Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6492)

• gf38
  • hrle
  • Nessie
  • alenq
  • mustafic
  • Nothing
  • tequin
  • Braacic
  • Saby1978
  • Ivan
  • chofizg
  • DCH
  • neo091
  • baka
  • Dariobo
  • nora
  • DanijelMpower
  • jpelko1
  • matijavz
  • drZagorec

Tko je online (6)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
Netbook + OS X
  • Ajde da i ja malo zatražim pomoć ovdje :)

Ovako planiram sestri koja trenutno ima iBook G3 @500 Mhz i koji je definitivno počeo rikavati nakon 8 godina bespoštednog korištenja. Mislim da je to definitivno jedan od rijetkih živućih 8 godina starih laptopa koji je u svim pogledima operabilan.

Al eto kako seka raste rastu i apetiti :) pa je 500 Mhz i 512 MB rama premalo za dosta stvari.

Dakle dajte neka iskustva na koji je Netbook najoptimalnije instalirati neku osx86 distru ( bitni elementi, Wifi+eth).

Gledao sam MSI Wind U100, Dell mini 9, Apsire one, i HP mininote 2133, pa ako netko ima iskustva iz prve ruke itekako su dobrodošla :)
    Post edited by Unknown User at 2010-04-13 10:18:31
  • 90 Komentara sorted by
  • Nemam iskustva iz prve ruke, al sam istrazivao to malo za curu i definitivno mi se Dell Mini 9 cini kao najbolji kandidat. A i decki s Gizmoda se slazu :)
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • premalen ekran na tom dellu no istina je da je najbolji kandidat za leoparda. Ja bi uzeo lenova s10: sve se da upogoniti osima lana, wlan radi..
    Trenutno više ne isprobavam android :)
  • Wind. Za njega su bili procurili čak i njihovi driveri za Lea i još se mogu naći na torrentima.
    iPhone 4 16GB Black, 4.1 JB
    iPhone 3G 16GB White, 4.1 JB+Unlock
    10.6.7 Hackintosh(Asus P7P55D-E, Intel Core i5 760, nVidia GTX 460, 4GB RAM)
  • Evo ja posjedujem Wind U100, pa evo malo informacija iz prve ruke. :)

Dakle, gore se vrti Leo 10.5.6 već nekih mjesec dana (friška instalacija jer sam odlučio obrisati Windowse pošto Leo tako dobro "prede").
    Imao sam par sitnih "hickup"-a prilikom instalacije, tj. instalacije odgovarajućih kext-ova. Ali kad se to posloži - radi savršeno.
    WiFi (preko Realtek utilitya), Ethernet, grafika QE/CI, sleep, ....
    Nisam još isprobao card reader, ali bi trebao i on raditi (prema forumima).

Što se rada na njemu tiče imam samo jednu zamjerku, a to je trajanje standardne 3-cell baterije (oko sat i pol).
    Uskoro planiram kupiti 9-cell bateriju. Kod nas ih nisam našao, a vani se cijene kreću oko 80-100 dolara, dok je kod nas cijena za 6-cell 700kn!! :roll:
  • evo ja ću sada nešto totalno deseto :mrgreen:

šta je sa ibookom? koje ga muke more? :ugeek:
  • Trenutno Dell mini 9 ili Wind nista drugo. Jer na njima radi sve... ostali imaju bug-ove ili neke stvari ne rade...
  • Nemam iskustva iz prve ruke, ali prilikom instalacije iDeneb-a 1.4 10.5.6, primjetio sam da ima posebnu sekciju Netbooks za koje valjda su napravili sve. To su: Acer Aspire A150, Samsung NC10, MSI Wind. Sad,... trebalo bi isprobat. :)
  • Nije ni ovaj Dell Mini 10 los :) iako ne znam kakvo je stanje s driverima...
  • Wind ili Dell ;)
  • definitivno dell
  • Eto ja napokon nabavio malog Della. Doduse nema vise 9inchnih, al 10 je jos bolji :)

