Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6492)

• Graba
  • CroDruid
  • Dottore
  • tequilla_HR
  • ivanos2
  • Ivana555
  • JagicNikola
  • andreicek
  • nixaster
  • xbubbakx
  • borostef
  • MadMax
  • rubalba
  • Irencica
  • krkljan
  • aladin
  • patrikp
  • th3ana
  • DCH
  • maxt

Tko je online (4)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
hackintosh za pola šake kuna :)
  • Pozdrav.
    Odmah na početku se ispričavan na pravopisnim i dugim pogreškama u texu ispod....

Evo donekle sam skompletirao svoj hackintosh pa cu to podijeliti s vama. Sto se tice love mislim da sam predobro prosao,no nemogu ba niti govoriti o nekoj zvjerki. Uglavnom super je strojcic za prosjecne korisnike. Stvarno mi brzo radi, a ima samo 1 GB rama, no uskoro ce biti 2.

Sto se tice cijena idemo po redu:

Kuciste = oko 260 - 300 kn (ukljuceno napajanje i naponski kabal. s prednje stane 2 USB te utori za zvucnu. S njima dolaze i dva kulera koje mozete prikljuciti na napajanje. Boja kucista Silver (srebrno))
    -link na kuciste : http://www.nabava.net/frontier-venus-de ... 0919_p.php
    Matična i procesor = 450-500 kn (Atom 1.6 single core-duo core je samo 100 kn skuplji, 5.1 zvuk...)
    -kao minus naveo bih samo jedan slot za rame. Max rama 2 GB. Ploca ima samo jedan PCI slot.
    -link na matičnu: http://www.instar-informatika.hr//artik ... LKD945GCLF
    RAM memorija = 120 kn - 1 GB...tu nemam sta pricati (ddr2), oko 160 kn 2 GB rama
    Hard Disk = 240 kn. Pogledajte na linku dolje ostale HDD-ove jer mozete naci seagate 200 GB za 250 kn
    -link na HDD: http://www.nabava.net/maxtor-80gb-sata300__41777_p.php
    DVD citac: nisam ga kupio ga ne koristim. Sve ide preko USB-a (zbog toga je dolje na slici onakav raspašoj)
    -cijene vidim da se krecu od 100 kn pa nadalje (nabava.hr)
    Monitor: imao sam jedan viska pa nisam morao kupovati, ali cijena Samsung LCD monitora je vec od 729 kn
    link monitor : http://www.nabava.net/samsung-sm943sn-l ... 1575_p.php
    MIŠ i tipkovnica: sta da kažem ovisi o vašem ukusu. Ja sam nabavio staru Apple tipkovnicu i koristim obicni mis

OK, IDEMO ZBROJITI CIJENE:
    260+460+120+240+100+729= približno 1900 kn
    Znači za 200 kuna kompletna konfihuracija sa shipsetima koju OSX obozava.

Instalirao sam iatkos 10.5.5 i na njemu mi sve radi...mislim da nisam morao instalirati niti jedan dodatni kext. Prije toga sam probao 10.5.4 i morao sam staviti kext za grafu i mrezu...
    USB seper radi, Sleep odlicno, zkuv odlican...sve radi super!!!

Evo da se samo ne hvalim staviti cu i slike kao dokaz....Slike bas nisu kvaliteta i zanemarite ambijent oko :)

http://img509.imageshack.us/img509/3081/35841225.jpg
    http://img509.imageshack.us/img509/9646/83090350.jpg
    http://img509.imageshack.us/img509/6274/49208356.jpg
    http://img509.imageshack.us/img509/2042/picture1iny.png

ubuntu u funkciji OSX-a :)
    http://img509.imageshack.us/img509/4978/17294321.jpg

Ako nekoga sto zaima nek pita slobodno. I kritike su dobro došle :)
    Post edited by Unknown User at 2010-06-03 19:14:11
  • 11 Komentara sorted by
  • Nešto slično sam i ja planirao složit, ako mi ne bi išo dual-boot na mom kompjuteru, ali uspio sam nekako i to napravit. :) Ja bi jedino stavio 2 GB RAM-a kad je 40 kn skuplji i duo core procesor.

Šta si instalirao samo osnovni sistem od iAtkosa, jer koliko se sječam on po defaultu ima već odabrano za chipset, disambler, ...

