Pokreni novu diskusiju

Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

Top Posters

MacKorisnici (6820)

• borostef
  • AlkyKronick
  • tmilovan
  • papittovenga
  • jarloni
  • techno46
  • ilovric
  • switcher7
  • pecallo
  • Vanja VKTR
  • darmar
  • songoku
  • rise
  • TomTom
  • panda
  • torik

Tko je online (1)

Switcheri–što vam ne odgovara?
  • Evo proslo je neko vrijeme od kad sam presao na platformu Mac, par stvari mi se nije svidjelo i eto da ih napisem za buduce switchere, ako netko ima sta za nadodat nek posta.

Highlight foldera

Radim s puno foldera, i na windowsima je to bila cista zezancija.

Primjer:

Udjem u documents i tamo mi je 40 foldera, udjem u jedan od tih foldera, prckam malo i kliknem back...i sta..nista, nije ga oznacio, ne znam di sam bio i moram ponovno stisnut forward da vidim gdje sam bio i onda opet nazad i onda trazit to. Isto tako taj isti folder, nakon izlaska, ne mogu obrisat, jer ga nije oznacio, nego moram opet scrollat, oznacit ga i obrisat.

Izostanak drivera za neke stvari

Logitechova tipkovnica "kao" radi kad se instalira LCC, ali ju isti ne ocitava, ne znam zasto, tako da mi dodatne tipke nista ne znace. Dok za miša (G9) uopće ne postoje driveri te se moram zezat s nekim blesavim programima kao steermouse etc. To zna biti jako iritanto kada ne mozes iskoristit ni 30% miša te vrste. Back i Forward mi ne radi u finderu, u firefoxu scroll click takodjer, tri najvaznije tipke koje sam ful cesto koristio. I da, znam da je iMac osmisljen da se koristi s apple tipkovnicom i apple misem, ali meni ne odgovaraju i ne zelim ih koristit.

Qwertz–Qwerty

Ne moze se na jednostavan nacin prebacit normalan qwertz layout

Escape nema funkciju.

Prilikom chatanja volim zatvorit prozor od korisnika s kojim chatam odmah nakon sto napisem recenicu, to sam prije radio s jednom tipkom, ovdje moram stisnut dvije tipke, sto mi se ne svidja jer moram svaki put ic pogledat tipkovnicu i ciljat..

Nema "format disk"

Recimo frendu se nesto zezne sa stickom i on mu na windowsima sam predlozi "format now?" dok ga mac uopce ne ocitava, nego ga se prvo mora formatirat na windowsima i onda ubacit u mac. Isto tako situacija s trashom i brisanjem stvari sa sticka je svima poznata, pa necu o tome.

Kratice ili kak vec

Vise manje sam se naviko na lomljenje prstiju prilikom print screena (koji je jako koristan, jedna od boljih stvari), copy i pastea i tako toga, ali mi ne ide u glavu zasto sve kratice ne radi na isti nacin.

Recimo ako je u pola softvera alt+back =delete, zasto onda u nekim drugim je tipka delete=delete?

ako je u nekim programima option+F search, zasto je u firefoxu ctrl+F search?

Tool bar

Meni nema smisla to sto je tool bar skroz gore.

ok je to na 13" zaslonu ili 15" , ali na 24" nema smisla.

recimo MSN mi je u donjem desnom kutu, i ja ako zelim ic stavit drugi status, iskljucit ga ili nesto trece moram otic s misem skroz do gore i tamo prebacit sto zelim, i tako na hrpi ostalih, manjih, programa– gdje jednostavno nisi cijelo vrijeme s misem u sredini ili gornjem desnom kutu. opcenito volim radit s manjim sensitivitijem i nervira kad moram prelazit iz jednog kuta u drugi, da sam na windowsima bi samo otisao 5cm vislje i odmah iznad programa oznacio sto trebam.

Ikone

Recimo na desktopu imam ikonu od UT 2k4, i moram direktno na sredinu U–a kliknut da to sustav uhvati, znaci nisu sve ikone, kao na winsima, u nevidljivom kvadratu, i onda kad bi ja kliknuo ispod tog U–a bi sustav to registriao i pokrenuo aplikaciju. OK to funkcionira kada je ikona u obliku kvadrata, ali kada je neka u obliku UT znaka ili Oblivion znaka onda je to..loše, jer moras bas ciljat ikonu

Gledanje slika na desktopu

Situacija– imam 20 foldera na desktopu, od toga sam random s neta skinuo 4 slike koje su se unutar par dana pomijesale s ostalim folderima, ja ih sad zelim na brzinu pogledat.

Prvo kliknem na jednu sliku i onda skuzim da ne mogu next i back stisnut, zasto? mislim, po meni blesavo. Moram otic i poklikat na te slike, otvorit koje zelim vidjet i onda klikat next–back.

u winsima je to bilo dva klika na sliku i odmah bi program sam browsao slike na desktopu, bez mog klikanja po njima.

Mouse acceleration
    Ne moze se na jednostavan nacin iskljucit akceleracija

Nakon sto sam kupio mac sam ocekivao da ce sve biti "odmah jednostavno" kao sto ekipa prica, na kraju mi je trebalo mjesec dana da sve pohvatam i iskonfiguriram kako meni odgovara. Za pola toga sam trebao instalirat third party programe kako bi dobio ono sto zelim, dok se druga polovica ne moze rijesit.

