Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6492)

• ivicag
  • zaki23
  • CroDruid
  • werfter
  • borinem
  • adriaguide
  • m3d033
  • lajka
  • Ivan
  • PUCKODJ
  • JustBlaze
  • prcela
  • mack666
  • Darko Kontin
  • antevekic
  • dpeji
  • th3ana
  • MrNice
  • omakad
  • mijat3108

Tko je online (6)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
Canon EOS 1000D ili Nikon D40?
  • Planiram si uzeti nekakav fotic, pa me zanima vase misljenje izmedju ova dva? Ili ako netko ima preporuku za nes drugo oko te cifre? oko 3000kn, jer planiram uzeti polovni, a ovaj canon je novi oko 3500 a nikon oko 4500 ja mislim.

S tim da sam nasao Nikon D40 sa kit objektivom za 2200kn skoro novi.
    Post edited by Unknown User at 2009-06-30 13:32:22
  • 6 Komentara sorted by
  • Ako namjeravas uzimati dodatne objektive, onda si bolje sistem izgradis na osnovu objektiva. Tijelo ces ionako mjenjati kroz dvije-tri godine, a stakla uvijek ostaju.
    Ako mislis ostati na kit objektivu (svaka cast na discipliniranosti), onda si bolje pogledaj Pentax ili Olympus. Jeftiniji su, a vise dobijes nego na ovim najjacim brandovima.
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • Ma najvise sam zainteresiran za ovaj Nikon D40, ali mi je najveci problem sto nema VR u leci. A ja mislim da je VR dosta bitan?
    A pogotovo sto je cijena od 2200 poprilicno povoljna za skoro novi fotic sa torbom i 3 godine garancije.
  • Pentax i Olympus, izmedju ostalog, imaju i stabilizaciju u tijelu ako ti je ista bitna. Tako da ako nasarafis objektiv star 50 godina, i on ce biti stabiliziran.
    Kod Nikona i Canona stabilizacija je u objektivima sto se svaki put fino i naplati.
  • Već dvije godine imam D40, i moram reć da sam oduševljen. Neki njegovi parametri su na razini daleko suvremenijih aparata. Primjerice gustoća foto osjetljivih elemenata na senzoru je manja od većine konkurenata, i odgovara onoj na modelima tipa d700, posljedično znači puno manju zrnatost na slikama i bolju osjetljivost. Ekran je fantastičan. Tijelo je maleno, kompaktno i odlične izrade. Mnogi fotografi upravo ovaj aparat koriste kao backup umjesto modela tipa Cannona G10. Fokus je brz i precizan, čak i u mračnim uvjetima uz malo truda odrađuje vrhunski. Objektiv na d40 je vrhunski komad stakla iako je plastičan i jeftin, ali ako ne tražiš profi nećeš trebati bolji.
    Loše strane su izostanak motora za autofokus u tijelu, što znači da stariji objektivi, poput odličnog i jeftinog 50 mm 1.8 D ne fokusiraju automatski iako ga ja koristim na ručnom fokusu i dobivam vrhunske fotke uz malo truda, tražilo je prilično maleno, a aparat ima samo tri točke za fokus. Kontrole su ograničene i profi fotografi mrze što nema dva kotačića za promjenu blende i brzine već samo jedan i funkcijsku tipku. Nekima je 6mpx malo, iako ja mislim da je optimalno i za amatersku upotrebu dovoljno.
    U konačnici mnogi ga fotografi hvale i dovode u kontekst leice i starih filmskih aparata, zbog fizičke veličine i slike koju može producirati, u kombinaciji sa novim 35 mm 1.8 objektivom on je jedan od rijetkih aparata za pravu Life fotografiju. Osobno sam doživio, jučer, da gledam fotke sa vjenjčanja koje ljudi masno plaćaju od kojih su moje svakodnevne obiteljske slike oštrije i bolje definirane.
    U svakom slučaju aparat koji je vrijedan investicije.
  • I moj glas ide za D40 jer ga i sam namjeravam kupit vec godinama (od kako je izaso), al mi stalno uljecu neki iPodi, iPhonei, MacBookovi i ostale gluposti :(

Svi ga vlasnici hvale i vecina ih ga zadrzi nakon kupnje nekog jaceg modela. Cak ga preporucuju umjesto nekoliko i jacih i novijih Nikona zbog puno boljeg omjera ulozenog i dobivenog. Ako ne mislis od toga zivjet, niti mislis na to trosit ko da zivis od toga, mislim da je to definitivno best-buy medu Nikonima i Canonima.
  • E onda sam odlucio i uzet cu ga. Ne mislim se baviti nekakvim profi slikanjem ili nesto takvo. Cisto za obiteljske stvari i meni malo za gust ;-)

Hvala!