Leopard (u mom slucaju retail 10.5.0) se instalira za 11-13 minuta i radi odmah sve osim zvuka, al to se vrlo lako sredi. Sa Snow Leopardom se jos uvijek patim, ako uspijem javim ;)

Inace netbook je odlican i da ima bolji trackpad ozbiljno bih razmisljao o tome da njime zamjenim MBP i uzmem si neki stolni Mac.
  • "ficho" said:
    Eto ja napokon nabavio malog Della. Doduse nema vise 9inchnih, al 10 je jos bolji :)

Leopard (u mom slucaju retail 10.5.0) se instalira za 11-13 minuta i radi odmah sve osim zvuka, al to se vrlo lako sredi. Sa Snow Leopardom se jos uvijek patim, ako uspijem javim ;)

Inace netbook je odlican i da ima bolji trackpad ozbiljno bih razmisljao o tome da njime zamjenim MBP i uzmem si neki stolni Mac.

jesi li kupio 10 ili 9 inča, čitao sam na netu da na 10 nema šanse da se instalira leo. ja sam isto gledao da kupim 9 radi lea ali ga nisam pronašao.
  • "ficho" said:
    Eto ja napokon nabavio malog Della. Doduse nema vise 9inchnih, al 10 je jos bolji :)

• "john_st" said:
    evo ja ću sada nešto totalno deseto :mrgreen:

šta je sa ibookom? koje ga muke more? :ugeek:

Dakle Luka, ponavljam pitanje, što je s ibookom? Jel jednostavno sestra postala prezahtjevna ili ima i hardverskih problema?

a glede izbora netbooka, ova stranica je od velike pomoći http://gadgets.boingboing.net/2008/12/1 ... patib.html

meni osobno je najljepši ovaj HP mini 1000, ali kako je to ipak HP to sam malo skeptičan. al to su u svim strojevima iste ploče i atomi i GMA 950 tako da bi valjda trebalo sve bit A-O-K.
  • "MacStarter" said:
    jesi li kupio 10 ili 9 inča, čitao sam na netu da na 10 nema šanse da se instalira leo. ja sam isto gledao da kupim 9 radi lea ali ga nisam pronašao.

10 incha kao sto pise u mom proslom postu :)

I da, istina je da na "Dell Mini 10" ne ide ni teoretski OS X, al zato ide na "Dell Mini 10v" koji ja imam. Razlika je samo u tome sto 10 ima GMA500, a 10v ima GMA950, isti GPU koji je bijeli MacBook imao :)

Edit: zaboravih napomenut da je instalacija OSa trajala 11-14 minuta. Al se patim vec treci dan s bootloaderima :(
  • "ficho" said:
    [quote="MacStarter"]jesi li kupio 10 ili 9 inča, čitao sam na netu da na 10 nema šanse da se instalira leo. ja sam isto gledao da kupim 9 radi lea ali ga nisam pronašao.

10 incha kao sto pise u mom proslom postu :)

I da, istina je da na "Dell Mini 10" ne ide ni teoretski OS X, al zato ide na "Dell Mini 10v" koji ja imam. Razlika je samo u tome sto 10 ima GMA500, a 10v ima GMA950, isti GPU koji je bijeli MacBook imao :)

Edit: zaboravih napomenut da je instalacija OSa trajala 11-14 minuta. Al se patim vec treci dan s bootloaderima :([/quote]

da, znao sam da 9 ima GMA950, a 10 GMA500, ali nisam znao da postoji 10v

P.S. kakvo je stanje s nvidia ion platforom i leom?
  • Luka, a da jednostavno pricekas novi tablet Appleov da izadje? :lol:
    Games dont make people violent, lag does.
  • Mene zanima jel netko uspio ugurat u asus eee Pc 4GB serija 700 neki os x.Citao sam da je moguce i prek externog hdd al nije 100% potvrdeno.Ima li neko?
  • Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • "hrvoje_" said:
    Mene zanima jel netko uspio ugurat u asus eee Pc 4GB serija 700 neki os x.Citao sam da je moguce i prek externog hdd al nije 100% potvrdeno.Ima li neko?

