ficho
7549
Luka
6831
Darko Kontin
4265 Highlight foldera
Umjesto "back" napravi "up" (cmd+gore)
Izostanak drivera za neke stvari
Za tipkovnicu koja je radena za Windowse ne mozes ocekivat drivere, al za miseve imas sta god ti padne na pamet, pretrazi malo forum.
Ponavljam– znam da se dio toga moze rijesit, ali ne "out of the box", nego se mora prckat po internetu, kupovat/skidat softver, nastimavat da radi kak treba itd itd itd– sto nije smisao Maca
Qwertz–Qwerty
Sta je to normalan nacin? Na Windowsima kao moze? Pa i ne bas, dok u Snow Leopardu moze.
Escape nema funkciju.
Escape itekako ima funkciju, al ta funkcija ovisi o programeru svakog pojedinog appa. cmd+w je uzeto kao standard za zatvaranje prozora i toga se na Macu fala bogu pridrzava.
Nema "format disk"
Jel ti to ozbiljno? Disk Utility? ... a za trash na stickovima Curb?
Ponavljam– znam da se dio toga moze rijesit, ali ne "out of the box", nego se mora prckat po internetu, kupovat/skidat softver, nastimavat da radi kak treba itd itd itd– sto nije smisao Maca
Ikone
Stavi si ikone koje ne mozes naciljat u dock ili ih pokreci spotlightom. To mi je isto malo blesavo na windowsima da kliknem na prozirni dio ikone i ona se selektira, kako bi ja trebo znat gdje je rub tog virtualnog kvadrata ako je neka ikona tipa ut?
Gledanje slika na desktopu
Za to postoji QuickLook, a ne Preview.
Mouse acceleration
Meni je to super stvar, al jasno mi je da zivcira ljude kojima nije super
I jedno pitanje: jesi li na macu ili hackintoshu?
24" iMac Alu, generacija prije ove : )
Ali za neke mislim da si ih naveo bezveze i jednostavno neutemeljeno povlačiš paralelu sa Windowsima (tipa tog toolbara, jer tko je rekao da je to u konačnici bolje i da je ispravno da je sve dolje? šta s onim tko npr IM ima gore pa bi morao vuć miš dolje za status?
Ali također potpisujem Tonijev post te ti predlažem da probaš malo "to drugačije" razmišljanje i riješenje i vidjet češ da je zapravo u nekim stvarima (premda djeluju nelogičnije) ustvari lakše radit (kao taj qwerty koji ti toliko ne paše).
Ako se ipak ne navikneš i želiš od OS Xa windowse napravit
fala bogu imaš dodatnih programa i pluginova za sve to šta si naveo pa ćeš bezproblema moć sve reproducirat i sredit ali nakon malo tweekanja.
I da nadodam šta meni ne odgovara:
Jedino cijena samih strojeva u našim krajevima
Ali za neke mislim da si ih naveo bezveze i jednostavno neutemeljeno povlačiš paralelu sa Windowsima (tipa tog toolbara, jer tko je rekao da je to u konačnici bolje i da je ispravno da je sve dolje? šta s onim tko npr IM ima gore pa bi morao vuć miš dolje za status?
Darko kad bi bilo onako kako bi ja htio ne bi se uopce mis trebalo povlacit gore niti dolje, samo se u IM–u 2cm iznad acc liste prebaci status, ako se netko od vas sjeca kako je bilo na win msn–u
I MSN za Mac i Adium mogu mijenjat status direktno iznad kontakt liste
Trenutno jedino sto me FUL nervira je to sto nikako ne mogu miša osposobit kako ja zelim, te cekam Snow Leopard da vidim dal ce se ista poboljsat.
Finder ne podrzava CUT i PASTE, nego sam prinudjen drag n droppati
Evo proslo je neko vrijeme od kad sam presao na platformu Mac, par stvari mi se nije svidjelo i eto da ih napisem za buduce switchere, ako netko ima sta za nadodat nek posta.
Suludo mi je svaki puta svaki prozor vući u gornji lijevi ćošak, pa rastezati do donjeg desnog kad se to elegantno može riješiti jednom ikonom. To svakodnevno moram raditi bezbroj put pa me užasno živcira.