Ponavljam– znam da se dio toga moze rijesit, ali ne "out of the box", nego se mora prckat po internetu, kupovat/skidat softver, nastimavat da radi kak treba itd itd itd– sto nije smisao Maca

Nadam se da ce Snow Leopard poboljsat barem dio tih stvari.

P.S. jedna od najjacih stvari..kad chatam s Adiumom, svaki put kad idem addat nekog s hotmail adresom mi se program zbrejka, a dok sam na MSNU onda mi se program sam svakih sat vremena iskljuci.
    Post edited by Unknown User at 2010-06-27 18:22:57
  • 109 Komentara sorted by
  • Lako mi je za vas win. switchere, prije ili kasnije ćete se naviknuti jer se radi o navikavanju na nešto bolje. :P Kako je onim ljudima koji godinama rade na Mac-u pa onda dobiju posao gdje moraju samo windozu koristiti... Brrrr ne želim ni zamisliti kako im je... :mrgreen:
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • 99% toga sto si naveo vec ima u OSu :roll:
    SMRT VANILIJI, SLOBODA FORUMASIMA!
  • Pa ajde onda Ficho, ispravi me
  • Highlight foldera
    Umjesto "back" napravi "up" (cmd+gore)

Za tipkovnicu koja je radena za Windowse ne mozes ocekivat drivere, al za miseve imas sta god ti padne na pamet, pretrazi malo forum.

Qwertz–Qwerty
    Sta je to normalan nacin? Na Windowsima kao moze? Pa i ne bas, dok u Snow Leopardu moze.

Escape nema funkciju.
    Escape itekako ima funkciju, al ta funkcija ovisi o programeru svakog pojedinog appa. cmd+w je uzeto kao standard za zatvaranje prozora i toga se na Macu fala bogu pridrzava.

Nema "format disk"
    Jel ti to ozbiljno? Disk Utility? ... a za trash na stickovima Curb?

Kratice ili kak vec
    Ne znam koju verziju Firefoxa imas, al kod mene je cmd+f find. Inace upravljanje tipkovnicnim kraticama je u OS Xu savrseno rjeseno za sve nativne aplikacije, samo treba pogledat u System Preferencesima pod Keyboard & Mouse.

Tool bar
    Tebi mozda nema smisla, meni ima i to mi je cak jedna od boljih UI stvari na OS Xu. U Menu Baru su stvari koje ne koristis cijelo vrijeme (ili ako bas koristis, napravis si kraticu) pa ne moraju bezveze zauzimat prostor u svakom appu kad i ako ti treba, treba ti samo za jedan app u jednom trenutku.

Ikone
    Stavi si ikone koje ne mozes naciljat u dock ili ih pokreci spotlightom. To mi je isto malo blesavo na windowsima da kliknem na prozirni dio ikone i ona se selektira, kako bi ja trebo znat gdje je rub tog virtualnog kvadrata ako je neka ikona tipa ut?

Za to postoji QuickLook, a ne Preview.

Mouse acceleration
    Meni je to super stvar, al jasno mi je da zivcira ljude kojima nije super :P
  • said:

Highlight foldera
    Umjesto "back" napravi "up" (cmd+gore)

Blesavo, znaci za svaki put moram spustat obije ruke na tipkovnicu, jednostavnije je na backu, ne? S jedne tipke prelazim na dvije–lose

Za tipkovnicu koja je radena za Windowse ne mozes ocekivat drivere, al za miseve imas sta god ti padne na pamet, pretrazi malo forum.

Tipkovnica je radjena i za Mac i za Win i cudi me zasto ne radi, a za miševe i nema bas toliko, barem ne za G9 + pogledaj kvot

Ponavljam– znam da se dio toga moze rijesit, ali ne "out of the box", nego se mora prckat po internetu, kupovat/skidat softver, nastimavat da radi kak treba itd itd itd– sto nije smisao Maca

Qwertz–Qwerty
    Sta je to normalan nacin? Na Windowsima kao moze? Pa i ne bas, dok u Snow Leopardu moze.

Odes pod keyboard layouts i stavis hrvatski, naravno, dok se na macu trebas zezat s ukuleleom, pricamo o leopardu, ne o snow leopardu.

Escape nema funkciju.
    Escape itekako ima funkciju, al ta funkcija ovisi o programeru svakog pojedinog appa. cmd+w je uzeto kao standard za zatvaranje prozora i toga se na Macu fala bogu pridrzava.

Kazem, ako sam naviko na jednu tipku onda je valjda logicno da prelazak na dvije tipke znaci da prelazim na losije

Nema "format disk"
    Jel ti to ozbiljno? Disk Utility? ... a za trash na stickovima Curb?

Ikone
    Stavi si ikone koje ne mozes naciljat u dock ili ih pokreci spotlightom. To mi je isto malo blesavo na windowsima da kliknem na prozirni dio ikone i ona se selektira, kako bi ja trebo znat gdje je rub tog virtualnog kvadrata ako je neka ikona tipa ut?

Virtualni kvadrat je na winsima iste velicine, uvijek, te su u biti sve ikone "iste" tako da znas di i kad moras kliknut. Znam da je sitnica, ali sitnica koja me nervira.

Za to postoji QuickLook, a ne Preview.

opet ne radi isto sto na windowsima njihov difoltni program

Mouse acceleration
    Meni je to super stvar, al jasno mi je da zivcira ljude kojima nije super :P

Za online igranje FPS–a je koma
  • Ne znam sta da ti kazem, vrati se na Windowse kad su ti tolko bolji ;)
  • Većina spomenutih problema proizlazi iz toga što se pokušava natjerati sustav da radi na način na koji se korisnik naviknuo u windowsima. Određena razina prilagodbe je potrebna i što je čovjek vještiji bio u windowsima to se pri prelasku hendikepiranijim osjeća. Mene su isto mučili miš, qwerty, Finder... (na tipkovničke kratice sam se začudo isprve naviknuo), doduše nikad toliko da bi se vratio na stari sustav.