Koliko ti je velik monitor i na kojoj je rezoluciji? :)
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • Sto se tice rama i ja cu ubaciti 2 GB, a procesor mi je u redu za osnovni rad. Radi imaju samo jedan slot i mogu se nadograditi do MAX 2 GB. Ne koristim ga za nista drugo osim surfanja i za pjesme. Samo da jos kazem da procesor nema nikakvo hladjenje (cak niti pasivno), ali na chipsetu ima mali ventilator kojemu je i ta potreba upitna...Znaci racunalo je stvarno tiho. Monitor mi je 19 inca i rezolucija je 1280x1024, ali ja sam stavio 1024 x 768. Po defaultu kad sam instalirao nisam mogao mjenjati rezoluciju jer trebalo je jos naknadno instalirati kext za grafiku. Kad budes sastavjao mogu ti pomoci ako bude potrebe. S ovom konfiguracijom stvarno neces imati nikakvih problema kod instalacije 10.5.5 ili 10.5.6.
    Sto sam odabrao u instalaciji? samo driver za zvuk i Lan...uglavnom imam te kextove u jednoj mapi pa mogu poslati kome treba.
  • Samo da se nadovežem. Ja več dva tjedna na poslu kao glavno računalo koristim taj hackintosh s atom procom ali c2duo. Instalirao sam retail verziju leoparda + driver pack koji sam skinuo s neta i moram se pohvaliti da do sad nije bilo nikakvog crasha. Koristim ga za administriranje raznih stvari preko browsera, vnc, remote desktop, ssh... browsanje, gledanje filmicha i slika, muziku ... Uglavnom 8 sati na dan je u pogonu. U početku mi je bio u kucistu od G3 powermaca ali sam ga premjestio u ono malo KMZ itx kuciste sto mi je super ali je dosta bucan vent na napajanju pa sad mozgam kako cu to rijesiti. Imate kakve prijedloge?
  • Bucno napajanje...vjerojatno to kuciste nema dovoljne otvore za ventilaciju, pa nozda zbog ptšpra pri strujanju zraka... Meni se vise cuje ventilator od chipseta, a napajanje je skoro necujno..
  • "markoveic" said:
    Bucno napajanje...vjerojatno to kuciste nema dovoljne otvore za ventilaciju, pa nozda zbog ptšpra pri strujanju zraka... Meni se vise cuje ventilator od chipseta, a napajanje je skoro necujno..

Da. Ali ovo je malo napajanje od 120 w i ima jako mali vent koji se brzo vrti pa je zato bučan. Opcija je ili drugo napanje ali nema mjesta za vece ili veci vent izvana. Vidit cu.
  • Ja sam u svom mini ITX kučištu isto imao problema s bučnim ventilatorom... Nekak sam alergičan na te male zujavce koji se vrte i zuje nemilice... Mogu istrpiti pumpicu na akvariju i kojekakve druge zvukove ali ovo mi je fakat bilo previše... Ja sam lijepo skinuo poklopac s tog napajanja i odspojio taj mali zujavac od venta, a umjesto poklopca unutar kućišta sam stavio jedan veliki tihi cooler-master da izvlači topli zrak... Malo još sve usmjerio da baca van iz kućišta kroz postojeće otvore i to je to...

Uglavnom sad mi je taj stroj puuuuno tiši nego prije...

Inače ima na E-Bayu i druga varijanta koja se zove PicoPSU s kojim možeš skroz izbaciti postojeće napajanje iz kompa i na taj PicoPSU spojiti strujni adapter od laptopa (time izbjegavaš ventilatore u cijelosti... Još na chipset staviš recimo Zalman-ovog pasivnjaka i divota... No problem tom PicoPSU-a je njegova cijena koja je cca 35-40 funti (znači nekih 350-400 Kn) i to bez strujnog adaptera... PicoPSU pretvara 12-24V DC u sve napone potrebne za rad ploče, HDD-a i sl.
  • "avaya" said:
    Ja sam u svom mini ITX kučištu isto imao problema s bučnim ventilatorom... Nekak sam alergičan na te male zujavce koji se vrte i zuje nemilice... Mogu istrpiti pumpicu na akvariju i kojekakve druge zvukove ali ovo mi je fakat bilo previše... Ja sam lijepo skinuo poklopac s tog napajanja i odspojio taj mali zujavac od venta, a umjesto poklopca unutar kućišta sam stavio jedan veliki tihi cooler-master da izvlači topli zrak... Malo još sve usmjerio da baca van iz kućišta kroz postojeće otvore i to je to...

Uglavnom sad mi je taj stroj puuuuno tiši nego prije...

