Pozdrav korisniče,

Za pun pristup forumu odaberi jedno od ova dva dugmeta:

Login with Facebook Sign In with Google Sign In with OpenID Sign In with Twitter

In this Discussion

Ovaj web site se ne trudi biti kompatibilnim sa Internet Explorer web preglednikom. Sve se u njemu vidi, ali za puni dojam preporučamo neki pošteni web preglednik poput Safarija, Firefoxa ili Google Chromea.

Top Posters

Članovi (6492)

• SvenJTD
  • JustBlaze
  • 15_cro_05
  • axxo
  • wordpress2011
  • TiaRhea
  • cvitko
  • hrle
  • Boro
  • Rusty
  • Boom-Apps
  • MirsoKa
  • ikola
  • nix1001
  • mafijaš
  • junior
  • atopuzov
  • nixaster
  • cyb
  • HaBo

Tko je online (7)

Uključeno je povezivanje korisničkih računa na glavnom sajtu i forumu. Ukoliko vidite ovu poruku i ne možete se logirati na forum potrebno je za pristup koristiti podatke s kojima ste se registrirali na glavni site. Ukoliko se još niste registrirali na glavnom sajtu potrebno se ponovo registrirati, a sustav će vas pri prvom logiranju prijaviti na vaš forumski account. Probleme i dojmove možete napisati ovdje ili poslati mail na mac.korisnik@mackorisnik.com
kalibriranje ekrana - profil
  • ne znan je li ovo tema bas za ovaj subforum al ljudi koji se bave fotografijon valjda najvise znaju o tome, zanima me koliko se moze dobit kalibracijon boje na ekranu,ima li mozda neko profil za macbook pro e2008 koji koristi da proban s tim, koliko to smisla ima uopce?
    Post edited by Unknown User at 2010-05-22 13:48:07
  • 17 Komentara sorted by
  • Može se dobit, al' na Mac-u (pogotovo pro) ne puno. Recimo moj iMac je po default-u ok iskalibriran. Jedino sam u apertureu odabrao kolor profil od proizvođača aparata ( najnoviji). A za šta ti triba uopće kalibracija?
    Post edited by Unknown User at 1999-11-30 00:00:00
  • da lipse izgleda ha ha
    sad san prpa na imacu na poslu po toj kalibraciji i moran priznat da san nekako poboljsa osnovni profil, dobija san puno jace boje, oni default mi pari nekako blidunjavo sada
  • meni je isto onaj default blidunjavo izgleda pa san ga namistija sebi po volji, i zadovoljan sam. jedini problem mi je sad što kad fotke stavim na PC, i njihove loše ekrane su boje malo lošije, ali nije me briga, jer znan da nije do fotke nego do ekrana. nov san tako da neznan kako ti poslat profile, javi ako znaš, nije problem. al ugl pratiš one upute na custom, i štelaš one crte u usporedbi s jabučicom
    @big mac: ta pitanja tipa šta će ti kalibracija mi zvuči ka i kad me PC-evci začuđeno pitaju "A šta će ti Mac???" postoje ljudi koji su picajzle u fotografiji (jedan od njih sam i ja) koje nervira kad vide jedno na ekranu, drugo u tisku, i koji puno razmišljaju da li malo oduzet jedne boje ili dodat, i je li ta slika na ekranu upravo onakva kakva je bila prilikom snimanja. ja sam posebno osjetljiv na wb prilikom fotkanja, pa isto tako i kad ju gledam želim da bude baš kako triba.
  • Ja nisam profi, ali sam primijetio da su mi boje na Dellu E248WFP malo preizražene i to me malo bode, pa me zanima postoje li na netu negdje vec gotovi profili za razne modele monitora (i za moj, naravno :D )?
    Games dont make people violent, lag does.
  • "fotof" said:
    meni je isto onaj default blidunjavo izgleda pa san ga namistija sebi po volji, i zadovoljan sam. jedini problem mi je sad što kad fotke stavim na PC, i njihove loše ekrane su boje malo lošije, ali nije me briga, jer znan da nije do fotke nego do ekrana. nov san tako da neznan kako ti poslat profile, javi ako znaš, nije problem. al ugl pratiš one upute na custom, i štelaš one crte u usporedbi s jabučicom
    @big mac: ta pitanja tipa šta će ti kalibracija mi zvuči ka i kad me PC-evci začuđeno pitaju "A šta će ti Mac???" postoje ljudi koji su picajzle u fotografiji (jedan od njih sam i ja) koje nervira kad vide jedno na ekranu, drugo u tisku, i koji puno razmišljaju da li malo oduzet jedne boje ili dodat, i je li ta slika na ekranu upravo onakva kakva je bila prilikom snimanja. ja sam posebno osjetljiv na wb prilikom fotkanja, pa isto tako i kad ju gledam želim da bude baš kako triba.

