Pokreni novu diskusiju

Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

Top Posters

MacKorisnici (6820)

• tonci
  • MCblackie
  • rajko
  • SasaW
  • TonySoprano
  • route00
  • cyb
  • patrikp
  • juka28
  • iVar87
  • TataSinke
  • aki
  • OpiumTea
  • ssapa
  • applemanija
  • vzahirovic

Tko je online (0)

nedostaci mac-a
  • http://www.mackorisnik.com/2009/05/06/a ... book-nema/

zanima me dali su to veliki nedostaci....

hvala na pomoci...

nisam znao kamo da stavim temu...
    Post edited by Unknown User at 2009-06-03 23:11:43
  • 17 Komentara sorted by
  • Ovisi kako gledas. Po meni su neke od tih stvari prednosti ;)
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
    SMRT VANILIJI, SLOBODA FORUMASIMA!
  • naprimjer....

:D

ei ovoga htio sam te pitat od kuda si?????
    ficho
  • Pise ti ispod mog avatara ;) Iz zg sam, studiram u vz.

Sto se tice nedostataka:
    nagib ekrana - wtf?
    nagib prijenosnika - ovo mi je itekako prednost jer je laptop potpuno simetrican i lijepo mi sjeda u ruksak za razliku od 99.98% PC laptopa.
    glossy ekran - iako mi je hobi programiranje, nikad ne bi mijenjo glossy ekran za matt. Vani na suncu tako i tako ne radim nesto previse zahtjevno, a za gledanje filmova je matt cista tuga.
    manjak usb portova - dobro, ne mogu rec da je prednost, al ni da je nedostatak. Barem nisu zbijeni jedan iznad drugog ko kod PC laptopa pa kad nesto ustekas u jednog, nema sanse da ustekas u drugi
    nedostatak full size tipkovnice - ovo je malo krivi podnaslov, svi MacBookovi imaju full size tipkovnicu, samo nemaju numericki dio. Koji btw u zivotu nisam koristio, al shvacam da ljudima koji jesu moze falit, bar na 17" modelu
    nezamjenjiva baterija - od aira bi to bilo nerealno ocekivat jer bi se stvarno udebljo na tanjem dijelu za bar 100%. Uostalom, prosjecna MacBook baterija traje duplo duze od prosjecne PC laptop baterije, tako da dodes na isto... Za 17" model ne znam, al ako stvarno traje 8 sati, onda koji vrag ljudi zele??
    mini display port - 150 puta napredniji i kvalitetniji port s kojeg postoje adapteri na sve ostale postojece konektore. U cemu je problem?
    citac kartica - oh c'mon, ionako ni jedan citac za laptope ne cita SVE kartice. A i dosta ljudi ima u foticu jednu veliku karticu, pa zasto bi ju vadili svaki put kad mogu spojit usb kablom?
    nedostatak firewirea - s ovim se jedino slazem, micanje FW-a iz 13" modela je najgora stvar koju je Apple napravio u zadnje 4 godine, nakon ukidanja 12" Pro modela
    garancija od godinu dana - ovo je vise nedostatak distributera. U sloveniji mozete produzit garanciju i bez AppleCarea.
    nedostatak trackpointa - uz ovakve trackpade, ne pada mi na pamet koristit mis, a kamoli trackpoint
    fingerprint reader - pogledajte epizodu mythbustersa gdje su probijali zastite na raznim bravama pa su usput probili i fingerprint reader na nekom HPu... uostalom, Mac prijenosnici su puno bolje zasticeni od krade sa svojim firmware passwordom koji onemogucuje lopovu bootanje s bilo cega drugog osim glavne particije, koju cete tako i tako zastit passwordom, ne?
  • oho dobar odgovor...
    potaknuo si me da svejedno kupim mac...
    btw... ovoga jel neko iz vz-a na ovom forumu???
  • Ima nas dosta, al vecinom nismo u originalu iz vz nego studiramo tu :) Iako ima i par lokalaca... Ako si iz vz onda ima da dodes u subotu na dravu na rostilj, bit ce hrpa Macovaca i iz vz i ostatka lijepe nase :) pod uvjetom da nas ne zezne kisa :(
  • I jedna stvar koja je puno veci nedostatak od svega navedenog zajedno, a autor clanka ju iz nekog razloga nije naveo, je cinjenica da bijeli MacBookovi pucaju ko kokice. Iako Apple to priznaje kao tvornicku gresku i besplatno mijenja plastiku i izvan garantnog roka, jako je frustrirajuce vidjet da laptop od 12000 kn unatoc tome sto ga mazis i pazis pukne. Al na srecu, ovi novi aluminijski su neunistivi :)
  • Dok zaista možemo biti vrlo zadovoljni baterijom, napajačem ne možemo nikako! Napajač koji se isporučuje uz MBP je PRESLAB! Toliko je slab da nije kadar sam napajati računalo kad je CPU na maksimum. Dakle, u slučaju da je baterija posve prazna, brzina CPU bit će ograničena snagom napajača!!??? WTF? Što je još gore? To što se jači napajač ne može niti naknadno, ni posebno kupiti. Osim u ovom, možda rjeđem, slučaju, preslab napajač puno češće iritira time što pri nezahtjevnom radu vrlo, vrlo sporo puni bateriju. Koristi li se slabija grafika, potrebno je otprilike dvostruko dulje vrijeme da se baterija napuni, nego što se praznila. Naravno, kad računalo spava ili je posve isključeno, punjenje je znatno brže. Ali temperatura napajača postaje toliko visoka da je na granici neugode kad se primi u ruku.