Na većinu stvari sam se naviknuo u 15-tak dana, a za miša mi je trebalo i dobrih 6 mjeseci. Nakon nekog vremema korištenja svanulo mi je i da su i menubar, i ikonice, pa čak i qwerty zapravo logičnija rješenja.

Sad sam hendikepiran na windowsima :))

I jedno pitanje: jesi li na macu ili hackintoshu?
    Admin
  • Ne Ficho, ne tvrdim ja da je OS X loš ili da su Windowsi superiorniji, nemoj mi krenut s tom "vrati se na Win" spikom. Ja kad bi mogao bi napravio OS koji bi spojio sve najbolje iz OS X–a i Win–a, ali eto– ne mogu.

Samo zelim da postoji topic gdje bi potencijalni switcheri vidjeli i drugu stranu, jer je mene sve ovo gore ful naljutilo nakon sto sam pljunuo lovu za iMac i onda skuzio da i nije sve tako super i odlicno kako svi pricaju, nego i on ima svojih mana.

said:

I jedno pitanje: jesi li na macu ili hackintoshu?

24" iMac Alu, generacija prije ove : )
  • Ja cu samo reagirati na neke stvari.
    Dakle menubar je UVIJEK za sve applikacije na istom mjestu, na gornjem dijelu ekrana ... za razliku od ostalih OS-eva gdje su izuzetak do izuzetka ... best thing of Mac gui for me.
    Trazenje malih appova poput spomenutog Curb-a na macu i Linuxu ... s time da ja ne macu to jos izrazenije, je izrazito brzo i efikazno u odnosu na Win. Ja jednostavno od kad sam na macu skoro ko da imam neki repozitorij na netu ... efikasno nalazim appove ovog tipa.
    NA win however ... to je avantura ... i vecinom neuspjesna. (u smislu da su appovi lozi i previse ih je pa se pogubim i namucim da nadjem onaj koji valja).
    Diskutility je out of the box i od tamo se moze formatirati flash disk isto kao na win.
    NE back mi nije laksi jer je tipkovnicko shortcutiranje meni afikasniji i brzi nacin rada i mislim da je mac u tom smislu vise orjantiran na tipkovnicu.
    Firefox ima search (aka find) takodje kao cmd+F tako da nekuzm u cemu je kod tebe problem.
    A unificiranost kratica na ,macu u odnosu na win ... nije ni za usporedjivati ... jako velika kolicina kratica je out of the box jedinstvena preko vecine appova.
    Stvari poput ovoga sa ikonama i transparentnim kvadratom ... daj molim te ... kakav je to uopce feature? Iako kako to na macu transparentni kvadrat nije iste velicine?
    pa Quicklook jest macov difoltni program!??! I zasto bi "radio isto sto na win radi njegov defaultni"?
    No neznam ... meni su win toliko odbojan system da mozda i moje misljenje nije relevantno. :|
    Meni tamo skoro nist nevalja ...
    pozdrav

jedino copy paste u finderu bih volio imati.
  • Samo ću dodat da su neke stvari navedene na mjestu i razumijem zašto bi ti bile lakše za napravit pod Windowsima. Ali za neke mislim da si ih naveo bezveze i jednostavno neutemeljeno povlačiš paralelu sa Windowsima (tipa tog toolbara, jer tko je rekao da je to u konačnici bolje i da je ispravno da je sve dolje? šta s onim tko npr IM ima gore pa bi morao vuć miš dolje za status? uglavnom to mi nema smisla bit sa nekim drugim stvarima na listi. A i s druge strane kriv je i developer appa ako je toliko nesposoban da nije mogao u sam prozor appa stavit mjenjanje statusa ko svaki drugi normalan IM - ali preveć sam offtopičario sad :D )

Ali također potpisujem Tonijev post te ti predlažem da probaš malo "to drugačije" razmišljanje i riješenje i vidjet češ da je zapravo u nekim stvarima (premda djeluju nelogičnije) ustvari lakše radit (kao taj qwerty koji ti toliko ne paše).

Ako se ipak ne navikneš i želiš od OS Xa windowse napravit :D fala bogu imaš dodatnih programa i pluginova za sve to šta si naveo pa ćeš bezproblema moć sve reproducirat i sredit ali nakon malo tweekanja.

I da nadodam šta meni ne odgovara:

Jedino cijena samih strojeva u našim krajevima ;)
    Geek by nature, Mac user by choice! [kontin.info] [blog] [posao]
  • said:

24" iMac Alu, generacija prije ove : )

Ah, zbog miša i tipkovnice sam pomislio da je hackintosh u pitanju.
    Admin
  • said:

Ali za neke mislim da si ih naveo bezveze i jednostavno neutemeljeno povlačiš paralelu sa Windowsima (tipa tog toolbara, jer tko je rekao da je to u konačnici bolje i da je ispravno da je sve dolje? šta s onim tko npr IM ima gore pa bi morao vuć miš dolje za status?

