sto u krajnjem slucaju mozes i s TM. Ja osobno ne koristim vault jer mi je nepotrebno uz TM.
  • A daj mi reci Vanja kad radiš restore s nekim valut-om, da li će on prebrisati novije slike u tom libary-u koje nisu backupirane? :?
    I još nešto...
    .... pas mater i aperture-u :evil: pogledaj ovo Prilikom exportiranja slike radi ogromnu razliku između 12 i 11 kompresije. Logično bi bilo da oko kompresije 10 bude na razini originala ( oko 4 MB, što bi meni najviše odgovaralo, na par slika i nije neka šteta, al kad ih imam 1000 kom e to je onda problem) :cry:
    http://img.skitch.com/20100114-g1tcr3gsds278t657ijf1a8c7u.preview.jpg
    a ovdje je i original file u apertureu di se vidi da u JPEG-u ima 4.4 MB
    http://img.skitch.com/20100114-qtp66k1nmf5ti689ht3fa7h8x7.preview.jpg
    Jel zna netko u čemu je kvaka, dali da ovaj problem pošaljem i apple-u?
  • Ne koristim Vault pa ti ne mogu reci sto se dogadja prilikom restorea. Napravi novi library (drzi alt prilikom klikanja na Aperture) sa nekoliko fotki i vidi sto se dogadja.

Sto se tice kompresije, nisam to primjetio. Doduse, nisam nikad pretjerao pazio prilikom exporta jer uvijek cuvam raw fotke, a export ide u iPhoto tek toliko. Kad printam ili saljem nekoj agenciji, obicno radim export s najmanjom kompresijom i dignem dpi-e u photoshopu.
  • Koristim Aperture i Adobe Lightroom. Osobno preferiram Lightroom zbog Bridga a i Photoshopa mada po meni oba programa su vrlo slična i dobra.