Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6492)

• Nick
  • bionda
  • maki1
  • Artiss
  • Jonny018
  • asafa972
  • anamarijaikatarina
  • calamityemily
  • imarink
  • wired
  • Dom031
  • demonic
  • iCroatiaa
  • PeroZ
  • Popaj76
  • macaksb
  • Clark Kent
  • boriskr
  • this charming man
  • jpelko1

Tko je online (5)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
Malo OT ali zanimljivo: Google Chrome OS
  • Google je najavio Chrome OS: http://googleblog.blogspot.com/2009/07/ ... me-os.html

Bit ce zanimljivo vidjeti kako ce ispasti. Da li ce uspjeti postaviti nove neke nove standarde (npr. govori se o bootanju za 10-ak sekundi) i time mozda natjerati vec etablirane igrace na (jos vece) promjene u vlastitim proizvodima...
    Post edited by Unknown User at 2009-11-24 11:13:44
  • 11 Komentara sorted by
  • Stvarno pretjeruju s tim netboocima. Da Apple izda netbook s OSom koji nema nista osim browsera, svi bi ga popljuvali jer ne moze vrtit Photoshop. Al opet, drago mi je vidjet da se Google ubacio u igru, jer ce oni to bar (nadam se) kvalitetno odradit. Intelov Moblin koji je slican koncept mi se nije bas svidio.

A sad bas da ce to ikoga na ista natjerat, to tesko. Jer nije to nikakva zamjena za desktop OS, samo polu-zamjena za netbook OS.
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • "ficho" said:
    Stvarno pretjeruju s tim netboocima. Da Apple izda netbook s OSom koji nema nista osim browsera, svi bi ga popljuvali jer ne moze vrtit Photoshop. Al opet, drago mi je vidjet da se Google ubacio u igru, jer ce oni to bar (nadam se) kvalitetno odradit. Intelov Moblin koji je slican koncept mi se nije bas svidio.

A sad bas da ce to ikoga na ista natjerat, to tesko. Jer nije to nikakva zamjena za desktop OS, samo polu-zamjena za netbook OS.

Po meni postoje (barem) dva scenarija u kojima uloga Google-a ipak moze biti znacajnija:
    1) Google zapravo ne treba podcjenjivati. Mozda prva ili druga verzija i nece biti konkurent "punokrvnim" OS-ima, ali vremenom se to moze promijeniti. Love imaju, pa jos ako ideja bude dobra, nebo im je granica.
    2) Susrecem sve vise korisnika kojima racunalo sluzi za nista vise osim browsanja, maila, ponesto slusanja mp3-ica i osnovnu obradu teksta (sto se danas takodjer polako seli na internet, uostalom za to upravo Google vec ima svoje Google Docs (slucajno? :-). U buducnosti bi udio takvih korisnika mogao biti znacajan (vremenom ce "svaka domacica" imati nekakav x-book kraj sebe ili barem "internet-enabled" televizor), i samim tim bi se za "light" operativne sustave moglo otvoriti poveliko trziste. Mozda i nije najzahvalnije prognozirati da li ce to nekoga u npr. Apple-u ili MS-u motivirati da ponudi nesto slicno, ali ja mislim da bi moglo.
  • Mene taj Google sve vise podsjeca na Microsoft, krenuli su kao mala firma sa necim revolucionarnim a sad su im apetiti porasli pa hoce sve. Vec su zasrali Youtube sa reklamama, kontroliraju pola interneta i sad ce jos imati OS? Ne svidja mi se to bas :|
  • Ako tako gledaš, to se može reći i za apple. Zapravo čak puno prije možeš to reći za apple, pa google ne naplćuje svoje usluge, barem većinu svojih usluga.
  • te youtube reklame su zadnje smece koje su uspjeli ubacit i sjebat izvrstan sajt
  • "MoschuS" said:
    Mene taj Google sve vise podsjeca na Microsoft, krenuli su kao mala firma sa necim revolucionarnim a sad su im apetiti porasli pa hoce sve. Vec su zasrali Youtube sa reklamama, kontroliraju pola interneta i sad ce jos imati OS? Ne svidja mi se to bas :|

Kod Google-a mi se ne svidja njihova prevelika "glad" za informacijama, ali sto se softvera/aplikacija tice, mislim da su pokazali dosta dobrih ideja. Bolje i malo vise Google-a nego trenutni stupanj Microsoftizacije..
  • "SyZyGy" said:
    te youtube reklame su zadnje smece koje su uspjeli ubacit i sjebat izvrstan sajt

Nisam klinjo koji po cijeli dan gleda filmiće na YT, no reklame nisam puno primjećivao dok mi niste skrenuli pažnju. Ono što smeta i kvari YT su idioti koji ostavljaju nebulozne komentare, ništa drugo. :)
  • @moschus ... isto se osjecam. Ono sto me dodatno brine je kako su uspjesno plasirali svoj image "mladih kreativnih neformalnih ... free software ...." namjesto Groznih prozdrljivih i gramzljivih korporacija poput MS ... ili Apple. Te ih ljudi mahom vole ... i previdjaju koliko se brzo i agresivno sire svuda.
    @leko ... apple je neusporedivo manjeg utjecaj i moci od jednog google-a. Ovi gotovo da drze cijeli net ... neznam koliko posto informacija danas svijetu ispostavljaju upravo oni ... u vremenu kad je informacija sve. :x
    Ako apple nest s..be informacije procure na net i brzo ih nadjes .. ako sj..e google ... kaj ces napravit da to saznas ... zguglat ih :|
    Prejaki su za moj ukus ... tko je njima na njihovom teritoriju ikakva konkurencija?
    Apple ne da ima konkurenciju nego je upitno jeli on uopce konkurencija MS? ... nije ni pitanje ... jer nije.

U svakom slucaju oni bi sad malo bili veliki brat.
  • Chrome OS, pocinje ko OS za netbookove... pa ce dobit multimediju, pa naprednije API-je i razvojne alate, pa komerc. programe, pa igre i eto nam jos jednog igraca na trzistu... Osobno se nadam da ce se bar Google nac negdje na pola puta izmedju M$-a i Applea sa svojim sustavom, kao sto Android to radi i na mobilnom trzistu. Mozda se previse nadam al eto uvijek je lijepo maštat ;)

Vec sam linux kao podloga je dobar potez, dok je po meni dobro i sta su odlucili otpilit X11 i GNOME/KDE te slozit vlastiti minimalni GUI i sve što ide s tim. Samo naprijed Google ;)
    Games dont make people violent, lag does.
  • Predstavljen je danas službeno:
    http://www.engadget.com/2009/11/19/goog ... -revealed/

Izgleda zanimljivo za netbookove, nekakve MID-ove i slične stvari...OS za računalo koje se koristi samo za pristup na internet i ima ga uvijek...zanimljivo je da će raditi samo na SSD-ovima, a ne i na klasičnim hardovima...ne sviđa mi se baš što je sve u cloudu, volim imati offline sve, makar za backup...
    Vaša mišljenja?
  • U svakom slučaju pozdrav još jednom OS-u.. siguran sam da i oni mogu doprinjeti nekom zanimljivom idejom..

Što se mene tiče, osobno mi nije ideja baš privlačna da se cijeli OS bazira na browseru. No vidjet ćemo u kojem će smjeru kasnije krenuti..