Darko kad bi bilo onako kako bi ja htio ne bi se uopce mis trebalo povlacit gore niti dolje, samo se u IM–u 2cm iznad acc liste prebaci status, ako se netko od vas sjeca kako je bilo na win msn–u :)

Ali također potpisujem Tonijev post te ti predlažem da probaš malo "to drugačije" razmišljanje i riješenje i vidjet češ da je zapravo u nekim stvarima (premda djeluju nelogičnije) ustvari lakše radit (kao taj qwerty koji ti toliko ne paše).

Oko kvertija smo vec imali raspravu, jel tako? :P ne smeta mi to sto je po difoltu qwerty, nego to sto se ne moze uz par klika prebacit na normalan qwertz, nego moram skidat programe i sam si radit layout. A za dosta toga (prelazak s jedne tipke na dvije za neke radnje) mi nije imalo logike prije 2mj, pa ni sad. Cekam dan kad ce sredit drivere za G9 pa cu probat nesto iskombinirat.

Ako se ipak ne navikneš i želiš od OS Xa windowse napravit :D fala bogu imaš dodatnih programa i pluginova za sve to šta si naveo pa ćeš bezproblema moć sve reproducirat i sredit ali nakon malo tweekanja.

Trenutno jedino sto me FUL nervira je to sto nikako ne mogu miša osposobit kako ja zelim, te cekam Snow Leopard da vidim dal ce se ista poboljsat.

I da nadodam šta meni ne odgovara:
    Jedino cijena samih strojeva u našim krajevima ;)

definitivno se slazem :)
  • said:

said:

Ali za neke mislim da si ih naveo bezveze i jednostavno neutemeljeno povlačiš paralelu sa Windowsima (tipa tog toolbara, jer tko je rekao da je to u konačnici bolje i da je ispravno da je sve dolje? šta s onim tko npr IM ima gore pa bi morao vuć miš dolje za status?

Darko kad bi bilo onako kako bi ja htio ne bi se uopce mis trebalo povlacit gore niti dolje, samo se u IM–u 2cm iznad acc liste prebaci status, ako se netko od vas sjeca kako je bilo na win msn–u :)

I MSN za Mac i Adium mogu mijenjat status direktno iznad kontakt liste :roll:

Osim cijene strojeva, ja bi dodao servis koji je vise nego sramotno katastrofalan. Molite se da vam se Mac ne pokvari.
  • hm....ja san se na vecinu stvari naviknija bez problema, tako da vecinom nalazim stvari u macosx-u koje bi trebalo poboljsat (npr da se rezultati iz spotlighta mogu drag&dropat bez otvaranja prozora) ostalo mi je sve vise manje bilo stvar navike (najjace mi je kad guram u windowsima mis u gornji desni kut da mi otvori expose hi hi :D )
    a sta se tice menubara - to je valjda najbolja stvar na svitu, di jos imas da preferences,about i slicno u svakoj aplikaciji nalazis na istom mistu - u win appovima su properties/pref. nekad u files,nekad u edit ili u tools menijima....

zivciralo me jer nema CUT u finderu (ali posto mi folderi ne idu vecinom vise od 2 "dubine" to mi nije toliki problem a jos i mores sa strane prozora findera dodat foldere u koje cesto vuces fileove )
  • said:

I MSN za Mac i Adium mogu mijenjat status direktno iznad kontakt liste :roll:

ok " :roll: "
    ficho " :roll: "
    sry " :roll: "

nisam ga skuzio jer sam probao kliknut na sam status pokraj nicka, tek sad skuzio kak se prebacuje.
  • Bar si skuzio koji mi je omiljeni smajlic :D
  • said:

Trenutno jedino sto me FUL nervira je to sto nikako ne mogu miša osposobit kako ja zelim, te cekam Snow Leopard da vidim dal ce se ista poboljsat.

Steermouse ili USB overdrive?
    Meni je recimo Steermouse odlican, mozes namjesitit skoro sve.
  • Ja koristim USB Overdrive jer se, uz najbolju volju, nikako nisam mogao naviknuti na OSXovo handlanje misa :|
    Uz Trash to mi je jedini minus kod Macova, sva sreca da postoje 3rd party aplikacije koje to rjesavaju.
  • Meni nije jasno sto svi kukaju za misa na Macu, meni sasvim normalno radi i nemam nikakve zamjerke na to :S

Sto se tice pola ovih problema, i ja sam ih imao kad sam tek switchao... a sad 4 mjeseca kasnije, sasvim normalno radim i cudno mi je doci na Windoze :) Doduse, jako iritantna stvar mi je sto Finder ne podrzava CUT i PASTE, nego sam prinudjen drag n droppati, to nikako ne mogu oprostiti. Jos neke sitnice iritiraju, tipa nalazis se u nekom folderu, pa oces searchat nesto, a on pocne defaultno pretrazivati cijeli komp, i to se ne moze promjeniti :( Ispravljeno je u Snowu doduse...

BTW, ako ikoga zanima, evo moj switcherski blog http://uti-zadar.hr/wp/ gdje sam pisao o tim nekim sitnicama i kako ih rjesavati... pa ak kome koristi.

komentari??
    bok!
  • said:

Finder ne podrzava CUT i PASTE, nego sam prinudjen drag n droppati

Pravi HC Macovci koriste mv 8-)

:mrgreen:

Edit: preletih malo blog, ne cini se lose na prvi pogled, samo nastavi :)
  • said:

Evo proslo je neko vrijeme od kad sam presao na platformu Mac, par stvari mi se nije svidjelo i eto da ih napisem za buduce switchere, ako netko ima sta za nadodat nek posta.