Ovo je C/P sa Jabučnjaka! Vi to niste spomenuli, pa ne zanima koliko je to uopće problem?
  • Meni to zvuči kao da nešto nije u redu s punjačem. Imamo jedan MBP u firmi i nisaa primjetio opisane probleme. Doduše rijetko je na ovoj drugo grafičkoj kartici, ali ni tada mi se punjač nije činio previše vrućim.

... ili jednostavno nismo obraćali pažnju na tako što.
    Admin
  • Nemam MBP, al s MB punjacem sam zadovoljan sto se tice brzine punjenja i zagrijavanja. Vise me brine sto spoj tankog dijela kabla sa samim punjacem izgleda tako krhko. Iako se moj dobro drzi nakon godinu i pol, vidio sam nekoliko slucajeva da se ljudima ogulio...
  • Evo kako sam ja pisao članak da ti odgovorim malo :).

said:

nagib ekrana - wtf?

Ne razumijem? Pa piše zašto je to nedostatak, ekran se ne da otvoriti do kraja, meni to osobno smeta kad sjedim s laptopom. Probaj sjesti na pod, malo saviti koljena i ugodno raditi s MacBookom i shvatit ćeš o čemu pričam :)

said:

nagib prijenosnika - ovo mi je itekako prednost jer je laptop potpuno simetrican i lijepo mi sjeda u ruksak za razliku od 99.98% PC laptopa.

A MacBook Air nije simetričan ;).
    Nitko ne priča o tome, već neki imaju one male nogice šta se izvuku i i dalje su simetrični. Meni osobno to i ne fali tako puno, ako to hoću stavim nešto pod laptop kao što sam napisao, no naveo sam to kao nešto što imaju drugi laptopi

said:

glossy ekran - iako mi je hobi programiranje, nikad ne bi mijenjo glossy ekran za matt. Vani na suncu tako i tako ne radim nesto previse zahtjevno, a za gledanje filmova je matt cista tuga.

