Pokreni novu diskusiju

Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

Top Posters

MacKorisnici (6816)

• Vedo
  • ileo
  • lakick
  • rajko
  • fosavance
  • ikola
  • iDanijel
  • pax0707
  • vekijeaa
  • violetta
  • danijelp
  • take31
  • weiss
  • iron
  • vanja
  • aki

Tko je online (1)

Ventilatori lude na MBP
  • PItanje, naime kad exportiram nesto iz iMoviea ventilatori se vrte tako brzo da se dosta cuju a iStat kaze 6200 :shock:
    cpu 73
    gpu diode 63 ... i sve drugo je nize!?
    Whats the problem ... nije mi prvi put da nesto konvertiram ili tako nesto .. a ovo je prvi put da se tako vrte.
    Bas pojma nemam.
    MBP unibody kasna 2008 15" 4 gb rama
    wtf?!

radi na integriranu graficku a ne onu dedicated.

jel vrijeme za paniku?
    Post edited by Unknown User at 2009-06-08 14:17:08
  • 14 Komentara sorted by
  • bolje da se vrte nego da se ne vrte kad se temperatura diže, mislim da paničariš :mrgreen:
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • Vidim da su imali neki update za MBP i ventilatore, pa ne znam da li si napravio taj update i da li to vrijedi i za tvoj MBP.
    Evo vidi http://support.apple.com/downloads/MacB ... Update_1_3

A i kao sto @Bill kaze bolje da rade nego da ne daj Boze izgori ;)
  • to je update za starije MBPove
  • evo i FCP ih pokrece :roll:
    Neznam ... na iMacu sam se navikao da nema tako necega :(
    grr :evil:
  • na iMacu ventilatori rade duplo sporije, puno je bolja ventilacija al isto je 6200 previše. 4000 je sasvim dovoljno, meni se nikad nije brže vrtija, pogledaj malo procese
  • procesi su isti kao inace kad se nis ne cuje i fanovi su 2000 rpm ... jedino kad pocne nesto renderirati onda krene veš mašinu imitirati :|
    ide on sad fino na restart pa cu sutra probat neki render da vidim ako je bolje iako ... nije mi bas jasno ... i prije je radio na videu i nije ovoga bilo ... jel mozda u pitanju ljetno vrijeme?! Pa da je onda sve skupa toplije?!?
    Nemoj se smijat sad na ovom pitenju al eto bolje pitat nego ... !?!
  • Meni ljetno vrijeme utjece na iMac a i na alu macbook tako da je moguce do toga. A i normalno je da kad nest procesorski zahtjevno radit ti se procesor jako grija i potrazuje jace hladenje. Mene isto brinu na Mb temperature prek 70 stupnjeva :/
    Geek by nature, Mac user by choice! [kontin.info] [blog] [posao]
  • Da, moguće da ti zbog ljetnog vremena raste temp. procesora malo brže. Zapravo, vrlo vjerojatno.
    Osim ako nisi u klimatiziranom prostoru... očito. :)
    MacBookovi općenito imaju problem da im se ventilatori kasno pale, tj. Apple je odlučio da se isplati malo zagrijavanja radi tišine tako da pri zahtjevnijim procesima CPU temp ode u nebesa prije nego što ovi skuže da se uopće trebaju upaliti.
    Srećom imaš programčić koji se zove Fan Control na kojem možeš fino namjestiti na kojoj temp će ti ventilatori početi imitirati helikoptere. Pa evo ti link i igraj se malo: http://www.lobotomo.com/products/FanControl/
    Savjet: malo povisi "Base Speed" i snizi "Lower Threshold" .
  • tnx strumf .. budem kasnije to probao ...
    da nema klime :D
    btw oftopic ... da ne pokrecem novu jer je non mac related pitanje .... Koji je ekvivalent sleep funkcije koju ima mac kod Ubuntua? Naime hibernate nije to, log off takodjer ... a kaj je suspend?
    Tj da budem vise praktican ... kako je najbolje odmarat komp koji vrti ubuntu ... uz maca sam navikao ne gasit (shut down) komp, a koliko znam i linuxi vole bit budni dilje vrijeme ... samo neznam kako ga odmiriti?!?!
    Hvala svima na dosadasnjim i buducim odgovorima. ;)

Cudno mi je ovo sa ventovima jer nikad nisam uopce cuo ventove na mbp ili imacu osima ako koristim stetoskop :lol: ... a sad cim krene neki render ili neka konverzija u virtual hub-u krene helikopterski se pnasati.
    ciao
  • Ima MBP 2.16, star manje od tri godine. Kad idem po netu 2000 okretaja oba. Konverzija kad se radi ok 6000 okretaja. Temperatura oko 65 stupnjeva. To je izrazenije kad se puni i baterija. Onda se grije jace. Imam neki programcic koji pazi na temperature. Fan Control ili tak nekak. S njim se ne kontroliraju ventilatori, vec se pojacavaju u ovisnosti od temperature.
    U krajnjoj liniji u onako malom prostoru se dobile dovoljno jako racunalo koje je u rangu stolnog (2-3 puta vece od iMAC-a). Vjerujem da se iMAC ne grije toliko jer ima prostora, stoji okomito, ne puni bateriju...
  • said:

Vidim da su imali neki update za MBP i ventilatore, pa ne znam da li si napravio taj update i da li to vrijedi i za tvoj MBP.
    Evo vidi http://support.apple.com/downloads/MacB ... Update_1_3

Jel ovo vrijedi i za MBP late 2006?
  • ako se pojavi na software update, onda vrijedi, no mislim da je to baš za te modele.
  • said:

Koji je ekvivalent sleep funkcije koju ima mac kod Ubuntua? Naime hibernate nije to, log off takodjer ... a kaj je suspend?

suspend je sinonim za sleep

said:

Tj da budem vise praktican ... kako je najbolje odmarat komp koji vrti ubuntu ... uz maca sam navikao ne gasit (shut down) komp, a koliko znam i linuxi vole bit budni dilje vrijeme ... samo neznam kako ga odmiriti?!?!

pa, Linux samo pustis upaljen :) mislim, mozes ga suspendati, ali je problem sto to na velikom broju hardveraja ne radi (bar prema mom dosadasnjem iskustvu). ako ti radi suspend - koristi suspend, ako ne - pusti ga upaljenog.
  • Izgleda da se voli sa suspendom ovaj moj ...
    @luka to je meni ko sleep ... malo brzi je mbp ali ne puno. ;)
    Moram priznati da sam prilicno zadovoaljan sa ovim Ubutnuaom ... jo da skuzim kako pokrenit appove instalirane putem winea (nazalost neke stvarno trebam) i na konju sam.
    Negdje sam mislim procitao da se mogu pokretati win aplikacije instalirane u windowsima na drugoj particiji iz winea ... to cu prvo probat. :)