Budući da nemam love za iMac 24", još uvijek paralelno teram Windowse na PC-u i MacBook. Iako ću definitivno skroz preći na Mac čim skupim tu prokletu lovu, svejedno me živciraju slijedeće stvari na OSX-u

Maximize
    Suludo mi je svaki puta svaki prozor vući u gornji lijevi ćošak, pa rastezati do donjeg desnog kad se to elegantno može riješiti jednom ikonom. To svakodnevno moram raditi bezbroj put pa me užasno živcira.

Preglednik slika
    Šteta da nema integrirani neki jednostavan preglednik slika. Nešto tipa Fast Stone Image Viewer koji je čak besplatan. Užasno mi je iritantno to pregledavanje sa selektiranjem svih fotki pa pregledom. Bavim se fotografijom pa mi to fakat fali. Rješenja preko iPhotoa mi nisu praktična.

Importanje
    Ne sviđa mi se niti to što je za sve preporučeno importanje u programe koji su za taj format namjenjeni. Pod windowsima fino snimiš npr. fotke gdje želiš i otvoriš ih s programom kojim želiš ili ih baciš na CD ili nekaj treće. Tu mi to nije tako jednostavno, ili barem nisam skužio kako to raditi na pravi način.

Ma ima još nekih sitnica, ali ih se ne mogu trenutno sjetiti

Evo sjetih se :-)

Cut
    OK drag-n-drop, ali...

Undelete
    Zar je stvarno moguće da se ne može napraviti undelete koji bi file iz smeća vratio tamo gdje je bio
  • said:

prevedi...ja bas i nisan HC
  • Suludo mi je svaki puta svaki prozor vući u gornji lijevi ćošak, pa rastezati do donjeg desnog kad se to elegantno može riješiti jednom ikonom. To svakodnevno moram raditi bezbroj put pa me užasno živcira.

Ako Pričaš za normalne prozore ok, ali tu moraš shvatit da OS X ima "drugu" filozofiju oko njih. Tj. gleda uvjek da proširi prozor tako da sve u njega stane bez scrolla a ne da zauzme cijeli ekran jer to po njihovom nije onda nešt produktivno, dobro ili šta već ( i ja se s tim slažem :) ). A za safari je i mene to živciralo ali zato postoji besplatni Glims i problem riješen :)

Importanje
    Ne sviđa mi se niti to što je za sve preporučeno importanje u programe koji su za taj format namjenjeni. Pod windowsima fino snimiš npr. fotke gdje želiš i otvoriš ih s programom kojim želiš ili ih baciš na CD ili nekaj treće. Tu mi to nije tako jednostavno, ili barem nisam skužio kako to raditi na pravi način.

Koristi image captuer a isključi automatsko paljenje iPhotoa ili koji ti program već smeta. Tako možeš isto jednim klikom direktno slike u neki folder ili sl. prebacit pa kasnije snjima sve ručno radit kako ti paše.
    Ma ima još nekih sitnica, ali ih se ne mogu trenutno sjetiti

a za undelete i Ovog da odeš u smeće i s desnim klikom vratiš file nema (nažalost) ali dolazi u SL. Ono šta možeš je obrisat nešt u folderu i kad si se već zeznu opalit cmd+z i undo te akcije ti napravi. Znaći vrati iz smeća. Tako nešt se meni obično i dogodi najviše pa mi ne smeta toliko tu i tam odvuć nešt nazad van ako baš i dugo stoji u smeću (slučajno)
  • - Meni fali nešto kao Appcleaner što je integrirano u OS, čudi me što ne postoji nešto po defaultu. Svjestan sam toga da su htjeli napravit ultrajednostavan način brisanja aplikacija ali čudi me što nisu napravili da se odmah automatski izbrišu i "zaostali" fajlovi kad odvučeš app fajl u trash.

- Restore izbrisanih fajlova dolazi u Snow Leopardu tako da mi to više ne predstavlja nedostatak.

- Ista stvar je s izbornikom kad se spoji kamera

- Iako mi je ovaj način pokretanja i spremanja aplikacija odličan nedostaje mi njihova kategorizacija (messengeri, programiranje, ...). Danas sam naletio na djelomično rješenje:
    http://mactips-lib.net/m/software/alunch/en/main.html
    Znam da se mogu napraviti folderi u /Applications, no nije mi to neko rješenje.

- Fali mi po defaultu bolji ZIP/RAR manager (mada ih ima dosta kvalitetnih 3rd party). Šteta što nema WinRAR-a za Mac, MacRAR :P

- Voice recorder u OS-u... Ne mogu vjerovati da to ne postoji, kao na Windowsima po defaultu (out of the box)

- podrška za SSH u Finderu (kao u Ubuntu)

- Finder mi je nekako isprazan. To da je jednostavan i "efektan" stoji, ali nekako mi je to bolje u Gnome-u riješeno. No mislim da je to više stvar ukusa

Sve u svemu od nabrojanih stvari u prethodnim postovima ne fali mi apsolutno ništa, a gornje navedene stvari su sitnice koje se daju ispraviti 3rd party alatima, no naravno da je uvijek optimalno imati takva rješenja već integrirana u OS.
  • - Voice recorder u OS-u... Ne mogu vjerovati da to ne postoji, kao na Windowsima po defaultu (out of the box)