Ok, nekome smeta nekome ne. U skupini si onih koje to ne smeta. Glossy je grozan u prostorijama s malo jačim osvjetljenjem (npr. od sunca izvana ako ima velike prozore).

said:

manjak usb portova - dobro, ne mogu rec da je prednost, al ni da je nedostatak. Barem nisu zbijeni jedan iznad drugog ko kod PC laptopa pa kad nesto ustekas u jednog, nema sanse da ustekas u drugi

Ne bih se složio, postoje prijenosnici koji imaju 4 potpuno upotrebljiva USB porta, koji su isto odvojeni kao na Macu, i to često dva s lijeve i dva s desne strane. dakle smatram da su kod Maca "zbijeni" su upravo kao na PC-u. Ali kad su već bili škrti i ugradili samo dva USB-a mogli su drugi staviti na desnu stranu ili kod audio priključaka jer postoje uređaji koji su dosta široki, tako da efektivno imaš samo jedan USB port, dok kod PC-eva više.

said:

nedostatak full size tipkovnice - ovo je malo krivi podnaslov, svi MacBookovi imaju full size tipkovnicu, samo nemaju numericki dio. Koji btw u zivotu nisam koristio, al shvacam da ljudima koji jesu moze falit, bar na 17" modelu

Full size tipkovnica je ona tipkovnica koja ima i numerički dio. Ne razumijem tvoju izjavu baš, pogotovo ovo boldano... Kao da kažeš "Sve dvokatnice su neboderi, ako izuzmemo to što nisu visoke"

said:

nezamjenjiva baterija - od aira bi to bilo nerealno ocekivat jer bi se stvarno udebljo na tanjem dijelu za bar 100%. Uostalom, prosjecna MacBook baterija traje duplo duze od prosjecne PC laptop baterije, tako da dodes na isto... Za 17" model ne znam, al ako stvarno traje 8 sati, onda koji vrag ljudi zele??

Jesi li ti pročitao taj dio u članku :), jer skužio bi da je problem upravo u tome kada krepa baterija da ne moraš cijeli laptop nositi u servis i čekati dok ga ne poprave. Ovako odneseš bateriju i pričekaš novu i to je to. Kao što mi se dogodilo prije tjedan dana s MB-om. Krepala baterija, odnio ju u servis i nazvali me nakon par dana da su dijagnosticirali problem i da dođem po novu bateriju. Što bi se dogodilo da sam imao MBA ili MBP17"? Zvali bi me nakon par dana da dođem po LAPTOP, a ne bateriju. A osobno, tri (i to radna) dana bez računala si ne mogu olako priuštiti.

said:

mini display port - 150 puta napredniji i kvalitetniji port s kojeg postoje adapteri na sve ostale postojece konektore. U cemu je problem?

Sad te ozbiljno pitam, jesi li pročitao članak :D? Piše da je MDP napredniji i da će u budućnosti biti standard, no problem je u adapterima koji ne dolaze s prijenosnikom i nisu nimalo jeftini. Kad su već uvodili standard kojeg trenutno podržava dva monitora, mogli su davati besplatno adapter, ili ih cijeniti na 10 dolara koliko je njihova realna cijena.

said:

citac kartica - oh c'mon, ionako ni jedan citac za laptope ne cita SVE kartice. A i dosta ljudi ima u foticu jednu veliku karticu, pa zasto bi ju vadili svaki put kad mogu spojit usb kablom?

E nekima nije ni potrebno da čita sve kartice... Danas postoje 3-4 vrlo zastupljene kartice i to je to. Čitači čitaju uglavnom više vrsta kartica, i upravo te koje su najzastupljenije tako da pokriju 90% korisnika (nisam radio statistiku, no nije daleko od toga) tako da ne vidim u čemu je problem. Malo je licemjerno nazivati multimedijskim laptopom laptop koji nema čitač kartica, a bome ni firewire :D.
    Što se kabla tiče, meni je puno praktičnije izvaditi karticu iz fotića i staviti u laptop. Ovako ni ne moram nositi kabel i otpetljavati ga svaki put.

said:

garancija od godinu dana - ovo je vise nedostatak distributera. U sloveniji mozete produzit garanciju i bez AppleCarea.