Inače ima na E-Bayu i druga varijanta koja se zove PicoPSU s kojim možeš skroz izbaciti postojeće napajanje iz kompa i na taj PicoPSU spojiti strujni adapter od laptopa (time izbjegavaš ventilatore u cijelosti... Još na chipset staviš recimo Zalman-ovog pasivnjaka i divota... No problem tom PicoPSU-a je njegova cijena koja je cca 35-40 funti (znači nekih 350-400 Kn) i to bez strujnog adaptera... PicoPSU pretvara 12-24V DC u sve napone potrebne za rad ploče, HDD-a i sl.

Ma znam za picopsu, skup mi je to. Ovo tvoje radi zadovojavajuce? Kak si usmjerio zrak na otvore? Cini mi se ok rjesenje.
  • Ovo moje kućište ima bočno smješteno napajanje, a poklopac napajanja je ko za vraga baš prema vanjskoj strani kućišta gdje nije bilo mjesta smjestiti ventilator. Onda sam ja lijepo skinuo taj poklopac napajanja i okrenuo napajanje za za 180 stupnjeva tako da sam dobio tu otvorenu stranu napajanja prema unutarnjoj strani kućišta gdje ima dovoljno mjesta za smjestiti ventilator. Ventilator sam fiksirao plastičnim vezicama jer mi je tako bilo najlakše, a obzirom da taj ventilator izvlači zrak iz napajanja i šiba ga na drugu stranu kućišta ni to mi se nije baš činilo naj-naj... Mislim ok je što se temperature tiče no za svaki slučaj sam ubacio još jedan komad plexiglassa pod kutem od 45 stupnjeva u odnosu na frontu ventilatora koji usmjerava zrak iz ventilatora prema stražnjoj strani kućišta koje ima predviđeni mrežasti otvor za montažu 12 cm ventilatora. Uglavnom ta dva mini hladnjačića unutar napajanja su presmiješna i dosta se griju čak i s onim malim tvorničkim zujavcem...

Probao sam i varijantu da ventilator puše u napajanje ali bolji rezultati su mi se pokazali kad ga složim da izvlači zrak iz napajanja.

Rado bi ti to poslikao ali trenutno nemam fotić pri ruci... Uglavnom sad bio tjedan dana na godišnjem i stroj je bio upaljen cijelo vrijeme neprekidno i nikakvih problema s njime...

A da ovaj PicoPSU je skup za poludit, a kad malo bolje pročitaš detalje lijepo vidiš da preporučuju njegovo hlađenje ventilatorom pri većem opterećenju...

Dalo bi se ovo sve složiti i bez ventilatora samo treba uzeti vremena i smontirati veće pasivne hladnjake na tim aluminijskim L-profilima koji glume hladnjake u napajanju... Eh, jednom kad ulovim vremena i volje... Za sada mi je ovo zadovoljavajuće... Ako mogu spavati pored upaljenog compa, dobro je :-)

Blaženi Macbook, on ni uz najbolju volju nemože tako zujati i da hoće :-)
  • Ma imas isto kuciste ko i ja. Hvala na detaljnom opisu, mislim da cu tako nesto napraviti iduci tjedan. Mozda uspijem i prikeljiti neka bolja hladila u napajanje. Palo mi je na pamet na straznju stranu montirati vent koji bi izvlacio zrak van i na njega neki kao lijevak s dva roga, jedan na napajanje a drugi na cooler od chipseta, vidjet cu sto cu moci iskrojiti od plastike. Tak imaju rijeseno hladjenje IBM desktopi neki.
  • molim vas recite mi zašto mi mac os x leopard 10.5.8,10.5.7 neće da rade na ovoj konfiguraciji:
    PROCESOR: Desktop INTEL Celeron CPU E3300 2.50 GHz
    CPU HLAĐENJE : INTEL LGA775 CERTIFIED CPU FAN & HEATSINK
    MATIČNA PLOČA: Intel Chipset G31 Express
    MEMORIJA: 2048MB DDR2 800, PC6400
    GRAFIČKA KARTICA : Ati Radeon X1550 Series
    HARD DISK : 250GB 7200.12 3.5"
    Optički uređaj: LG DVD+-RW DL SATA black
    ZVUK : HIGH DEFINITION ON-BOARD 7.1 AUDIO (instegtirana i ne korisrim ju),Terratech Aureon 7.1 Universe (koristim ju)
    KUĆIŠTE : EVC T6053B, crno
    NAPAJANJE : 400W
    Ekstra ventilatori : Nema
    MREŽNA KARTICA : Onboard Gigabit LAN Network
    TIPKOVNICA : Geinus
    MIŠ : Genius
    ZVUČNICI: Nema
    LCD Monitor: LG
    Wireless 802.11B/G Network Card: Ne
    Bluetooth: Ne
    Flash Media Reader/Writer: Ne
    USB PORT: Built-in USB 2.0 Ports