ficho
7549
Luka
6831
Darko Kontin
4265 Dok zaista možemo biti vrlo zadovoljni baterijom, napajačem ne možemo nikako! Napajač koji se isporučuje uz MBP je PRESLAB! Toliko je slab da nije kadar sam napajati računalo kad je CPU na maksimum. Dakle, u slučaju da je baterija posve prazna, brzina CPU bit će ograničena snagom napajača!!??? WTF? Što je još gore? To što se jači napajač ne može niti naknadno, ni posebno kupiti. Osim u ovom, možda rjeđem, slučaju, preslab napajač puno češće iritira time što pri nezahtjevnom radu vrlo, vrlo sporo puni bateriju. Koristi li se slabija grafika, potrebno je otprilike dvostruko dulje vrijeme da se baterija napuni, nego što se praznila. Naravno, kad računalo spava ili je posve isključeno, punjenje je znatno brže. Ali temperatura napajača postaje toliko visoka da je na granici neugode kad se primi u ruku.
nagib ekrana - wtf?
nagib prijenosnika - ovo mi je itekako prednost jer je laptop potpuno simetrican i lijepo mi sjeda u ruksak za razliku od 99.98% PC laptopa.
glossy ekran - iako mi je hobi programiranje, nikad ne bi mijenjo glossy ekran za matt. Vani na suncu tako i tako ne radim nesto previse zahtjevno, a za gledanje filmova je matt cista tuga.
manjak usb portova - dobro, ne mogu rec da je prednost, al ni da je nedostatak. Barem nisu zbijeni jedan iznad drugog ko kod PC laptopa pa kad nesto ustekas u jednog, nema sanse da ustekas u drugi
nedostatak full size tipkovnice - ovo je malo krivi podnaslov, svi MacBookovi imaju full size tipkovnicu, samo nemaju numericki dio. Koji btw u zivotu nisam koristio, al shvacam da ljudima koji jesu moze falit, bar na 17" modelu
nezamjenjiva baterija - od aira bi to bilo nerealno ocekivat jer bi se stvarno udebljo na tanjem dijelu za bar 100%. Uostalom, prosjecna MacBook baterija traje duplo duze od prosjecne PC laptop baterije, tako da dodes na isto... Za 17" model ne znam, al ako stvarno traje 8 sati, onda koji vrag ljudi zele??
mini display port - 150 puta napredniji i kvalitetniji port s kojeg postoje adapteri na sve ostale postojece konektore. U cemu je problem?
citac kartica - oh c'mon, ionako ni jedan citac za laptope ne cita SVE kartice. A i dosta ljudi ima u foticu jednu veliku karticu, pa zasto bi ju vadili svaki put kad mogu spojit usb kablom?
garancija od godinu dana - ovo je vise nedostatak distributera. U sloveniji mozete produzit garanciju i bez AppleCarea.
nedostatak trackpointa - uz ovakve trackpade, ne pada mi na pamet koristit mis, a kamoli trackpoint
fingerprint reader - pogledajte epizodu mythbustersa gdje su probijali zastite na raznim bravama pa su usput probili i fingerprint reader na nekom HPu... uostalom, Mac prijenosnici su puno bolje zasticeni od krade sa svojim firmware passwordom koji onemogucuje lopovu bootanje s bilo cega drugog osim glavne particije, koju cete tako i tako zastit passwordom, ne?
Uff, malo si pre osobno izgleda shvatio moj post. Jednostavno se u nekim stvarim ne slazemo i necemo se slozit, pa nema smisla raspravljat
Zato ces, ako pogldas moj prvi post u temi, vidjet da sam napisao da ovisi kako gledas...
Samo cu se na ono boldano osvrnut. Full size tipkovnica znaci da su tipke velicine kao na stolnoj. Vecina netbooka npr. nema full size tipkovnicu, dok svaki MacBook ima.
Pise ti ispod mog avatara
Iz zg sam, studiram u vz.