... Kakve veze ima distributer s problemom koji je naveden u članku...
    Ne radi se o tome da ne možeš kupiti Apple Care, nego upravo u tome što ga moraš kupiti. Drugi proizvođači za osjetno jeftinije laptope daju tri godine garancije, a "superkvalitetni Mac", pa i ona mrcina od 21.289,00 kn dolazi s jednom godinom garancije svugdje u svijetu što je velika sramota.

said:

nedostatak trackpointa - uz ovakve trackpade, ne pada mi na pamet koristit mis, a kamoli trackpoint

Trackpad na Macu je doista dobar, no kao kod svakih trackpada ruka se umori. Trackpoint osim što nije ništa lošiji od trackpada je puno ugodniji za rad. Kako je sad multitouch trackpad postao standard na MB-u rekao bih da su izjednačeni. Moram priznati da sam iznenađen komentarima da im je bolji trackpad od trackpointa, čini mi se da takvi ili lažu ili ga nisu koristili duže od pola sata. Ali inače se slažem, na MB-u bi trackpoint bio suvišan jer ga ne bi mogli pošteno ugurati i ne bi imao multitouch funkcije.

said:

fingerprint reader - pogledajte epizodu mythbustersa gdje su probijali zastite na raznim bravama pa su usput probili i fingerprint reader na nekom HPu... uostalom, Mac prijenosnici su puno bolje zasticeni od krade sa svojim firmware passwordom koji onemogucuje lopovu bootanje s bilo cega drugog osim glavne particije, koju cete tako i tako zastit passwordom, ne?

Slažem se s tim, samo što je meni prednost da ne moram ukucavati stalno password nego samo provučem prst
  • james, samo uzmi MB... Unatoč opisanim nedostacima, smatram da je MB i dalje najbolje prijenosno računalo koje možeš uzeti. Ali da ima nedostataka - ima kao i svaki drugi laptop i potrebno ih je navesti. Doduše ima ih puno manje nego neki drugi PC i stoga je moj #1 izbor i dalje MB.
  • Uff, malo si pre osobno izgleda shvatio moj post. Jednostavno se u nekim stvarim ne slazemo i necemo se slozit, pa nema smisla raspravljat ;) Zato ces, ako pogldas moj prvi post u temi, vidjet da sam napisao da ovisi kako gledas...

Samo cu se na ono boldano osvrnut. Full size tipkovnica znaci da su tipke velicine kao na stolnoj. Vecina netbooka npr. nema full size tipkovnicu, dok svaki MacBook ima.
  • said:

Uff, malo si pre osobno izgleda shvatio moj post. Jednostavno se u nekim stvarim ne slazemo i necemo se slozit, pa nema smisla raspravljat ;) Zato ces, ako pogldas moj prvi post u temi, vidjet da sam napisao da ovisi kako gledas...

Samo cu se na ono boldano osvrnut. Full size tipkovnica znaci da su tipke velicine kao na stolnoj. Vecina netbooka npr. nema full size tipkovnicu, dok svaki MacBook ima.

Niti radim u Appleu, niti se posebno vežem za svoje članke, i nisam zatucan ako netko razmišlja drukčije od mene, tako da nisam shvatio ništa osobno :D
  • said:

Pise ti ispod mog avatara ;) Iz zg sam, studiram u vz.

Sto se tice nedostataka:
    nagib ekrana - wtf?

kakve to ima veze s nagibom prijenosnika? znači ako se može više otvoriti, onda ne može stati u ruksak?

Meni je nebitan ovaj detalj da je bolja kvaliteta slike na glossy ekranu. Iz Splita sam i dole je često sunce. Ne želim svaki put kad se pojavi sunce gubiti vid da bih doma mogao gledati filmove u fancy glossy ekranu.

Imam 4 USB porta na svom PC laptopu i više-manje taman su mi. Ne znam koji su to uređaji koji zakrče 2 USB porta, ako se portovi nalaze jedan ispod drugog? Osim USB stickova, ne znam za nijedan takav uređaj.