Prije sam se zezao s tim i mogu ti potvrditi da sve radi osim wirelessa na tom lapu, instalacija Tiger-a.
  • Jel se sjecaš kak si radio instalaciju?
  • "hrvoje_" said:
    Jel se sjecaš kak si radio instalaciju?

Evo sljedi ove upute.

http://www.scribd.com/doc/16806338/Eee- ... er-Install
    Pozz
  • "Luka" said:
    Ajde da i ja malo zatražim pomoć ovdje :)

Ovako planiram sestri koja trenutno ima iBook G3 @500 Mhz i koji je definitivno počeo rikavati nakon 8 godina bespoštednog korištenja. Mislim da je to definitivno jedan od rijetkih živućih 8 godina starih laptopa koji je u svim pogledima operabilan.

Al eto kako seka raste rastu i apetiti :) pa je 500 Mhz i 512 MB rama premalo za dosta stvari.

Dakle dajte neka iskustva na koji je Netbook najoptimalnije instalirati neku osx86 distru ( bitni elementi, Wifi+eth).

Gledao sam MSI Wind U100, Dell mini 9, Apsire one, i HP mininote 2133, pa ako netko ima iskustva iz prve ruke itekako su dobrodošla :)

Jel Clamshell ili onaj 2-gen? Ak je clamshell jel se prodaje kad seka dobije novi? :mrgreen:
  • "C R O W" said:
    [quote="hrvoje_"]Jel se sjecaš kak si radio instalaciju?

Evo sljedi ove upute.

http://www.scribd.com/doc/16806338/Eee- ... er-Install
    Pozz[/quote]
    Tnx
  • ...
    Post edited by ivica-zg at 2009-12-24 11:09:30
  • Sorry, al mojoj dragoj na Dell Mini 10v sve radi bez problema, a Apple stvarno nema nista slicno za ponudit. Cak i ja razmisljam da uzmem sebi jedan jer mi je vec muka od vucaranja 13", a kako je tek onima koji imaju 15" ili 17"...

Slazem se da je glupo radit hackintosh od nekog laptopa, al od netbooka...to je druga prica. Cak i desktop hackintoshe podrzavam donekle.
  • uh, iako mi i 13 inča odgovara, kao drugo računalo "za po putu" mislim da bi apple sa nekim 10" netbookom po cijeni od cca 5000 kn (3000 kn realna cijena + 1000 kn ime apple + 1000 kn poreza i gluposti) osvojio još veći komad tržišnog kolača.

siguran sam da tako inteligentni vizionari imaju u rukavu par ludih i paradigmatskih koncepata za bacanje netbook tržišta na koljena....

i onda poslije toga samo slijede godine kopiranja od konkurencije.

evo, HP i Končar kopiraju iMac koncept, iPhone kopije od LG i Nokie da i ne spominjem, iPod klonove također..

Zapravo, samo me strah da apple ne bi od "omiljene alternative" postao "glavni diktator" i da neka treća firma ne bi za par godina kritizirala apple kao što je ovaj to činio IBMu 1984.
  • Evo da oživim malo temu pa se pohvalim da sam jučer stavio Snow Leoparda na svoj novi Lenovo S10e
    Zbilja je jako jednostavno, skinuo sam S10 Snow Leopard Enabler i sljedio upute.
    http://s10lenovo.com/viewtopic.php?f=33&t=3280

Koliko sam od jučer stigao vidjet radi sve osim lana i internog mikrofona
    Wlan,sleep,webcam...sve radi i to out of the box
    Fora je u tome da se original snow leopard dvd restorea na usb stick i onda se na taj stick instalira S10 Snow Leopard Enabler(samo sa os x-a) i to je to.
    Instalacija se pokrene sa sticka i dalje je sve isto kao da se instalira na bilo koji mac bez ikakvih podešavanja,kextova itd.
    S10 Snow Leopard Enabler se razvija i kada izađe nova verzija dovoljno ju je samo instalirati na postojeću instalaciju Snow leoparda.
    Vjerojatno će doć i neka verzija gdje je podržana lan kartica ili sa ispravljenim/dodanim featureima
    Vidim da se redovito updateaju verzije i da autor tog enablera stalno radi na tome
    Čak je i update na 10.6.1 normalno prošao

Kad dođem doma ću još malo istestirati sve to pa ako nekog interesira nešto neka pita.
    Stavio sam i cs4 i baš me zanima kako radi sa raw fileovima...
  • sestra mi ima lenovo s10e (iz t-mobilea model?)