Nije da nema baš ništa. Ima Garage band ali da on je daleko od jednostavnog kad se s onim Win usporedi. Makar se meni više sviđa i šta daje automatski puno više opcija, slobode i sl.
  • Lol. Trebao je čovjek prvo otič kod nekog probat radit malo na Mac-u pa se onda odlućit za prelazak na drugi OS.
    Neću dalje komentirat da nebi došlo do velike raspravi ili kakave sveđe. (Ja se nebi zasad prebacio na OSX baš zbog razloga koje je čovjek naveo. Na OSX mi je sve neprirodno.)
     iPhone 4  iPhone 4S  iPhone 5  iPad 2  MacBook Pro with Retina display OSX
    (4) PC Windows 7, (1) virtual Windows XP
  • pokusavan zamislit kako izgleda kad maksimiziras prozor na 30" ekranu na windows način, radi 10 ikona :D :D :D :D
  • said:

Lol. Trebao je čovjek prvo otič kod nekog probat radit malo na Mac-u pa se onda odlućit za prelazak na drugi OS.
    Neću dalje komentirat da nebi došlo do velike raspravi ili kakave sveđe. (Ja se nebi zasad prebacio na OSX baš zbog razloga koje je čovjek naveo. Na OSX mi je sve neprirodno.)

ja se kladim da ti još ni na windowsima sa svime nisi upoznat niti znaš kako radi. tak da ne vidim po čemu je to drugačije od nećeg na Macu. naravno da svaki OS ima svoje prednosti i boljke i filozofiju iza koje stoji jer smatra da je bolja.

A ne vidim tko bi ikad išao testirat os u dučanu da vidi jer mu paš ei onda ić npr brisat filove i gledat kak se vade iz smeća lol tak da tih par sitnica koje po defaultu ne rade kak nekima treba nisu deal breakeri + mogu se riješit dodatnim programima i pluginovima. Kao što se sve živo na windowsima zapravo je i neki dodatni program i plugin kad po defaultu su ...... (stajem da ne ispadnem fanboy :D)
  • said:

said:

prevedi...ja bas i nisan HC

mv je bash naredba za micanje i renameanje fileova. To ti je ono sto upises u terminal :P
  • ipak se onda drzin d&d-a lol
    iman traume sa tin terminalon jos od ubuntu-a i opensuse-a
  • said:

said:

Finder ne podrzava CUT i PASTE, nego sam prinudjen drag n droppati

Edit: preletih malo blog, ne cini se lose na prvi pogled, samo nastavi :)

mv sam koristio dok nisam switchao s ArchLinuxa na Maca :) Sad sam uber fensi pa sam pozaboravljao kako se radi u terminalu :P

bok!
  • said:

ja se kladim da ti još ni na windowsima sa svime nisi upoznat niti znaš kako radi. tak da ne vidim po čemu je to drugačije od nećeg na Macu. naravno da svaki OS ima svoje prednosti i boljke i filozofiju iza koje stoji jer smatra da je bolja.

A ne vidim tko bi ikad išao testirat os u dučanu da vidi jer mu paš ei onda ić npr brisat filove i gledat kak se vade iz smeća lol tak da tih par sitnica koje po defaultu ne rade kak nekima treba nisu deal breakeri + mogu se riješit dodatnim programima i pluginovima. Kao što se sve živo na windowsima zapravo je i neki dodatni program i plugin kad po defaultu su ...... (stajem da ne ispadnem fanboy )

NIsam nužno mislio da čovjek ide u dučan pa tam prčka i vidi šta Mac nudi, nego da ode kod prijatelja ili nekog rođaka ako ga ima ili si instalira OSX na nekom računalu pa ga onda isproba.
    Šta se tiće mog znanja o Windowsima možda ne znam sve ali znam dosta ipak studiram Informatiku i radim na Windowsima svaki dan.
     iPhone 4  iPhone 4S  iPhone 5  iPad 2  MacBook Pro with Retina display OSX
  • said:

Lol. Trebao je čovjek prvo otič kod nekog probat radit malo na Mac-u pa se onda odlućit za prelazak na drugi OS.

Na OSX je sve prirodnije nego na Windowsima. Ili aj, možda 98% stvari ako ne sve. Windowsi sa svojim DLL fajlovima, registryem i klikanjem Starta da bi isključio PC su pravi primjer i vrhunac neprirodnosti. Tako da je boldani dio tvoje izjave (pogotovo italic dio) daleko od istine. Osim ako su ti Windowsi još 20x neprirodniji.
    Ako ti je na OSX npr. neprirodno to što je X (za zatvaranje prozora) na lijevoj strani umjesto desnoj onda je to samo zbog navike. Ja isto tako mogu reći da mi je na Windowsima i Linuxu neprirodno to što je X na desnoj strani. Možda nam možeš pojasniti svoju izjavu. Ja nisam fanboy niti radim za Apple niti za zastupnika tako da ako budeš valjano argumentirao svoje razloge sigurno se neću uvrijediti niti započeti flejm. Navedene stvari u ovom postu su neki mali nedostaci i s njima OSX nije loš OS, on je i dalje vrhunski OS svjetlosnim desetljećima ispred Windowsa, ali mi MacKorisnici smo picajzle pa možda izgleda da te sitnice preuveličavamo.

U temu bih dodao još jedan nedostatak:

- kad kliknem enter na datoteku/folder ne otvori mi ju nego je to za promjenu imena. Eto to mi je valjda jedina nelogična stvar u cijelom OSX. Navikao sam se već na to, ali i nakon ovoliko vremena se još uvijek pitam zašto je tako.
  • pa i vodje su ljudi uponati sa dosta toga na Macu i samo su naveli šta im od onoga šta je po defaultu ne paše. ne da neznaju to koristiti. ali očito to su sitnice kada i dalje uz sve ostale stvare ostaju na MAc OS Xu
  • Boze spasi nas od takvih informatickih strucnjaka koji se ne mogu prilagoditi drugom (naprednijem i logicnijem) operativnom sistemu. :|
  • said:

Na ovo cu se samo nasmijat, necu nista komentirat... :D

said:

U temu bih dodao još jedan nedostatak:

- kad kliknem enter na datoteku/folder ne otvori mi ju nego je to za promjenu imena. Eto to mi je valjda jedina nelogična stvar u cijelom OSX. Navikao sam se već na to, ali i nakon ovoliko vremena se još uvijek pitam zašto je tako.