U laptop često imam uštekan iPhone, printer, fotoaparat, skener, USB stick, miš, tipkovnicu,...uglavnom znam popuniti ta 4 USB porta.

znači slažeš se da je nedostatak što nema numeričku tipkovnicu na 17'' modelima?

ja sam u bivšem mobu imao microSD karticu i nisam imao nikakav kabel kojim bi se spojio s kompom. Sva sreća da sam imao čitač kartica u koji bi ubacio svoju karticu i onda na nju prebacio sve što me zanima i fino je poslije vratio nazad u mobitel. Sva sreća da uvijek kad idem s fotoaparatom negdje uvijek u džepu nosim USB kabel. Rajt...

može se produžiti garancija, ali apple nudi samo jednu godinu. garancija na USB stick danas traje 2 godine.

ljudi koji nikada nisu koristili trackpoint (i pritom ne mislim isprobali, nego koristili neko vrijeme), misle da je to kompliciranije i odbojno im je, ali je zapravo puno jednostavnije i brže jednom kada se naviknete. bit cijele priče je u tome da apple ne ostavlja mogućnost izbora korisnicima, nego oni biraju za nas što oni misle da je najbolje, slagali se mi s tim ili ne. LOŠE!

ne. fingerprint reader se možda može probiti ako je loša zaštita, ali apple bi sigurno napravio bolju (pardon, najbolju) zaštitu i onda se taj fingerprint reader ne bi mogao probiti.
  • Problem kod ovakvih tema je šta se raspravlja o preferencama određenih korisnika koje naravno ne mogu biti iste preferencama drugih korisnika.

Tako da ja na određene djelove gore mogu slobodno reć da zašt bi prigovarao na broj usb portova kada imam i printer i ovo i ono prištekano na macbook kad mogu jednostavn kupit hub sa 7 utora i kad god doma dođem samo jedan usb uključit u macbook a ne prikopčavat svako malo po nekoliko uređaja. znaći meni je to funkcionalnije i pratičnije a i "čišće" za sami rad.

Ista stvar je i za glossy ekran. Dost ljudi prigovara a ja sam do sad samo jednu osobu upoznao kojoj to stvaroooo jakoooo smeta i jednostavno ne može radit na njemu. osobno doma ima više laptopa i taj nesretni glossy macbook i na suncu a i svugdje drugdje rad na tom ekanu je ugodniji i bolji ma što god drugi kažu. naravno treba se probat pa vidjet dali i osobi koja ga oće kupit paše ali do sad samo pozitivna iskustva.

Novi trackpad je daleko najbolje riješenje na tržištu i tu isto ne vidim kako nešt drugo može imat isti efekt u radu a da bude istovremeno tako jednostavno i brzo.

jedini problem s kojim se slažem je apple šta ne daje mogučnot izbora već odredi šta je dobro i onda to gura. tako gubi postojeće korsnike ali izgleda zanemariv broj. i naravno to je opet s neke strane razumljivo jer gdje bi bio apple da ima ko npr dell 50 modela svojih prijenosnika pa da ni sami ne znaju šta i kako sa kojim. njihov vanjski dizajn i opčenita kvaliteta izrade ne mogu biti na ovoj razini ako pokušaju tako diverzificirat modele i prozivodnju da pašu svakom.

i sad se vračam na početak. svatko ima svoje potrebe i svoj mišljenje o korisnosti. i ako nekom ne paše macbook neka si kupi dell, hp i sl. i bit će zadovoljan. a nema potrebe sad uvjeravat ljude da je usb port više manje dobra ili loša stvar.
    Ista priča je bila sa MB Airom prije. neki su se zalagali da treba imat još usb portova a za šta? da periferija koju nosiš uz njega bude i 3 put teža i veća od samog aira? ma onda ti ni Air ne treba :)
    Geek by nature, Mac user by choice! [kontin.info] [blog] [posao]
  • Air je najbolje PRIJENOSNO računalo koje sam ikad koristio a u novijoj verziji sa većim diskom i puno boljom grafikom je još bolji. Uspoređivao sam ga sa X300 kojeg ima jedna prijo i rastura ga u svakom pogledu pa i cijenom
  • said:

Problem kod ovakvih tema je šta se raspravlja o preferencama određenih korisnika koje naravno ne mogu biti iste preferencama drugih korisnika.