Meni osobno u foto radnji gdje razvijam slike je 95% slika slična kao i na monitoru, tako da mi kalibracija nije potrebna. :)
    Provjeri ti radije kakvi su ti drugi foto laboratoriji i vidi kakve ćeš slike kod drugih dobiti :wink: pa onda doneseš oduku gdje češ slike razvijati. ;)
    @user, ne znam. budem provjerio, pa javim...
  • Evo našao sam. Idi u Application, Utilities, colorsync utility pa tamo nađi odgovrajuči profil aparata . :)
  • "BigMac" said:
    Meni osobno u foto radnji gdje razvijam slike je 95% slika slična kao i na monitoru, tako da mi kalibracija nije potrebna. :)
    Provjeri ti radije kakvi su ti drugi foto laboratoriji i vidi kakve ćeš slike kod drugih dobiti :wink: pa onda doneseš oduku gdje češ slike razvijati. ;)

nisi vidio onaj dio texta "picajzle". većinu slika koje mi se printaju se rade u tiskari, i to je za knjige/kataloge i sl. pa mi i tih 5% puno znači
  • "fotof" said:
    [quote="BigMac"]Meni osobno u foto radnji gdje razvijam slike je 95% slika slična kao i na monitoru, tako da mi kalibracija nije potrebna. :)

nisi vidio onaj dio texta "picajzle". većinu slika koje mi se printaju se rade u tiskari, i to je za knjige/kataloge i sl. pa mi i tih 5% puno znači[/quote]
    Sory, onda. Prvo- toplo ti preporučam da prebaciš color u Adobe RGB (1998) zbog većeg raspona boja ( ako već nisi prebacio). Drugo- pokušaj saznati koji color profil koristi printer u tiskari (vjerovatno Adobe RGB) i treće- ako to ne urodi plodom ,ne gine ti ručna kalibracija ili sa spyderom. :geek:
  • Sutra hardverski idem kalibrirati Mac Book Pro, najnoviji model, 15".

Zanima me sljedeće - na koji način utječe osvjetljenje ekrana koje se regulira pod F1 i F2 (ili možda F3, nisam zicer), jer ubiti ako gledam neku fotku i posvijetlim ekran, dođe mi na isto kao da sam promjenio brightness i contrast...

...ili se ja to varam...?
  • Za kalibriranje MacBook PRO-a bilo bi dobro da je osvjetljenje ekrana na maksimumu, da prije kalibriranja minimalno radi pola sata pa ćak do sat vremena i da se dotićni nalaz u prostoriji u kojoj se najviše koristi.

Ja sam svojeg iskalibriral sa kalibratorom (ne sjećam se koja marka mislim nešto sa 1) i mogu reći da ima razlike i da je slika malo bolja. Ali ništa pretjerano da se normalni korisnik mora zamarati sa kalibracijom. Apple je ipak taj poso odradil dobro.
    Dok na 19" LCD Samsungu koji mi je na hackintoshu je razlika ogromna, misli sam da sam kupil novi monitor.
  • "Catalyst Group" said:
    Zanima me sljedeće - na koji način utječe osvjetljenje ekrana koje se regulira pod F1 i F2 (ili možda F3, nisam zicer), jer ubiti ako gledam neku fotku i posvijetlim ekran, dođe mi na isto kao da sam promjenio brightness i contrast...

mislim da utječe, i zato kad obrađujem fotke pojačam ekran na maximum
  • Još nisam proveo kalibraciju, no to će se obaviti uskoro... barem se nadam.

Uglavnom, moram priznati da mi baš ovo sa nabrijavanjem brightnessa nije logično. Naime, kad se upali automatsko podešavanje brightnessa, ono se podešava prema okolnom svijetlu... Kad radim u totalnome mraku, brightness na maximumu mi totalno oslijepi. A opet, ponekad automatika previše zatamni ekran...

Uspoređujući slike na novom MBP antiglare 15", i na 20" Dell 2007WFP monitoru sa S-IPS matricom, po pitanju kontrasta, ako stavim sve na automatiku, kompletna slika djeluje podjednako... no, kada uspoređujem boje, razlika je nebo i zemlja... na MBP mi je crvena dosta slaba, dok je na Dellu više dat naglasak na kontrastu...

Sad ne znam koji ekran trebam uzeti kao referentan... od MBP.a ili od Dell.a...

Svaki input je dobrodošao.
  • FAK napisem traktat i klknem post i kaze da sam logoutan :evil:

Ukratko.