Sto se tice nedostataka:
nagib ekrana - wtf?
nagib prijenosnika - ovo mi je itekako prednost jer je laptop potpuno simetrican i lijepo mi sjeda u ruksak za razliku od 99.98% PC laptopa.
glossy ekran - iako mi je hobi programiranje, nikad ne bi mijenjo glossy ekran za matt. Vani na suncu tako i tako ne radim nesto previse zahtjevno, a za gledanje filmova je matt cista tuga.
manjak usb portova - dobro, ne mogu rec da je prednost, al ni da je nedostatak. Barem nisu zbijeni jedan iznad drugog ko kod PC laptopa pa kad nesto ustekas u jednog, nema sanse da ustekas u drugi
nedostatak full size tipkovnice - ovo je malo krivi podnaslov, svi MacBookovi imaju full size tipkovnicu, samo nemaju numericki dio. Koji btw u zivotu nisam koristio, al shvacam da ljudima koji jesu moze falit, bar na 17" modelu
citac kartica - oh c'mon, ionako ni jedan citac za laptope ne cita SVE kartice. A i dosta ljudi ima u foticu jednu veliku karticu, pa zasto bi ju vadili svaki put kad mogu spojit usb kablom?
garancija od godinu dana - ovo je vise nedostatak distributera. U sloveniji mozete produzit garanciju i bez AppleCarea.
nedostatak trackpointa - uz ovakve trackpade, ne pada mi na pamet koristit mis, a kamoli trackpoint
fingerprint reader - pogledajte epizodu mythbustersa gdje su probijali zastite na raznim bravama pa su usput probili i fingerprint reader na nekom HPu... uostalom, Mac prijenosnici su puno bolje zasticeni od krade sa svojim firmware passwordom koji onemogucuje lopovu bootanje s bilo cega drugog osim glavne particije, koju cete tako i tako zastit passwordom, ne?
Problem kod ovakvih tema je šta se raspravlja o preferencama određenih korisnika koje naravno ne mogu biti iste preferencama drugih korisnika.
Tako da ja na određene djelove gore mogu slobodno reć da zašt bi prigovarao na broj usb portova kada imam i printer i ovo i ono prištekano na macbook kad mogu jednostavn kupit hub sa 7 utora i kad god doma dođem samo jedan usb uključit u macbook a ne prikopčavat svako malo po nekoliko uređaja. znaći meni je to funkcionalnije i pratičnije a i "čišće" za sami rad.
Ista stvar je i za glossy ekran. Dost ljudi prigovara a ja sam do sad samo jednu osobu upoznao kojoj to stvaroooo jakoooo smeta i jednostavno ne može radit na njemu. osobno doma ima više laptopa i taj nesretni glossy macbook i na suncu a i svugdje drugdje rad na tom ekanu je ugodniji i bolji ma što god drugi kažu. naravno treba se probat pa vidjet dali i osobi koja ga oće kupit paše ali do sad samo pozitivna iskustva.
Novi trackpad je daleko najbolje riješenje na tržištu i tu isto ne vidim kako nešt drugo može imat isti efekt u radu a da bude istovremeno tako jednostavno i brzo.
jedini problem s kojim se slažem je apple šta ne daje mogučnot izbora već odredi šta je dobro i onda to gura. tako gubi postojeće korsnike ali izgleda zanemariv broj. i naravno to je opet s neke strane razumljivo jer gdje bi bio apple da ima ko npr dell 50 modela svojih prijenosnika pa da ni sami ne znaju šta i kako sa kojim. njihov vanjski dizajn i opčenita kvaliteta izrade ne mogu biti na ovoj razini ako pokušaju tako diverzificirat modele i prozivodnju da pašu svakom.
i sad se vračam na početak. svatko ima svoje potrebe i svoj mišljenje o korisnosti. i ako nekom ne paše macbook neka si kupi dell, hp i sl. i bit će zadovoljan. a nema potrebe sad uvjeravat ljude da je usb port više manje dobra ili loša stvar.
Ista priča je bila sa MB Airom prije. neki su se zalagali da treba imat još usb portova a za šta? da periferija koju nosiš uz njega bude i 3 put teža i veća od samog aira? ma onda ti ni Air ne treba