A na ovo bi se nadovezao... Meni je bilo nelogicno isto, ali kasnije sam to tako dobro prihvatio i to mi je predobro... Jednostavno bi mi falilo na nekom drugom sustavu... vecinu stvari pokrecem na "dvokilik" na misu, a za brz pregled space... najvise mi koristi kod renamea axxo-vih fileova... :D Ja to ne bih mjenjao.

Opcenito mislim da je sve stvar navike, ali ako je je nesto napravljeno da bude jednostavno i drag n dropano da bude jednostavnije, i da to sve radi sa glatkocom onda se to zove MAC OS...

Jedno vrijeme mi falilo copy paste, ali to je nepotrebno stavis brzinu za drag n drop na najbrze (kad mices file i stavis na neki folder otvori ga za manje od 1s) ili stisnes space i sa option ili cmd radis sta zelis, brze, jednostavnije...
  • said:

Šta se tiće mog znanja o Windowsima možda ne znam sve ali znam dosta ipak studiram Informatiku i radim na Windowsima svaki dan.

btw, gdje to studiraš informatiku da si ograničen na Win? Stvarno sam iznenađen da se negdje na studiju informatike radi na samo jednom OS-u i to baš na Windowsima. Pa od mene, koji ne studiram informatiku, se na studiju očekuje da znam radit u sva tri "glavna" OS-a (OSX, Linux, Win) tako da baš ne vjerujem da sam po tome napredniji od nekog tko studira baš informatiku.
  • Ekipa, nemojte spamat i pokretat svadje : ) (@fillipo & josip)

Tema je – sto vam ne odgovara na OS–u–, a ne zasto je jedan os bolji od drugog.
  • Ja studiram informatiku takodjer, na TVZ-u, zali boze faksa btw, ne bih nikome preporucio. Programiramo u MS Visual Studio, radimo u MS Officeu, ono MS, MS, MS... I sto je najbolje, vecina studenata su ograniceni idioti (nazalost je tako moram to reci...), i na spomen GNU/Linuxa ili Maca se zgrazaju i pljuju i ovo ono...
    Ja osobno koristim Maca, a prije sam Arch Linux. Imam instaliran Win XP u Fusionu, cisto kad mi zatreba za faks nesto :S
    I btw, ide mi na zivce kad si nadju za pravo oni koji su na Macu radili mozda 30min u svom zivotu pljuvati i govoriti kako ne valja i nije prirodno... Ima losih stvari kao svaki OS, ali od svih ima najmanje tih losih stvari, a MNOGO dobrih...

komentari??
    bok!
  • said:

Ja studiram informatiku takodjer, na TVZ-u, zali boze faksa btw, ne bih nikome preporucio. Programiramo u MS Visual Studio, radimo u MS Officeu, ono MS, MS, MS... I sto je najbolje, vecina studenata su ograniceni idioti (nazalost je tako moram to reci...), i na spomen GNU/Linuxa ili Maca se zgrazaju i pljuju i ovo ono...

Slicna stvar na FOI. Ajd, bar su generaciji nakon moje uveli nesto Linuxa...al tako da su se preko SSH spojili na jedinu Linux kantu na faxu i radili u terminalu cp, mv, rm i nano :roll:
  • e@o jedna smijesna st@ar koja mi nema nikak@e jebene logike

slucajno obrisem par st@ari od adobea i idem reinstalirat photoshop, nakon reinstala mi je sam os prebacio znak @ na slo@o V

ne kuzim zasto ni kako, nit mi ima ikak@e logike. aj da mi je prebacilo na difoltni qwerty layout, onda bi mi @ise manje imalo logike, nest se zblesiralo i prebacilo na difolt, ali o@o mi nema nikak@e jebene logike
  • S@asta :shock:
  • Ne@jero@atno :shock:
  • said:

btw, gdje to studiraš informatiku da si ograničen na Win? Stvarno sam iznenađen da se negdje na studiju informatike radi na samo jednom OS-u i to baš na Windowsima. Pa od mene, koji ne studiram informatiku, se na studiju očekuje da znam radit u sva tri "glavna" OS-a (OSX, Linux, Win) tako da baš ne vjerujem da sam po tome napredniji od nekog tko studira baš informatiku.

Studiram na Vsite ili ti Visoka šlola za informacijske tehnologije.
    Radimo u Windowsima i mislim da na trečoj godini bi trebali radit nešto i na Linuksu, ali mislim da je to ograničeno na smijer koji kasnije odabereš.
    Naravno da bi bilo logično ako se studira informatika da se uće sva tri OS-a (uskoro i četri, mislim na nadolazeći od Google-a) ali većina studija ili visokih škola koristi isključivo Windowse i ima ugovor preko ministarstva sa Microsoftom.
    Gledao sam jedan časopis sa privatnim IT centrima i samo jedan ima tj. koristi isključivo Mac, ali mislim da oni nisu isključivo IT , dok svi drugi koriste Windowse i tu i tamo Ubunt, ne znam sad 100% lagao bi jer se nesječam, časopis sam samo prolistao.