Importanje
Ne sviđa mi se niti to što je za sve preporučeno importanje u programe koji su za taj format namjenjeni. Pod windowsima fino snimiš npr. fotke gdje želiš i otvoriš ih s programom kojim želiš ili ih baciš na CD ili nekaj treće. Tu mi to nije tako jednostavno, ili barem nisam skužio kako to raditi na pravi način.
- Voice recorder u OS-u... Ne mogu vjerovati da to ne postoji, kao na Windowsima po defaultu (out of the box)
Lol. Trebao je čovjek prvo otič kod nekog probat radit malo na Mac-u pa se onda odlućit za prelazak na drugi OS.
Neću dalje komentirat da nebi došlo do velike raspravi ili kakave sveđe. (Ja se nebi zasad prebacio na OSX baš zbog razloga koje je čovjek naveo. Na OSX mi je sve neprirodno.)
ja se kladim da ti još ni na windowsima sa svime nisi upoznat niti znaš kako radi. tak da ne vidim po čemu je to drugačije od nećeg na Macu. naravno da svaki OS ima svoje prednosti i boljke i filozofiju iza koje stoji jer smatra da je bolja.
A ne vidim tko bi ikad išao testirat os u dučanu da vidi jer mu paš ei onda ić npr brisat filove i gledat kak se vade iz smeća lol tak da tih par sitnica koje po defaultu ne rade kak nekima treba nisu deal breakeri + mogu se riješit dodatnim programima i pluginovima. Kao što se sve živo na windowsima zapravo je i neki dodatni program i plugin kad po defaultu su ...... (stajem da ne ispadnem fanboy )
Lol. Trebao je čovjek prvo otič kod nekog probat radit malo na Mac-u pa se onda odlućit za prelazak na drugi OS.
Neću dalje komentirat da nebi došlo do velike raspravi ili kakave sveđe. (Ja se nebi zasad prebacio na OSX baš zbog razloga koje je čovjek naveo. Na OSX mi je sve neprirodno.)
U temu bih dodao još jedan nedostatak:
- kad kliknem enter na datoteku/folder ne otvori mi ju nego je to za promjenu imena. Eto to mi je valjda jedina nelogična stvar u cijelom OSX. Navikao sam se već na to, ali i nakon ovoliko vremena se još uvijek pitam zašto je tako.
Šta se tiće mog znanja o Windowsima možda ne znam sve ali znam dosta ipak studiram Informatiku i radim na Windowsima svaki dan.
Ja studiram informatiku takodjer, na TVZ-u, zali boze faksa btw, ne bih nikome preporucio. Programiramo u MS Visual Studio, radimo u MS Officeu, ono MS, MS, MS... I sto je najbolje, vecina studenata su ograniceni idioti (nazalost je tako moram to reci...), i na spomen GNU/Linuxa ili Maca se zgrazaju i pljuju i ovo ono...
btw, gdje to studiraš informatiku da si ograničen na Win? Stvarno sam iznenađen da se negdje na studiju informatike radi na samo jednom OS-u i to baš na Windowsima. Pa od mene, koji ne studiram informatiku, se na studiju očekuje da znam radit u sva tri "glavna" OS-a (OSX, Linux, Win) tako da baš ne vjerujem da sam po tome napredniji od nekog tko studira baš informatiku.
a i Mac se može isto tako lako ukrasti, a već smo imali pokušaj provale i krađe računala prije godinu dana, koja je preventirana alarmom koj se oglasio (dogodila se preko ljetnih praznika).
Naravno da bi bilo logično ako se studira informatika da se uće sva tri OS-a (uskoro i četri, mislim na nadolazeći od Google-a)
Mislim da glavni razlog zašto se ne koristi Mac ili OSx jest cijena
Ti mislis da je cijena, ja mislim da je zato sto je veca vjerojatnost da ces kao radnik u nekoj firmi naletit na Windowse, nego na OS X. Zašto te onda osposobljavat za Mac računala ako ukupno 20% firmi radi na njima? U našoj drzavi je taj postotak jos i manji, i jednostavno se ne isplati ulagat u osposboljavanje profesora i opremu kada to polaznici nece aktivno koristiti.