I baš sam joj htio stavit ali sam vidio da zvuk ne radi, ali tebi izgelda radi pa sam se odmah zainteresirao.

Ajd mi please javi utiske i brzinu sa kojom radi i sl. stvari da vidim mi se isplati zezat i prbacit ju na OS x :)

I tnx na ovim linkovima gore
    Geek by nature, Mac user by choice! [kontin.info] [blog] [posao]
  • Budem, sa sam na poslu i žao mi je kaj ga nisam uzeo sa sobom da se igram.
    Dojmovi od par sati jučer su jako pozitivni za prvi hackintosh.
    Bolje radi od windowsa ali je to ipak dosta slab proc pa ne vrti hd na youtubeu i neke hd filmove ali to još moram detaljnije isprobati.
    Zvuk radi super, a trebao bi i vga izlaz. Fora je da sam instaliro osx na hdd koji je dosta brži od ssd-a na kojem su tvornički windowsi
    Kod bootanja sa f12 biraš disk pa za nuždu možeš i pokrenuti windowse sa instaliranim macdiveom da vidiš ovaj os x disk

Javim dojmove, a ostali ako treba što istestirati pitajte pa vam javim
  • ma sestri glavno da radi zvuk, itunes na tome i da može na web :)
  • Procito sam ovu temu i vec neko vrijeme si mislim uzet neki netbook i stavit os x gore. Uzeo bih odmah nes od applea ali su preveliki. Da postoji air sa manjom dijagonalom bio bi super.

uglavom vidim da se preporuca dell mini 9. Dali je netko na njea tu sa foruma uspio instalirat snow leoparda, da radi sve kako treba?
  • "Meddle" said:
    Procito sam ovu temu i vec neko vrijeme si mislim uzet neki netbook i stavit os x gore. Uzeo bih odmah nes od applea ali su preveliki. Da postoji air sa manjom dijagonalom bio bi super.

uglavom vidim da se preporuca dell mini 9. Dali je netko na njea tu sa foruma uspio instalirat snow leoparda, da radi sve kako treba?

nije dell mini 9 ali na mom DELL mini 10v radi SL savrseno :P

taman mi je dobar za nosit naokolo da nemoram uvjek nosit mrcinu od MBP 15" sa sobom :P
  • Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • "filippo" said:

ajd objasni sta si sa tim LINKOM htio reci??? nekuzim uopce ?? posaljes linka li komentar 0 bodova ??
  • "KristijanZagreb" said:

ajd objasni sta si sa tim LINKOM htio reci??? nekuzim uopce ?? posaljes linka li komentar 0 bodova ??[/quote]

Ne bi bilo loše da klikneš na link i pročitaš ga. Relevantan je za ovu temu.
  • "filippo" said:

ajd objasni sta si sa tim LINKOM htio reci??? nekuzim uopce ?? posaljes linka li komentar 0 bodova ??[/quote]

Ne bi bilo loše da klikneš na link i pročitaš ga. Relevantan je za ovu temu.[/quote]

ajd da je to nesto novo onda ok ali to je vec stara vjest o kojoj se pricalo :) viewtopic.php?f=16&t=10003

a i ocigledno je tesko napisati koju rijec za ljude poput mene koji neklikaju na svaki link koji se posta :P
  • Ima li kod nas za kupit dell mini 10v sa ssd-om? Vidim da vani ima sa 32 i 64 gb ali kod nas nisam nasao.
  • "Meddle" said:
    Ima li kod nas za kupit dell mini 10v sa ssd-om? Vidim da vani ima sa 32 i 64 gb ali kod nas nisam nasao.