Mislim da glavni razlog zašto se ne koristi Mac ili OSx jest cijena, a i sam ugovor minstarstva sa Microsoftom.
    To znam po svom faksu jer mi imamo par računala (Dell) kod referade gdje studenti mogu provjerti net i slično te još brdo u labaratorijima. Pa sam ja jednom na stranici faksa postavio pitanje zašto nemamo koji Mac u referadi ili računalo sa Linuksom kako bi se studenti koji nemaju jedan od ta dva OS-a doma malo poigrali da vide šta nudi drugo OS pa bi naučili neke osnove drugog OS-a. Ali nikakvog odgovora, iako su se neki studenti zainteresirali za tu temu. Kasnije u razgovoru sa kolegama i nekim prof. sam zaključio da je to faksu preskupo i nepotrebno, a i Mac se može isto tako lako ukrasti, a već smo imali pokušaj provale i krađe računala prije godinu dana, koja je preventirana alarmom koj se oglasio (dogodila se preko ljetnih praznika).
  • said:

a i Mac se može isto tako lako ukrasti, a već smo imali pokušaj provale i krađe računala prije godinu dana, koja je preventirana alarmom koj se oglasio (dogodila se preko ljetnih praznika).

LOL ono smijesno mi je ovo sta si sada napisao :) pa sve se da lako ukrasti SVE ako netko zeli onda ce i Ukarsti to sto zeli tako da je ovo sta si napisao da se MAC moze lako ukrasti nekuzim smisao toga i sta si sa time zelio reci ???
  • said:

Naravno da bi bilo logično ako se studira informatika da se uće sva tri OS-a (uskoro i četri, mislim na nadolazeći od Google-a)

S ovim si pokazao kolko si informaticki (ne)pismen.

Ako Google OS brojis kao kompletni OS, onda prije treba brojat Moblin i ekipu. Al najbolje sad da idemo sve Linux distribucije brojat ko posebne OSove. Il sve verzije Windowsa i OS Xa. Ajde molim te.

Ostatak posta ti nisam ni citao jer vidim da ne znas ni sam o cemu pricas, tako da ti nije bas pametno ljude na forumu uvjeravat u nesto.
  • Jel ti mozes na ikoji post odgovorit argumentirano? Ne, krenes sa spikom "ej moja pamet rula ti si zaostali kmet" i krenes redat :roll smajlice

Vijest o Google Os–u je još nova, možda momak nije uspio pohvatat da se radi o nepotpunom OSu za netbookove. Jest da je naveo par gluposti, ali jebogaled onda mu uletis sa svojim extra ogromnim znanjem i ispravis ga odmah u prvom postu, bez te tvoje tri faze gdje prvo pametujes, onda dokazujes pa se zatim svadjas ako ti netko prigovori.

Ono, eto skužio sam da mi tvoj stav ide naqrac " :roll: "

Mislim da glavni razlog zašto se ne koristi Mac ili OSx jest cijena

Ti mislis da je cijena, ja mislim da je zato sto je veca vjerojatnost da ces kao radnik u nekoj firmi naletit na Windowse, nego na OS X. Zašto te onda osposobljavat za Mac računala ako ukupno 20% firmi radi na njima? U našoj drzavi je taj postotak jos i manji, i jednostavno se ne isplati ulagat u osposboljavanje profesora i opremu kada to polaznici nece aktivno koristiti.
  • Pa kakvi mi argumenti trebaju za takve provale? Ne raspravljamo o kolicinu OSova nego se lik pravi pametan. Ako ti se ne svidaju moji odgovori, slobodno me stavi na block pa ih neces vidjet. Bar ne koristim glagole i imenice koje ti tako pristojan koristis.

A ti si isto bas ispo pametan s komentarom na "nepotpuni" OS :roll:
  • I opet radis istu stvar.

nwm, imam pametnijeg posla.
  • said:

Ti mislis da je cijena, ja mislim da je zato sto je veca vjerojatnost da ces kao radnik u nekoj firmi naletit na Windowse, nego na OS X. Zašto te onda osposobljavat za Mac računala ako ukupno 20% firmi radi na njima? U našoj drzavi je taj postotak jos i manji, i jednostavno se ne isplati ulagat u osposboljavanje profesora i opremu kada to polaznici nece aktivno koristiti.

Ja, bez obzira na visoku zastupljenost Windowsa u HR, uopće ne mislim da je to dobro, štoviše - mislim da je to poražavajuće. Istina, u Hrvatskoj je postotak firmi na Mac OS X vrlo mali, no teško mi je prihvatiti da jedna visoka informatička obrazovna ustanova u nekoliko godina ne može odvojiti vrijeme za podučavanje barem osnova drugih OS-ova. Ne pada mi na pamet podcijenjivati ili omalovažavati neki fakultet ili školu s kojom nemam iskustva, ali mišljenja sam da s takvim pristupom proizvodi nepotpune stručnjake. Pa moj buraz koji je u srednjoj školi, koja nema veze s informatikom, zna raditi u Ubuntu, Mac OS X i Windowsima, i to poprilično dobro. I onda mi netko kaže da se u informatičkoj visokoj školi u tih nekoliko godina radi samo na Windowsima.
    Samo čekam da me jedan takav informatički stručnjak pita "koji je to skin za Vistu?" kada vidi Mac OS X, ili da doživim to da ne zna preimenovati datoteku u terminalu na Linuxu.
    Just my $0.02