Jedina kalibracija koja se meni pokazala korisnom je softwersko/hardwerska kalibracija.
    Covjek dodje ... stavi uredjaj na ekran pokrene aplikaciju i to se onda mjeri i podesava i to to.

Onda ako radis u Adobe 1998 profilu to tak zaista i izgleda. Ako radis za odredjeni cmyk profil simulacija je skoro identicna.

Pored ovoga bitno je znati koji je profil koji koristi end-stroj (printer, tiskarski stroj) i tada ce stvar bit zaista precizna.
    Usluga kalibriranja se naravno placa, no to je onda zaista smisleno.
    Ljudskim okom i rukom kalibracija obicno vise steti nego koristi. Desi se to da odredjene stvari izgledaju tocnije a odredjene krivlje. (ljepse nije pojam koji se moze popraviti kalibracijom ... to se radi fotoaparatom ili ilustratorom, indesignom, photoshopom :) , kistom ... ).

Naravno efektivnost kalibracije ovisi o kvaliteti monitora.

Ako se to ne treba za profesionalne svrhe tiska ... mislim da je najbolje da se koristi default podesenje jer podesenja koja smo u stanju napraviti kroz system preferencesov soft za tu svrhu ... samo skode.

Covjek se navikne u smislu da nauci kako se ponasa ono sto na odredjen nacin porikazuje njegov ekran u printu kod tog i tog stroja/tiskare i to je to ... iznenadjenja je uglavnom malo. VIse iznenadjenja se ima pro koristenju nove vrste papira nego kod pitanja podesenja ekrana a to se ionak neda na taj nacin srediti.

Ako tko treba ovo stvarno dobro podeseno PM-ajte me mogu vam dati br covjeka koji to izvrsno radi ... i naplacuje.
    Govorim o uredjajima koji se primjerice dobivaju sa nekim lacie i eizo monitorima ... pa na fotkama tih monitora mozemo vidjeti i taj uredjaj kako visi prek ekrana.

Toliko ... poz
  • Inače, sutra idem na kalibraciju i to laptopa drito u studio gdje ću tiskati slike... baš me zanima kako će to ispasti...

Koji je po vama referentniji monitor - MPB ili ovaj Dell koji sam naveo? MBP ima nabrijaniju crvenu boju. A sad do čeg je to... pojma nemam.
  • "Catalyst Group" said:
    Sutra hardverski idem kalibrirati Mac Book Pro, najnoviji model, 15".

...ili se ja to varam...?

Varas se! :)
    Poata je ova.
    Automatski brihtness ima funkciju relativno iste rasvjete u ondosu na okruzenje. Sto ima svoju funkciju samo u neformalnom smislu dok se stroj ne korsiti za ozbiljan rad s bojom. Dakl naprosto da te ekran ne zasljepljuje doku krevetu gledaj youtube. :P
    Ali naravno da je za ozbiljan rad sa bojom ovo jako nesigurno.
    No to nije neki problem jer:
    1. automatika se lako iskluci
    2. ozbiljan rad sa bojom se nemoze raditi u neobicnim svjetlosnim uvjetima u prostoriji; mora biti optimalna rasvjeta, dakle nemoze biti hladna (plavkasta) neonska rasvjeta niti topla (nasrancasto-zuta) rasvjeta standrardnih zarulja. Treba biti ili dnevna rasvjeta ili kombinirana (mogu se naruciti lampe koje imaju u kucistu lampe razlicitih kolor spektara tako da je njihov zbroj onaj koji obuhvaca najveci spektar).
    3. na kraju balade kad se radi print se radi sa odredjenom rasvjetom u planu. Ako radis fotografiju za neku izlozbu ... pitaj covjeka koji barata rasvjetom kojom se rasvjetom koristi ... te pri izradi fotografija to napomeni. Ukoliko ce se print koristi u razlicitim navratima u razlicitim svjetlosnim ucjetima ... onda je najbolje ici na neutralnu (aka dnevnu rasvjetu) kao kalibracijiski model jer ce onda biti namanje stete, no i nece se nikad dobiti ta kolicina preciznosti.

No nisam pitao sa sto trebas kalibraciju?!
    U vecini slucajeva je najbolje se povoditi sa vlastitim iskustvom i test printovima.

Osim ako zaista imas potrebu za velikom kontrolom boje ... a bogme i uvjeta.
  • Dolazi mi čovjek kalibrirati monitor od Della za koji dan, a ujedno i od laptopa.

Naime, fotka za web preview, koja bi trebala ići u print, na referentnom monitoru u studiju je dosta tamnija, a meni doma baš taman... tak da mi ubiti niti Dell niti MBP nisu poštelani kak treba...
  • Kako ubaciti profil za monitor (.icm koji sam skinuo sa interneta) u System Preference - Display profile?