nema kod nas sa SSD diskom za kupit nigdje :P
  • Nisam nigdje vidio da ima, al nemoj si to uzimat ako planiras OS X gore stavljat jer ti modeli s SSDom imaju problema.
  • Steta, cak sam mislio uzet ssd dodatni pa ugradit ali posto imaju problema onda necu.
    Jos jedno pitanje. Ako stavim 2gb rama umjesto 1 dal ce bit problema sa osx-om? Vjerojatno nece, ali posto je laptop bolje da provjerim. (na pcu na kojem imam osx nije smetao upgrade rama)
    I kolko ti traje baterija? (i kako je rjeseno mjenjanje intenziteta ekrana i slicnog). Imas li 3cell ili 6 bateriju?
    Mozda sam dosadan ali zelim provjerit sve a ne da kupim pa onda ups ovo ups ono :D
  • Sve funkcijske tipke ti rade kao na Macu, uz hud vizualni feedback, osim osvjetljenje ekrana (rade tipke al bez hud-a).

Nemam ja, al moja draga ima 6cell bateriju i traje joj cijeli dan bez punjenja, nekih 6-7 sati bar. S wifijem iskljucenim bi islo i preko 9 sati.
  • Ok, odlicno. Jos cu malo vidit pa ako kupim se javim sa iskustvima. Hvala :D
  • evo, kao sto rekoh, 10.6.2 ce raditi na Atomu prije ili kasnije:
    iPad 3 | iPhone 4
  • Radi li vam iWork '09 i iLife '09?
  • da, bez problema.. jedino imovie i garageband zahtjevaju externi ekran (veci), makar se mogu pokrenut svejedno i bez njega.. i pomocu par komandi se mogu "umanjit" kompletno pa sve stane na ekran (to vrijedi za garageband, imovie ne treba smanjivat,normalno radi na 10").
    iPad 3 | iPhone 4
  • Jel probao tko na Asusu Eee PC1005HA?

SPECIFIKACIJA:
    # Procesor: Intel Atom N270 (1.60GHz / L2 cache 512KB)
    # Zaslon: 10.1" zaslon @ 1024x600
    # Grafička kartica: Intel Graphics Media Accelerator 950
    # Memorija: 1GB DDRII-533
    # Tvrdi disk: 160GB (5.400 okr. / 8MB Buffer/ SATA)
    # Mrežna kartica: DA, 10/100 Mbps
    # Bežična mrežna: DA, 802.11b/g/n
    # Čitač memorijskih kartica: DA (MMC, SD, SDHC)
    # Ugrađena web kamera 0,3 megapiksela
    # Zvučnici: Stereo zvučnici
    # Baterija: Litij-Ionska
    # I/O portovi:
    - 1x LAN (RJ45)
    - 1x VGA
    - 1x Mikrofon + izlaz za slušalice
    - 3x USB2.0
    # OS: Windows 7 Starter
    # Težina 1.273 kg
    Sve za mobitel.................http://shop.gsm-electronic.hr
  • Evo samo da se pohvalim da sam prije par tjedana digao SL na Lenovo S10e. I bilo je lakše nego windowse instalirat :)

Za sad radi bolje nego kada je vrtio Win te je samo jednom imao system error... inaće sestra prezadovoljna novim sistemom i kako radi
  • eo od nedavno smo opet vanilla! 10.6.2 kernel (i 10.6.3 dev. preview) rade normalno na atomu sa novom verzijom chameleon bootloadera. trebali bi i svi sljedeci update-i raditi bez problema..
    iPad 3 | iPhone 4
  • Pitanje :
    Aspire one d250 1Bw, jel možda tko stavio OS X na njega. Preko Gugla kaže da neće raditi kamera ni ethernet , ali da traže kekstove za to. Ram je 2Gb a ostalo je tvornički. :lol:
    Pozdrav !