Tako da ja na određene djelove gore mogu slobodno reć da zašt bi prigovarao na broj usb portova kada imam i printer i ovo i ono prištekano na macbook kad mogu jednostavn kupit hub sa 7 utora i kad god doma dođem samo jedan usb uključit u macbook a ne prikopčavat svako malo po nekoliko uređaja. znaći meni je to funkcionalnije i pratičnije a i "čišće" za sami rad.

Ista stvar je i za glossy ekran. Dost ljudi prigovara a ja sam do sad samo jednu osobu upoznao kojoj to stvaroooo jakoooo smeta i jednostavno ne može radit na njemu. osobno doma ima više laptopa i taj nesretni glossy macbook i na suncu a i svugdje drugdje rad na tom ekanu je ugodniji i bolji ma što god drugi kažu. naravno treba se probat pa vidjet dali i osobi koja ga oće kupit paše ali do sad samo pozitivna iskustva.

Novi trackpad je daleko najbolje riješenje na tržištu i tu isto ne vidim kako nešt drugo može imat isti efekt u radu a da bude istovremeno tako jednostavno i brzo.

jedini problem s kojim se slažem je apple šta ne daje mogučnot izbora već odredi šta je dobro i onda to gura. tako gubi postojeće korsnike ali izgleda zanemariv broj. i naravno to je opet s neke strane razumljivo jer gdje bi bio apple da ima ko npr dell 50 modela svojih prijenosnika pa da ni sami ne znaju šta i kako sa kojim. njihov vanjski dizajn i opčenita kvaliteta izrade ne mogu biti na ovoj razini ako pokušaju tako diverzificirat modele i prozivodnju da pašu svakom.

i sad se vračam na početak. svatko ima svoje potrebe i svoj mišljenje o korisnosti. i ako nekom ne paše macbook neka si kupi dell, hp i sl. i bit će zadovoljan. a nema potrebe sad uvjeravat ljude da je usb port više manje dobra ili loša stvar.
    Ista priča je bila sa MB Airom prije. neki su se zalagali da treba imat još usb portova a za šta? da periferija koju nosiš uz njega bude i 3 put teža i veća od samog aira? ma onda ti ni Air ne treba :)

Darko je lijepo sumirao nekoliko logičnih stvari. Ja bih samo dodao da se osobno ne bih bunio na manjak USB portova kada bi spomenuti USB hubovi bili upotrebljivi. Nažalost, USB hubovi koji ne koriste eksterno napajanje su loši. Kupio sam dva komada s eBaya, prvi nije radio kako spada pa sam kupio još jedan koji nije bio nešto uspješniji u svojem poslu. USB hubovi bez vanjskog napajanja jednostavno ne rade, preslabi su za išta, a složit ćete se sa mnom da vanjsko napajanje u slučaju prijenosnika kod 99% situacija nije moguće. Doma imam 7-port hub ispod stola i sve je ok, ali izvan kuće samo 2 porta na MacBooku i to je to. Što se Aira tiče, jedan port bi mi bio sasvim dovoljan da imam BT miš. Iako je touchpad odličan, često koristim miš, i kad popunim taj jedan USB na Airu mi ne bi ostao nijedan... Vjerojatno je jedan USB port na Airu i plus za Apple jer tako promoviraju svoj BT Mighty Mouse, a ja jednostavno ne znam ni za jedan odličan BT miš. Zasad koristim VX Nano i ne mijenjam ga uskoro. Al bez obzira na taj nedostatak, Air je moje iduće računalo. Osim ako dugo očekivani netbook ne bude još bolji ;)